14. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok odvolal z funkcií dvoch generálov polície. Stalo sa tak v súvislosti s prípadom zadržania investigatívneho novinára Ivana Goluna. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy.
Jedným z odvolaných je Jurij Deviatkin, ktorý v rámci Moskvy viedol oddelenie pre boj proti obchodovaniu s drogami. Druhým odvolaným je náčelník polície pre Moskvu-západ Andrej Pučkov. Ako dodalo Echo Moskvy, práve tento úrad inicioval začatie vyšetrovania proti Golunovovi.
Ruský minister vnútra Vladimir Kolokoľcev vo štvrtok súčasne informoval, že Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (Sledkom) poskytol materiály pre interné vyšetrovanie v rámci policajných zložiek. Na ich základe Sledkom posúdi konanie policajtov pri novinárovom zatýkaní. Zasahujúci policajti majú zatiaľ pozastavený výkon služby, dodal Kolokoľcev.
Novinára Ivana Golunova, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.io, minulý týždeň v Moskve zadržali na základe obvinení "z pokusu o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme". Novinár pred súdom tvrdil, že drogy mu policajti podhodili. Súd cez víkend rozhodol, že Golunov bude do 7. augusta v domácom väzení. 
Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí — ministerstvo vnútra oznámilo, že obvinenie stiahlo a trestné stíhanie zastavilo.
Na novinárovu podporu sa v stredu v Moskve konal úradmi nepovolený pochod. Polícia počas neho zadržala vyše 500 ľudí.

Politická strana Komunisti Ruska žiada od ruských úradov, aby obmedzili možnosti sledovať americký televízny seriál Černobyľ. Ako dôvod uviedli, že tragické udalosti z roku 1986 sa pre televíznu spoločnosť HBO stali "nástrojom ideologickej manipulácie", ktorý má skompromitovať sovietsku vládu a sovietsky ľud a démonizovať ich obraz.
Ako vo štvrtok informovala agentúra Interfax, Komunisti Ruska uznávajú, že "chronológia udalostí seriálu a jeho kľúčové momenty väčšinou zodpovedajú realite". Sú však tiež presvedčení, že "motivácia, konanie samotných hrdinov, podriadenosť vzťahov v inštitúciách a kolektívoch, morálna klíma v sovietskej spoločnosti sú príkladom absolútnej lži".
Komunisti Ruska preto žiadajú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor), aby zablokovala prístup k seriálu na všetkých kanáloch a platformách. 
Žiadajú tiež, aby sa proti režisérovi, scenáristovi a producentovi seriálu začalo v Rusku trestné stíhanie pre podozrenie z hanobenia.
Agentúra Interfax pripomenula, že ruský minister kultúry Vladimir Medinskij seriál Černobyľ veľmi ocenil. "Bol vyrobený majstrovsky. (...) Vo všeobecnosti bol  vyrobený s veľkou úctou k obyčajným ľuďom," povedal minister.
"Hodnotenie môjho otca, ktorý bol likvidátorom (následkov havárie) prakticky od prvého dňa, bolo pre mňa veľmi dôležité. Otec povedal: Áno, v globále to bolo práve tak," dodal Medinskij.
V seriáli sú však podľa neho aj nepresnosti. Dodal, že i kritici majú na seriál rôzne názory. 
"Niekto v ňom vidí urážku pamiatky sovietskeho systému, inému sa páči. Pravdou je, že je to komplikovaná vec. Ale je to urobené zaujímavo a s láskou k prostým ľuďom," zdôraznil šéf rezortu kultúry.
Päťdielny seriál Černobyľ bol nakrútený v koprodukcii spoločností HBO a Sky. Rekonštruuje príbeh o jadrovej havárii z roku 1986, jednej z najhorších katastrof v histórii spôsobených človekom. Vypovedá aj o obete, ktorú záchranári priniesli pre záchranu Európy pred dôsledkami havárie.
Seriál dostal v internetových databázach bezprecedentne vysoké hodnotenie divákov, pričom v rebríčkoch predbehol aj poslednú sezónu Hry o tróny. 


