24. 2. 2018

BERLINALE 2018

BERLINALE 2018

Experimentálny film "Touch Me Not" od rumunskej režisérky Adiny Pintilieovej získal v sobotu večer hlavnú cenu 68. ročníka berlínskeho medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Informovala o tom agentúra DPA.
Udelenie prestížneho Zlatého medveďa za najlepší film "polodokumentárnemu" dielu, ktoré skúma druhy a hranice ľudskej sexuality, je tradičným vyvrcholením tohto podujatia v nemeckej metropole. Do hlavnej súťaže festivalu, ktorý sa začal 15. februára, bolo zaradených celkove 19 snímok.
Ešte pred oznámením držiteľa hlavnej festivalovej ceny porota udelila Strieborného medveďa najlepšiemu hercovi tohto ročníka. Je ním 23-ročný Francúz Anthony Bajon, ktorý si ocenenie vyslúžil stvárnením drogovo závislého mladíka vo filme "La priere" od režiséra Cédrica Kahna.
Cenu za najlepšiu réžiu získal tentoraz Američan Wes Anderson, ktorý sa zaradil do hlavnej súťaže animovaným filmom "Psí ostrov". Snímka bola odpremietaná nezvyčajne už na samotný úvod festivalu. Držiteľkou Strieborného medveďa za réžiu sa stala poľská filmárka Malgorzata Szumowska, súťažiaca so spoločensko-kritickým príspevkom "Twarz".
Zlatého medveďa za najlepší krátkometrážny film si z Berlína odnáša izraelský príspevok "The Men Behind The Wall" od Ines Moldavskej. Na druhej priečke sa umiestnila rwandská snímka "Imfura" od Samuela Ishimweho.

Copyright © TASR 2018

Zomrela Emma Chambersová

Zomrela Emma Chambersová

Emma Chambersová, známa ako Alice Tinkeroveá zo seriálu Vikárka z Dibley, zomrela vo veku 53 rokov. Chambersová sa tiež objavila vo filme Notting Hill ako mladšia sestra Hugha Granta, Honey.

Rezník cenzoruje na Slovensku otroctvo!

Rezník cenzoruje na Slovensku otroctvo!

TO JE TV!

TO JE TV!

23. 2. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Pomerne slušné vedomosti o extrémizme, no minimálne mediálne znalosti odhalili medzi stredoškolákmi tvorcovia divadelnej hry Hoax. Inscenácia vznikla v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre, ktoré s ňou chodí priamo za študentmi do školských telocviční. Ako uvádzajú tvorcovia, Hoax je edukačná hra, ktorá sa venuje téme mediálnej výchovy a extrémizmu.
Inscenácia zobrazuje príbeh dvoch chlapcov, ktorí sa cez sociálne siete zapletú do aktivít extrémistického Hrdého hnutia. Premiéru hry uviedlo DAB 26. januára na Gymnáziu Párovská 1 v Nitre. Odvtedy má za sebou štyri reprízy. Súčasťou predstavenia je vždy aj diskusia so študentmi. „Môžu sa pýtať na čokoľvek a my máme snahu dopovedať im informácie, ktoré sa týkajú toho, ako sa orientovať na internete a v rôznych dezinformačných médiách či správach,“ uviedla spoluautorka a dramaturgička hry Slávka Civáňová.
Stredoškoláci sa podľa jej slov v téme extrémizmu orientujú pomerne dobre, poznajú symboliku a v inscenácii vedia identifikovať aj konkrétne akcie. „Máme tam napríklad hliadky vo vlakoch, výstup na nesprávny Kriváň a podobne. Študenti veľmi oceňujú štýl, ktorým ich inscenácia oslovuje. Niektoré reálne situácie sa v nej vtipne vyhrotia ad absurdum a to na mladých ľudí funguje, lebo si uvedomia, ako je konanie extrémistov často naivné až hlúpe. Veľmi dobre funguje aj používanie internetového jazyka, videí a rôznych gifov, teda prostriedkov, prostredníctvom ktorých mladá generácia vníma svet,“ vysvetlila Civáňová.
Podľa jej slov je vidieť, že študenti, ktorí po predstavení diskutujú s tvorcami hry, si uvedomujú riziká dezinformačných správ. Vymenovať napríklad konkrétne mená médií, ktoré hoaxy vedome šíria, však už nevedia. „Stalo sa nám, že povedali meno bulvárneho denníka, tak sme im museli vysvetliť, že to nie je to isté, pretože ani bulvár si nedovolí to, čo dezinformačné médium ,“ skonštatovala Civáňová.
Počas diskusií vykazovali študenti minimálne povedomie aj o tradičných médiách. „Šok pre nás bol, keď sme sa ich spýtali, čo sledujú v relevantných zavedených médiách. Raz niekto spomenul, že pozná STV, teda dnešný RTVS, iné médiá vymenovať nevedeli,“ povedala Civáňová.
Herci i tvorcovia inscenácie sa už pripravujú na ďalšie predstavenia, ktoré sa budú hrať na stredných školách v Nitrianskom kraji. Podľa Civáňovej však už o uvedenie inscenácie prejavili záujem aj školy v Bratislave, Trenčíne, Piešťanoch či v Starej Turej. „Sme radi, že sa zatiaľ stretávame s veľmi pozitívnym ohlasom nielen od študentov, ale aj priamo od pedagógov. Tí hru Hoax oceňujú a vnímajú ju ako veľmi aktuálny a dobrý prínos do mediálnej výchovy,“ dodala.
Copyright © TASR 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA













