29. 4. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Two Spanish journalists killed in eastern Burkina Faso | RSF
Dvaja občania Španielska prišli o život pri útoku ozbrojencov na východe afrického štátu Burkina Faso, oznámil v utorok španielsky premiér Pedro Sánchez.
"Najhoršia správa sa potvrdila. Sústrasť príbuzným a priateľom Davida Beriaina a Roberta Fraileho, ktorí boli zavraždení v Burkine Faso," napísal na Twitteri Sánchez. Zároveň ocenil tých, ktorí rovnako vykonávajú odvážnu a zásadnú žurnalistiku z konfliktných zón, píše agentúra AFP.
Španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálezová Layová podľa agentúry AP uviedla, že obaja španielski novinári spolu s írskym občanom zmizli počas pondelkového útoku ozbrojencov neďaleko národného parku. K útoku došlo v regióne Fada N'Gourma-Pama.
Novinári v Burkine Faso pracovali na dokumentárnom filme zameranom na boj miestnych úradov proti pytliactvu, ako aj na komunity tamojších obyvateľov žijúcich v parku. V čase útoku podľa ministerky cestovali s vojenskou hliadkou.
Írske ministerstvo zahraničných vecí nepotvrdilo, či je treťou obeťou ich občan, ale uviedlo, že spolupracuje s miestnymi úradmi.
K útoku sa vo zvukovej nahrávke údajne prihlásili militanti napojení na teroristickú sieť al-Káida, známi pod skratkou JNIM, a odnož džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). "Zabili sme troch belochov," uvádza sa v nahrávke, ktorú mala k dispozícií AP.

Copyright © TASR 2021

 BAFTA: Home of the British Academy of Film and Television Arts



Nomináciám na britské televízne ceny BAFTA vládne antológia Sekerka (2020) uznávaného filmára Stevea McQueena. Séria piatich televíznych filmov, ktorá približuje život v komunite londýnskych imigrantov od šesťdesiatych do osemdesiatych rokov minulého storočia, si vyslúžila 15 nominácií na ceny Britskej akadémie filmových a televíznych umení.

McQueen má nomináciu v režisérskej kategórii, John Boyega, Letitia Wright, Shaun Parkes, Malachi Kirby a Micheal Ward si vyslúžili nominácie za herecké výkony a Sekerka z produkcie BBC sa uchádza aj o trofej pre najlepší miniseriál.

Kráľovská dráma Koruna (2016) má v hre desať nominácií, vrátane kategórie najlepší dramatický seriál. Za herecké výkony v projekte z produkcie Netflixu nominovali Josha O'Connora, Tobiasa Menziesa a Helenu Bonham Carter.

Ďalšími povšimnutiahodnými titulmi sú Môžem ťa zničiť (2020) s ôsmimi nomináciami či Normálni ľudia (2020) so siedmimi.

Trofeje rozdajú počas dvoch ceremoniálov - najprv 24. mája v technických kategóriách a následne 6. júna zvyšok v televíznom prenose.

Generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová vyzvala vlády európskych štátov, aby preukázali silnejšiu politickú vôľu chrániť novinárov a nezávislú žurnalistiku s cieľom zastaviť zhoršenie slobody médií na kontinente. Informovala o tom Rada Európy.

„Sloboda médií je podstatný pilier našich demokracií, ktorý sa až príliš často považuje za samozrejmosť. Rešpektovanie slobody médií je v mnohých krajinách na ústupe. V ostatných rokoch sme svedkami nárastu počtu prípadov násilia a zastrašovania novinárov," vyhlásila Pejčinovičová Buričová.

Počas pandémie ochorenia COVID-19 sa podľa nej vyskytlo mnoho správ o násilí voči novinárom, ako aj o cenzúre a represáliách za spochybňovanie vládnych politík. Kvalitné médiá zároveň čelia vážnym ekonomickým problémom a mnoho novinárov pre pandémiu prišlo o prácu.

"Je čas pripomenúť, že štáty majú povinnosť zabezpečiť, aby novinári mohli vykonávať svoju prácu bez násilia a zastrašovania,“ doplnila 58-ročná chorvátska politička.

Ako dodala, Rada Európy je pripravená podporiť svoje členské štáty pri vytváraní a propagácii prostredia, v ktorom môžu plniť svoju úlohu pluralitné, rozmanité a nezávislé médiá a prispievať k posilňovaniu demokracie.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.