22. 1. 2022

Rádio Devín odvysiela príbeh Mariána Vargu v novom cykle relácií

Rádio Devín odvysiela príbeh Mariána Vargu 
Mediálne podpory a spolupráca - Spolupráca - Rádio Devín
v novom cykle relácií


Koncom januára uplynie 75 rokov od narodenia Mariána Vargu. Tvorbe fenomenálnej osobnosti slovenskej hudby venuje Rádio Devín 17-dielny cyklus relácií, ktorý sa začína v nedeľu 23. januára na poludnie. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.
Ďalej priblížil, že hlavnou hrdinkou novej relácie je hudba zaznamenaná na pätnástich albumoch, ktorá bude znieť od nahrávky Zvoňte, zvonky z roku 1969 až po Labutie piesne z roku 1993. Nemenej dôležitou postavou v príbehu hudby je samotný Varga, ktorý ju spolu s kolegami vytvoril, či pretvoril do podoby, ktorá si podmanila niekoľko poslucháčskych generácií a zásadne ovplyvnila mladších hudobníkov.
Všetky epizódy hudobno-slovného cyklu Marián Varga 75 - Príbeh hudby sú vybudované z autentických textov, ktoré sprevádzali vydania jednotlivých albumov v čase ich vzniku, alebo sú spätnou reflexiou Vargovej tvorby od renomovaných hudobných publicistov a súčasníkov. "Sú to neraz unikátne informácie a doteraz málo známe súvislosti, a tak tento rozhlasový projekt prvý raz ponúka komplexný pohľad na vznik a prijatie jednotlivých albumov a ich rezonanciu," avizuje RTVS.
Na projekte spolupracovali autorka Jana Vargová, hudobný publicista Peter Uličný, herec Robo Roth, režisér Jaro Rozsíval, redaktorka Ivica Ruttkayová a zvukový majster Dušan Buchel. "Veľmi si vážim, že mi RTVS prejavila dôveru pri príprave tohto cyklu, v ktorom som sa na báze autentických dobových výpovedí pokúsila prerozprávať jeden vzrušujúci príbeh. Začal sa písať v roku 1967, keď jeho protagonista Marián Varga 'na chvíľu' odbehol od rozpísaného sláčikového kvarteta do bigbítu, aby v ňom zanechal nezmazateľnú stopu," hovorí Jana Vargová, manželka Vargu.
Režisér a hudobník Rozsíval sa pri tvorbe hudobno-publicistickej série potešil stretnutiu so starými známymi. "Vrátane Mariána, ktorý už, bohužiaľ, nie je medzi nami. Mal som tú česť hrať s ním v programe Paľa Hammela Dnes už viem," spomína a hodnotí aj spoluprácu s Uličným: "Napriek tomu, že už dávno nesedel pred moderátorským mikrofónom, vďaka osobnej známosti s Mariánom i poznaniu životného príbehu je jeho výpoveď osobná a autentická. Takisto Robo Roth, ktorý interpretuje všetky citácie osobností, kritikov a hudobníkov, sa s Mariánom osobne poznal a vie o jeho peripetiách. Séria je výnimočným rozhlasovým historickým dokumentom o autorovi a hudobníkovi, akých sme na Slovensku nemali a ani nemáme veľa."




Zdroj: TASR

Slovenská národná strana vyzýva Borisa Kollára, aby previedol akcie Fun Rádia a rádia Vlna na správcovskú spoločnosť, predal ich alebo odišiel z verejnej funkcie.

 Slovenská národná strana vyzýva Borisa Kollára, aby previedol akcie 

SNS - Slovenská národná strana

Fun Rádia a rádia Vlna na správcovskú spoločnosť, predal ich alebo odišiel z verejnej funkcie

 

Andrej Babiš, Silvio Berlusconi ako aj iní politici, ktorí vlastnia médiá počas svojho výkonu funkcie, nemohli vykonávať v predmetných spoločnostiach žiadne práva. Peniaze, ktoré poberá Boris Kollár, už dosiahli takmer 1 mil. eur od ministerstiev a podriadených organizácií. Len ním priamo menovaní ministri Krajniak a Doležal mu dali viac ako 350 000 eur. Andrej Babiš mal s podobným finančným tokom problémy s Európskou komisiou. Často peniaze určené na mediálnu kampaň pochádzajúc z jednotlivých ministerstiev sú z európskych zdrojov.