"V civilizovaných krajinách je zakázané znevýhodňovať akúkoľvek skupinu len na základe jej etnickej príslušnosti, rovnako je však zakázané takúto skupinu aj zvýhodňovať. A zriaďovanie orgánov pre rôzne etnické skupiny je potvrdením nerovného prístupu.Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity plní aj úlohy, ktorých cieľom je zlepšiť blahobyt a postavenie rómskej komunity. Existencia takéhoto vládneho úradu je pritom evidentne diskriminačná voči majorite, ktorá nemá svojho splnomocnenca a s ním spojné výhody.Chceme teda eliminovať pozitívnu diskrimináciu menšín. Biely Slovák nemôže byť znevýhodňovaný len preto, že nepatrí k nejakej etnickej skupine. Ak existuje splnomocnenec vlády pre rómske komunity, dobre, nezávidíme, rešpektujeme, ale potom nech existuje aj splnomocnenec pre majoritu, ktorý sa bude starať o to, aby sa väčšina mala ako v bavlnke."
Milan Uhrík, ĽSNS

"Myslím si, že moja rodina je teraz celá opitá. Oslavovali a u nás v Českej republike je práve teraz okolo šesť hodín ráno."
Česká reprezentantka v snoubordkrose Eva Samková odpovedala na otázku, ako jej zisk bronzovej medaily prežívajú jej príbuzní.

22. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rakúska polícia získa rozsiahle právomoci na monitorovanie ciest, verejnej dopravy a internetovej komunikácie. Umožní jej to balíček bezpečnostných opatrení, ktorý v stredu schválila vláda, píše agentúra DPA.
Podľa plánu, ktorý však ešte musí schváliť parlament, získajú orgány prístup k obrazovým a zvukovým monitorovacím systémom súkromných spoločností, ktoré ponúkajú služby verejnosti. Ide napríklad o spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na prepravu.
Polícia má tiež napríklad pri vyšetrovaní vážnych zločinov a terorizmu získať prístup ku komunikačným programom ako WhatsApp a Skype. Zabezpečiť by ho mala inštalácia odpočúvacieho softvéru.
Vláda chce zároveň rozšíriť používanie systémov cestnej kontroly, ktoré zaznamenávajú evidenčné čísla áut.
Zatiaľ čo Súdny dvor EÚ zrušil smernicu Únie o povinnom uchovávaní telekomunikačných údajov, rakúska vláda prišla s alternatívou s názvom "rýchle zmrazenie". Rakúske orgány by na základe tejto alternatívy mohli pri vyšetrovaní určitých trestných činov nariadiť telekomunikačným firmám ukladanie užívateľských údajov až na jeden rok.
Podľa rakúskych ministrov vnútra a spravodlivosti Herberta Kickla a Josefa Mosera tieto opatrenia do masového sledovania nevyvrcholia. Je však potrebné reagovať na vývoj terorizmu a závažnej trestnej činnosti.
"Zločinci sa zlepšujú," vyhlásil v tejto súvislosti Kickl.

Copyright © TASR 2018

Na jubilejnom 90.ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa predstavia aj herečky Gal Gadot, Kelly Marie Tran, Gina Rodriguez, Zedaya, Eva Marie Saint a ich kolegovia Mark Hamill, Oscar Isaac,Wes Studi, Lin-Manuel Miranda a Armie Hammer. V stredu to oznámili producenti oscarového ceremoniálu Michael De Luca a Jennifer Todd.
Menovaní tak doplnili zoznam už skôr zverejnených osobností, ktoré budú predstavovať nominovaných a odovzdávať prestížne ceny. Sú nimi Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Margot Robbie, Emma Stone, Daniela Vega, Mahershala Ali, Chadwick Boseman,Tom Holland a Kumail Nanjiani.
Zoznamu kandidátov v aktuálnom ročníku udeľovania Oscarov vládne fantasy dráma Podoba vody s 13 nomináciami. Osem si na konto pripísala historická vojnová snímka Dunkirk, sedem má kriminálna dráma Tri billboardy kúsok za Ebbingom, po šesť získali tituly Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov a po päť majú v hre Blade Runner 2049 a Lady Bird. Udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutoční v nedeľu 4. marca v hollywoodskom Dolby Theatre. Moderátorom galavečera bude Jimmy Kimmel.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

V priamom prenose porodila cisárskym rezom americká moderátorka ranného vysielania rozhlasovej stanice The Arch. Informoval o tom dnes server BBC.
Cassiday Proctorová začala mať pôrodné bolesti v pondelok. Rádio sa s nemocnicou dohovorilo, že pôrod bude prenášať naživo. Proctorová BBC povedala, že to bolo impulzívne rozhodnutie, pretože dieťa sa začalo hlásiť na svet s dvojtýždňovým predstihom.
"Bolo úžasné, že som sa o jedinečný deň svojho života mohla podeliť s poslucháčmi rozhlasu," uviedla moderátorka počas nezvyklého utorkového ranného vysielania. Pôrod v priamom prenose bol len "rozšírením toho, čo už beztak vo svojej relácii robím: zdieľam (s poslucháčmi) všetky aspekty svojho života", dodala.
Meno Jameson chlapčekovi, ktorý po pôrode vážil 3,3 kilogramu, vybrali - ako inak - tiež poslucháči.

Copyright © ČTK 2018

Brit Awards 2018



Brit Awards 2018


V Británii sa v stredu odovzdávali hudobné ceny Brit Awards 2018. Najlepšou britskou sólovou interpretkou sa stala Dua Lipa. Zvíťazila aj v kategórii britský objav roka.
Víťazov jednotlivých kategórií Brit Awards vyhlasovali na slávnostnom ceremoniáli v Londýne, informovala spravodajská stanica BBC.
Najlepším britským sólovým interpretom sa stal Stormzy. Zvíťazil aj v kategórii album roka (Gang Signs & Prayer).
Britský spevák Rag 'n' Bone Man, ktorý bol vlani vyhlásený za objav roka, si odniesol cenu za najlepší britský singel, a to megahit Human.
Za najlepšiu britskú skupinu vyhlásili Gorillaz.
Za najlepšiu zahraničnú skupinu vyhlásili Foo Fighters z USA.
V kategórii najlepšia medzinárodná sólová interpretka zvíťazila Novozélanďanka Lorde a v kategórii najlepší medzinárodný sólový interpret Američan Kendrick Lamar.

