12. 10. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Zahraničné média si v súvislosti s piatkovou rozlúčkou s Karlom Gottom v Prahe všímajú zástupy čakajúcich fanúšikov a nemecká rozhlasová stanica MDR prirovnala spoločenské postavenie zosnulého speváka k britskej kráľovnej.
"Krajina neprišla len o po celé desaťročia najobľúbenejšiu hviezdu, ale aj o národný symbol, garanta stálosti," uviedla na svojej webovej stránke nemecká rozhlasová stanica MDR, podľa ktorej bolo umelcovo spoločenské postavenie porovnateľné s postavením britskej kráľovnej Alžbety II. Česko bez Karla Gotta je podľa MDR krajina v stave núdze.
Podľa agentúry AP bol Gott "vzácny príklad popového speváka z východnej Európy, ktorého hudba si získala popularitu aj v niektorých krajinách západnej Európy, najmä v západnom Nemecku".
Nemecké noviny Welt píšu o fanúšikoch, ktorí pred palácom Žofín čakali v dlhých radoch. Dobrovoľníci Českého červeného kríža rozliali ľudom stojacim v rade do pohárikov 400 litrov čaju, uviedol server iDNES.cz.
Zástupy čakajúcich ľudí pozorovali aj zahraniční návštevníci Prahy, i takí, ktorí ho nepoznali, napísal server Novinky.cz. "Neviem, kto bol Karel Gott, ale asi to bola veľmi významná osobnosť. U nás by podľa mňa takýto záujem a smútok vyvolala len smrť cisára," povedala študentka Haruko z Japonska, ktorá do Prahy prišla so spolužiakmi.
Hovorkyňa pražskej polície podľa iDNES.cz. povedala, že do večerných hodín mohlo smútočnou sieňou, kde je vystavená rakva so spevákovými pozostatkami, prejsť 30.000-35.000 ľudí.
Polícia fanúšikom, ktorí sa chcú s umelcom rozlúčiť, odporučila, aby sa do radu pred palácom Žofín zaradili pred 20.00 h večer. Rozlúčka v Prahe prebieha v paláci Žofín od 8.00 h do 22.00 h. V prípade veľkého záujmu nechajú organizátori sálu otvorenú až do polnoci.
Ďalšie spomienkové miesto vzniklo pri Novej scéne Národného divadla v Prahe, kde sú vylepené Gottove fotografie, umiestnené sviečky a položené kvety.



Copyright © TASR 2019

Americká platená internetová televízia Netflix vo štvrtok oficiálne spustila české používateľské rozhranie s českými titulkami aj dabingom. V ponuke má tisíce hodín televíznych programov a filmov, vrátane pôvodnej tvorby. Uviedla to firma v tlačovej správe.
Netflix ponúka prístup k filmom, seriálom a televíznym programom na tabletoch, chytrých telefónoch, počítačoch a herných konzolách. Základný mesačný poplatok je 199 Sk mesačne. Prvých 30 dní užívanie je zadarmo. Konkurentom Netflix s ponukou filmov a seriálov v Česku je napríklad Stream.cz od Zoznamu, O2 TV, HBO Go alebo voyou televízia Nova.
"Nielenže od dnešného dňa ponúkame naše služby v češtine, ale aj veľmi radi oznamujeme, že sme pridali asi 70 populárnych českých filmov, a to ako nových, tak tých klasických. Medzi ne patrí napríklad Špindl, Anjel Pána 2, Päťdesiatka, Vratné fľaše, Po strnisku bos, Masaryk, Pupendo, Ostro sledované vlaky, Tmavomodrý svet alebo napríklad Kuky sa vracia, "uviedol marketingový riaditeľ Netflix pre strednú a východnú Európu Tomek Ebbig. "Do konca tohto roka sa toto číslo zdvihne až na 150. Ďalej budeme mať všetok populárne medzinárodný obsah dabovaný v češtine," dodal.
Medzi pripravované filmy z dielne Netflix patrí The Irishman Martina Scorseseho, potom El Camino, film inšpirovaný seriálom Perníkový táta, The Laundromat alebo The Two Popes.
Netflix je svetová jednotka medzi službami poskytujúcimi zábavu na internete. Celosvetovo má viac ako 151 miliónov predplatiteľov. Netflix sledujú diváci z celého sveta celkovo 115 miliárd hodín ročne. Netflix je k dispozícii v 190 krajinách. Existuje v 32 jazykových mutáciách, vrátane tej českej. To znamená, že všetko zo série Netflix Originals zakaždým vyjde v rovnaký okamih vo všetkých týchto mutáciách, a to s dabingom, s titulkami, alebo v oboch variantoch.


