Košické štúdio RTVS štartuje od soboty 1. mája prihlasovanie do 37. ročníka prestížnej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2021. Autori a interpreti tak budú mať možnosť prihlásiť svoje vlastné, po slovensky spievané skladby do 31. augusta tohto roka. Finále súťaže sa uskutoční 6. novembra.

K prioritám RTVS patrí aj podpora pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Touto etablovanou súťažou Rozhlas a televízia Slovenska opäť ponúka priestor na prezentáciu a propagáciu mladým, talentovaným autorom a interpretom. „V košickom štúdiu RTVS vnímame projekt Košický zlatý poklad ako jednu z našich najdôležitejších aktivít. Aj tohto roku chceme pokračovať v trende posilňovania pozícií tejto jedinečnej autorskej pesničkovej súťaže. Súťažiaci môžu po minuloročnej premiére opäť súťažiť o najlepší text, plánujeme knižnú publikáciu, televízny program i live stream z finálového večera. Našou snahou je ešte viac priblížiť KZP mladej generácii, a preto po minuloročnej skúške nanečisto zaradíme aj hlasovanie študentov vysokých škôl o najlepšiu skladbu, text i interpreta. Bude zaujímavé sledovať, nakoľko sa ich názor bude líšiť od rozhodnutia poroty," povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Na víťazov čakajú atraktívne finančné ceny vrátane Ceny za najlepší piesňový text. Absolútny víťaz si bude môcť nahrať svoju súťažnú skladbu v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.Autori a interpreti, ktorí sa chcú do súťaže zapojiť, môžu svoje súťažné skladby prihlásiť prostredníctvom prihlasovacieho formulára na webovej stránke RTVS.sk. Nahrávku súťažnej skladby v digitálnej forme (zvukový súbor vo formáte wav; 44,1 kHz -16 bitov ) a text súťažnej skladby (vo formáte DOCX, alebo PDF) označený: Názov súťažnej skladby_Meno interpreta/Názov skupiny.docx, alebo Názov súťažnej skladby_Meno interpreta/Názov skupiny.pdf je potrebné nahrať na adresu: https://drive.rtvs.sk

Z prihlásených piesní vyberie výberová komisia začiatkom septembra dve skupiny postupujúcich piesní. Do prvej skupiny vyberie šesť, ktoré postúpia priamo do finále. Do druhej skupiny, teda do semifinálového kola súťaže vyberie najviac dvadsať piesní. Semifinálové kolo súťaže odvysiela 25.septembra Rádio Slovensko a šesť súťažných piesní s najvyšším počtom získaných SMS hlasov postúpi do finále na základe hlasovania poslucháčov.

„Keďže sa elektronická forma prihlasovania súťažných piesní v predchádzajúcom ročníku ujala, využijeme ju aj v aktuálnom ročníku súťaže. S ohľadom na veľký záujem súťažiacich o slovné hodnotenie súťažných piesní sme sa rozhodli vyhovieť finalistom súťaže. Novinkou 37.ročníka Košického zlatého pokladu bude zaradenie každej finálovej skladby v predpremiére do relácie Svet hudby vo vysielaní Rádia Slovensko spolu s krátkym rozborom hudby a textu od renomovaných slovenských skladateľov a textárov Igora Timka, Petra Biča, Ľuboša Zemana, Vlada Krausza a ďalších. Dúfam, že aktuálny ročník osloví veľký počet autorov a interpretov a v mene organizačného výboru chcem povedať, že sa na všetky súťažné skladby veľmi tešíme. Verím, že pandémia nijako neohrozí plánovaný finálový koncert súťaže 6. novemba v košickom Kulturparku," prezradil riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980 a je najdlhšie existujúcou súťažou tohto typu na Slovensku. Jej vyhlasovateľom a organizátorom je Štúdio RTVS Košice a od počiatku ponúka priestor na prezentáciu a propagáciu pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Na finálových kolách uplynulých ročníkov zaznelo dokopy 397 finálových súťažných piesní. K najznámejším interpretom, ktorí na Košickom zlatom poklade odštartovali svoju kariéru, patria Peter Nagy, Beáta Dubasová, No Name, Nocadeň, Marián Čekovský, Peter Cmorik, Iconito či Tomáš Buranovský.