Copyright © TASR 2018

V priestoroch Slovenského rozhlasu bude bratislavská premiéra dokumentu Krištáľový fantóm


V priestoroch Slovenského rozhlasu bude 



bratislavská premiéra dokumentu Krištáľový fantóm

Pri príležitosti osmičkových výročí, ktoré si Slovensko tento rok pripomína, pripravila RTVS množstvo aktivít. Osmičková pyramída sa bude vo štvrtok 22. februára venovať februárovým udalostiam z roku 1948.

Verejné podujatie sa začne o 17.00 h v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu bratislavskou premiérou filmu českého režiséra Pavla Palečka - Krištáľový fantóm. Ide o voľné pokračovanie dokumentu o komunistickom prokurátorovi Karlovi Vašovi. Opisuje príbeh jeho dcéry Galiny a Milana Píku, syna generála Heliodora Píku, prvej obete komunistických justičných vrážd v 50. rokoch a najznámejšej obete Karla Vaša.
"Všetko sa začalo na premiére môjho prvého filmu v Bratislave. Dcéra Karla Vaša nás vtedy poprosila, aby sme tam prečítali jej ospravedlnenie všetkým obetiam jej otca. Večer po premiére jej Milan Píka zavolal na mobil. V ten moment sa začal príbeh, ktorý je druhým dielom filmu o človeku, ktorý zničil tisíce životov a ktorého dcéra sa dodnes vyrovnáva s tým, že jej otec je zločinec. Podobne ako Milan Píka sa nikdy nezmieri s tým, že jeho otec bol nespravodlivo popravený," priblížil režisér Pavel Paleček, ktorý sa spolu s generálom Milanom Píkom zúčastnia štvrtkového premietania.
Nasledovať bude diskusia Čo zostalo po Víťaznom februári o dôsledkoch komunistického prevratu a vyrovnaní sa s nimi. Zúčastnia sa jej politickí väzni z 50. rokov, historik Jerguš Sivoš a Pavel Paleček.  Na záver je pripravená vernisáž Nenechali sa zlomiť, pozostávajúca z portrétov 15 politických väzňov a ľudí prenasledovaných komunistickým režimom v 50. rokoch. Vďaka sile svojho charakteru boli schopní vzdorovať podmienkam za hranicou ľudskosti a nepoddali sa ani najťažším perzekúciám. Snímky fotografky Kataríny Acél-Gálikovej vznikli ako súčasť knihy, ktorú na túto tému pripravuje redaktorka RTVS Soňa Gyarfašová. Vyjsť by mala koncom roka.
Dokument Krištáľový fantóm uvedie Dvojka v televíznej premiére v deň výročia udalostí 1948 – v nedeľu 25. februára o 14.00 h.

The Post: Aféra v Pentagone

The Post: Aféra v Pentagone

21. 2. 2018

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na stredajšom zasadnutí uložila sankciu 1500 eur vysielateľovi MAC TV, programová služba JOJ, za porušenie zákona o ochrane maloletých. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková.
K porušeniu došlo dňa 27. 8. 2017 o cca 8.00 h odvysielaním programu Rio, ktorý vysielateľ klasifikoval ako vhodný pre všetky vekové skupiny maloletých napriek tomu, že obsahoval scény a výjavy, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 7 rokov.
RVR uložila rovnakému vysielateľovi aj sankciu – upozornenie na porušenie zákona za porušenie paragrafu týkajúceho sa objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru v súvislosti s vysielaním príspevku Nechcú dotované bane – Prievidza v programe Noviny dňa 18. 11. 2017.
Rovnaké sankcie udelila RVR aj vysielateľovi Nitranet za nedodanie súvislého záznamu vysielania z dní 4. a 5. 9. 2017 v zákonnej lehote a Rádiu Rebeca za porušenie zákona, ku ktorému došlo dňa 29. 6. 2017 tým, že nevyužívalo frekvencie 89,0 MHz Dolný Kubín a 99,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu boli pridelené.
Podľa Michelčíkovej začala rada šesť správnych konaní a uznala za neopodstatnené štyri sťažnosti. Všetky uznesenia prijaté dňa 21. 2. 2018 budú zverejnené v zápisnici zo zasadnutia na webovej stránke RVR.

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na päť rokov väzenia odsúdili v stredu v Bahrajne tamojšieho aktivistu Nabíla Radžába za príspevky na Twitteri, v ktorých tvrdí, že v jednej z väzníc v jeho vlasti dochádza k mučeniu a zároveň kritizuje Saudskú Arábiu za jej vojenskú angažovanosť v Jemene. Informovala o tom agentúra AP.
Radžába predtým odsúdili na dva roky väzenia za televízne rozhovory, ktoré poskytol v rokoch 2015 a 2016. V oboch kritizoval Bahrajn za to, že poskytuje útočisko 5. flotile amerického vojenského námorníctva.
Bahrajnský kráľ Hamad ibn Ísá al-Chalífa v júli 2015 Radžába omilostil pre jeho zlý zdravotný stav, ale v júni 2016 ho opäť zadržali v rámci represálií namierených proti všetkým bahrajnským disidentom. Počas pobytu vo väzení bol viackrát hospitalizovaný pre problémy so srdcom a žalúdočné vredy.