Copyright © ČTK 2019



Zomrel Robert Foster

Zomrel Robert Foster

V kalifornskom Los Angeles v piatok zomrel americký herec Robert Foster, nominovaný v roku 1997 na Oscara v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Jackie Brownová režiséra Quentina Tarantina. Foster, ktorý mal 78 rokov, zomrel na rakovinu, oznámil server týždenníka Variety.
Foster si zahral v stovke filmov. Kariéru začal v divadlách na Broadwayi, než mu režisér John Huston v roku 1967 zveril úlohu vo filme Páv so zlatým okom, kde hral s Elizabeth Taylorovú a Marlonom Brandom. Do povedomia divákov sa Foster dostal vďaka úlohe v detektívnom seriáli televízie NBC Banyon v rokoch 1972-73.

Foster sa objavoval hlavne v hororových a akčných filmoch, okrem iného v snímkach Čierna diera z roku 1979, Pomstitelia (1983) alebo The Banker (1989). Zlom v jeho kariére ale znamenala rola v Tarantinovho snímke Jackie Brownová, kde stvárnil rolu finančného agenta Maxa Cherryho. Oscar za vedľajšiu úlohu, na ktorý bol Foster nominovaný, ale vtedy pripadol Robinovi Williamsovi za film Dobrý Will Hunting.


Copyright © ČTK 2019

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

11. 10. 2019

Hovorca roka 2019

Hovorca roka 2019

Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) vyhlásila najlepších hovorcov roka 2019. Cenu v kategórii štátna správa a štátny sektor vyhral hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka, v kategórii privátny a komerčný sektor zvíťazil hovorca Slovnaftu Anton Molnár a v poslednej kategórii samospráva a neziskový sektor uspela hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Rovnako ako vlani sa porota aj v tomto ročníku rozhodla neudeliť ocenenie Top hovorca roka.
„Práca hovorcu je čoraz náročnejšia. Už nie je len o spolupráci s novinármi, ale aj o práci so sociálnymi sieťami, boji proti čoraz väčšiemu množstvu dezinformácií. Tento rok porota v spolupráci s partnerom Slovakia Online analyzovala výstupy a pôsobenie viac ako 140 hovorcov vo všetkých troch oblastiach. Víťazov sme ocenili za mimoriadne kvalitnú komunikačnú prácu pre svoje organizácie, komunikačné zručnosti, odbornosť v oblasti aj etické správanie, neoddeliteľnú súčasť práce kvalitného hovorcu,“ uviedol predseda AHS Vladimír Machalík.
Porota súťaže „Hovorca roka“ je zložená z odborníkov na komunikáciu z oblasti médií a redakcií, hovorcov, PR i akademického sektora. Jej členmi boli dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Iveta Radičová, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza Tibor Mattyašovský, šéfredaktorka agentúry SITA Zuzana Devera, zástupca šéfredaktora týždenníka Trend Ivan Haluza, vedúci redakcie politiky denníka Nový Čas Martin Čeliga, prezidentka Asociácie PR agentúr SR Soňa Lexmanová a vedúca komunikácie Národnej banky Slovenska Jana Kováčová. Predsedom poroty bol predseda AHS a riaditeľ komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Vladimír Machalík.
Asociácia hovorcov Slovenska je profesijnou organizáciou hovorkýň a hovorcov zo štátnej správy, samosprávy a súkromného sektora Slovenska. Svoju činnosť odštartovala v roku 2005. Zaoberá sa vzdelávaním a zvyšovaním kvality komunikačnej profesie hovorcu.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Zoltán A., ktorý je obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, žiada prokuratúru o dohodu o vine a treste. Informoval o tom portál TV JOJ noviny.sk.
Obvinený mal podať prostredníctvom svojej obhajkyne podnet pre konanie o dohode o vine a treste vo štvrtok (10. 10.). Advokátka obvineného Zoltána A. uviedla pre TV JOJ, že jej klient sa v prípade vraždy novinára ku skutku sám dobrovoľne priznal. S políciou spolupracuje.
Zoltánovi A. hrozí pre skutok 25 rokov za mrežami alebo doživotie.