Počas úradmi nepovoleného pochodu na podporu ruského investigatívneho novinára Ivana Golunova bolo v stredu v Moskve zadržaných takmer 550 ľudí.
Ako s odvolaním sa na zdroje ministerstva vnútra vo štvrtok informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, v cele predbežného zadržania strávili noc štyria zo zadržaných. Ostatných účastníkov pochodu polícia postupne prepúšťala na slobodu.
Aktivisti citovaní Echom Moskvy však tvrdia, že na policajných oddeleniach v širšom centre Moskvy zostáva ešte najmenej 11 ľudí. Stanica ďalej uviedla, že úrad ombudsmana pre práva detí, rada pre ľudské práva pri kancelárii prezidenta Ruskej federácie, ako aj prokuratúra prešetrujú sťažnosť na tvrdý postup polície pri zadržiavaní neplnoletej osoby, ktorá bola účastníkom stredajšieho zhromaždenia.
Úradmi nepovolený pochod a zhromaždenie na podporu novinára Golunova sa začalo o 12.00 h miestneho času v centre Moskvy, pričom polícia takmer okamžite prikročila k zadržiavaniu účastníkov. V niektorých prípadoch bolo konanie zasahujúcich policajtov "chaotické", napísal na svojom webe denník Novaja gazeta.
Pochod sa konal na podporu novinára Ivana Golunova, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.io. Golunova minulý týždeň v Moskve zadržali na základe obvinení "z pokusu o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme". 
Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí —, ministerstvo vnútra oznámilo, že obvinenie stiahlo a trestné stíhanie zastavilo. Napriek tomu iniciátori pochodu svoju akciu nezrušili a vyzvali každého potenciálneho účastníka, aby sa rozhodol, či sa na ňom zúčastní. Moskovská radnica však účasť na pochode neodporúčala, uviedlo Echo Moskvy.

Niektorí užívatelia sociálnej siete Instagram sa dostali pod paľbu kritiky za "necitlivé" fotografie zhotovené na mieste bývalej sovietskej jadrovej elektrárne v Černobyli na území dnešnej Ukrajiny.
Lokalita zaznamenala prudký nárast počtu návštevníkov od nedávneho uvedenia rovnomenného televízneho seriálu. Niektorí turisti však využívajú toto miesto postihnuté následkami havárie jadrovej elektrárne z roku 1986, ako aj vyľudnené neďaleké mesto Pripiať, ako kulisu pre selfie.
Craig Mazin, tvorca zmieneného seriálu, vyzval preto ľudí, aby boli v tejto súvislosti citliví. "Je skvelé, že náš seriál vyvolal vlnu záujmu o návštevu uzatvorenej zóny v Černobyli. Videl som fotografie, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach. Pri návšteve však majte na pamäti, že sa tam odohrala strašná tragédia, a správajte sa s úctou k tým, ktorí trpeli a obetovali svoje životy," napísal Mazin na Twitteri.
Na Instagrame boli zverejnené zábery, na ktorých sa ľudia smejú alebo robia nepatričné gestá. Nechýbajú ani fotografie polonahých tiel s černobyľskými kulisami v pozadí.
Úrady tvrdia, že rádioaktívne izotopy sa stále nachádzajú na mieste, ale pre krátkodobý pobyt v danej oblasti nepredstavujú zdravotné riziká.
Černobyľ bol v apríli 1986 scénou najhoršej jadrovej havárie na svete. Oficiálne sa uvádza, že pri nej zahynulo 31 ľudí, avšak odhady sa pohybujú od 4000 do 93.000 obetí. Bez odvahy tých, ktorí riskovali svoje životy pri odstraňovaní následkov havárie, mohol počet mŕtvych dosiahnuť milióny.
Pripiať je jedným z najznečistenejších miest na planéte a pre turistov ho sprístupnili až v roku 2011. Návštevy môžu byť realizované iba v rámci úradne povolených a licencovaných prehliadok.
Pri explózii štvrtého bloku černobyľskej elektrárne podľa niektorých odhadov rádioaktívne prvky, ktoré sa pri výbuchu dostali do ovzdušia, zasiahli až tri štvrtiny Európy, najmä však Ukrajinu, Bielorusko a Rusko.
Poškodený reaktor zakryli betónovým sarkofágom, ktorého životnosť a hermetickosť však nesplnili očakávania. Stavba novej pohyblivej konštrukcie, najväčšej svojho druhu na svete, sa začala v roku 2012.

