22. 8. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Ruská policie potlačila protest za zachování nezávislé TV Dožď | Týden.cz


Rusko pridalo v piatok nezávislú televíznu stanicu Dožď na rozrastajúci sa zoznam "zahraničných agentov". Liberálne médiá čelia v krajine silnejúcemu tlaku, píše tlačová agentúra AFP.
Televízia začala vysielať v roku 2010, ale hlavní poskytovatelia televíznych služieb ju o štyri roky vyradili z ponuky a Dožď to označil za kampaň zastrašovania. Teraz vysiela na internete a patrí k malému zvyšku médií, ktoré sú kritické voči ruskej vláde.
Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok zaradilo Dožď na svoj zoznam mediálnych organizácií, "ktoré plnia funkcie zahraničného agenta".
"Kanál Dožď nie je zahraničným agentom... je to ruské médium," uviedol v reakcii šéfredaktor stanice Tichon Dziadko s tým, že proti rozhodnutiu "odporujúcemu právu a zdravému rozumu" sa odvolajú a budú pokračovať v práci ako doteraz.
Investigatívny portál iStories so sídlom v Lotyšsku a jeho šéfredaktor Roman Anin aj päť ďalších novinárov boli tiež v piatok označení nálepkou "zahraničný agent". Polícia prehľadala v máji Aninov dom a vypočúvala ho za investigatívnu prácu z roku 2016, ktorá sa týkala bohatstva ruského magnáta.
Organizácie vyhlásené za zahraničných agentov musia zverejniť svoje zdroje financovania a všetky svoje publikácie či články, vrátane príspevkov na sociálnych sieťach, musia označiť spomínaným prívlastkom, inak im hrozí pokuta. Toto označenie môže tiež odradiť inzerentov.
Dožď funguje na základe predplatného, a preto sú zisky z reklám jeho dôležitým zdrojom financovania.
Piatkové rozhodnutie ministerstva spravodlivosti prichádza po tom, čo boli v Rusku nedávno zakázané alebo označené nálepkou aj ďalšie nezávislé spravodajské médiá.
Tento rok už skôr boli za zahraničných agentov označené ďalšie rešpektované nezávislé médiá – Meduza, VTimes a The Insider.
V júli za "neželanú organizáciu" označili investigatívne médium Projekt, čo mu v podstate zakazuje prácu v Rusku pod hrozbou pokút a väzenia.
Rusko zablokovalo aj webové stránky dvoch médií a jednej ľudskoprávnej organizácie, ktoré sú napojené na kritika Kremľa Michaila Chodorkovského, žijúceho v dobrovoľnom exile.



Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia 

Organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala v sobotu amerického prezidenta Joea Bidena, aby vytvoril "špeciálny plán na evakuáciu ohrozených afganských žurnalistov" z metropoly Kábul, ktorá je pod kontrolou militantného hnutia Taliban. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.
Podľa organizácie RSF sa v súčasnosti zdá, že USA sa starajú iba o evakuáciu "svojich vlastných občanov a bývalých zamestnancov".
"Toto bráni evakuácii tých ľudí na zoznamoch osôb v citlivej situácii, ktorí sú v ohrození," dodala organizácia.
"Dostávame desiatky a desiatky naliehavých žiadostí o evakuáciu," vyhlásil šéf RSF Christophe Deloire.
"Problémom dnes nie je dostať vízum alebo sedadlo v lietadle - týmto ľuďom treba umožniť vôbec sa dostať do lietadla," vysvetlil Deloire.
Táto mimovládna organizácia vyzýva USA, aby odložili ukončenie svojej vojenskej operácie na letisku v Kábule dovtedy, kým sa do lietadiel nedostanú novinári a ľudskoprávni aktivisti z rôznych krajín a organizácií.
"Bude fyzicky nemožné dokončiť evakuáciu všetkých týchto veľmi ohrozených ľudí, vrátane afganských novinárov, do 31. augusta," doplnili RSF.
"V stávke je povesť Spojených štátov ako ochrancu slobody tlače a ľudských práv," uviedol Deloire.
Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) oznámila, že dostala "stovky žiadostí o pomoc" od afganských žurnalistov, väčšinou od žien, ktoré prežívajú "paniku a strach".
Taliban v stredu hľadal novinára z rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle (DW). Ten sa však už nachádza v Nemecku, a tak militanti zastrelili člena jeho rodiny a vážne zranili ďalšieho príbuzného, uviedla nemecká rozhlasová stanica.


Leading Russian Journalists Detained for Protesting in Support of Jailed  Colleague - The Moscow Times

Ruská polícia zadržala v sobotu niekoľko novinárov, ktorí protestovali proti rozhodnutiu úradov označiť poprednú nezávislú televíziu Dožď za "zahraničného agenta". Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Novinári protestovali jednotlivo pred hlavným sídlom ruskej domácej spravodajskej služby FSB (Federálnej bezpečnostnej služby) na moskovskom námestí Lubianka.
Niesli aj pútače s nápismi "Žurnalistika nie je zločin" a "Bojíte sa pravdy". Protestovali proti kroku ministerstva spravodlivosti z piatka, keď pridalo televízny kanál Dožď a investigatívne online médium Važnyje istorii na zoznam "zahraničných agentov".
Ministerstvo konalo na základe zákona, ktorý používa, keď chce dať označenie "zahraničný agent" mimovládnym organizáciám a jednotlivcom, ktorí dostávajú financie zo zahraničia a zapájajú sa do činností voľne označených ako politické.
Toto označenie znamená pozornejšie kontrolovanie zo strany vlády a má aj silný hanlivý význam, ktorý oslabuje dôveryhodnosť média a poškodzuje jeho príjmy z reklamy.
Televízia Dožď odsúdila tento krok ako nespravodlivý a oznámila, že sa proti nemu odvolá.
Televízny kanál bol ostro kritický voči zásahom ruských úradov proti odporcom a pravidelne prinášal živé spravodajstvo z opozičných protestov. Intenzívne sa venoval aj otrave a uväzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a trestným stíhaniam spusteným proti jeho spojencom.
Ruské úrady zvyšujú tlak na opozíciu a nezávislé médiá pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 19. septembra, ktoré sú vnímané ako dôležité pre prezidenta Vladimira Putina - chce upevniť pozíciu svojej vlády pred prezidentskými voľbami v Rusku v roku 2024.

Copyright © TASR 2021