Boris Kollár riskuje, že nielen sám bude mať problémy možného trestnoprávneho rozsahu, ale i Slovensko môže vracať predmetné financie. Vyzývame preto Borisa Kollára, aby zvážil takéto poberanie finančných prostriedkov alebo opustil verejnú funkciu, ktorú zastáva. Nikde v Európe ani vo svete si vysoký štáty predstaviteľ nemôže dovoliť, že poberá priamo štátne peniaze od ministrov, ktorí sú z jeho strany, že riskuje takýto konflikt záujmov. No hlavne ohrozuje peniaze, ktoré sú určené všetkým obyvateľom Slovenskej republiky.

 

 

21. 1. 2022

Zomrel Meat Loaf

 Zomrel Meat Loaf




Vo veku 74 rokov zomrel americký rockový spevák a herec Marvin Lee Aday známy pod umeleckým menom Meat Loaf. Správu o jeho smrti médiám v piatok potvrdil jeho manažér. Príčinu úmrtia nespresnil. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.
"Vieme, ako veľa znamenal pre toľkých z vás a skutočne si vážime všetku lásku a podporu, keď prežívame obdobie smútku zo straty takého inšpiratívneho umelca a krásneho muža," uviedla hudobníkova rodina vo vyhlásení.
"Dcéry Pearl a Amanda a blízki priatelia boli s ním počas posledných 24 hodín. Jeho úžasná kariéra trvala šesť desaťročí, počas ktorých predal viac ako 100 miliónov albumov po celom svete a hral vo viac ako 65 filmoch," dodala trúchliaca rodina.
Meat Loaf sa v roku 1993 celosvetovo preslávil skladbou I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That). Táto rocková balada sa dostala na prvé miesto hudobných rebríčkov v 28 krajinách. Singel získal v Spojených štátoch platinový certifikát a stal sa prvou a jedinou hudobníkovou skladbou na prvom mieste v rebríčku Billboard Hot 100. Bol zároveň najpredávanejším singlom roku 1993 v Británii. Pieseň spevákovi priniesla aj cenu Grammy za najlepší rockový vokálny výkon.
Jeho najvýznamnejšou postavou bol Eddie vo filmovom muzikáli The Rocky Horror Picture Show (1975). Meat Loaf sa po boku hereckých hviezd Brada Pitta a Edwarda Nortona objavil aj vo filme Klub bitkárov (Fight Club, 1999) režiséra Davida Finchera.


Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDNA

VÝROKY TÝŽDNA


„Práve čítam ako najznámejšia športová lesbička dáva rozumy, čo má a čo nemá robiť Novak Djokovič ohľadom vakcinácie – čiže s vlastným telom. Neviem, či si je pani Navrátilová vedomá, ako vôbec funguje najdôležitejší proces na svete, a to proces rozmnožovania ľudskej rasy, ale ak si náhodou číta tento status, tak nie pani Navrátilová, novorodenca nevie počať žena so ženou a ani muž s mužom. Práve vy ste ušla z ČSSR a vzdala sa svojho občianstva len preto, že ste si chceli žiť svoj ,american dream´ a nepodliehať istému režimu príkazov a zákazov v tom období. Preto práve vy ste tá posledná osoba, od ktorej by tento svet čakal vyjadrenie na tému dať sa povinne zaočkovať.“
Martin Kližan

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Európska komisia (EK) a vnútroštátne orgány pre ochranu spotrebiteľov vo štvrtok zverejnili výsledky celoeurópskej previerky internetových stránok zameranej na spotrebiteľské recenzie. Orgány 26 členských štátov, Islandu a Nórska pod koordináciou komisie skontrolovali 223 popredných internetových stránok, aby zistili, či neobsahujú zavádzajúce recenzie spotrebiteľov.

