18. 5. 2023

MEDIA NEWS

  MEDIA NEWS 

Security Service of Ukraine - Wikipedia




Po zverejnení videonahrávok fungovania protivzdušnej obrany v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev prinútila Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) viacero blogerov k tomu, aby svoje konanie verejne oľutovali. Uviedla to v stredu agentúra DPA.
"Plne priznávam svoju vinu, prosím ukrajinský ľud o odpustenie a zaväzujem sa, že to už nikdy neurobím," uviedla známa instagramová blogerka Inna Voronovová vo videu nakrútenom v sídle SBU, ktoré ukrajinská tajná služba zverejnila v stredu.
Voronovová sa predtým ospravedlnila aj z vlastnej iniciatívy po tom, čo sa stala terčom ostrej kritiky za zverejnenie záberov explózií pri jednej z pozícií protivzdušnej obrany.
SBU okrem toho zverejnila aj úryvky podobných vyhlásení troch ďalších mužov a žien. Za šírenie informácií o armáde hrozí celkovo šiestim blogerom až osemročné väzenie.
Ukrajinská protivzdušná obrana pri utorkovom ruskom útoku síce včas zlikvidovala všetky rakety, podľa medializovaných informácií však predsa len došlo k poškodeniu najmenej jedného odpaľovacieho zariadenia amerického mobilného systému Patriot, ktorý bol Ukrajine dodaný len nedávno.
Ukrajina sa už takmer 15 mesiacov bráni voči ruskej invázii. Na obranu svojho vzdušného priestoru dostala od viacerých západných spojencov vrátane Nemecka moderné systémy protivzdušnej obrany.



Copyright  © TASR 2023

 O sto miliárd chudobnejší. Prečo sa scvrkol majetok Elona Muska? - Forbes



Miliardára Elona Muska si predvolali na Amerických Panenských ostrovoch v súvislosti so žalobou voči banke JPMorgan Chase pre údajné umožňovanie sexuálneho obchodovania so ženami zosnulému finančníkovi a usvedčenému sexuálnemu delikventovi Jeffreymu Epsteinovi. Šéf automobilky Tesla by mal odovzdať akékoľvek dokumenty s komunikáciou medzi ním, bankou a Epsteinom. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Musk v tomto prípade nečelí žiadnym obvineniam. V pondelok tiež znova poprel náznaky, že mu Epstein poskytoval finančné rady. Podľa súdneho spisu Epstein mohol Muska odkázať na zmieneného bankového giganta.
Podľa súdnych dokumentov sa teritoriálne orgány pokúsili doručiť Muskovi predvolanie, ale neúspešne.
Americké panenské ostrovy žalujú JPMorgan Chase za to, že údajne pomohla umožniť Epsteinovi jeho zločiny. Tvrdia, že Epstein a ďalší sexuálne zneužívali obchodované ženy na Little St. James, jeho súkromnom ostrove v tomto území. Miestna vláda obvinila banku z toho, že nezakročila pri varovných signáloch údajných zločinov. JPMorgan Chase to popiera 

 Nemecká polícia prehľadala domy dvoch novinárov tureckých novín Sabah, mali  šíriť kompromitujúce osobné údaje - Akčné ženy

 

Nemecká polícia prehľadala domy dvoch novinárov tureckých novín. Prokuratúra a polícia v Darmstadte uviedli, že byty dvoch mužov v Mörfelden-Walldorfe prehľadali pre podozrenie z „kompromitujúceho šírenia osobných údajov“. Ako uviedli, zaistili elektronické pamäťové médiá a iné dôkazy. Novinárov potom prepustili. Turecké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že „dnešné bezdôvodné zadržanie predstaviteľov frankfurtskej kancelárie novín Sabah nemeckou políciou je aktom obťažovania a zastrašovania tureckých médií“.Novinári boli podľa neho terčom „falošnej výpovede“ člena siete napojenej na exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, pretože informovali o jej aktivitách v Nemecku. Turecká vláda viní Gülena z neúspešného prevratu v roku 2016 a sieť považuje za teroristickú organizáciu.
Ministerstvo obvinilo nemecké úrady z úmyselného konania medzi dvoma kolami prezidentských volieb a uviedlo, že si predvolalo nemeckého veľvyslanca v Ankare. Nemecko pravidelne vyjadruje znepokojenie nad stavom slobody názoru a tlače v Turecku. Stredajšie turecké vyhlásenie ho obvinilo z toho, že má na to dvojaký meter.

                                  Tiktok umožní tvorcom spoplatniť videá. Od sledujúcich budú môcť vyberať  predplatné - Obraz a zvuk - Veda a technika - Pravda

Montana sa stala prvým americkým štátom, ktorý zakázal videoplatformu TikTok čínskej firmy ByteDance na osobných zariadeniach. Guvernér Greg Gianforte v stredu podpísal príslušný zákon, ktorý začne platiť od 1. januára. TikTok tvrdí, že zákaz aplikácie „porušuje práva ľudí v Montane vyplývajúce z prvého dodatku ústavy“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
TikTok sa dostal pod drobnohľad úradov z celého sveta pre obavy, že by údaje používateľov mohol postupovať čínskej vláde, pričom mnoho krajín zakázalo jeho používanie v štátnych zariadeniach. Samotná Montana má zákaz na vládnych zariadeniach od decembra. Zákon o zákaze TikToku na osobných zariadeniach schválili tamojší zákonodarcovia minulý mesiac v pomere hlasov 54 za a 43 proti.
Na základe zákona bude pre obchody s aplikáciami nelegálne ponúkať TikTok. Ľudia, ktorí ho už majú nainštalovaný, však nebudú mať zakázané ho používať. Firmy, ktoré porušia zákon budú čeliť pokute do 10-tisíc dolárov, čo bude vymáhať montanské ministerstvo spravodlivosti. BBC poukazuje na to, že to znamená, že pokutu by mohli dostať technologické giganty ako Apple a Google, ak dovolia sťahovanie TikToku v Montane z ich obchodov.
TikTok vo vyhlásení uviedol, že platformu v Montane používajú státisíce ľudí. „Chceme ubezpečiť obyvateľov Montany, že môžu pokračovať v používaní TikToku na vyjadrenie seba samého, zarábanie na živobytie a nájdenie komunity, keďže naďalej pracujeme na ochrane práv našich používateľov v Montane aj mimo nej,“ dodal.

Očakáva sa, že TikTok legislatívu napadne na súdoch.
Materská firma TikToku ByteDance opakovane popiera, že by ju kontrolovala čínska vláda. 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.