Copyright © TASR 2019

Rusko Kočner reality show

Rusko Kočner reality show


Ministerstvo spravodlivosti našlo nezrovnalosti priamo v spise o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur, v ktorom rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková. Novinárom to povedal minister Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že ministerstvo kontroluje viacero spisov sudcov a sudkýň, u ktorých zasahovala v závere augusta tohto roka Národná kriminálna agentúra (NAKA). Konanie Maruniakovej podľa údajnej komunikácie z aplikácie Threema riadila bývalá štátna tajomníčka ministerstva Monika Jankovská. Obe budú zrejme onedlho čeliť disciplinárnemu stíhaniu, ktoré pripravuje ministerstvo. Podozriví sudcovia a sudkyne môžu prísť vysvetliť medializované informácie aj pred Súdnu radu SR, ktorá ich pozvala na najbližšie neverejné zasadnutie v pondelok 14. októbra.

„Preverujeme všetky spisy, v ktorých sa objavili informácie, že v nich mohlo byť rozhodované inak, ako podľa zákona. Našli sme nezrovnalosti aj v prípade kauzy zmenky,“ povedal Gál. Ministerstvo zatiaľ nekonkretizovalo, aké nezrovnalosti našlo v spise. O zmenke sa rozhodovalo na Okresnom súde Bratislava V ešte vlani na jar, pričom vyplatenie peňazí žiadal dnes už obvinený Marian K. Za zmenky ručí v druhom rade televízia Markíza a najmä jej exriaditeľ Pavol R. Bývalý šéf televízie tvrdí, že zmenky sú pravé a vyriešil nimi spor o televíziu z konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. Maruniaková rozhodla v prospech Mariana K. v apríli 2018. Ministerstvo spravodlivosti okrem iného kontroluje aj výberové konanie Maruniakovej na post sudkyne. Tá pracovala na ministerstve priamo pod Jankovskou.

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje podnet aj na bývalú štátnu tajomníčku Jankovskú. Podľa ministra Gála totiž klamala, keď opakovane tvrdila, že nebola vo vile v Chorvátsku, ktorá patrí advokátovi Radomírovi Bžánovi. Návštevu Jankovskej pritom pre Denník N potvrdil samotný Bžán. Právnik Bžán sa stal známym najmä potom, ako zastupoval Slovensko v prípade vodného diela Gabčíkovo, za čo žiadal odmenu v desiatkach miliónoch eur. V prípade Maruniakovej bude Gálov podnet nadviazaný zrejme priamo na jej rozhodovaciu činnosť.

Maruniaková je v súčasnosti na materskej dovolenke, Jankovská ihneď po nástupe na Krajský súd v Bratislave oznámila práceneschopnosť. Známe je už aj uznesenie vyšetrovateľa, na základe ktorého zasiahla voči sudcom polícia. V prípade vznikol aj špeciálny vyšetrovací tím s názvom Hmla.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


 