Takmer dve tretiny analyzovaných internetových obchodov, trhovísk, rezervačných portálov, vyhľadávačov a stránok s porovnávacími službami vyvolali pochybnosti o spoľahlivosti recenzií. V 144 prípadoch úrady nevedeli potvrdiť, či sa títo obchodníci dostatočne usilujú, aby zabezpečili, že recenzie sú autentické, čo znamená, že ich zverejnili spotrebitelia, ktorí recenzovaný výrobok alebo službu naozaj použili.
Medzi ďalšie zistenia komisie patrí, že 104 z 223 preverovaných stránok spotrebiteľov neinformuje o tom, akým spôsobom sa recenzie zhromažďujú a spracúvajú. Iba 84 webových stránok tieto informácie spotrebiteľom sprístupňuje na samotnej stránke s recenziou, kým ostatné ich uvádzajú „drobným písmom“, napríklad v právnych podmienkach.
Informácie o tom, ako sa predchádza falošným recenziám, neobsahovalo 118 stránok. V týchto prípadoch spotrebitelia nemajú možnosť overiť si, či recenzie napísali spotrebitelia, ktorí výrobok alebo službu skutočne používali. 176 webových stránok neuvádza, či sú recenzie motivované napríklad peňažnými odmenami podľa ich interných pravidiel zakázané, a pokiaľ nie, ako zabezpečujú, aby boli ako také označené.
Orgány na ochranu spotrebiteľov dospeli k záveru, že najmenej 55 percent kontrolovaných webstránok potenciálne porušuje smernicu o nekalých obchodných praktikách, ktorá vyžaduje, aby sa spotrebiteľom predkladali pravdivé informácie umožňujúce informovanú voľbu. Úrady mali pochybnosti aj o ďalších 18 percentách stránok.
Vnútroštátne orgány sa teraz obrátia na dotknutých obchodníkov s výzvou, aby svoje internetové stránky napravili a v prípade potreby pristúpia k donucovacím opatreniam v súlade so svojimi vnútroštátnymi postupmi. Komisia bude v tejto dôležitej otázke naďalej spolupracovať so sieťou úradov pre ochranu spotrebiteľov CPC a vnútroštátne orgány bude podporovať v ich donucovacích opatreniach.

 
Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil akt o digitálnych službách (DSA). Súbor opatrení je zameraný proti nelegálnemu online obsahu, posilňuje zodpovednosť platforiem za ich algoritmy a zlepšuje moderovanie obsahu. Poslanci schválili návrh v pomere hlasov 530 za, 78 proti a 80 členov parlamentu sa zdržalo hlasovania. Text sa stane mandátom EP na rokovania s francúzskym predsedníctvom Rady Európskej únie (EÚ) o konečnom znení novej legislatívy. Informoval o tom tlačový atašé EP na Slovensku Ján Jakubov.
Návrh DSA jasne vymedzuje povinnosti a zodpovednosť poskytovateľov sprostredkovateľských služieb, a to najmä online platforiem ako sociálne médiá či online trhy. Tiež zavádza mechanizmy oznamovania nezákonného obsahu a prijímania opatrení, no zároveň stanovuje záruky v súvislosti s odstraňovaním nelegálnych online produktov, služieb alebo obsahu. Poskytovatelia hostingových služieb by mali na takéto oznámenia reagovať bez zbytočného odkladu a zohľadniť pritom druh oznamovaného nezákonného obsahu a nevyhnutnosť prijať opatrenie. Súčasťou návrhu sú aj silnejšie záruky na nediskriminačné a nesvojvoľné spracovanie oznámení a rešpektovanie základných práv. Poslanci tiež uvádzajú, že online trhy by mali zaručiť, že spotrebitelia na nich budú môcť nakúpiť bezpečné online produkty. Posilnená je aj možnosť vysledovateľnosti obchodníka.
Na veľmi veľké online platformy sa budú z dôvodu výrazného rizika v oblasti šírenia nezákonného a škodlivého obsahu vzťahovať osobitné povinnosti. DSA má prostredníctvom ustanovení o povinných posúdeniach rizika, opatreniach na zmiernenie rizika, nezávislých auditoch a transparentnosti tzv. odporúčacích systémov pomáhať v boji proti škodlivému, no nie nevyhnutne nezákonnému, obsahu a šíreniu dezinformácií.
Parlament presadil viacero zmien v pôvodnom návrhu, ktorý vypracovala Európska komisia. Europoslanci chcú okrem iného možnosť transparentnejšieho a informovanejšieho rozhodovania pre príjemcov služieb v oblasti cielenej reklamy či zákaz využívania techník cielenia alebo zosilňovania vplyvu založených na osobných údajoch maloletých osôb na účely zobrazovania reklamy, ako aj cielenia na jednotlivcov na základe osobitných kategórií údajov, ktoré umožňujú cieliť na zraniteľné skupiny. Chcú tiež, aby príjemcovia digitálnych služieb a organizácie, ktoré ich zastupujú, mali možnosť požiadať o náhradu akejkoľvek škody spôsobenej platformami, ktoré nedodržiavajú povinnosti týkajúce sa náležitej starostlivosti. Online platformy by mali mať zákaz uplatňovať voči používateľom techniky zavádzania alebo nabádania zamerané na to, aby ovplyvňovali ich správanie prostredníctvom tzv. temných vzorcov a veľmi veľké online platformy by mali poskytovať aspoň jeden odporúčací systém, ktorý nie je založený na profilovaní.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