Copyright © TASR 2018


Americká spoločnosť Netlix sa chystá odvysielať kontroverznú show, počas ktorej sa má skupina ľudí snažiť niekoho zmanipulovať k vražde. Tá samozrejme nebude reálna, aj tak vzbudila upútavka k tejto show zverejnená na internete v utorok kritické a udivené reakcie na sociálnych sieťach. Informoval britský denník The Daily Mail.
"Otázka, ktorú si kladieme, je veľmi jednoduchá: Môže byť človek nátlakom okolia zmanipulovaný tak, aby spáchal vraždu?" vysvetľuje zmysel show nazvanej The Push jej autor Derren Brown. Podľa tohto britského iluzionista má ísť o "sociálny experiment".
V show, ktorá bude k dispozícii na streamovanie 27. februára, má skupina najatých osôb presvedčiť jednu osobu, že nemá inú možnosť ako niekoho zabiť. Daná osoba má podľa Browna uveriť, že ide o reálnu situáciu, a nebude údajne vedieť, že je filmovanie. Brown na twitteri oznámil, že po tejto show majú nasledovať dve ďalšie.
Na reklamnej upútavke sú zábery z podobnej šou, ktorú pod názvom Pushed To The Edge urobil Brown v januári 2016. Vtedajším protagonistom, ktorý údajne o ničom nevedel, bol podnikateľ Chris Kingston. Na neho bolo zohrané predstavenie fiktívneho charitatívneho galavečera, na ktorom sa ho niekoľko ľudí snažilo presvedčiť, že musí daného človeka zhodiť zo strechy. Kingston to odmietol.
"Mám vážne pochybnosti o tejto akcii. Nemyslí si, že Derren Brown je idiot, ale ...," komentovala akciu jedna z užívateliek twitteri. Podľa iného komentára sa tým "znovu ukazuje, že televízne reality show sú chyba".
Brown prišiel už s radom kontroverzných projektov. Na jednom z nich, nazvanom Apokalypsa, napríklad v roku 2012 presviedčal istého muža, že na Zemi dopadol meteorit a že je koniec sveta. V roku 2003 hral v priamom prenose ruskú ruletu s pištoľou, ktorú mu nabil vybraný dobrovoľník. Program aj napriek kritike britskej polície odvysielala britská televízia Channel 4, avšak s miernym oneskorením, údajne preto, keby sa iluzionistické číslo nepodarilo.

Copyright © ČTK 2018

Prima Krimi bude šiestym bezplatným programom mediálnej skupiny. Podľa skôr stanovených plánov mala stanica odštartovať 1. apríla.
Spoločnosť FTV Prima získala na poslednom zasadnutí Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) všetky potrebné licencie pre svoj nový kanál Prima Krimi, ktorý sa doteraz označoval pracovným názvom Prima 8. Redakcii webu Digitálne rádio to potvrdil predseda RRTV Ivan Krejčí. Prima Krimi bude novou bezplatnou televíziou, ktorá bude dostupná v rámci pozemnej distribúcie DVB-T, na satelite a v káblových aj IPTV sieťach. Licencie boli udelené štandardne na dobu dvanástich rokov.
Podľa informácií, ktoré sa redakcii Digitálneho rádia podarilo skôr získať, mala Prima Krimi odštartovať predbežne 1. apríla. Ako už z názvu televízie vyplýva, má sa zamerať práve na kriminálny žáner - detektívne seriály, programy a súvisiace tematiku. Vďaka ďalšiemu voľne šíreným kanálu bude môcť FTV Prima ponúknuť ďalšie reklamný priestor pre inzerentov. Spoločnosť v súčasnosti prevádzkuje päť celoplošných bezplatných kanálov, okrem vlajkovej Primy sa jedná o stanice Prima Cool, Prima love, Prima Zoom a Prima Max. Prima Comedy Central do jej portfólia nepatria. S koncernom Viacom sa dohovorila iba na prepožičanie značky pre lepšie etablovanie na trhu.

Zdroj: Český rozhlas

Zomrel Billy Graham

Zomrel Billy Graham


Známy americký kresťanský kazateľ Billy Graham zomrel v stredu vo veku 99 rokov. Už dlhý čas trpel rakovinou, zápalom pľúc a inými chorobami, informovala agentúra AP s tým, že zomrel vo svojom dome v Severnej Karolíne.
      Graham bol jednou z najvýznamnejších amerických náboženských postáv 20. storočia. Baptistický kazateľ pôsobil ako duchovný poradca prezidentov USA od čias Dwighta Eisenhowera (1953-1961). Stretol sa už aj s Eisenhowerovým predchodcom Harrym S. Trumanom v roku 1950 a médiám povedal, že na prezidenta naliehal, aby čelil komunizmu v Severnej Kórei. Trumanovi sa to nepáčilo a po tomto stretnutí sa s ním roky nerozprával. Odvtedy považoval Graham svoje rozhovory s prezidentmi za dôverné. Pravidelným duchovným poradcom bol potom všetkým prezidentom USA až po Baracka Obamu, ktorý ho navštívil v jeho dome v Montreate a spolu sa súkromne pomodlili.
      Billy Graham sa počas svojej 60-ročnej aktívnej služby preslávil masovými evanjelizačnými akciami, vystúpeniami v médiách, ako aj kazateľskou činnosťou po celom svete.
      Svojimi osobnými vystúpeniami vo viac ako 185 krajinách pôsobil na približne 215 miliónov ľudí a na milióny ďalších prostredníctvom priekopníckeho využitia televízie a rozhlasu. V roku 1982 kázal aj v Československu.
      Na rozdiel od tradičných evanjelizátorov opustil úzky fundamentalizmus, aby oslovil širšie spektrum spoločnosti. Svoju poslednú evanjelizačnú bohoslužbu viedol v New Yorku v roku 2005 vo veku 86 rokov. Neočakáva sa, že by ešte nejaký evanjelizátor mal v budúcnosti taký vplyv, konštatuje agentúra AP.



