20. 5. 2023

Reportéri bez hraníc: Oslobodzujúci verdikt pre Mariana K. je debaklom

Reportéri bez hraníc: Oslobodzujúci verdikt 

Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia

pre Mariana K. je debaklom 

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v piatok vzala na vedomie odsudzujúci verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku voči Alene Zs. v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Zároveň však označila za "debakel" rozsudok voči podnikateľovi Marianovi K., ktorého súd oslobodil pre nedostatok dôkazov. Informuje o tom TASR.

"Berieme na vedomie usvedčenie objednávateľky vraždy Jána Kuciaka, ale tento verdikt zanecháva trpkú príchuť. Spravodlivosti nebolo úplne učinené zadosť," napísal vo vyhlásení generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

Dodal, že RSF sa budú usilovať o dosiahnutie spravodlivosti a odhalenie celej pravdy o dvojnásobnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018, ktorá podľa neho podkopala slobodu tlače na Slovensku a v Európe.

Alene Zs. vymeral ŠTS celkovo 25-ročný väzenský trest. Rozsudky nie sú právoplatné, o avizovaných odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd.

Reportéri bez hraníc pripomínajú, že Slovensko sa v ich tohtoročnom Svetovom indexe slobody tlače nachádza na 17. mieste zo 180 hodnotených krajín.

Zdroj: TASR

Zomrel Andy Rourke

Zomrel Andy Rourke 

 How bassist Andy Rourke made The Smiths less miserable

 Vo veku 59 rokov zomrel basgitarista anglickej rockovej kapely The Smiths Andy Rourke. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie skupiny.

Gitarista Johnny Marr prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter „s hlbokým zármutkom potvrdil, že Rourke skonal po dlhom boji s rakovinou pankreasu. „Tí, ktorí ho poznali, budú na Andyho spomínať ako na milú a krásnu dušu a fanúšikovia si ho budú pamätať ako výnimočne nadaného hudobníka,“ napísal a zároveň požiadal o súkromie „v tomto smutnom čase“.

Rourke si zahral v najznámejších piesňach The Smiths, ako napríklad This Charming Man alebo There Is a Light That Never Goes Out a po rozpade skupiny v roku 1987 sa predstavil aj v sólových nahrávkach speváka Morrisseyho. Basgitarista účinkoval na všetkých štyroch štúdiových albumoch The Smiths - The Smiths (1984), Meat Is Murder (1985), The Queen Is Dead (1986) a Strangeways, Here We Come (1987).

Neskôr počas svojej kariéry Rourke hrával so superskupinou Freebass, nahrával aj s Pretenders, Killing Joke, Sinéad O'Connor, Azizom Ibrahimom či vo formácii Moondog One s bývalým gitaristom Oasis Boneheadom. Na dva roky sa pridal napríklad aj ku koncertnej skupine ďalšieho manchesterského speváka a skladateľa, Badly Drawn Boya.


The Smiths založili v roku 1982 v anglickom Manchestri spevák Morrissey a gitarista Johnny Marr, pričom následne sa k nim pripojili bubeník Mike Joyce a basgitarista Andy Rourke. V roku 1986 pribudol do zostavy Craig Gannon. Ich spomenuté štyri štúdiové albumy sa všetky umiestnili na prvom alebo druhom mieste britského albumového rebríčka.

Zdroj: SITA



19. 5. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Is It Legal to Evaluate a DDoS Mitigation Service? | Radware Blog


Viaceré poľské spravodajské weby zasiahli tzv. DDoS útoky, za ktoré sú podľa vlády vo Varšave zrejme zodpovedné ruské hackerské skupiny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra pre digitalizáciu Janusza Cieszyňského.
"Po tom, čo sme získali informácie, že sa takéto útoky pripravujú, sme okamžite informovali všetky zainteresované redakcie, aby mali možnosť na túto situáciu reagovať," citovala Cieszyňského poľská tlačová agentúra PAP. Na otázku, či sú za útokmi ruské skupiny, Cieszyňski odpovedal, že "máme také informácie".
Medzi zasiahnutými webmi boli podľa PAP denníky Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita a Super Express. DDoS útok zasiahol aj spravodajský portál wPolityce.pl.
Poľsko, ktoré patrí medzi hlavných spojencov Kyjeva v boji proti ruskej vojenskej agresii, podľa Reuters tvrdí, že čelí opakovaným pokusom Moskvy destabilizovať situáciu v krajine.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť Reuters o vyjadrenie v súvislosti s DDoS útokmi bezprostredne nereagovalo. Moskva vytrvalo odmieta, že by podnikala hackerské operácie.
V rámci DDoS útokov sú jednotlivé servery zaplavované takým veľkým množstvom požiadaviek, že ich to vyradí z činnosti, dodáva Reuters.
                                                       Samuel Migaľ TV JOJ added a new photo. - Samuel Migaľ TV JOJ | Facebook