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zatiaľ nemôže podrobne informovať verejnosť o priebehu vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Teda nebude ani informovať, ako rozhodne o námietkach a návrhoch na doplnenie dokazovania, ktoré podal obhajca Marek Para.
"V súlade s Trestným poriadkom je prípravné konanie neverejné a preto ani orgány činné v trestnom konaní nemôžu podrobne informovať verejnosť o jeho priebehu, jednotlivých úkonoch alebo o zamýšľanom postupe," uviedla v piatok pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.
Prokurátor by mal v najbližšom období posúdiť výhrady, námietky a návrhy obhajoby Mariana K. voči vyšetrovaniu v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Pre TASR to v stredu (9. 10.) uviedol obhajca Para. Prokurátor nemá žiadnu lehotu, aby v prípade námietok a návrhov na ďalšie dokazovanie rozhodol. Má však lehotu na podanie obžaloby na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) do konca októbra. Na záver toho mesiaca by inak musel požiadať o predĺženie kolúznej väzby Mariana K., ktorá uplynie koncom novembra.
Para mal pôvodne ukončiť oboznamovanie sa s výsledkom vyšetrovania 4. septembra. Pretože spis nebol úplný, vyšetrovateľ mu poskytol dodatočnú lehotu na oboznamovanie sa so spisom do stredy. Rovnako ako Para aj právni zástupcovia poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica mali možnosť predtým sa oboznámiť s výsledkami vyšetrovania. Obhajcovia poškodených nemali ďalšie návrhy na dokazovanie.
Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP v apríli zamietol. Len nedávno ÚŠP opätovne zamietol sťažnosť Mariana K. voči obvineniu.
Marian K. sa dva razy neúspešne pokúšal dostať z väzby, čo mu zamietol ŠTS a následne Najvyšší súd SR. Naposledy svoju žiadosť o prepustenie z väzby v júni vzal späť.
  Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA










„SPD chce hledat rovnováhu mezi tím, aby nebylo oxidu uhličitého mnoho, ale aby ho nebylo také málo. Bez oxidu uhličitého by neprobíhala fotosyntéza a bez ní by nevznikal kyslík“
Ivan Fencl, SPD,Brno

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tuniského mediálneho magnáta Nabíla Karawího prepustili v noci na štvrtok z vyšetrovacej väzby. Stalo sa tak štyri dni pred druhým kolom prezidentských volieb, v ktorých Karawí kandiduje proti odborníkovi na ústavné právo a nováčikovi v politike Kajsovi Saídovi. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Pred väznicou Murnákuja, ktorá sa nachádza približne 20 kilometrov od hlavného mesta Tunis, Karawího vítali desiatky jeho priaznivcov.
Po svojom prepustení Karawí neposkytol novinárom žiadne vyhlásenie. Karawího právnik však uviedol, že príkaz na vzatie jeho mandanta do väzby bol anulovaný, pričom vyšetrovanie daného prípadu pokračuje.
Karawího žiadosť o prepustenie pred stredajším verdiktom odvolacieho súdu zamietli tri súdy nižšej inštancie.
Karawího tím v utorok požiadal dokonca o odklad druhého kola volieb dovtedy, kým nebude na slobode, aby mohol viesť predvolebnú kampaň, cestovať po Tunisku a komunikovať s médiami.
Predstaviteľ Karawího štábu označil prepustenie tohto mediálneho magnáta za vynikajúcu správu, lebo "bez neho to bolo ťažké". Karáwí teraz "chce ísť medzi ľudí, vysvetľovať im svoj program, chce ísť do volieb a vyhrať ich".
Karawího (56) zatkli 23. augusta pre podozrenie z prania špinavých peňazí a daňových únikov. Odvtedy bol vo väzbe, dosiaľ však odsúdený nebol.
Známy mediálny magnát Karawí, ktorý sa stal prakticky okamžite po júnovom ohlásení svojej kandidatúry favoritom predvolebných prieskumov, získal v prvom kole prezidentských volieb z 15. septembra 15,6 percenta hlasov. Skončil tak na druhom mieste za odborníkom na ústavné právo, nováčikom v politike Kajsom Saídom. Toho volilo 18,4 percenta tuniských voličov.
Saída podporuje v prezidentských voľbách umiernená islamistická Strana obrody (an-Nahda), ktorá bude podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb najväčšou stranou v novom tuniskom parlamente. Strana Srdce Tuniska mediálneho magnáta Karawího skončila na druhom mieste s 38 mandátmi. V parlamente je ešte šesť ďalších strán.



