10. 10. 2019

RTVS NEWS. Rozhlasoví symfonici na Bratislavských hudobných slávnostiach

RTVS NEWS
Rozhlasoví symfonici na Bratislavských hudobných slávnostiach

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) ako najstaršie profesionálne hudobné teleso na Slovensku oslávilo tento rok 90. výročie svojho vzniku. Aj v tejto súvislosti sa predstaví na medzinárodnom festivale Bratislavské hudobné slávnosti. Rozhlasoví symfonici vystúpia pod taktovkou nového šéfdirigenta Ondreja Lenárda vo štvrtok 10. októbra o 19:30 v Redute.
Návštevníci koncertu si v podaní SOSR-u vypočujú jednu z najznámejších a najčastejšie uvádzaných symfonických skladieb Overtura giocosa od vedúcej osobnosti slovenskej hudobnej avantgardy Ilju Zeljenku. V podaní vynikajúcej slovenskej sopranistky Jolany Fogašovej a doyena slovenského dirigentského umenia si diváci tiež vychutnajú mystickú záverečnú áriu a scénu opery Tristan a Isolda, nemeckého skladateľa Richarda Wagnera. Opera Tristan a Izolda patrí k jeho najvýznamnejším dielam.
Druhá polovica festivalového koncertu sa bude niesť v duchu predstaviteľov francúzskeho impresionizmu a talianskeho neoklasicizmu. Prelúdium k Faunovmu popoludniu od Clauda Debussyho a symfonická báseň Rímske slávnosti Ottorina Respighiho naplno rozvinú a v najlepšom zvuku predvedú kvality jubilujúceho Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a jeho šéfdirigenta Ondreja Lenárda.