Bývalý novinár Samuel Migaľ vstupuje do mimoparlamentného Hlasu-SD. Ako posilu strany ho na piatkovej tlačovej konferencii predstavil jej predseda Peter Pellegrini. Podčiarkol ambíciu strany odstraňovať regionálne rozdiely v nadchádzajúcich volebných obdobiach a vyviesť krajinu z aktuálnej situácie.
Migaľ sa podľa vlastných slov rozhodol ísť do politiky preto, aby mohol problémy aj riešiť, nie na ne len poukazovať. Pracovať chce na zlepšovaní novinárskeho prostredia. Venovať sa plánuje aj témam bezpečnosti a sociálnym otázkam. "Vidím regionálne rozdiely na Slovensku. Uvedomujem si, že Slovensko sa nekončí na Zlatých pieskoch," dodal. Prispieť chce k tomu, aby sa Pellegrini stal premiérom.
Pellegrini verí, že Migaľ bude dobrou posilou strany a pomôže ju úspešne doviesť do volieb. Poukázal na aktuálnu situáciu a chaos v krajine. Zodpovednosť naďalej pripisuje doterajším vládam Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Hlas-SD chce podľa jeho slov prinášať odbornosť a riešenie problémov ľudí.
"Obnovenie dialógu so samosprávami je základ," podčiarkol líder Hlasu-SD s tým, že mestá a obce budú pre stranu partnermi. Deklaroval pripravenosť rokovať s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejom Lunterom. Reagoval tak na Lunterovu výzvu politickým stranám, aby zohľadnili pri príprave volebných programov pred septembrovými parlamentnými voľbami aj požiadavky samospráv.
 

                           Miroslav Wlachovský | GLOBSEC - A Global Think Tank: Ideas Shaping the World
Dezinformácie výrazne ovplyvňujú situáciu na Slovensku. Zanedbali sme ich na viac než dekádu, je to veľká úloha pre akúkoľvek slovenskú vládu. V piatok to uviedol slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský po rokovaní s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.
"Tento dezinformačný toxický ekosystém je veľmi nebezpečný. Je to ako rakovina pre zdravé vedomie ľudí. Budeme hľadať všetky možné prostriedky, ako tomu čeliť," povedal Wlachovský.
Dezinformácie a boj proti nim boli jednou z tém rokovania šéfov diplomacií. Lipavský vyhlásil, že Česko je pripravené poskytnúť Slovensku v tejto oblasti skúsenosti na vládnej úrovni aj na úrovni občianskej spoločnosti.
"Bohužiaľ, chytáme situáciu za chvost a ten chvost je ďaleko pred nami. Zanedbali sme túto tému na viac ako dekádu," dodal slovenský minister s tým, že je nutné dosiahnuť stav, aby tento nástroj hybridnej vojny nebol tak využívaný ako v súčasnosti.
Ministri rokovali aj o medzinárodnej bezpečnostnej situácii v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine a o jej povojnovej obnove. Hovorili tiež o vývoji v krajinách západného Balkánu, pričom Lipavský naznačil, že Česká a Slovenská republika majú v súvislosti s touto témou určité plány.
Počas rokovania sa zamerali aj na regionálnu spoluprácu vo Vyšehradskej skupine (V4) a Slavkovskom formáte (S3) a na ďalšie rozširovanie EÚ.
Miroslav Wlachovský absolvoval v Českej republike svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii šéfa slovenskej diplomacie, do ktorej ho prezidentka vymenovala v pondelok (15. mája).

Copyright  © TASR 2023

Mariana Kočnera oslobodili

 Mariana Kočnera oslobodili

Prezident - Nenormálne hovädo 👎😃  ----------------------------------------------------- 📌 Marian Kočner  začal svoju záverečnú reč tým, že prirovnal svoj proces k procesu s Miladou  Horákovou. Hovorí, že médiá v tom čase nemali takú silu. „

 

 Podnikateľa Mariana K. oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zs. senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za vinnú, dostala súhrnný 25-ročný trest väzenia. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

"Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian K.," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

Obžalovanú Alenu Zs. súd uznal za vinnú i za trestný čin nedovoleného ozbrojovania. V kauze prípravy Žilinkovej vraždy senát odsúdil aj obžalovaného Dušana K. Uložil mu nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody. Obžalovaného Darka D. oslobodil spod obžaloby. Tieto rozhodnutia prijal senát jednohlasne.

Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica," priblížila predsedníčka senátu.


V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, rozhodujú súdy už len o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich v septembri 2020 pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil prípad naspäť. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

ŠTS napokon spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Okrem Mariana K. a Aleny Zs. tam čelia obžalobe aj Darko D. a Dušan K. Tomáš Szabó bol už skôr vylúčený na samostatné konanie, priznal sa a súd ho právoplatne uznal za vinného.


Rodiny zavraždeného novinára a jeho snúbenice nerozumejú verdiktu súdu

Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerozumejú verdiktu súdu v prípade ich vraždy. Súdnu sieň opustili ešte počas vyhlasovania rozsudku, ktorým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) spod obžaloby oslobodil podnikateľa Mariana K.

"Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný," skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. "Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala.



Výberová chronológia kauzy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

2018

21. februára - V rodinnom dome vo Veľkej Mači zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.



25. februára - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice. Na druhý deň policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o vražde.



27. februára - Premiér Robert Fico za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) a policajného prezidenta Gašpara sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.



9. marca - V Bratislave sa konalo prvé zhromaždenie Za slušné Slovensko, na ktorom sa zišli desaťtisíce ľudí. Účastníci žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu.



13. marca - Polícia zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného Kuciaka. Po jednom dni ho polícia prepustila.



15. marca - Robert Fico skončil vo funkcii premiéra. Demisiu podala aj celá vláda. Následne, 22. marca, prezident Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).



18. apríla - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podpísal v Haagu s partnermi z Talianska a zástupcami Eurojustu a Europolu vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý pracoval na objasňovaní vraždy Kuciaka a Kušnírovej.



28. septembra - Polícia obvinila Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov.

- Policajné Lynx Commando zadržalo v Komárne Alenu Zs.



1. októbra - Prokurátor z Generálnej prokuratúry SR informoval, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70.000 eur. Prokurátor zároveň potvrdil obvinenie voči Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.



5. novembra - Zavraždených novinárov Daphne Caruanovú Galiziovú z Malty a Jána Kuciaka ocenili v Berlíne in memoriam nemeckou mediálnou cenou Goldene Victoria 2018.



2019

8. januára - Prezident Andrej Kiska udelil Kuciakovi Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam.



4. marca - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej.



11. apríla - Miroslav M. sa priznal, že strieľal na Kuciaka a Kušnírovú.



21. októbra - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Obžaloval Mariana K., Alenu Zs., Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A.



30. decembra - Senát ŠTS odsúdil Zoltána A., obvineného zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, na 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za vraždu Kuciaka. Rozsudok bol právoplatný, lebo súhlasil s dohodou o vine a treste.



2020

13. januára - Na ŠTS v Pezinku sa začal proces s obžalovanými z vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Miroslav M. sa priznal k ich vraždám a vraždy podnikateľa Petra Molnára. Marian K. sa priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Skutok bol súčasťou obžaloby vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej.



3. februára - Senát ŠTS vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Kuciaka, Kušnírovú a Molnára.



30. apríla - Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom K. a Alenou Zs.



3. septembra - ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby oslobodil. Tomáša Sz. uznal za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Mariana K. na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie. Prokurátor ÚŠP podal voči rozsudku odvolanie.



2. decembra - Miroslava Marčeka odsúdili za vraždu Kuciaka a Kušnírovej a podnikateľa Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR.



2021

15. júna - NS SR zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian K. a Alena Zs. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.



28. júna - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.



2022

28. februára - Na ŠTS v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. NS SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú.



22. marca - NS SR vylúčil sudkyňu Záleskú z rozhodovania.



14. apríla - Na ŠTS v Pezinku sa začal proces v kauze vraždy novinára Kuciaka a Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.



25. októbra - Tomáša Sz. uznali za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát ŠTS v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Sz. odpykáva za účasť na vražde Kuciaka a Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Molnára. Rozhodnutie je právoplatné.



2023

26. januára - V prípade vraždy Kuciaka a kauze prípravy vrážd prokurátorov nariadil ŠTS v Pezinku termíny pojednávania na február, marec a apríl.



24. apríla - Obžalovaná Alena Zs. tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian K.



9. mája - Obžalovaný Dušan K. odmietol, že by sa niekedy podieľal na príprave vrážd prokurátorov.