Šéfa tureckého opozičného spravodajského portálu BirGün, Hakana Demira, vo štvrtok zatkli. Informoval o tom jeho zamestnávateľ. Zatknutie je súčasťou prenasledovania kritikov vojenskej operácie, ktorú Turecko spustilo v severnej Sýrii v predchádzajúci deň, napísala agentúra AFP.
Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že šéfa ľavicovej webovej stránky BirGün zadržali za "podnecovanie ľudí k nenávisti a nepriateľstvu", čoho sa údajne dopustil odkazom na Twitteri.
Portál BirGün bol na internete ostro kritizovaný za reportáž, podľa ktorej pri stredajších tureckých útokoch proti kurdským pozíciám v Sýrii prišli o život civilisti. Turecká vláda to však poprela.
Polícia uviedla, že otvorila celkovo 78 trestných prípadov proti jednotlivcom za internetovú "propagandu" proti operácii.
Turecko spustilo v stredu operáciu Prameň mieru proti Sýrskym demokratickým silám (SDF), vedeným Kurdmi, ktorých pokladá za "teroristickú" odnož kurdských povstalcov na svojom vlastnom území.
Polícia zatkla on-line kritikov aj počas predchádzajúcich ofenzív proti kurdským silám v Sýrii a obvinila ich z "teroristickej propagandy".
Organizácie na ochranu ľudských práv kritizujú úpadok slobody prejavu za vlády tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana - obzvlášť po nevydarenom prevrate v roku 2016. Po ňom totiž nasledovalo zatýkanie desaťtisícov politických odporcov.



Irán prepustil ruskú novinárku Juliju Juzikovú, zadržanú pre podozrenie z napojenia na izraelské tajné služby, a už letecky pricestovala do Moskvy. Vo štvrtok o prepustení informovalo ruské veľvyslanectvo v Teheráne.
Juzikovú (38) zatkli 2. októbra v hotelovej izbe v iránskej metropole, pripomenula tlačová agentúra AFP.
Hovorca iránskej vlády povedal, že novinárka bola zadržaná pre údajné porušenie predpisov platných pre víza, ale ruské veľvyslanectvo uviedlo, že Juzikovú obvinili zo špionáže pre izraelské spravodajské služby.
"Výsledkom spoločného úsilia ruského ministerstva zahraničných vecí a ruskej ambasády v Teheráne je, že Irán sa rozhodol ruskú občianku Juliju Juzikovú prepustiť," napísala ruská ambasáda na Twitteri.
Novinár Boris Vojcechovskij, ruskými médiami identifikovaný ako Juzikovej bývalý manžel, na Facebooku oznámil, že lietadlo ruskej spoločnosti Aeroflot so žurnalistkou už pristálo na letisku v ruskom hlavnom meste, napísala agentúra AP.
Rusko si minulý týždeň predvolalo iránskeho veľvyslanca v Moskve, aby vysvetlil okolnosti novinárkinho zadržania.
Juziková pracuje pre viacero periodík, medzi inými aj pre ruskú mutáciu amerického týždenníka Newsweek. Je autorkou dvoch kníh, vrátane knihy Beslanskij slovar (Beslanský slovník) so svedectvami ľudí, ktorí prežili masaker v škole v juhoruskom meste Beslan. Počas rukojemníckej drámy, ktorú v roku 2004 rozpútali čečenskí teroristi, a následnej oslobodzovacej akcie ruských bezpečnostných zložiek zahynulo viac ako 330 ľudí, pričom vyše polovica obetí boli deti.



