28. 8. 2021

MFF Karlovy Vary 2021

 MFF Karlovy Vary 2021

 KVIFF | Úvodní stránka

Na 55. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch si hlavnú cenu vo Veľkej sále hotela Thermal prevzali v sobotu tvorcovia snímky Strahinja. Nakrútil ju srbský režisér Stefan Arsenijevič "ako epos o migrácii". U porotcov bodovala aj česká režisérka Erika Hníková. Porotcovia ocenili jej dokument Každá minuta života, informoval server Novinky.cz. Snímka Strahinja bodovala tiež v kategórii za najlepší herecký výkon. Cenu získal francúzsky herec Ibrahim Koma. V ženskej kategórii uspela Éléonore Loiselleová, a to za svoj výkon v snímke Boje. Snímka Strahinja si odviezla ešte iné ocenenia. Za kameru členovia hlavnej poroty udelili zvláštne uznanie kameramanke Jelene Stankovičovej. Veľkú cenu súťaže Na východ od Západu získal ruský film Rus režiséra Vladimira Munkujeva. V rámci tejto kategórie potom bodovala ďalšia Češka. Zvláštnu cenu získal dokument Adély Komrzý Jednotka intenzivního života. Ten zaujal tiež divákov, ktorí ho v celkovom poradí svojho hlasovania posunuli na tretie miesto. Na slávnostnom ukončení boli rozdané aj dve ceny prezidenta festivalu. Prevzali si ich český režisér Jan Svěrák a americký herec Ethan Hawke. Tie dlhé minúty čakania v sále, keď sa čakalo na príchod amerického herca Johnnyho Deppa, vyplnili príjemne. Rozprávaním, poznamenali Novinky.cz. Depp nakoniec prišiel so značným oneskorením, čo však fanúšikom, ktorí na neho vonku aj hodiny čakali, nijako nevadilo. Divácku cenu Práva nakoniec získal film Davida Ondříčka Zátopek. Ten vstúpil do českých kín vo štvrtok a na festivale mal viac ako rok odkladanú premiéru. 

 

Zdroj: TASR

RTVS si pripomenie výročie SNP bohatým programom v televízii i rozhlase


RTVS si pripomenie výročie SNP bohatým 
 
programom v televízii i rozhlase


Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pripomenie bohatým tematickým programom v televízii aj rozhlase. Množstvo filmov, dokumentov i rozhlasových hier a relácií odvysiela nielen v deň výročia. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.
Jednotka si výročie SNP pripomenie premiérou doku-drámy z cyklu Moje povstanie. Tentoraz tvorcovia venovali pozornosť známej postave povstania Vladimírovi Strmeňovi, jednému z mála partizánov, ktorí sa dožili dnešných dní. Sviatočné predpoludnie otvorí filmom z roku 1977 Leto na Rovniach, od 10.50 h prinesie priamy prenos z oficiálnych osláv 77. výročia SNP v Banskej Bystrici. Popoludní odvysiela filmovú klasiku Deň, ktorý neumrie.
Dvojka prinesie dokumentárne aj dramatické programy venované výročiu. Je medzi nimi aj dokument o osudoch Východoslovenskej armády, ktorej cieľom bolo pomôcť povstalcom v SNP - Východoslovenská armáda i televízny film Smrť chodí po horách. Diváci uvidia aj záverečnú časť trojdielneho televízneho filmu so Štefanom Kvietikom Sám vojak v poli, či film s Ladislavom Chudíkom Demeterovci. Vo sviatočný deň odvysiela Dvojka dokumentárny film venovaný histórii i súčasnosti Pamätníka múzea SNP v Banskej Bystrici - Hruda pamäti, prinesie aj televízny film Ako sa Vinco zaťal či životopisný dokument o Imrichovi Karvašovi s názvom Financoval som Slovenské národné povstanie.
Trojka si výročie SNP pripomenie hodnotnými archívnymi dielami. Medzi nimi sú napríklad film Kým kohút nezaspieva, ktorý v roku 1972 natočil napríklad režisér Jozef Pálka na motívy divadelnej hry Ivana Bukovčana či dvojdielny televízny film Andreja Lettricha Mŕtvi nespievajú. Uvedie aj cyklus diskusných relácií SNP - neznáma história.
Rádio Slovensko si výročie pripomenie už v sobotu (28. 8.) v rannom vysielaní, hosťom sobotného Dobrého rána bude veterán Otto Šimko, priamy účastník SNP. Vo večernej relácii Osudy, ktoré písalo 20. storočie odvysiela príbeh 102-ročného povstaleckého rádiotelegrafistu Jána Paľovského, ktorý stál pri zrode šifrovacieho kľúča používaného počas celého povstania.