- Dokazovanie v prípade vraždy novinára Kuciaka a kauze prípravy vrážd prokurátorov sa skončilo. Nasledovali záverečné reči.

- Prokurátori navrhli obžalovaným Marianovi K. a Alene Zs. doživotný trest väzenia. Obom navrhli aj trest prepadnutia majetku. Ďalší obžalovaný Dušan K. by mal podľa prokurátorov dostať 25-ročný trest väzenia a Darko D. 17-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.



12. mája - Rodičia zavraždeného novinára Kuciaka si nárokujú náhradu nemajetkovej ujmy jeden milión eur. V záverečnej reči to povedal ich splnomocnenec Peter Kubina. Na dokázanie viny Mariana K. a Aleny Zs. z objednávok vrážd je podľa neho dostatok dôkazov.

- Voči obžalovanému Marianovi K. smerujú len nepriame dôkazy, vyhlásil obhajca obžalovaného Marek Para.

- Neexistujú pochybnosti o tom, že si Marian K. prostredníctvom Aleny Zs. objednal vraždu Jána Kuciaka, povedal druhý zo splnomocnencov Kuciakovcov Roman Kvasnica.

- Skončili sa záverečné reči. Všetci štyria obžalovaní trvajú na svojej nevine. Pojednávanie prerušili do 19. mája.

Stanovisko SND k zavádzajúcim informáciám a titulkom, ktoré sa objavili v médiách po Verejnom odpočte činnosti a hospodárenia SND za rok 2022

Stanovisko SND 

Logos to download | Slovak national theatre

k zavádzajúcim informáciám a titulkom, ktoré sa objavili 

 v médiách po Verejnom odpočte činnosti a hospodárenia SND za rok 2022


Vedenie SND týmto stanoviskom reaguje na správu v RTVS s titulkom „V pokladnici SND chýba pol milóna eur“ a správu agentúry TASR s titulkom „SND skončilo minulý rok v strate, Drlička ho považuje za úspešný“, ktorú z agentúry prebrali viaceré slovenské médiá, vrátane denníka Pravda a SME.
Vedenie SND má za to, že zmienené titulky a správy vytvárajú u divákov a čitateľov dojem, že SND nie je v dobrej finančnej kondícii a nemá peniaze, čo je v hrubom rozpore s realitou.
Záporný hospodársky výsledok 665-tisíc eur je účtovná strata, ktorá nie úplne vypovedá o finančnom zdraví inštitúcie, napr. je spôsobená bezhotovostnými operáciami ako sú odpisy.
Vedenie SND preto opakovane zdôrazňuje, že SND je z pohľadu finančného hospodárenia zdravá inštitúcia a má vyrovnaný príjmový a výdavkový rozpočet. Ku dňu 31.12.2022 malo SND na účte disponibilnú čiastku 3 mil. 990 tis. eur, ktoré previedlo do ďalšieho roka a v súlade s rozpočtovými pravidlami budú využité na bežné a prepotrebné kapitálové výdavky.
Vedenie SND sa ešte raz dôrazne vyhradzuje voči takémuto zavádzaniu verejnosti, ktorá tak mohla nadobudnúť dojem, že Slovenské národné divadlo má finančné problémy.

MS v hokeji 2023: Zápas Slovenska so Švajčiarskom sledovalo na :Športe vyše 900-tisíc divákov

 
MS v hokeji 2023: Zápas Slovenska so Švajčiarskom sledovalo 


na :Športe vyše 900-tisíc divákov



Hokejové majstrovstvá lákajú k televíznym obrazovkám RTVS státisíce divákov. Najväčším diváckym ťahákom sú zápasy slovenskej reprezentácie. Vo štvrtok 18. mája si duel Slovenska so Švajčiarskom pozrelo na :Športe až 919.000 divákov a stal sa celkovo najsledovanejším televíznym programom dňa. Na webe rtvs.sk dosiahol zápas vyše 300-tisíc pozretí. Hokejoví fanúšikovia si však nenechávajú ujsť ani zápasy ďalších tímov na majstrovstvách.


Vo štvrtok večer si zápas slovenskej reprezentácie so Švajčiarskom na MS 2023 v hokeji na :Športe nenechalo ujsť až 919.000 divákov pri trhovom podiele 43,9 % v cieľovej skupine 12+ a na webe dosiahol zápas 333.652 pozretí. V cieľovej skupine 12-54 dosiahol športový prenos podiel na trhu až 56,6 % a stal sa najsledovanejším televíznym programom dňa. Popoludňajší hokejový duel Českej republiky so Slovinskom si pozrelo 219.000 divákov pri trhovom podiele 21,4 % v univerzálnej cieľovej skupine a v danom čase bol taktiež najsledovanejším televíznym programom.