20. 1. 2022

Zomrel Hardy Krüger

Zomrel Hardy Krüger


Vo veku 93 rokov zomrel nemecký herec Hardy Krüger, ktorý počas svojej kariéry stvárnil hlavné úlohy v približne 75 filmoch. Herec zomrel v stredu v americkom meste Palm Springs, informovala vo štvrtok tlačová agentúra DPA.
Krüger, rodák z Berlína, sa stal jedným mála nemeckých hercov, ktorým sa podarilo po druhej svetovej vojne uspieť aj na medzinárodnej scéne. Prelomovým filmom bola preňho britská vojnová dráma The One That Got Away (1957).
Objavil sa po boku Johna Waynea vo filme Hatari! (1962) a spolu s Jamesom Stewartom a Petrom Finchom si zahral v snímke Let Fénixa (1965).
Francúzska dráma Nedeľa vo Ville d'Avray (1962), v ktorej Krüger stvárnil veterána z vietnamskej vojny, ktorý sa obviňuje zo smrti vietnamského dieťaťa, získala Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.
Krüger tiež získal množstvo ocenení vo svojom rodnom Nemecku. Na filmovom plátne sa objavil po boku Claudie Cardinaleovej, Seana Conneryho, Yula Brynnera, Charlesa Aznavoura, Catherine Deneuveovej či Orsona Wellesa.
Krüger začiatkom 70. rokov odštartoval i plodnú spisovateľskú kariéru, a to knihou Eine Farm in Afrika. Opisuje v nej svoje zážitky z východnej Afriky, ktorú si obľúbil počas nakrúcania filmu Hatari!



Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Filmový festival Berlinale, prvé európske podujatie svojho druhu počas roka, sa uskutoční vo februári za osobnej účasti účinkujúcich. Do súťaže sa zapojí celkovo 18 filmov z celého sveta.
Porota pod vedením amerického režiséra Nighta Shyamalana, ktorý má indický pôvod, rozdá Zlatých a Strieborných medveďov počas slávnostného večera v Berlíne 16. februára, informovala v stredu tlačová agentúra AFP.
Sedem zo súťažných filmov nakrútili režisérky. Je medzi nimi aj prvá filmárka z juhovýchpdnej Ázie – Kamila Andiniová z Indonézie. TASR prináša prehľadný zoznam súťažných snímok:

01. AEIOU - Das schnelle Alphabet der Liebe (Nemecko/Francúzsko, réžia: Nicolette Krebitzová)
02. Alcarras (Španielsko/Taliansko, réžia: Carla Simónová)
03. Avec amour et acharnement (Francúzsko, réžia: Claire Denisová)
04. Rimini (Rakúsko/Francúzsko/Nemecko, réžia: Ulrich Seidl)
05. Call Jane (Spojené štáty, réžia: Phyllis Nagyová)
06. Drii Winter (Švajčiarsko/Nemecko, réžia: Michael Koch)
07. Everything Will Be OK (Francúzsko/Kambodža, réžia: Rithy Panh)
08. La ligne (Švajčiarsko/Francúzsko/Belgicko, réžia: Ursula Meierová)
09. Leonora Addio (Taliansko, réžia: Paolo Taviani)
10. Les passagers de la nuit (Francúzsko, réžia: Mikhaël Hers)
11. Nana (Indonézia, réžia: Kamila Andiniová)
12. Peter von Kant (Francúzsko, réžia: Francois Ozon)
13. Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (Nemecko/Francúzsko, réžia: Andreas Dresen)
14. Robe of Gem (Mexiko/Argentína/Spojené štáty, réžia Natalia Lopezová Gallardová)
15. So-seol-ga-ui Yeong-hwa (Južná Kórea, réžia: Hong Sang-soo)
16. Un aňo, una noche (Španielsko/Francúzsko, réžia: Isaki Lacuesta)
17. Un été comme ca (Kanada, réžia: Denis Coté)
18. Yin Ru Chen Yan (Čína, réžia: Li Ruijun)


Maltská polícia prehľadala dom bývalého premiéra Josepha Muscata

Maltská polícia v stredu prehľadala dom bývalého premiéra Josepha Muscata, pričom zaistila dokumenty a mobilné telefóny. Informovala o tom agentúra DPA.
Policajná akcia sa začala o 7.00 h miestneho času a trvala niekoľko hodín, pričom sám Muscat priznal, že domovú prehliadku očakával. Pre denník Times of Malta povedal, že vyšetrovateľom dal "všetko, o čo požiadali", vrátane dokumentov a elektronických zariadení, ktoré patria jemu, jeho manželke a dvom dcéram.
Policajná razia sa sústreďovala na vyšetrovanie multimiliónovej zmluvy na privatizáciu troch štátnych nemocníc. Dohoda bola podpísaná v čase, keď bol Muscat premiérom. V tom istom roku dostal 60.000 eur od spoločnosti prepojenej so súkromným prevádzkovateľom týchto troch nemocníc. Muscat tvrdí, že peniaze boli platbou za "poradenskú prácu", ktorú vykonal a ktorá nesúvisela s vládnou agendou.
"Úplne popieram akúkoľvek vinu," vyhlásil expremiér po policajnej akcii.
Muscat bol predsedom vlády od roku 2013 do januára 2020. V dvoch po sebe nasledujúcich voľbách získal väčšinu pre tamojšiu Labouristickú stranu. V politike skončil po obvineniach z korupcie spojených s vraždou novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Tá písala o korupcii a praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a súvislostiach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Zomrela 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

.

            

Copyright © TASR 2021

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy. 

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk. 

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková. 

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 20. januára predseda NR SR Boris Kollár (SME RODINA) a Ladislav Kamenický, poslanec NR SR (SMER-SD). Divákom ponúkneme prieskum aktuálnych volebných preferencií agentúry AKO pripravený špeciálne pre reláciu Na hrane. Hostia budú diskutovať o referende, predčasných voľbách, ale aj o kompenzáciách zvýšených cien energií a o stave reforiem.

TO JE TV!

TO JE TV!

19. 1. 2022

Zomrela Alica Bieliková

Zomrela Alica Bieliková

Zomrela bývalá novinárka a politička Alica Bieliková | Aktuality.sk 
Po dlhej chorobe v stredu zomrela bývalá redaktorka, poslankyňa Národnej rady SR a dlhoročná zamestnankyňa Kancelárie prezidenta SR Alica Bieliková. TASR o tom informoval jej syn Peter Bielik.
Bieliková pracovala napríklad v denníku Smena a ako moderátorka v Slovenskom rozhlase. V Kancelárii prezidenta SR pôsobila počas úradovania Rudolfa Schustera i Ivana Gašparoviča.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Udeľovanie cien Grammy ovládli ženy, Beyoncé si odniesla už 28. cenu Grammy  | nu_life