27. 8. 2021

Rádio Regina Stred uvedie špeciálne živé vysielanie z Kráľovej hole

 Rádio Regina Stred uvedie špeciálne



živé vysielanie z Kráľovej hole


Banskobystrické štúdio RTVS ukončí svoj letný seriál Túry k vysielačom, ktorým si pripomínal 95. výročie rozhlasového vysielania na Slovensku, špeciálnym vysielaním z unikátneho miesta. Naživo zaznie aj pieseň Na Kráľovej holi v podaní Mužskej speváckej skupiny Šumiačan.

V poslednú augustovú sobotu sa z jedného zo symbolov Slovenska, bájneho vrchu ospevovaného v piesňach – Kráľovej hole - prihlásia naživo moderátori Rádia Regina Stred. Originálne rozhlasové vysielanie prinesie viacero zaujímavých momentov.

V špeciálnom štúdiu pod holým nebom sa poslucháči priamo od chatárov dozvedia aj o tom, kto chodieva na tento vrch, horský záchranár porozpráva o nástrahách kráľovohoľských Nízkych Tatier i zážitkoch z tejto časti pohoria. Poslucháči sa môžu tešiť aj na obyvateľov tohto kraja.

Vo vysielaní z okolia vysielača na tomto vrchu zaznie aj rozprávanie o novinkách pre turistov v podhorí. Nebude chýbať ani známa pieseň Na Kráľovej holi v podaní Mužskej speváckej skupiny Šumiačan. Pri mikrofóne sa ocitnú aj okoloidúci turisti či cyklisti, ktorých redaktori Rádia Regina Stred v ten deň stretnú v blízkosti vysielača.

„Živé vysielanie z Kráľovej hole je unikátnou výzvou nielen programovou, ale predovšetkým technologickou. Verím, že vďaka našich profesionálom sa nám podarí poslucháčom sprostredkovať autentickú atmosféru tohto magického miesta, a že si tak dôstojným a atraktívnym spôsobom pripomenieme rozhlasové jubileum“, dodáva riaditeľ štúdia RTVS v Banskej Bystrici Miroslav Debnár.

Počas prvého polroka redaktori banskobystrického štúdia navštívili s mikrofónom vybrané vysielače, z ktorých sa šíri rozhlasové a televízne vysielanie a zároveň sú aj častým turistickým cieľom. Poslucháči sa tak mohli dozvedieť viac napríklad o vysielači Krížava nad Žilinou, vystúpili na Modrý vrch pri Štúrove, na Sitno, Kamzík či Dubník pri Košiciach. Ocitli sa aj na vysielači Dievčenská skala pri Rožňave či na Magurke nad Námestovom. Reportáže odzneli v obľúbenej turistickej relácii Rádiovíkend v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina Stred. Sú dostupné aj na webe RTVS.

Povestnou čerešničkou na narodeninovej torte bude špeciálne vysielanie Rádia Regina Stred už v sobotu 28. augusta od 9.00 h do 12.00 h z Kráľovej hole. Na poslucháčov sa tešia moderátori Sylvia Hoffmannová a Ladislav Eliaš. Prvú hodinu vysielania si môžu vypočuť spoločne poslucháči Rádia Slovensko a Rádia Regina Stred, vďaka obľúbenej relácii Rádiovíkend. Zvyšné dve hodiny budú patriť programu Rádio Regina Stred v horách.

Tvorivá škola žurnalistiky pre redaktorov krajanských médií bude v Martine

Tvorivá škola žurnalistiky pre redaktorov 
VÝZVA NA PREDKLADANIE ŽIADOSTÍ O DOTÁCIU NA ROK 2019
krajanských médií bude v Martine


Tohtoročný, v poradí 18. ročník Tvorivej školy žurnalistiky pre redaktorov a spolupracovníkov slovenských médií v zahraničí sa uskutoční v dňoch 3. až 9. októbra v Martine. Informuje o tom Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) na svojej stránke.
"Je to jediné podujatie, ktoré ÚSŽZ pre krajanov v tomto roku organizuje na Slovensku," dodal Ľudovít Pomichal z úradu. Upozornil v tejto súvislosti i na riziko zrušenia edukačného podujatia v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie. Žiadosti uchádzačov o "žurškolu" prijíma ÚSŽZ do 15. septembra.
"Tretíkrát sa Tvorivá škola žurnalistiky uskutoční mimo Bratislavy," pripomenul Pomichal. "Zámerom ÚSŽZ je okrem odborného programu či priamej výmeny skúseností účastníkov v oblasti tvorby v krajanských médiách, aj oboznámenie sa so zaujímavými a tiež z aspektu žurnalistickej práce podnetnými regiónmi a mestami Slovenska," objasnil.