Copyright © TASR 2018

TASR NEWS



TASR NEWS


Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) uvedie vo štvrtok 22. februára do praxe viaceré zmeny v oblasti produkcie zvukového spravodajstva. Cieľom zmien, ktoré sú výsledkom interných analýz a pripomienok zo strany odberateľov, je zrýchlenie distribúcie zvukov a zvýšenie ich kvality.
    "Agentúra reaguje na požiadavky trhu. Podnety a pripomienky klientov priebežne vyhodnocujeme a keď sa ukážu ako konštruktívne a kompatibilné naprieč celým odberateľským spektrom, zavádzame ich do praxe," uviedol generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala s tým, že zvukové spravodajstvo bude po novom rýchlejšie. "Pre zrýchlenie dodávky audiospravodajstva bolo nevyhnutné pristúpiť k určitým kompromisom, viažucim sa na strih, úpravu a prepis zvukov. Jednou z priorít väčšiny klientov bola práve rýchlosť dodávky zvukov, a preto verím, že zo zmien budú benefitovať všetci odberatelia," doplnil Puchala.
      Okrem skrátenia času od získania zvukovej nahrávky po jej sprístupnenie v klientskej zóne sa TASR zamerala na celkové skvalitnenie produktu. "Popri modernizácii technickej vybavenosti redaktorov kladieme zvýšený dôraz na odstraňovanie nedostatkov v samotnom procese tvorby audiospravodajstva. V tejto súvislosti sme obnovili odborné školenia redaktorov, ktoré majú prispieť k skvalitneniu zvukových záznamov," dodal šéfredaktor TASR Marián Kolár.

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vedenie spoločnosti Google zatiaľ nezablokuje prístup k videomateriálom na kanále YouTube, ktorý spravuje tím lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Ako podľa agentúry Interfax informoval riaditeľ Federálnej služby pre dohľad v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) Alexandr Žarov, spoločnosť Google počká na rozhodnutie súdu, na ktorý sa vo veci vymáhania svojho práva na ochranu osobných údajov obrátil ruský oligarcha Oleg Deripaska. 
      Až na základe súdneho verdiktu v tejto kauze sa spoločnosť Google rozhodne, či Navaľného príspevok týkajúci sa aj Deripasku na internete zablokuje.
      Žarov informoval, že Roskomnadzor vedie so spoločnosťou Google "dialóg", pričom poznamenal, že v tejto spoločnosti sa rozhodnutia prijímajú "najvyššími miestami", ktorým podľa neho "nie je celkom jasné (čo znamená termín) predbežné opatrenie".
      Táto kauza sa týka videorelácie, ktorú Navaľnyj zverejnil na internete 8. februára. Ide o výsledok pátrania jeho tímu, do ktorého sa pustil po tom, ako jeho štáb - zrejme v snahe o Navaľného zdiskreditovanie - navštívila skupina sporo odetých mladých žien z eskortnej agentúry. 
      Ďalším zdrojom Navaľného odhalení bola kniha jednej z nich - Naste Rybky, v ktorej popísala, ako sa jej podarilo "uloviť" oligarchu. Bol ním - ako pre Navaľného vyplynulo aj z fotografií zverejnených na Rybkinom konte na Instagrame - práve Deripaska.  
      Navaľnyj potom zverejnil svoje odhalenie, že Deripaska na svojej jachte viedol neformálne rokovania s vicepremiérom Sergejom Prichoďkom. Fakt, že Prichoďko podnikol plavbu na Deripaskovej luxusnej jachte a nič za to neplatil, označil Navaľnyj za úplatok, ktorý "odhaľuje podstatu pojmu oligarchia". Výletná trojdňová plavba sa odohrala v roku 2016 pri pobreží Nórska. 
      Okrem toho Navaľnyj vo svojom vyhlásení poukázal aj na príliš veľké príjmy uvedené v daňových priznaniach Prichoďkovej manželky. Navaľnyj preto vyslovil podozrenie, že tieto peniaze sú tiež úplatkom od oligarchov pre Prichoďka.
      Následne Deripaska podal trestné oznámenie - nie na Navaľného, ale na Nasťu Rybku a jej známeho, ktorí na internete zverejnili zvukové a obrazové záznamy z jeho súkromia - oddychu na jachte. Súd v rámci predbežného opatrenia Deripaskovej sťažnosti vyhovel a nariadil zablokovať prístup k daným materiálom na internete, čo sa týka aj Navaľného investigatívnej reportáže.
      Deripaskov právny zástupca pred časom uviedol, že jeho klient má v úmysle obrátiť sa na súd aj kvôli obvineniam, ktoré proti nemu vzniesol Navaľnyj a o ktorých magnát tvrdí, že sú nepravdivé.
      Prichoďko označil Navaľného materiál o sebe za provokáciu, za ktorú by si s opozičným politikom "najradšej vybavil ako chlap s chlapom", ale podľa vlastných slov "je nútený pohybovať sa v medziach zákona".

