21. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vedenie spoločnosti Google zatiaľ nezablokuje prístup k videomateriálom na kanále YouTube, ktorý spravuje tím lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Ako podľa agentúry Interfax informoval riaditeľ Federálnej služby pre dohľad v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) Alexandr Žarov, spoločnosť Google počká na rozhodnutie súdu, na ktorý sa vo veci vymáhania svojho práva na ochranu osobných údajov obrátil ruský oligarcha Oleg Deripaska. 
      Až na základe súdneho verdiktu v tejto kauze sa spoločnosť Google rozhodne, či Navaľného príspevok týkajúci sa aj Deripasku na internete zablokuje.
      Žarov informoval, že Roskomnadzor vedie so spoločnosťou Google "dialóg", pričom poznamenal, že v tejto spoločnosti sa rozhodnutia prijímajú "najvyššími miestami", ktorým podľa neho "nie je celkom jasné (čo znamená termín) predbežné opatrenie".
      Táto kauza sa týka videorelácie, ktorú Navaľnyj zverejnil na internete 8. februára. Ide o výsledok pátrania jeho tímu, do ktorého sa pustil po tom, ako jeho štáb - zrejme v snahe o Navaľného zdiskreditovanie - navštívila skupina sporo odetých mladých žien z eskortnej agentúry. 
      Ďalším zdrojom Navaľného odhalení bola kniha jednej z nich - Naste Rybky, v ktorej popísala, ako sa jej podarilo "uloviť" oligarchu. Bol ním - ako pre Navaľného vyplynulo aj z fotografií zverejnených na Rybkinom konte na Instagrame - práve Deripaska.  
      Navaľnyj potom zverejnil svoje odhalenie, že Deripaska na svojej jachte viedol neformálne rokovania s vicepremiérom Sergejom Prichoďkom. Fakt, že Prichoďko podnikol plavbu na Deripaskovej luxusnej jachte a nič za to neplatil, označil Navaľnyj za úplatok, ktorý "odhaľuje podstatu pojmu oligarchia". Výletná trojdňová plavba sa odohrala v roku 2016 pri pobreží Nórska. 
      Okrem toho Navaľnyj vo svojom vyhlásení poukázal aj na príliš veľké príjmy uvedené v daňových priznaniach Prichoďkovej manželky. Navaľnyj preto vyslovil podozrenie, že tieto peniaze sú tiež úplatkom od oligarchov pre Prichoďka.
      Následne Deripaska podal trestné oznámenie - nie na Navaľného, ale na Nasťu Rybku a jej známeho, ktorí na internete zverejnili zvukové a obrazové záznamy z jeho súkromia - oddychu na jachte. Súd v rámci predbežného opatrenia Deripaskovej sťažnosti vyhovel a nariadil zablokovať prístup k daným materiálom na internete, čo sa týka aj Navaľného investigatívnej reportáže.
      Deripaskov právny zástupca pred časom uviedol, že jeho klient má v úmysle obrátiť sa na súd aj kvôli obvineniam, ktoré proti nemu vzniesol Navaľnyj a o ktorých magnát tvrdí, že sú nepravdivé.
      Prichoďko označil Navaľného materiál o sebe za provokáciu, za ktorú by si s opozičným politikom "najradšej vybavil ako chlap s chlapom", ale podľa vlastných slov "je nútený pohybovať sa v medziach zákona".

Pražský hrad pripravuje trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre správy o údajnej mozgovej mŕtvici českého prezidenta Miloša Zemana. S odvolaním sa na vyhlásenie kancelára českého prezidenta Vratislava Mynářa o tom informoval server iDNES.cz.
      "Na brnianskom súde prebieha trestné oznámenie na Bartíka (brnianskeho politika Svatopluka Bartíka z hnutia Žít Brno) vo veci ohovárania zdravotného stavu pána prezidenta. Pred prvým kolom prezidentských volieb sa vybraní špecialisti na zdravotný stav prezidenta spolu s odborníkom z onkológie zišli a jasne deklarovali, že nič také, čo tvrdil Bartík, pán prezident nemá. Aj na základe lekárskej správy tejto komisie a onkologického stanoviska sme podali trestné oznámenie na Bartíka a následne požiadavku na odškodnenie," vyhlásil v pondelok Mynář v relácii Rozstrel zmieneného servera.
      Bartík totiž v novembri na sociálnej sieti Facebook napísal, že prezident Zeman má rakovinu a zostáva mu maximálne sedem mesiacov života. Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček to vzápätí označil za lož a vyhlásil, že v tejto veci Pražský hrad podá trestné oznámenie.
      Mynář ďalej prezradil, že Hrad sa chystá aj na ďalšie právne kroky. "Dnes popoludní mám poradu s právnikmi, kde pripravujeme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci ohovárania o tom, že prezident prekonal mozgovú mŕtvicu a že zasahovala záchranná služba Stredočeského kraja. Informácie sa dostali tak ďaleko, že nás dokonca kontaktovala ČTK a Česká televízia, či je to pravda," povedal Mynář a dodal: "Pevne verím, že dôjde k vystopovaniu tohto hyenizmu."

Copyright © TASR 2018