Zdroj:TASR

Nový zákon má znížiť počet povinných výtlačkov

Nový zákon má znížiť počet 
 Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
povinných výtlačkov


Do systému evidovania periodických publikácií pribudnú aj webové portály, súčasne sa má znížiť počet právnických osôb, ktorým sa má odovzdávať povinný výtlačok. Smerovať k uvedeným zámerom má návrh zákona o povinných deponátoch a registri v oblasti médií a audiovízie. Predbežnú informáciu o legislatívnej príprave zverejnilo Ministerstvo kultúry (MK) SR na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.
"Cieľom predloženého návrhu zákona je reflektovať aktuálny vývoj a nové požiadavky v oblasti vytvárania a uchovávania konzervačného fondu a digitálnej depozitnej zbierky, a to nie len prostredníctvom tradičných tlačených publikácií, ale aj prostredníctvom elektronických publikácií a webových portálov," uviedol rezort. "Hlavným zámerom návrhu zákona je aj zníženie počtu právnických osôb, ktorým sa má odovzdávať povinný deponát publikácie, čo prispeje k zefektívneniu procesu budovania konzervačného fondu, ako aj k zníženiu ekonomickej záťaže vydavateľov," dodáva MK o návrhu právneho predpisu, ktorý upraví povinnosti vydavateľov periodických publikácií, tlačovej agentúry a prevádzkovateľov webových portálov.
Súčasťou legislatívnej úpravy bude tiež zriadenie registra v oblasti médií a audiovízie s cieľom umožniť verejnosti ucelený a prehľadný prístup k aktuálnym informáciám o poskytovateľoch, službách a produktoch v oblasti médií a audiovízie.



Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDNA

   VÝROKY TÝŽDNA



„ Očkovacia lotéria spĺňa úlohu, pretože mala odmeniť zaočkovaných a nebola myslená ako prostriedok na zvýšenie zaočkovanosti. Propagovať vakcínu má ministerstvo zdravotníctva, ktoré napriek poslaným peniazom nespustilo kampaň. Počet nových očkovaných ani v súvislosti s pápežom na Slovensku nestúpa, tak čo už taká lotéria sa môže pasovať a porovnávať s pápežom."
Igor Matovič

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Axel Springer to acquire POLITICO 
Nemecký mediálny koncern Axel Springer sa dohodol na prevzatí americkej spravodajskej stránky Politico. Snaží sa totiž konsolidovať svoje digitálne spravodajské operácie do globálnej siete.
Axel Springer takisto získa zvyšných 50 % v spoločnom podniku Politico Europe, ktoré ešte nevlastní, rovnako ako stránku zameranú na technologické správy Protocol. Nemecký vydavateľský dom zaplatí za Politico 1 miliardu USD (852 miliónov eur), uviedol na Twitteri mediálny reportér Wall Street Journal Ben Mullin, ktorý je oboznámený s transakciou


Lisa Shaw: Presenter's death due to complications of Covid vaccine - BBC  News
Britská rozhlasová moderátorka Lisa Shawová zomrela v máji vo veku 44 rokov v dôsledku krvnej zrazeniny spôsobenej proticovidovou vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC, pre ktorú pracovala.
Celkový počet potvrdených úmrtí súvisiacich s trombózou vyvolanou očkovacou látkou AstraZeneca v Británii tak stúpol na 58 z takmer 35 miliónov podaných dávok.
Shawová, ktorá pracovala pre BBC Radio Newcastle, dostala prvú dávku vakcíny 29. apríla. Hospitalizovaná bola 13. mája, po niekoľkých dňoch bolestí hlavy. Sťažovala sa na "silné bodavé bolesti, ktoré cítila na čele a za očami," priblížil John Holmes, jej ošetrovací lekár.
Testy odhalili, že sa Shawovej v mozgu vytvorili krvné zrazeniny, po čom bola prevezená na neurologické oddelenie nemocnice Royal Victoria Infirmary (RVI) v meste Newcastle upon Tyne. Po liečbe sa jej stav najprv zlepšil, 16. mája sa však bolesti hlavy vrátili a mala ťažkosti pri rozprávaní. Napriek liečbe sa jej stav zhoršoval a 21. mája v dôsledku zrazenín a krvácania do mozgu zomrela.
Podľa neuropatológa Tuoma Polvikoského, ktorý skúmal príčinu Shawovej smrti, je príčina jej smrti "prekvapivá", keďže bola inak zdravá. Z "časového hladiska" je "najpravdepodobnejšie", že jej smrť "vyvolala vakcína". Podľa koronerky RVI Karen Dilksovej "bola jasne preukázaná" spojitosť medzi Shawovej trombózou a vakcínou AstraZeneca.
Európska agentúra pre lieky (EMA) v apríli oznámila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako "veľmi zriedkavý vedľajší účinok" vakcíny Vaxzevria od AstraZenecy. EMA tiež uviedla, že výhody očkovania touto vakcínou naďalej prevažujú nad možnými rizikami.