Pražský hrad pripravuje trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre správy o údajnej mozgovej mŕtvici českého prezidenta Miloša Zemana. S odvolaním sa na vyhlásenie kancelára českého prezidenta Vratislava Mynářa o tom informoval server iDNES.cz.
      "Na brnianskom súde prebieha trestné oznámenie na Bartíka (brnianskeho politika Svatopluka Bartíka z hnutia Žít Brno) vo veci ohovárania zdravotného stavu pána prezidenta. Pred prvým kolom prezidentských volieb sa vybraní špecialisti na zdravotný stav prezidenta spolu s odborníkom z onkológie zišli a jasne deklarovali, že nič také, čo tvrdil Bartík, pán prezident nemá. Aj na základe lekárskej správy tejto komisie a onkologického stanoviska sme podali trestné oznámenie na Bartíka a následne požiadavku na odškodnenie," vyhlásil v pondelok Mynář v relácii Rozstrel zmieneného servera.
      Bartík totiž v novembri na sociálnej sieti Facebook napísal, že prezident Zeman má rakovinu a zostáva mu maximálne sedem mesiacov života. Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček to vzápätí označil za lož a vyhlásil, že v tejto veci Pražský hrad podá trestné oznámenie.
      Mynář ďalej prezradil, že Hrad sa chystá aj na ďalšie právne kroky. "Dnes popoludní mám poradu s právnikmi, kde pripravujeme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci ohovárania o tom, že prezident prekonal mozgovú mŕtvicu a že zasahovala záchranná služba Stredočeského kraja. Informácie sa dostali tak ďaleko, že nás dokonca kontaktovala ČTK a Česká televízia, či je to pravda," povedal Mynář a dodal: "Pevne verím, že dôjde k vystopovaniu tohto hyenizmu."

Copyright © TASR 2018

20. 2. 2018

Slovenka roka -nominácie

Slovenka roka -nominácie

Jubilejný 10. ročník čitateľskej ankety Slovenka roka pozná mená svojich nominantiek. Týždenník Slovenka v spolupráci s RTVS a Slovenským národným divadlom predstavili v utorok 28 úspešných Sloveniek nominovaných na titul Slovenka roka 2018 vo ôsmich kategóriách - Biznis a manažment, Umenie a kultúra, Médiá a komunikácia, Veda a výskum, Vzdelávanie a podpora mladých talentov, Zdravotníctvo, Šport a Charita. Okrem toho nominačná komisia aj tento rok udelí titul Absolútna Slovenka roka a Mimoriadne ocenenie za celoživotný prínos pre Slovensko.

      V kategórii Biznis a manažment sú nominované výkonná riaditeľka spoločnosti Liečebné termálne kúpele Sklené Teplice Slavomíra Blahušiaková, konateľka prepravnej spoločnosti Speed-Line Mária Csizmadiová, majiteľka firmy PARTA - Slovenské ľudové umenie Jana Kucbeľová a konateľka spoločnosti Agrokarpaty Helena Petrusová. Režisérka a scenáristka Mariana Čengel-Solčanská, muzikálová herečka Katarína Hasprová a kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová sú nominované v kategórii Umenie a kultúra.
      V oblasti Médiá a komunikácia sú nominované šéfeditorka zahraničného spravodajstva RTVS Oľga Baková, reportérka TV Markíza Kristína Kövešová a dramaturgička Dámskeho klubu RTVS Zuzana Olešová. V kategórii Veda a výskum získali nomináciu vedúca Ústavu farmakológie Jesseniovej lekárskej fakulty UK a šéfka Laboratória experimentálnej farmakológie Martinského centre pre biomedicínu Soňa Fraňová, vedkyňa v oblasti architektúry Janka Krivošová, chemička, predsedníčka Vedeckej rady Ústavu anorganickej chémie SAV Jana Madejová a lekárka a vedecká pracovníčka v Biomedicínskom centre SAV Adela Penesová.
      Riaditeľka Obchodnej akadémie v Trnave Marta Bačíková, zriaďovateľka Regionálneho centra autistov v Žiline Beáta Matušáková, riaditeľka ZŠ v Bratislave-Lamači Alena Petáková a riaditeľka Gymnázia A. Sládkoviča v Banskej Bystrici Iveta Šanderová získali nomináciu v kategórii Vzdelávanie a podpora mladých talentov. V kategórii Šport sú nominované diaľková plavkyňa Zuzana Jusková, tenistka Magdaléna Rybáriková a fitneska Laura Takácsová.
      Za oblasť Charita získali nomináciu štatutárna zástupkyňa združenia Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením Jana Lowinski, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak a pediatrička Katarína Šimovičová. Predsedníčka Ligy proti reumatizmu na Slovensku Jana Dobšovičová Černáková, detská onkologička Alexandra Kolenová, neurologička Eva Rozprávková a gynekologička Silvia Toporcerová sú nominované v kategórii Zdravotníctvo.
      "Počas tých desať rokov sme predstavili 278 dám, čo je neuveriteľné. Keď som zakladala spolu s naším tímom túto anketu, pýtali sa ma vtedy niektorí redaktori, či má Slovensko potenciál každý rok predstaviť toľko dám," povedala pre TASR riaditeľka vydavateľstva Star Production a organizátorka ankety Mária Reháková. "Dnes dokonca predstavujeme 28 dám. Komisia sa nevedela dohodnúť, tak v štyroch kategóriách sú po štyri. Slovensko má obrovský potenciál výnimočných žien," podčiarkla s tým, že mená nominovaných v ankete oznámili v deň, kedy pred sedemdesiatimi rokmi vyšlo historicky prvé číslo známeho rodinného časopisu.
      Nominácia na titul Slovenka roka potešila Katarínu Hasprovú. "Ceny sú príjemné, ale ja vždy hovorím, že sú aj dôležitejšie veci v živote, ale je to milé, však prvýkrát v živote som nominovaná na Slovenku," uviedla pre TASR muzikálová herečka, ktorá vlani zažiarila v titule Mačky, nedávno v muzikáli Mamma Mia! a v Česku je nominovaná na divadelné ocenenie Thalia.
      "Nepatrí mne, ale všetkým ľuďom, lebo to je predovšetkým o ľuďoch a ja vďaka ľuďom môžem robiť to, čo robím. To, že mi dávajú tipy, dúfam, že mi dôverujú, že začali veriť v spravodlivosť a najmä v dobro, to je posolstvo, ktoré vnímam. Ja som len prostriedok - stále obyčajná baba z ulice, ktorá sa snaží robiť len svoju prácu," zhodnotila svoju nomináciu pre TASR nebojácna reportérka Kristína Kövešová, ktorá naháňa kriminálnikov, odhaľuje nelegálne zápasy psov. Momentálne pripravuje reportáž o slovenskej drogovej mekke a chce sa tiež venovať téme pedofilov.
      O víťazkách v jednotlivých kategóriách rozhodnú čitatelia týždenníka Slovenka spoločne s divákmi a poslucháčmi RTVS formou SMS hlasovania, kupónov a prostredníctvom internetového hlasovania na www.slovenkaroka.sk. Hlasovanie odštartuje 26. februára a ukončí sa 1. júna.
      Mená víťaziek sa verejnosť dozvie 4. júna počas galavečera, ktorý sa už tradične uskutoční v historickej budove SND a v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Finálový večer bude patriť nielen nominovaným úspešným Slovenkám, ale aj bohatému kultúrnemu programu. Večerom bude sprevádzať dvojica Ján Koleník a Juraj Bača. Záštitu nad 10. ročníkom ankety prevzal prezident SR Andrej Kiska, adeptky na titul Slovenka roka vyberala nominačná komisia pod vedením ministra kultúry Mareka Maďariča.


 Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Právnik austrálskeho denníka The Daily Telegraph obvinil herca Geoffreyho Rusha, že sa počas viacerých divadelných predstavení nevhodne dotýkal svojej nemenovanej kolegyne. Advokát sa tak vyjadril počas súdneho pojednávania týkajúceho sa žaloby, ktorú na vydavateľstvo menovaného periodika Nationwide News Pty Ltd. podal Rush pre viaceré články súvisiace s jeho nevhodným správaním sa.
Tom Blackburn v pondelok na súde uviedol, že sa 66-ročný rodák z mesta Toowoomba nevhodne dotýkal herečky počas piatich po sebe idúcich nocí počas posledného týždňa produkcie Kráľa Leara Divadelnej spoločnosti mesta Sydney. Herec sa podľa jeho slov kolegyne dotkol tak, ako nikdy predtým, z čoho sa cítila nepríjemne. "Povedala, aby prestal. On to neurobil," uviedol právnik.
Rushov právnik Richard McHugh počas pojednávania obvinenia poprel s tým, že sú vágne a neupresňujú jeho správanie. "Do dnešného dňa nie je jasné, čo hovoria. Nie je to len nejasné, je to úplne neprehľadné," povedal McHugh. Ako dodal, údajný incident sa stal na pódiu pred stovkami ľudí a vtedy sa musel dotýkať aj iného herca, pretože je to súčasťou inscenácie.
Právni zástupcovia novín už skôr tvrdili, že v článkoch nevyhlasovali, že sa Rush dopustil nevhodného správania sexuálnej povahy. Blackburn uviedol, že pre potreby obhajoby je dôležité to, že herečka požiadala Rusha, aby prestal a on tak neurobil, čo z toho robí nevhodné správanie.
Rush, ktorý obvinenia z nevhodného správania sa vehementne popiera, na pondelkovom pojednávaní nebol.
Rozruch okolo Rusha sa spustil po tom, ako Divadelná spoločnosť mesta Sydney koncom novembra oznámila, že dostala sťažnosť o nevhodnom správaní sa herca voči istej nemenovanej osobe. Herec následne v tejto súvislosti v decembri odstúpil z funkcie prezidenta Austrálskej akadémie filmových a televíznych umení (AACTA) a podal na denník žalobu. V nej tvrdí, že noviny svojimi článkami s nepravdivými tvrdeniami rozrušili jeho rodinu a poškodili mu kariéru.
Geoffrey Roy Rush je jednou z mála osobností, ktoré sa môžu pochváliť takzvanou trojitou korunou herectva, keď získal Oscara, cenu Tony aj Primetime Emmy. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1997 vďaka hlavnej úlohe v dráme Žiara (1996). Ďalšie tri nominácie mu vyniesli snímky Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills - Perom markíza de Sade (2000) a Kráľova reč (2010). Svoju jedinú Primetime Emmy získal vďaka titulnej úlohe v televíznom filme Život a smrť Petra Sellersa (2004). Na konte má tiež tri britské filmové ceny BAFTA, dva Zlaté glóbusy a štyri Screen Actors Guild Awards. Hral aj v Kráľovnej Alžbete (1998), sérii Piráti Karibiku (2003, 2006, 2007, 2011, 2017) či snímkach Mníchov (2005), Najvyššia ponuka (2013) alebo Zlodejka kníh (2013).

Úrady v Gaze zablokovali spustenie miestnej televíznej stanice pre ženy. Stalo sa tak tesne predtým, ako mala začať vysielať. Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne, oznámilo, že stanica Tajf TV nedostala potrebné povolenia. Televízia naopak tvrdí, že splnila všetky právne požiadavky.
Ľudskoprávne skupiny dlhodobo kritizujú Hamas za nerešpektovanie práv žien v Pásme Gazy. Televízia pre ženy tam mala byť prvou svojho druhu. Jej cieľom bolo "ukázať palestínske ženy ako integrálnu súčasť spoločnosti, ako aj ich rolu pri jej budovaní".
Televízia sa však ľahko vzdať neplánuje. "Naša myšlienka ostáva a my budeme na nej ďalej pracovať," uviedli jej zástupcovia na Facebooku.

