22. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rakúska polícia získa rozsiahle právomoci na monitorovanie ciest, verejnej dopravy a internetovej komunikácie. Umožní jej to balíček bezpečnostných opatrení, ktorý v stredu schválila vláda, píše agentúra DPA.
Podľa plánu, ktorý však ešte musí schváliť parlament, získajú orgány prístup k obrazovým a zvukovým monitorovacím systémom súkromných spoločností, ktoré ponúkajú služby verejnosti. Ide napríklad o spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na prepravu.
Polícia má tiež napríklad pri vyšetrovaní vážnych zločinov a terorizmu získať prístup ku komunikačným programom ako WhatsApp a Skype. Zabezpečiť by ho mala inštalácia odpočúvacieho softvéru.
Vláda chce zároveň rozšíriť používanie systémov cestnej kontroly, ktoré zaznamenávajú evidenčné čísla áut.
Zatiaľ čo Súdny dvor EÚ zrušil smernicu Únie o povinnom uchovávaní telekomunikačných údajov, rakúska vláda prišla s alternatívou s názvom "rýchle zmrazenie". Rakúske orgány by na základe tejto alternatívy mohli pri vyšetrovaní určitých trestných činov nariadiť telekomunikačným firmám ukladanie užívateľských údajov až na jeden rok.
Podľa rakúskych ministrov vnútra a spravodlivosti Herberta Kickla a Josefa Mosera tieto opatrenia do masového sledovania nevyvrcholia. Je však potrebné reagovať na vývoj terorizmu a závažnej trestnej činnosti.
"Zločinci sa zlepšujú," vyhlásil v tejto súvislosti Kickl.

Copyright © TASR 2018

Na jubilejnom 90.ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa predstavia aj herečky Gal Gadot, Kelly Marie Tran, Gina Rodriguez, Zedaya, Eva Marie Saint a ich kolegovia Mark Hamill, Oscar Isaac,Wes Studi, Lin-Manuel Miranda a Armie Hammer. V stredu to oznámili producenti oscarového ceremoniálu Michael De Luca a Jennifer Todd.
Menovaní tak doplnili zoznam už skôr zverejnených osobností, ktoré budú predstavovať nominovaných a odovzdávať prestížne ceny. Sú nimi Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Margot Robbie, Emma Stone, Daniela Vega, Mahershala Ali, Chadwick Boseman,Tom Holland a Kumail Nanjiani.
Zoznamu kandidátov v aktuálnom ročníku udeľovania Oscarov vládne fantasy dráma Podoba vody s 13 nomináciami. Osem si na konto pripísala historická vojnová snímka Dunkirk, sedem má kriminálna dráma Tri billboardy kúsok za Ebbingom, po šesť získali tituly Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov a po päť majú v hre Blade Runner 2049 a Lady Bird. Udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutoční v nedeľu 4. marca v hollywoodskom Dolby Theatre. Moderátorom galavečera bude Jimmy Kimmel.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

V priamom prenose porodila cisárskym rezom americká moderátorka ranného vysielania rozhlasovej stanice The Arch. Informoval o tom dnes server BBC.
Cassiday Proctorová začala mať pôrodné bolesti v pondelok. Rádio sa s nemocnicou dohovorilo, že pôrod bude prenášať naživo. Proctorová BBC povedala, že to bolo impulzívne rozhodnutie, pretože dieťa sa začalo hlásiť na svet s dvojtýždňovým predstihom.
"Bolo úžasné, že som sa o jedinečný deň svojho života mohla podeliť s poslucháčmi rozhlasu," uviedla moderátorka počas nezvyklého utorkového ranného vysielania. Pôrod v priamom prenose bol len "rozšírením toho, čo už beztak vo svojej relácii robím: zdieľam (s poslucháčmi) všetky aspekty svojho života", dodala.
Meno Jameson chlapčekovi, ktorý po pôrode vážil 3,3 kilogramu, vybrali - ako inak - tiež poslucháči.

Copyright © ČTK 2018