 

Copyright © TASR 2021

 

26. 8. 2021

RTVS odvysiela všetky kvalifikačné zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022. Prvý zápas uvidia diváci už dnes večer na Dvojke!



RTVS odvysiela všetky kvalifikačné zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022. 



Prvý zápas uvidia diváci už dnes večer na Dvojke!




Počas najbližších 4 dní odohrá slovenská hokejová reprezentácia 3 kvalifikačné zápasy na ZOH 2022, ktoré sa budú konať už o pár mesiacov v Pekingu. Všetky kvalifikačné zápasy prinesie divákom RTVS v priamych prenosoch na Dvojke. Prvý zápas Slovenska s Rakúskom uvidia diváci už dnes, 26. augusta, o 19.00 h na Dvojke.

RTVS sa veľmi teší, že všetky kvalifikačné zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022 bude môcť priniesť svojim divákom a poslucháčom. „Podarilo sa nám získať vysielacie práva v náročnom tendri v konkurencii štyroch televízií. Sme veľmi radi, že aj tieto zápasy sú na obrazovkách RTVS. Aj napriek tomu, že je august absolútne nehokejové obdobie, verím, že tieto zápasy prilákajú športových fanúšikov k televízorom a rádiám,“ hovorí riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko.

Všetky 3 zápasy odvysiela RTVS naživo na Dvojke: vo štvrtok o 19.00 h duel Slovenska s Rakúskom, v piatok o 19.00 h zápas Slovenska s Poľskom a v nedeľu o 17.00 h duel Slovenska s Bieloruskom. Celé zápasy budú naživo komentované aj pre poslucháčov Rádia Slovensko. Kvalifikačné zápasy budú komentovať Matej Hajko, Pavol Gašpar a Boris Valábik, v štúdiu sa divákom prihovoria Marek Marušiak a Rasťo Konečný.

Kvalifikačné zápasy na zimnú olympiádu patria medzi najdôležitejšie zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie za posledné desaťročia. Slovenský hokejový tím štartoval na všetkých olympiádach od vzniku samostatného Slovenska. Slovenská reprezentácia je favoritom v rámci kvalifikácie, ale so súpermi bude súťažiť o jedno postupové miesto. „Nie je tam priestor na zaváhanie, nie je tam možnosť opravy, je to veľmi náročné,“ konštatuje riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko.

„Je to návrat takmer o 30 rokov, kedy sme, takisto v lete, hrali prvý raz v histórii olympijskú kvalifikáciu v Sheffielde. V tom čase to bolo v úplne inom rozpoložení a naozaj celé Slovensko tým mimoriadne žilo, lebo aj účasť v kvalifikácii sa nám, ako novo vzniknutej krajine, podarilo vybojovať len diplomatickými krokmi. Sú to veľmi zaujímavé spomienky a o 4 roky neskôr sme hrali ďalšiu úspešnú kvalifikáciu v Oberhausene a následne už tá sila slovenského hokeja, aj v ratingu, natoľko rástla, že sme postupovali na ďalšie olympiády priamo. Tento raz to tak bohužiaľ nie je. Tieto zápasy sú preto nesmierne dôležité, a o to náročnejšie aj na psychiku reprezentantov,“ dodáva Matej Hajko.

Po viac ako dvoch rokoch čaká slovenskú reprezentáciu zápas aj s divákmi. Na bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu sa predpokladá účasť niekoľkých tisíc divákov. „To je niečo, od čoho sme si už odvykli a je naozaj obrovská škoda, že organizátori mali tak málo času na predaj vstupeniek,“ hovorí Matej Hajko. „Veľmi sa na to teším, pretože práve na bratislavskom štadióne sme pred vyše 2 rokmi naposledy s kolegom Gašparom komentovali zápas pred divákmi.“

Zomrel Ľudovít Petránsky

Zomrel Ľudovít Petránsky


Vo veku nedožitých 78 rokov zomrel v stredu (25. 8.) v Bratislave historik a teoretik výtvarných umení, vysokoškolský pedagóg Ľudovít Petránsky. TASR úmrtie potvrdil jeho syn.
Profesor Petránsky, bývalý rektor Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave a dekan Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU), bol kurátorom mnohých výstav, podpísal sa pod viaceré publikácie venované umeniu. Je tiež autorom monografií Vincent Hložník - Posolstvá a vízie a Ferdinand Hložník - Tvorba ako genéza vlastnej identity.