Americkým médiám sa prihlásili dvaja zamestnanci spoločnosti, ktorú úrad špeciálneho vyšetrovateľa ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb Roberta Muellera - spolu s dalšími dvoma firmami a trinástimi jednotlivcami - obvinil v súvislosti so snahami ovplyvňovať výsledok prezidentských volieb v prospech ich neskoršieho víťaza Donalda Trumpa. Obaja Rusi tvrdia, že to, čo Muellerov úrad v 36-stranovej popisuje, je podľa ich skúseností nepochybne pravda.
Američania sa podľa nich mýlia - alebo sú nedôslední - v jedinom: Obvinili 13 ľudí, ale Rusov, ktorí sú v tejto ruskej spoločnosti zamestnaní, sú stovky. Sú podelení na viaceré oddelenia podľa zamýšľanej geografickej sféry vplyvu ich činnosti a pracujú na smeny.
Ljudmila Savčuk aj Marat Mindijarov, dvaja bývalí zamestnanci firmy s nič nehovoriacim názvom Internetová výskumná agentúra, pracovali síce obaja na jej domácom oddelení, no činnosť vykonávali v zásade rovnakú, akú popisujú vo svojej správe Američania. Išlo o vytváranie a publikovanie príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré mali v ruskej spoločnosti vyvolať určité nálady či reakcie. Savčuk ani Mindijarov nepochybujú, že rovnaké metódy používa firma aj pri pôsobení v zahraničí.
Na oddelení, ktoré malo na starosť Spojené štáty a americké prezidentské voľby v roku 2016, pracujú podľa Mindijarova len "ľudia s vynikajúcimi jazykovými znalosťami, profesionálni prekladatelia, absolventi vysokých škôl". Sám sa do tohto oddelenia hlásil, no nevzali ho, pretože jeho angličtina podľa jeho nadriadených nebola na potrebnej úrovni. Podľa Mindijarova je takmer nemožné rozoznať, že pracovníci tejto firmy, vystupujúci pod vymyslenými identitami Američanov, sú v skutočnosti Rusi.
Savčuk aj Mindijarov potvrdzujú, že aj na domácom oddelení bolo pravidlom, že jeho pracovníci nikdy nevystupovali na sociálnych sieťach pod svojím menom, ale mali vytvorené falošné identity. Tie im vytvárali ich šéfovia podľa toho, na akú skupinu mali práve zapôsobiť. Savčuk spomína, ako sa sama nevedela vynačudovať, keď pozorovala, ako jej vymyslené príspevky ľudia berú vážne a zdieľajú ich. "Mysleli si, že sú to ich vlastné myšlienky. Ale boli to myšlienky vymyslené propagandistami," hovorí.
Muellerov tím vo svojej správe uvádza, že hlavným zámerom obvinených ruských občanov a inštitúcií bolo "podnecovať konflikty v rámci politického systému Spojených štátov, okrem iného počas prezidentských volieb v roku 2016". Ich aktivity smerom do Spojených štátov sa pritom podľa vyšetrovateľov začali už v roku 2014 a až po dvoch rokoch sa začali zaoberať najmä prezidentskými voľbami.
Jednou z obvinených osôb je aj Jevgenij Prigožin, podnikateľ z Petrohradu, ktorý je šéfom Internetovej výskumnej agentúry. "Nehnevám sa, že som sa ocitol na tomto zozname," reagoval na svoje obvinenie Prigožin, ktorý je známy aj ako "Putinov kuchár", keďže ruský prezident zvykne vodiť zahraničné návštevy do jeho reštaurácií. "Američania sú veľmi citliví ľudia. Vidia to, čo chcú vidieť", povedal.
Správu amerických vyšetrovateľov neskôr komentoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý tvrdenia v nej obsiahnuté označil za "táraniny". "Kým neuvidíme fakty, všetko ostatné sú len táraniny," povedal na bezpečnostnej konferencie v Mníchove.
Opatrnejšie sa v pondelok vyjadril Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Podľa neho sú obvinenia zo strany Američanov síce smerované proti "ruským občanom", ale "nijako nenaznačujú, že by do toho bola akýmkoľvek spôsobom zapojená ruská vláda".


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Investičná skupina PPF sa dohodla s medzinárodnou skupinou Modern Times Group (MTG), že od nej kúpi 95 percent bulharskej mediálnej spoločnosti Nova Broadcasting Group. PPF zároveň kúpi aj zvyšných päť percent od spoločnosti Eastern European Media Holdings. Uzavretie transakcie podlieha schváleniu príslušnými regulačnými orgánmi, rozhodnutie sa očakáva počas prvého polroka 2018. Firma to dnes oznámila v tlačovej správe. Cenu neuviedla.
Nova je najväčší bulharskou komerčnou mediálnou skupinou, ktorú tvorí sedem televíznych staníc a 19 firiem poskytujúcich on-line mediálne služby. Nova zamestnáva v Bulharsku okolo 650 ľudí.
PPF predtým vlastnila českú komerčnú televíziu Nova, ktorú v roku 2005 predala spoločnosti CME. Skupina investuje do viacerých odvetví zahŕňajúcich bankovníctvo, finančné služby, telekomunikácie, nehnuteľnosti a biotechnológie. PPF pôsobí v Európe, Rusku, Ázii a Severnej Amerike. Skupina vlastnila v polovici minulého roka aktíva dosahujúce takmer 35 miliárd eur a zamestnávala celosvetovo 155.000 ľudí.
Pôvodne švédska MTG vlastnila od roku 2005 do minulého roka polovicu v českej televízii Prima. Podiel predala spoločnosti Denemo Media Ivana Zacha a Vladimíra Komára. MTG je poprednou medzinárodnou skupinou zameranou na oblasť digitálnej zábavy. Značky z portfólia MTG zahŕňajú televízne a rozhlasové stanice, rovnako ako aktíva z oblasti digitálnej zábavy.

Copyright © ČTK 2018