V utorok sa stal najsledovanejším zápasom na MS v hokeji popoludňajší duel Slovinska s Nórskom (138.000 divákov, shr 12,4 %). Divákov zaujal aj zápas Švajčiarsko – Kazachstan (126.000 divákov, shr 6,8 %) a Dánsko - Rakúsko (94.000 divávov, shr 5,8 %).

V stredu najviac divákov zaujal popoludňajší hokejový zápas Lotyšska s Nórskom, ktorý si pozrelo 196.000 divákov pri trhovom podiele 17,6 % v univerzálnej cieľovej skupine. K obrazovkám prilákali hokejových fanúšikov aj zápas Kanada – Kazachstan (131.000 divákov, shr 7 %) a USA – Rakúsko (88.000 divákov, shr 5,5 %).

RTVS bodovala u divákov aj programom na Jednotke. V stredu sa najsledovanejším televíznym programom v prime-time stala obľúbená detektívna séria Vraždy v Mulhouse, ktorú sledovalo 301.000 divákov pri trhovom podiele 16,4 % v cieľovej skupine 12+. Vo štvrtok sa v silnej konkurencii hokeja druhou najsledovanejšou reláciou v prime-time stala šou Hit roka, ktorú si pozrelo 187.000 divákov pri trhovom podiele 8,5 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

O Európske filmové ceny zabojujú snímky Obeť, Svetlonoc, Mimi a Piargy

O Európske filmové ceny zabojujú snímky 

 Logo SFTA (2017) - pavka


Obeť, Svetlonoc, Mimi a Piargy

 

Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vybralo kandidátov na Európske filmové ceny, ktoré každoročne udeľuje Európska filmová akadémia. Spomedzi slovenských majoritných hraných filmov navrhuje Obeť režiséra Michala Blaška, Svetlonoc Terezy Nvotovej, Mimi Miry Fornayovej a Piargy Iva Trajkova. TASR o tom informoval PR manažér Radomír Brhlík.
Obeť, Blaškov celovečerný debut, rozpráva o matke, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom. Svetovú premiéru mal na 79. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Od svojho uvedenia získal nomináciu a dve Ceny českej filmovej kritiky, štyri nominácie na Českého leva a Slnko v sieti, ktoré snímka získala v kategóriách Najlepšia réžia a Najlepší film.
Mysteriózna dráma Svetlonoc Terezy Nvotovej je príbehom Šarloty, ktorá sa vracia do rodnej horskej dediny a hľadá tam odpovede na nezodpovedané otázky o svojom problémovom detstve. Film ocenila porota súťažnej sekcie Súčasná kinematografia (Cineasti del presente) na festivale vo švajčiarskom Locarne. Snímka získala cenu Zlatý leopard za najlepší film a tri ceny si odniesla aj z 55. ročníka Sitges Film Festivalu. Český lev ju nominoval v ôsmich kategóriách, Slnko v sieti v deviatich, z ktorých si odniesla cenu Najlepšia filmová hudba.
Štvrtý celovečerný hraný film režisérky Miry Fornayovej Mimi získal počas svetovej premiéry na MFF Berlinale ocenenie Grand Prix v kategórii Generation Kplus za najlepší film. Snímka rozpráva príbeh sedemročnej Romy, ktorá hľadá svoju stratenú andulku Mimi.
Film Iva Trajkova Piargy získal od svojho uvedenia na festivale Cinematik v Piešťanoch vyše 100 cien. Zaujal poroty na festivaloch v Los Angeles, Bruseli, Montreale, Paríži, Londýne, Ríme, Macedónsku, Bulharsku, Indii, New Yorku, Miláne, Hollywoode, Amsterdame či vo Florencii. "Tvorcovia snímky sa najnovšie na Slovensko vrátili z MFF v Grécku, kde si prevzali tri ocenenia, a ďalšie tri získali počas londýnskeho Breaking – TV Film Festivalu," dodáva SFTA. Pripomína, že Piargy triumfovali aj počas slávnostného vyhlasovania národných filmových cien Slnko v sieti, kde boli nominované v 16 kategóriách, z ktorých získali 11 ocenení aj divácku cenu.
Informácie o jednotlivých kategóriách, spôsobe výberu nominácií a držiteľov cien sú zverejnené na www.europeanfilmacademy.org.
Účasť slovenskej kinematografie na Európskych filmových cenách finančne podporil Audiovizuálny fond.


Zdroj: TASR