Zdroj: TASR

Zomrela Zdenka Procházková

 Zomrela Zdenka Procházková 


Herečka Procházková: S milencovou milenkou som dodnes najväčšia kamarátka 

Vo veku 95 rokov zomrela v stredu večer česká herečka Zdenka Procházková. Vystupovala v prestížnych pražských divadlách, zahrala si aj v seriáloch Arabela, Ordinácia v ružovej záhrade alebo Nemocnica na okraji mesta, kde hrala matku Viktora Preissa. Stvárnila Lídu Baarovú vo filme režiséra Filipa Renča a účinkovala tiež v snímke Posledná aristokratka.
Informácie priniesol vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz.
Táto noblesná herečka bola legendou strieborného plátna. V poslednom času ju diváci mohli vidieť práve vo filme Lída Baarová. Stelesnila v ňom prvorepublikovú hviezdu, ktorú osobne poznala, v jej pokročilom veku.
Procházková hrala na klavír a patrila k malému počtu umelcov, ktorí ovládali rovnako češtinu, ako aj nemčinu. Počas 40-ročného pôsobenia v nemecky hovoriacich krajinách sa herečka za hranicami aj usadila, domov mala v Prahe i vo Viedni, píše iDNES.cz.
V 60. rokoch 20. storočia dostala pražská rodáčka ponuku od významných nemeckých divadiel, po roku 1968 hrala v slávnom viedenskom Burgtheatri. Vystupovala takisto v Berlíne a Kolíne nad Rýnom, pre Rakúsky kultúrny inštitút pripravovala cyklus čítania autorov pražskej nemeckej literatúry.
Herečka kedysi hosťovala aj v Národnom divadle, 17 rokov pôsobila na scénach Mestských divadiel pražských. Jej hereckými partnermi boli Oldřich Nový či Karel Höger, ktorý sa stal aj jej životným partnerom a prvým manželom.
Keď sa druhýkrát vydala, za rakúskeho občana, zostala odkázaná na zahraničné javiská. Po smrti manžela v prvej polovici 90. rokov cestovala medzi Prahou a Viedňou.
Objavila sa i vo filmoch z 50. a 60. rokov, patrí k nim napríklad Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Ztracená tvář, Nezlob Kristino alebo Z mého života. Mimoriadne zaujala svojím účinkovaním na Svetovej výstave v roku 1958 v Bruseli, kde trojjazyčne uvádzala predstavenie divadla Laterna Magika. V 80. rokoch si zahrala tajomnú dámu v horore Upír z Feratu režiséra Juraja Herza.
Doma sa cítila v Čechách aj v Rakúsku. Hovorila o sebe, že je "samozrejme Češka" narodená v Prahe a krstená Vltavou.
V roku 2003 dostala vo Viedni medailu Artis Bohemiae amicis – Priateľom českého umenia – za šírenie dobrého mena českej kultúry v zahraničí. Pred dvoma rokmi získala za hlavnú úlohu Rozálie Lautmanovej v rozhlasovej hre Obchod na korze cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasovej hre.




Zdroj: TASR

RADA RTVS

RADA RTVS



RTVS dostane v najbližších dňoch od Ministerstva kultúry (MK) SR osem miliónov eur ako kompenzáciu za znížené príjmy z tzv. koncesionárskych poplatkov, spôsobené rozšírením skupín oslobodených od platenia úhrad. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS o tom informoval generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.
"Zmluva o poskytnutí finančných prostriedkov určených na kompenzáciu časti výpadku úhrad za služby verejnosti v oblasti televízneho a rozhlasového vysielania" bola zverejnená v stredu (25. 8.) v Centrálnom registri zmlúv, účinnosť nadobudla vo štvrtok, do piatich dní by mala dostať RTVS peniaze na účet. Prostriedky určené na televízne a rozhlasové vysielanie, môže telerozhlas využiť do konca roka 2021.
"Nárokujeme si ešte na doplatok štyri a pol milióna eur za rok 2020, lebo to bola reálna suma výpadku - 12,5 milióna eur, tak ako v tomto roku to bude 13,5 milióna eur. Stále sme v rokovaní s ministerstvom financií,“ povedal Rezník.
K výpadku prímov prišlo z dôvodu rozhodnutia poslancov Národnej rady SR, ktorí v septembri 2019 schválili, aby tzv. koncesionárske poplatky nemuseli platiť okrem dôchodcov ani poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Predtým tieto skupiny osôb platili poplatky v polovičnej sadzbe.
Generálny riaditeľ RTVS na rokovaní rady takisto informoval, že s ministerstvom kultúry má podpísať aj zmluvu na dodatočných 540.000 eur, ktoré majú slúžiť na pokrytie vysielania o septembrovej návšteve pápeža Františka na Slovensku. RTVS plánuje mimoriadne vysielanie, ktoré ráta s komplexným mapovaním návštevy svätého otca a podujatiach, na ktorých sa zúčastní.
Členovia rady kritizujú zmenu vyjadrení o zámere očkovacej lotérie