Odovzdávanie hudobných cien Grammy sa bude tento rok v apríli vôbec prvýkrát konať v americkom meste Las Vegas. Miesto konania tohto podujatia bolo zmenené po tom, ako sa jeho organizátori rozhodli ho presunúť na neskorší termín z dôvodu rizika spojeného so šírením koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.
Každoročné udeľovanie cien Grammy sa malo pôvodne konať 31. januára v Los Angeles. Organizátori podujatia však začiatkom roka uviedli, že uskutočnenie ceremónie v januári je príliš rizikové.
Tohtoročné v poradí 64. udeľovanie hudobných cien sa tak napokon uskutoční v nedeľu 3. apríla a moderovať ho bude komediant Trevor Noah.
"Sme nadšení, že Grammy prvýkrát prinesieme do Las Vegas a predvedieme svetovú šou," uviedol vo vyhlásení Harvey Mason Jr., riaditeľ organizácie hudobníkov Recording Academy.
Odovzdávanie hudobných cien Grammy nie je jediným podujatím zábavného priemyslu, ktoré jeho organizátori preniesli v nádeji, že v nadchádzajúcich mesiacoch klesnú denné počty nových prípadov nákazy koronavírusom. Tie v súčasnosti v USA dosahujú rekordy.
Okrem cien Grammy organizátori presunuli napríklad aj udeľovanie filmových cien Critics' Choice Awards.
Odovzdávanie ocenenia Oscar Americkej Akadémie filmových umení a vied je zatiaľ stále naplánované na 27. marca, teda týždeň pred udeľovaním cien Grammy.
Najväčší počet nominácií na ocenenie Grammy získal tento rok americký jazzový a R&B hudobník Jon Batiste, ktorý bol nominovaný celkovo 11-krát.
Udeľovanie cien Grammy pre pandémiu koronavírusu posunuli aj minulý rok. Ocenenia nakoniec odovzdali v marci 2021.




29. ročník výročních cen Český lev, online, 5 March 2022

Česká filmová a televízna akadémia vyhlásila v utorok nominácie pre 29. ročník Českého leva.
Najviac sošiek - 13 - môžu získať drámy "Zátopek" a "Okupace", 11 nominácií má "Muž so zajačími ušami" a o deväť sošiek sa bude uchádzať "Atlas vtákov".
Priamo na tlačovej konferencii k nomináciám bola udelená cena filmových fanúšikov a cena za najlepší filmový plagát - obe získala snímka "Zátopek".
Ceremoniál s vyhlásením víťazov bude prenášaný 5. marca naživo prostredníctvom Českej televízie, informuje daná inštitúcia.
Najväčšiu pozornosť akademikov si získali dva filmy s 13 nomináciami - životopisná dráma "Zátopek" režiséra Davida Ondříčka a debut režiséra Michala Nohejla "Okupace", tragikomická dráma z obdobia normalizácie.
Celkovo 11 nominácií získala fantastická komédia slovenského režiséra Martina Šulíka "Muž so zajačími ušami".
Deviatimi nomináciami sa môže pochváliť "Atlas vtákov", sonda do komplikovaných rodinných vzťahov a sveta komunikačných technológií, ktorej režisérom je slovinský filmár Olmo Omerzu.
Osem nominácií si vyslúžili "Chyby", romantická dráma režiséra Jana Prušinovského.
Už druhýkrát boli otvorené ďalšie kategórie aj pre televízne projekty a rovnako tak druhýkrát samostatne súťažia animované a krátke filmy.
Ceny Český lev budú odovzdané filmovým tvorcom v sobotu 5. marca v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina. Večerom bude prvýkrát sprevádzať režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.
Celkovo 184 akademikov vyberalo z 84 hraných, dokumentárnych, animovaných a krátkych filmov i televíznych diel spĺňajúcich štatút cien Český lev.
V súboji o sošky v 19 štatutárnych kategóriách sa v záverečnom hlasovaní stretne celkom 25 titulov.


