9. 6. 2019

Zomrel Ryszard Bugajski

Zomrel Ryszard Bugajski

Uznávaný poľský filmový režisér, scenárista a scenárista Ryszard Bugajski zomrel v piatok večer vo Varšave po dlhej chorobe vo veku 76 rokov.
V roku 1973 vyštudoval réžiu na Národnej vysokej škole filmu, televízie a divadla Leon Schiller v Lodži. V roku 1976 nastúpil na filmovú jednotku X Film pod vedením Andrzeja Wajdu (režiséra poľskej filmovej ceny). kde natočil filmy Žena a Žena a triedy.

V roku 1981 robil Bugajski celovečerný hraný film Výsluch. Jeho posolstvo, ktoré je nezlučiteľné s politickou líniou poľských orgánov po uložení stanného práva, bolo priamou príčinou rozpustenia jednotky X.

Oficiálna premiéra Výsluchu sa konala až v decembri 1989, po politickej transformácii v Poľsku. Bugajski, prenasledovaný komunistickými orgánmi, sa rozhodol emigrovať do Kanady v roku 1985, kde režíroval epizódy populárnych televíznych seriálov.

V roku 1995 sa vrátil do Poľska. Natáčal celovečerné filmy, dokumentárne filmy, televízne seriály a televízne divadelné predstavenia. Okrem knižnej verzie Výsluchu, mnohokrát vydávaného, ​​vydal v roku 1985 romány I Confess a Salt a Pepper v roku 2000, ktoré pokračovali v príbehu protagonistov jeho najslávnejšieho filmu Výsluch.

V roku 2009 natočil film Generál Nil, založený na životopise legendárneho generála Emila Fieldorfa, veliteľa riaditeľstva pre diverzifikáciu domovskej armády (Kedyw).