 
 Ak by sa prostredníctvom očkovacej lotérie podarilo naplniť deklarovaný zámer prispieť k zvýšeniu zaočkovanosti, dali by sa "prižmúriť oči" nad morálno-etickým problémom, ktorý vysielanie programu v jeho začiatkoch prinieslo. Pri najnovších vyjadreniach tvorcu celej myšlienky sa však natíska otázka, aký je skutočný zmysel a zámer programu. Pri hodnotení relácie Byť zdravý je výhra to na rokovaní Rady RTVS uviedol podpredseda orgánu dohľadu verejnoprávneho média Martin Kákoš.
Reagoval na informácie, že relácia zatiaľ neprispieva k výraznému zvyšovaniu zaočkovanosti populácie proti ochoreniu COVID-19 a v tejto súvislosti i na slová ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý po stredajšom (25. 8.) rokovaní vlády povedal, že lotéria nikdy nebola ohlásená ako prostriedok na zvýšenie zaočkovanosti, ale ako prostriedok na odmenu zaočkovaných. „Je to čudesné salto mortale,“ poznamenal Kákoš k týmto vyjadreniam, poukazujúc na rozpor s pôvodnými vyhláseniami označujúcimi program za jeden z nástrojov, ktoré majú prispieť k zvýšeniu zaočkovanosti.
Právny expert rady Tomáš Caban poznamenal, že už samotný formát postavený na žrebovaní finančných prémií pre zaočkovaných nemá potenciál osloviť tých, ktorí sa doteraz nedali zaočkovať či s očkovaním váhajú. „A zarytí antivaxeri budú po tejto relácii ešte zarytejší,“ doplnil ho člen rady Ján Uličiansky.
Členka rady Dóra Hushegyiová priznala, že ak by to bolo na jej osobnom rozhodnutí, program by zastavila. "Verejné prostriedky, ktoré sú určené na výhry, by sa efektívnejšie minuli v školstve, zdravotníctve či kultúre,“ upozornila. S ďalšími členmi rady však ocenila, že i napriek defektom pôvodného nápadu a parametrov relácie zo strany zadávateľa a rovnako krátkosti času na realizáciu dokázal RTVS vytvoriť reláciu, ktorá prostredníctvom dokrútok a príbehov zaočkovaných prináša aj edukačný rozmer a propaguje význam vakcinácie.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník skonštatoval, že už od začiatku bolo jasné riziko projektu, nazdáva sa však, že ak táto relácia práve prostredníctvom skutočných príbehov respondentov pomôže zvýšiť čo i len v malej miere počet zaočkovaných a zmierniť negatívne dosahy tretej vlny pandémie, má zmysel. „Rovnako ako má zmysel diskutovať o téme pandémie a prinášať v debatách vecnú konfrontáciu názorov o prijímaných opatreniach. RTVS musí k zaočkovaným i nezaočkovaným pristupovať rovnako,“ zdôraznil Rezník.
Rada RTVS ešte pred spustením relácie prijala uznesenie, že reláciu bude hodnotiť v dvojtýždňovej periodicite. Predseda rady Igor Gallo informoval, že v doterajšom priebehu vysielania dostala rada k relácii štyri podnety od verejnosti.



Zdroj: TASR


 

 

 

25. 8. 2021

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

 

§ udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby JOJ ŠPORT vysielateľovi MAC TV s.r.o.;

 

§ odňala licenciu RD/25 vysielateľovi CORPORATE LEGAL, s.r.o. na základe vlastnej žiadosti;

 

§ uložila sankciu – pokutu 3319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o., za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) ZVR tým, že dňa 17. 12. 2020 v čase o cca 11:06 hod. na programovej službe JOJ v rámci programu Súdna sieň, odvysielal doplnkovú obsahovú službu – titulky pre osoby so sluchovým postihnutím, ktoré neboli zosynchronizované so zvukovou stopou programu a za porušenie § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR tým, že dňa 17. 12. 2020 v čase o cca 11:06 hod. na programovej službe JOJ v rámci programu Súdna sieň, odvysielal doplnkovú obsahovú službu – titulky pre osoby so sluchovým postihnutím, ktoré nezachytávali hovorený prejav v programe spôsobom, ktorý osobám so sluchovým postihnutím umožnil porozumieť jeho obsahu;