Copyright © TASR 2019

TV Markíza odvysiela v piatok živé vstupy z poslednej rozlúčky s K. Gottom

TV Markíza odvysiela v piatok živé vstupy 
z poslednej rozlúčky s K. Gottom

Televízia Markíza odvysiela v piatok 11. októbra živé vstupy z poslednej rozlúčky s českým spevákom Karlom Gottom. Taktiež odvysiela priamy prenos zo sobotnej (12.10.) zádušnej omše. TASR o tom informoval PR manažér televízie Lukáš Kočišek.
Televízia bude rozlúčku pokrývať v štyroch živých vstupoch o 11.45 h, 13.43 h, 14.56 h, 15.57 h.
V sobotu zaraďuje TV Markíza do svojho vysielania mimoriadnu reláciu s názvom Posledná rozlúčka s Karlom Gottom. Odvysiela sa o 10.30 h. "Diváci si v rámci nej budú môcť pozrieť priamy prenos zádušnej omše, ktorú bude v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražskom hrade slúžiť kardinál Dominik Duka," uviedol Kočišek.
Téme sa budú venovať aj spravodajské a publicistické relácie televízie a to Televízne noviny, Teleráno a Reflex. Diváci budú môcť v piatok od 8.00 h sledovať na webových stránkach televízie aj nepretržitý online prenos z poslednej rozlúčky so spevákom, priblížil Kočišek.


Copyright © TASR 2019

10. 10. 2019

RTVS NEWS. Špeciálny program v deň pohrebu Karla Gotta

RTVS NEWS


Špeciálny program v deň pohrebu Karla Gotta


V piatok sa v pražskom Paláci Žofín bude s najvýznamnejším a najpopulárnejším spevákom v dejinách československej populárnej scény lúčiť verejnosť a jeho umeleckí kolegovia. RTVS bude mapovať dianie v Prahe počas celého dňa, divákom prinesie najaktuálnejšie informácie v Ranných správach a v Správach RTVS o 12:00, 16:00 a 19:00.
Smútočné vysielanie na Jednotke v sobotu začne o 10:30 špeciálnym spravodajským štúdiom, ktorým bude divákov sprevádzať moderátorka Janette Štefánková a komentátor Roman Bomboš, priamo z Prahy budú do vysielania vstupovať redaktorky Katarína Vítková a Patrícia Pružinská. O 11:00 bude vysielanie pokračovať priamym prenosom z pohrebnej sv. omše za Karla Gotta z Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtecha v Prahe.
Dvojka sprostredkuje divákom archívne spomienky na život a hudobnú kariéru Karla Gotta o 9:25 v špeciálnom spomienkovom vydaní relácie Noc v archíve. V nej tvorcovia zaspomínajú na Karla Gotta prostredníctvom archívnych televíznych spomienok, piesní a rozhovorov, väčšinou zo 60tych a 70tych rokov minulého storočia. V Noci v archíve sa objavia aj raritné archívne zábery, ktoré boli odvysielané len raz a diváci si ich budú môcť opäť pozrieť po viac ako štyridsiatich rokoch. RTVS totiž pre sobotné vysielanie zdigitalizovala staré spravodajské šoty s rozhovorom a vystúpením Karla Gotta z roku 1973 a 1975.
V atmosfére sedemdesiatych rokov budú pokračovať spomienky na tohto jedinečného československého umelca aj v podvečernom vysielaní. Od 16:45 Dvojka ponúkne vybrané vystúpenia Karla Gotta na Bratislavskej lýre postupne v rokoch 1974 – 1976.

TV JOJ: Politická diskusná relácia Na hrane

TV JOJ

Politická diskusná relácia Na hrane

Televízia JOJ ponúkne každý štvrtok večer svojim divákom novú politickú diskusnú reláciu Na hrane. Tvorivý tím a moderátor Michal Magušin sľubujú každý štvrtok večer duel, aktuálne témy, exkluzívne prieskumy. To všetko naživo na JOJke.