Novaya Gazeta - Wikipedia

Súd v Moskve udelil pokutu nezávislému denníku Novaja Gazeta i jeho šéfredaktorovi Dmitrijovi Muratovovi, lebo v textoch denníka nešpecifikovali, že píšu o organizácii vyhlásenej v Rusku za zahraničného agenta. Takáto špecifikácia je podľa zákona povinná.
Ako v stredu informovala agentúra Interfax, súd v Moskve uznal 14. januára Novú Gazetu a Muratova za vinných zo spáchania priestupku a udelil im pokuty vo výške 40.000 a 4000 rubľov (približne 460 a 46 eur).
Podľa Interfaxu sa v rozhodnutí súdu neuvádza, ktorá zakázaná organizácia nebola v texte Novej gazety náležite vyznačená - médiá v Rusku to zvyčajne riešia hviezdičkou pri názve danej organizácie a dôvetkom pod čiarou, v ktorom ozrejmia, že podľa zákona ide o zahraničného agenta.
Muratov sa na jeseň minulého roku stal spolulaureátom Nobelovej ceny za mier spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressaovou.
Vo svojej reakcii na udelenie prestížnej ceny Muratov uviedol, že Nobelovu cenu prijme a prevezme si ju, a nebude ako sovietsky spisovateľ a disident Boris Pasternak, ktorý v roku 1958 získal Nobelovu cenu za literatúru, ale pre hrozbu vyhostenia zo svojej vlasti ju odmietol prevziať.
Finančnú odmenu spojenú s Nobelovou cenou si Muratov neponechal, ale na základe hlasovania predplatiteľov Novej gazety ju poslal na účty neziskových organizácií starajúcich sa o ťažko choré deti a do nadácie na podporu zdravotníkov.
Ruské vedenie síce Muratovovi zablahoželalo k udeleniu Nobelovej ceny, ale prezident Vladimir Putin súčasne pripustil, že aj Muratov môže byť vyhlásený za zahraničného agenta, ak poruší v Rusku platný zákon.
Označenie zahraničný agent vyvoláva konotácie z čias studenej vojny. Od takto označených subjektov sa vyžaduje, aby v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú "zahraničnými agentmi", čo výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy.
Pokiaľ ide o takto "onálepkovaných" novinárov, pre nich zaradenie medzi "zahraničných agentov" znamená komplikácie a prináša im aj obmedzenia pri výkone práce: majú napríklad zakázaný vstup do ruského federálneho parlamentu, musia ruské úrady pravidelne informovať o svojej činnosti a záväzne používať pridelené označenie.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená tiež na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.



ZIMNÝ ŠTADIÓN ONDREJA NEPELU: Správa telovýchovných a rekreačných zariadení

Poľský fotograf mal ukradnúť uplynulý týždeň v priestoroch Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave mikrofón maďarskej televíznej spoločnosti. Obvineniu z trestného činu krádeže čelí 47-ročný profesionálny fotograf. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.
"Podľa doterajších informácií mal obvinený v nedeľu (16. 1.) po skončení zápasu Majstrovstiev Európy v hádzanej mužov, ktoré sa konajú na štadióne, odcudziť priestorový mikrofón značky Schoeps položený na stoličke v statickom držiaku," opísala polícia. Škoda, ktorá krádežou mikrofónu maďarskej televíznej spoločnosti vznikla, bola vyčíslená na 1944 eur.
Policajti muža nasledujúci deň v priestoroch zimného štadióna zadržali. "Po vznesení obvinenia bol muž prepustený na slobodu. Muž je v súčasnej dobe stíhaný na slobode," dodala polícia.

Copyright © TASR 2021


Zonrel Milan Leščák

Zonrel Milan Leščák

Vo veku 81 rokov
Vo veku 81 rokov zomrel 18. januára významný slovenský etnológ a folklorista Milan Leščák, emeritný profesor Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. TASR to potvrdila hovorkyňa univerzity Lenka Miller.
Leščák sa sústreďoval na humoristické rozprávania, hádanky, zásadné sú jeho diela k teórii folkloristiky a terénnym metódam výskumu folklóru či k dejinám folkloristiky. Svoj čas venoval aj reedícii prameňov tradičnej duchovnej kultúry, ktoré nemohli či nestihli byť publikované v minulom režime. Bol ostrovtipným kritikom folklórnych festivalov, ale aj ich poradcom a tvorcom scenárov.
Bol spoluzakladateľom Katedry folkloristiky a regionalistiky Univerzity Konštantína v Nitre, viedol tiež bratislavskú katedru etnológie a kultúrnej antropológie, bol pri zakladaní katedry religionistiky Filozofickej fakulty UK.


Zfrok: TASR