 

§ uložila sankciu – pokutu 3319 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, za porušenie § 20 ods. 4 ZVR tým, že dňa 8. 1. 2021 o cca 8:37 hod. odvysielal na programovej službe Dvojka program Súrodenci označený ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, pričom nezabezpečil časové zaradenie tohto programu v súlade s podmienkami JSO;

§ uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. za porušenie § 20 ods. 3 ZVR tým, že dňa 2.1.2021 v čase cca o 00:36 hod odvysielal na televíznej programovej službe JOJ program Komorník, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, hoci obsahoval vulgárne vyjadrovanie, expresívne vyjadrovanie  a vulgárne vyjadrovanie, obscénne vyjadrovanie, ktoré vzhľadom na ich kontextuálny výskyt, frekvenciu výskytu, spôsob a formu ich spracovania alebo zobrazenia a vzhľadom na charakter, druh, umelecké a morálne posolstvo diela alebo programu možno považovať za primerané vekovej skupine maloletých od 15 rokov, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, čím došlo k nesprávnemu uplatneniu JSO;

 

§ uložila sankciu – pokutu 165 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, za porušenie § 16 ods. 3 písm. e) ZVR, v súvislosti s tým, že na televíznej programovej službe Dvojka dňa 27. 12. 2020 v čase o cca 19:03 hod. odvysielal program Krtko, časť Ako Krtko k nohavičkám prišiel, ktorý bol odvysielaný s českým dabingom, čím porušil povinnosť odvysielať program určený maloletým do 12 rokov s dabingom v štátnom jazyku;

 

§ uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi EJ, s.r.o., za porušenie § 20 ods. 4 ZVR tým, že dňa 24. 12. 2020 o cca 7:00 hod. odvysielal na programovej službe Aetter program Ranné vysielanie, ktorý obsahoval kritérium nevhodnosti a neprístupnosti pre vekovú skupinu maloletých do 18 rokov (vulgárne vyjadrovanie), pričom nezabezpečil časové zaradenie tohto programu v súlade s podmienkami JSO;

 

§ začala správne konanie voči spoločnosti BSS, s.r.o. vo veci možného porušenia § 15a ods. 1 ZVR v súvislosti s možným vysielaním programovej služby Infokanál BSS bez udelenej licencie;

 

§ začala správne konanie voči spoločnosti NITRANET, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s možným poskytovaním retransmisie televíznej programovej služby Food Network HD bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa a vo veci možného porušenia 

 

§ 15a ods. 1 ZVR v súvislosti s možným vysielaním programovej služby Infokanál BSS bez udelenej licencie;

 

§ začala správne konanie voči vysielateľovi KABELTELSAT s.r.o. vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislé záznamy vysielania programovej služby TV N (TV NOVÁKY) z dní 28. 4. 2021, 30. 4. 2021, 1. 5. 2021, 2. 5. 2021 a 3. 5. 2021;

 

§ začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že v rámci televíznej programovej služby JOJ odvysielal dňa 10. 5. 2021 v čase o cca 22:41 hod. program Mafstory - Béla v kóme, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

 

§ začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. n) ZVR v súvislosti s tým, že odvysielal na programovej službe DAJTO dňa 31. 5. 2021 o cca 17:28:52 hod. komunikát Pokračovanie o chvíľu a o cca 17:28:56 hod. sponzorský odkaz KetoDiet, v ktorých mohlo dôjsť k nezabezpečeniu, aby ich zvuková zložka bola v súlade s technickými požiadavkami ustanovenými vo vyhláške Ministerstva kultúry Slovenskej republiky č. 468/2013 Z. z. o technických požiadavkách na zvukovú zložku programovej služby;

 

§ zmenila licencie R/92 a R/143 vysielateľovi Rádio Bojnice s.r.o., vo veci skoršieho spustenia vysielania na frekvencii 91,4 MHz Žiar nad Hronom;

 

§ zmenila registráciu retransmisie TKR/377 vysielateľovi VAN GROUP s.r.o. z dôvodu zmeny špecifikácie telekomunikačnej siete, územného rozsahu a ponuky programových služieb;

 

§ zrušila registráciu retransmisie TKR/232 prevádzkovateľovi retransmisie OBEC SAT s.r.o. na základe vlastnej žiadosti;

 

