11. 10. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tuniského mediálneho magnáta Nabíla Karawího prepustili v noci na štvrtok z vyšetrovacej väzby. Stalo sa tak štyri dni pred druhým kolom prezidentských volieb, v ktorých Karawí kandiduje proti odborníkovi na ústavné právo a nováčikovi v politike Kajsovi Saídovi. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Pred väznicou Murnákuja, ktorá sa nachádza približne 20 kilometrov od hlavného mesta Tunis, Karawího vítali desiatky jeho priaznivcov.
Po svojom prepustení Karawí neposkytol novinárom žiadne vyhlásenie. Karawího právnik však uviedol, že príkaz na vzatie jeho mandanta do väzby bol anulovaný, pričom vyšetrovanie daného prípadu pokračuje.
Karawího žiadosť o prepustenie pred stredajším verdiktom odvolacieho súdu zamietli tri súdy nižšej inštancie.
Karawího tím v utorok požiadal dokonca o odklad druhého kola volieb dovtedy, kým nebude na slobode, aby mohol viesť predvolebnú kampaň, cestovať po Tunisku a komunikovať s médiami.
Predstaviteľ Karawího štábu označil prepustenie tohto mediálneho magnáta za vynikajúcu správu, lebo "bez neho to bolo ťažké". Karáwí teraz "chce ísť medzi ľudí, vysvetľovať im svoj program, chce ísť do volieb a vyhrať ich".
Karawího (56) zatkli 23. augusta pre podozrenie z prania špinavých peňazí a daňových únikov. Odvtedy bol vo väzbe, dosiaľ však odsúdený nebol.
Známy mediálny magnát Karawí, ktorý sa stal prakticky okamžite po júnovom ohlásení svojej kandidatúry favoritom predvolebných prieskumov, získal v prvom kole prezidentských volieb z 15. septembra 15,6 percenta hlasov. Skončil tak na druhom mieste za odborníkom na ústavné právo, nováčikom v politike Kajsom Saídom. Toho volilo 18,4 percenta tuniských voličov.
Saída podporuje v prezidentských voľbách umiernená islamistická Strana obrody (an-Nahda), ktorá bude podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb najväčšou stranou v novom tuniskom parlamente. Strana Srdce Tuniska mediálneho magnáta Karawího skončila na druhom mieste s 38 mandátmi. V parlamente je ešte šesť ďalších strán.



Šéfa tureckého opozičného spravodajského portálu BirGün, Hakana Demira, vo štvrtok zatkli. Informoval o tom jeho zamestnávateľ. Zatknutie je súčasťou prenasledovania kritikov vojenskej operácie, ktorú Turecko spustilo v severnej Sýrii v predchádzajúci deň, napísala agentúra AFP.
Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že šéfa ľavicovej webovej stránky BirGün zadržali za "podnecovanie ľudí k nenávisti a nepriateľstvu", čoho sa údajne dopustil odkazom na Twitteri.
Portál BirGün bol na internete ostro kritizovaný za reportáž, podľa ktorej pri stredajších tureckých útokoch proti kurdským pozíciám v Sýrii prišli o život civilisti. Turecká vláda to však poprela.
Polícia uviedla, že otvorila celkovo 78 trestných prípadov proti jednotlivcom za internetovú "propagandu" proti operácii.
Turecko spustilo v stredu operáciu Prameň mieru proti Sýrskym demokratickým silám (SDF), vedeným Kurdmi, ktorých pokladá za "teroristickú" odnož kurdských povstalcov na svojom vlastnom území.
Polícia zatkla on-line kritikov aj počas predchádzajúcich ofenzív proti kurdským silám v Sýrii a obvinila ich z "teroristickej propagandy".
Organizácie na ochranu ľudských práv kritizujú úpadok slobody prejavu za vlády tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana - obzvlášť po nevydarenom prevrate v roku 2016. Po ňom totiž nasledovalo zatýkanie desaťtisícov politických odporcov.



Irán prepustil ruskú novinárku Juliju Juzikovú, zadržanú pre podozrenie z napojenia na izraelské tajné služby, a už letecky pricestovala do Moskvy. Vo štvrtok o prepustení informovalo ruské veľvyslanectvo v Teheráne.
Juzikovú (38) zatkli 2. októbra v hotelovej izbe v iránskej metropole, pripomenula tlačová agentúra AFP.
Hovorca iránskej vlády povedal, že novinárka bola zadržaná pre údajné porušenie predpisov platných pre víza, ale ruské veľvyslanectvo uviedlo, že Juzikovú obvinili zo špionáže pre izraelské spravodajské služby.
"Výsledkom spoločného úsilia ruského ministerstva zahraničných vecí a ruskej ambasády v Teheráne je, že Irán sa rozhodol ruskú občianku Juliju Juzikovú prepustiť," napísala ruská ambasáda na Twitteri.
Novinár Boris Vojcechovskij, ruskými médiami identifikovaný ako Juzikovej bývalý manžel, na Facebooku oznámil, že lietadlo ruskej spoločnosti Aeroflot so žurnalistkou už pristálo na letisku v ruskom hlavnom meste, napísala agentúra AP.
Rusko si minulý týždeň predvolalo iránskeho veľvyslanca v Moskve, aby vysvetlil okolnosti novinárkinho zadržania.
Juziková pracuje pre viacero periodík, medzi inými aj pre ruskú mutáciu amerického týždenníka Newsweek. Je autorkou dvoch kníh, vrátane knihy Beslanskij slovar (Beslanský slovník) so svedectvami ľudí, ktorí prežili masaker v škole v juhoruskom meste Beslan. Počas rukojemníckej drámy, ktorú v roku 2004 rozpútali čečenskí teroristi, a následnej oslobodzovacej akcie ruských bezpečnostných zložiek zahynulo viac ako 330 ľudí, pričom vyše polovica obetí boli deti.



Copyright © TASR 2019