Aj tento štvrtok sa v štúdiu Na hrane stretnú dvaja politici a budú sa venovať aktuálnym politickým a spoločenským témam. Aj vy máte možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo vás zaujíma prostredníctvom aplikácie. Otázky, ktoré nebudú zodpovedané v živom vysielaní, sa hostia pokúsia zodpovedať na webe nahrane.joj.sk po skončení diskusie.
Pozvanie do diskusie vo štvrtok 10. októbra prijali podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová a líder strany Dobrá voľba Tomáš Drucker.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 10. októbra o 21:50 na JOJke.

Najhorší televízny zážitok za posledných 20 rokov!

Najhorší televízny zážitok za 



posledných 20 rokov!

RTVS NEWS. Rozhlasoví symfonici na Bratislavských hudobných slávnostiach

RTVS NEWS
Rozhlasoví symfonici na Bratislavských hudobných slávnostiach

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) ako najstaršie profesionálne hudobné teleso na Slovensku oslávilo tento rok 90. výročie svojho vzniku. Aj v tejto súvislosti sa predstaví na medzinárodnom festivale Bratislavské hudobné slávnosti. Rozhlasoví symfonici vystúpia pod taktovkou nového šéfdirigenta Ondreja Lenárda vo štvrtok 10. októbra o 19:30 v Redute.
Návštevníci koncertu si v podaní SOSR-u vypočujú jednu z najznámejších a najčastejšie uvádzaných symfonických skladieb Overtura giocosa od vedúcej osobnosti slovenskej hudobnej avantgardy Ilju Zeljenku. V podaní vynikajúcej slovenskej sopranistky Jolany Fogašovej a doyena slovenského dirigentského umenia si diváci tiež vychutnajú mystickú záverečnú áriu a scénu opery Tristan a Isolda, nemeckého skladateľa Richarda Wagnera. Opera Tristan a Izolda patrí k jeho najvýznamnejším dielam.
Druhá polovica festivalového koncertu sa bude niesť v duchu predstaviteľov francúzskeho impresionizmu a talianskeho neoklasicizmu. Prelúdium k Faunovmu popoludniu od Clauda Debussyho a symfonická báseň Rímske slávnosti Ottorina Respighiho naplno rozvinú a v najlepšom zvuku predvedú kvality jubilujúceho Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a jeho šéfdirigenta Ondreja Lenárda.

9. 10. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Twitter sa ospravedlnila, že "neúmyselne" umožnila použiť na marketingové účely e-mailové adresy a telefónne čísla, ktoré jej používatelia poskytli pre bezpečnosť svojich účtov. Marketéri tretích strán mohli podľa spoločnosti osloviť konkrétnych zákazníkov služby cez kontaktné údaje, aj keď si neželali, aby tieto informácie použili na marketing. Informuje o tom britská mediálna spoločnosť BBC.
Twitter vo vyhlásení uviedol, že "s určitosťou nevie povedať, koľko ľudí to zasiahlo," podľa BBC to však malo dopad na používateľov po celom svete. Spoločnosť problém odstránila 17. septembra, neuviedla však, kedy ho odhalila.
Na základe európskeho nariadenia na ochranu osobných údajov, takzvaného GDPR (General Data Protection Regulation), musia byť používatelia služieb informovaní, ak sú dáta používané na iný ako zamýšľaný účel.
Podobný problém mala aj spoločnosť Facebook. Pre porušenie ochrany súkromia svojich klientov jej americké úrady vyrúbili pokutu 5 miliárd dolárov (v prepočte približne 4,6 miliardy eur). Zakázali jej tiež používať informácie klientov získané na bezpečnostné účely pre potreby reklamy.


Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) predložila plán reformy zdaňovania nadnárodných spoločností, predovšetkým technologických gigantov, aby sa zabezpečilo, že platia férový podiel daní v krajinách, v ktorých majú rozsiahle podnikanie. Podľa návrhu OECD sa časť daní presunie do krajín, kde giganty ako Google, Facebook, Amazon a Apple "majú významné aktivity smerom k spotrebiteľom a generujú svoje zisky".
"Dosahujeme reálny pokrok pri riešení výziev v oblasti daní prameniacich z digitalizácie ekonomiky," povedal generálny sekretár OECD Ángel Gurría. Rámcový návrh zo strany OECD predstavia ministrom financií na summite organizácie G20 na budúci týždeň vo Washingtone. Plán OECD prichádza po tom, ako sa Francúzsko a USA v závere augusta dohodli, že do polovice roka 2020 nájdu spôsob lepšieho zdaňovania digitálneho podnikania.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TASR NEWS

TASR NEWS

Najnovšie vyhlásenia, oznámenia a stanoviská zo Zóny verejného záujmu TASR budú dostupné aj na stránke Teraz.sk.
„Vyhlásenia boli aj doteraz bezplatne prístupné verejnosti na stránke tasr.sk. Vzhľadom na to, že túto stránku navštevujú najmä klienti TASR a novinári, rozhodli sme sa prístup k vyhláseniam, oznámeniam a stanoviskám vytvoriť aj prostredníctvom stránky Teraz.sk, ktorú navštevuje široká verejnosť,“ uviedol generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.
Na základe zákona o TASR tlačová agentúra vo verejnom záujme vydáva v úplnom znení vyhlásenia prezidenta Slovenskej republiky, vlády Slovenskej republiky, Ústavného súdu Slovenskej republiky, Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, predsedu vlády Slovenskej republiky, iných ústavných činiteľov, Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky, Kancelárie Súdnej rady, Kancelárie verejného ochrancu práv a ústredných orgánov štátnej správy, ak o to požiadajú.
Tieto vyhlásenia sú v úplnom znení zverejňované na stránke TASR a aktuálne aj na stránke Teraz.sk.
„Urobili sme na stránke niekoľko úprav. V hornej časti hlavnej stránky sme posilnili úlohu rýchlych krátkych správ z rubriky Práve teraz a pridali sme rubriku Vyhlásenia,“ uviedol šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács. „Ak bude mať čitateľ záujem prečítať si vyhlásenie niektorého z ústavných činiteľov v plnom znení, bez novinárskeho spracovania, má možnosť nájsť najnovšie vyhlásenia na stránke Teraz.sk. K dispozícii je aj prelinkovanie na stránku TASR, kde sú k dispozícii aj staršie vyhlásenia,“ dodal Forgács.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

  • udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby ducktv plus spoločnosti MEGA MAX MEDIA, s.r.o. 
  • uložila sankciu - upozornenie na porušenie zákona prevádzkovateľovi retransmisie Správcovské bytové družstvo IV Košice, za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 11. 4. 2019 poskytoval retransmisiu programovej služby Duna TV bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa; 
  • uložila sankciu - upozornenie na porušenie zákona prevádzkovateľovi retransmisie TS, s.r.o., za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 15. 5. 2019 poskytoval retransmisiu programových služieb CNN, M1, M2, ČT1 SD/HD a ČT2 SD/HD bez súhlasu ich pôvodných vysielateľov; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 2. 8. 2019 o cca 10:22 hod. odvysielal program Policajti v akcii, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 11. 8. 2019 o cca 11:29 hod. odvysielal program Líbáš jako ďábel, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 27. 7. 2019 o cca 12:33 hod. odvysielal program Bláznivý pohreb, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi KABEL TELEKOM s.r.o. (programová služba TV LocAll) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním programu Regionálny týždenník (príspevok Namiesto sľubovaného rozvoja sa iba schôdzuje), dňa 23. 7. 2019; vo veci možného porušenia § 38 ods. 2 ZVR (povinnosť uviesť sponzorský odkaz programu na začiatku a na konci programu), v súvislosti s vysielaním programu Otvorené štúdio, dňa 23. 7. 2019 a vo veci možného porušenia § 39a ods. 2 s odkazom na § 39a ods. 5 písm. d) ZVR (povinnosť zreteľne informovať verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením na začiatku a na konci programu), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Regionálny týždenník, dňa 23. 7. 2019; 
  • uznala za neopodstatnené 10 sťažností, respektíve ich častí.