§ udelila predchádzajúci súhlas s prevodom 100%-ného podielu na základnom imaní a hlasovacích právach držiteľa licencie č. R/117 (Rádio Vlna) na spoločnosť FUN MEDIA GROUP a. s.;

 

§ udelila predchádzajúci súhlas s prevodom licencií č. R/133 (Rádio Jemné) a R/105 (Europa 2) na spoločnosť D.EXPRES, k.s.;

 

§ vzala na vedomie oznámenie spoločnosti SPRAVCA SK, s.r.o. o poskytovaní služby www.chucktv.eu na internetovej stránke https://www1.chucktv.eu/ a prijala ho ako oznámenie podľa § 63a ZVR, nakoľko predmetná služba vzhľadom na podmienky, za ktorých je poskytovaná, spĺňa všetky kritériá audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie a spadá tak pod pôsobnosť ZVR;

 

§ vzala na vedomie oznámenie spoločnosti MEGA MAX MEDIA, s.r.o. o poskytovaní služby www.ducktv.tv na internetovej stránke https://www.ducktv.tv/ a prijala ho ako oznámenie podľa § 63a ZVR, nakoľko predmetná služba vzhľadom na podmienky, za ktorých je poskytovaná, spĺňa všetky kritériá audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie a spadá tak pod pôsobnosť ZVR;

 

§ uznala za nepreskúmateľnú sťažnosť voči vysielateľovi KABELTELSAT s.r.o., programová služba TV N (TV NOVÁKY), z objektívnych príčin;

§ uznala za neopodstatnené nasledujúce sťažnosti, respektíve ich časti, a to na:

- možné prevádzkovanie retransmisie programových služieb bez registrácie a poskytovanie programových služieb spoločnosťou (BSS,  s.r.o., NITRANET, s.r.o.);

- vysielanie programu Krimi, zo dňa 29. 5. 2021 (ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Noviny, zo dňa 3. 6. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Ako sa stať francúzskym milencom, zo dňa 7. 5. 2021 a 9. 5. 2021 (ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Profesionáli (Halloweenski zlodeji), zo dňa 7. 6. 2021 (ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ PLUS);

- vysielanie programu Dámsky klub, zo dňa 8. 6. 2021 (hanobenie, znevažovanie, podnecovanie k nenávisti, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Pumpa, zo dňa 5. 6. 2021 (ochrana maloletých – JSO, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu O 5 minút 12, zo dňa 6. 6. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Z prvej ruky zo dňa 7. 6. 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programu Sobotné dialógy, zo dňa 5. 6. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programu Silná zostava, zo dňa 27. 5. 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Reportéri (príspevok Špekulanti z Lučenca), zo dňa 31. 5. 2021 (zásah do ľudskej dôstojnosti, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Správy RTVS (príspevok Pochybné dedičstvo) a Reportéri (príspevok Špekulanti z Lučenca), zo dňa 31. 5. 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, zásah do ľudskej dôstojnosti, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Rádiožurnál, zo dňa 7. 6. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programu Regina, zo dňa 17. 6 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, RTVS, Dvojka);

- vysielanie programu Prvé televízne noviny, zo dňa 4. 6. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, zásah do ľudskej dôstojnosti, MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o., TV MARKÍZA);

- vysielanie programu Parker, zo dňa 14. 5. 2021 a 16. 5. 2021 (ochrana maloletých – JSO, MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o., TV MARKÍZA/DAJTO);

- vysielanie programu Dva a pol chlapa a reklamných blokov, zo dňa 31. 5. 2021 (hlasitosť, MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., DAJTO);

- vysielanie programu Patriot, zo dňa 10. 6. 2021 (časový rozsah a zaraďovanie reklamy a telenákupu do vysielania, MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o., DAJTO);

- vysielanie programu Tak takto?!, zo dňa 31. 5. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, C.E.N. s.r.o., TA3);

- vysielanie programu V politike, zo dňa 6. 6. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, C.E.N. s.r.o., TA3)

- vysielanie komunikátu V zajatí démonov 3: Prinútil ma k tomu diabol, zo dňa 30. 5. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, mediálna komerčná komunikácia, Reklama a telenákup, RADIO, a.s., FUN RADIO);

- vysielanie programu PPP s Verou - Zarábaj ušami, zo dňa 4. 6. 2021 (mediálna komerčná komunikácia, reklama a telenákup, RADIO, a.s., FUN RADIO);

 

Všetky uznesenia prijaté dňa 25. 8. 2021 budú zverejnené v zápisnici zo zasadnutia na webovej stránke Rady.

 

Pracovné materiály, zvukový záznam a zápisnica z rokovania Rady budú dostupné TU.