Copyright © TASR 2019

Český Senát sa včera postavil za udržanie ekonomickej aj inštitucionálnej nezávislosti verejnoprávnych médií. Pomôcť by tomu, podľa niektorých senátorov ,mohla zmena spôsobu výberu mediálnych rád tak, aby sa na ňom podieľala aj horná komora Parlamentu. Snemovňa sa v minulosti opakovane odmietla vzdať svojho vplyvu na tieto médiá, povedal k tomu dnes podpredseda Senátu a niekdajší predseda senátne mediálnej komisie Jiří Oberfalzer (ODS).Horná komora v dnešnom uznesení jednomyseľne, a to vrátane zástupcov ÁNO a ČSSD, konštatovala, že si je vedomá "nevyhnutnosti udržať inštitucionálnu a ekonomickú nezávislosť médií verejnej služby ako hlavných garantov poskytovanie overených informácií, rovnako ako ďalšieho komplexného mediálneho obsahu".Senát prerokoval petíciu na obranu verejnoprávnych médií, ktorej podnetom bola kritika prezidenta Miloša Zemana a premiéra Andreja Babiša (ANO) na adresu Českej televízie a Českého rozhlasu, najmä po predvlaňajších voľbách do Snemovne a minuloročných prezidentských voľbách. Veľmi to pripomenulo analogickú situáciu v Maďarsku a Poľsku, povedal organizátor petície a terajší senátor za Starostov David Smoljak. Súčasné nebezpečenstvo podľa neho tkvie v obsadzovaní týchto mediálnych rád, ktoré majú vplyv okrem iného na vymenovanie a odvolávanie šéfov verejnoprávnych médií. "Tu funguje partia ÁNO, komunistov a okamurovcov skutočne veľmi dobre," uviedla k tomu podpredsedníčka Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Podľa nej hrozí, že ešte pred nasledujúcimi voľbami do Snemovne. "Táto Babišova skrytá koalícia môže mať Kavčí hory pod palcom", pretože v Rade ČT má byť budúci rok preobsadených niekoľko kresiel.
Najvyšší súd odmietol dovolanie výtvarníčky Kataríny Milerovej, ktorej všeobecné súdy zakázali ďalej vydávať jej knihu Krtko na návšteve. Uviedla to Česká televízia (ČT). Milerová sa dovolaním domáhala zrušenia rozhodnutia pražského vrchného súdu z vlaňajšieho septembra, podľa ktorého nie je platná licenčná zmluva uzatvorená medzi výtvarníčkou a jej otcom, autorom kresleného Krtka Zdeňkom Milerom."Najvyšší súd rozhodol tak, že dovolania sa odmieta," povedala Českej televízii hovorkyňa Krajského súdu v Prahe Hana Černá. Kateřina Milerová spolupracovala s otcom ešte za umelcovho života. Teraz chce v jeho diele pokračovať. Vychádza z dohody, ktorú s otcom uzavrela v roku 2011. Správkyňa Milerovho dedičstva Milena Fischerová však poukázala na to, že licenčná dohoda je neplatná, pretože neobsahuje dojednania o odmene. Milerová tak podľa správkyne nemala a nemá oprávnenie na nakladanie s dielom, teda s postavou Krtka. Súdy dospeli k rovnakému názoru. Spory okolo obľúbenej kreslenej postavičky sa tiahnu niekoľko rokov, zatiaľ nie je ani jasné, kto všetko má po výtvarníkovi dediť. Miler po sebe totiž zanechal niekoľko rôznych závetov. Fischerová, ktorá zo svojej pozície musí chrániť Milerov majetok aj proti samotným dedičom, viedla ďalšie spory s výtvarníkovou vnučkou Karolínou. Tá poskytovala licencie na Krtka na základe zmluvy, o ktorej súd v marci rozhodol, že je neplatná.
Copyright © ČTK 2019

Spoločnosť Facebook v utorok spustila aplikáciu, na základe ktorej bude platiť používateľom za zdieľanie informácií o tom, ktoré iné aplikácie používajú. Facebook mal už predtým dve podobné aplikácie, ktoré sledovali, aké aktivity robia ľudia na svojich telefónoch. Obe však stiahol po kritike za zasahovanie do súkromia a porušovania smerníc App Store spoločnosti Apple.
Nová aplikácia s názvom Study je podľa Facebooku iná ako dve predchádzajúce a vytvorili ju úplne nanovo. Dostupná je zatiaľ iba cez Google Play Store, v budúcnosti ju však Facebook možno rozšíri aj na operačný systém iOS od Apple. Study bude zbierať informácie o tom, aké aplikácie a ako dlho ľudia používajú, vrátane použitých funkcií. Facebook tak môže získať cenný prehľad o tom, ako ľudia využívajú služby jeho konkurentov.
Aplikácia nebude sledovať heslá alebo názvy účtov, nebude tiež zbierať citlivé informácie z telefónov ako sú fotky a vyhľadávania na internete. Nemá ani slúžiť pre účely reklamy a Facebook informácie neposkytne iným spoločnostiam. Aplikácia Study je nateraz dostupná v Spojených štátoch a Indii. Spoločnosť neuvádza, koľko bude používateľom platiť za zdieľanie informácií.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.