26. 4. 2021

The 93rd Academy Awards | 2021

The 93rd Academy Awards | 2021

Oscars Show to Include Longer Speeches - Sada El balad



V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok konal 93. ročník odovzdávania filmových cien Oscar. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Najúspešnejšou snímkou sa stala Zem nomádov režisérky čínskeho pôvodu Chloé Čao. Tento elegický road movie o starnúcej, marginalizovanej generácii Američanov brázdiacich západ Spojených štátov v dodávkach bol nominovaný v šiestich kategóriách.
Film triumfoval v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia a najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Frances McDormandová). Chloé Čao sa stala iba druhou ženou, ktorá získala Oscara za réžiu.
Najviac nominácií mal životopisný film Mank, na zlatú sošku však premenil iba dve z nich (výprava a kamera).
Svojho druhého Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe si odniesol Anthony Hopkins. V snímke The Father stvárnil postaršieho muža vyrovnávajúceho sa s následkami demencie.
Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film získala dánska snímka Chľast režiséra Thomasa Vinterberga. Víťazný film je temnou existenciálnou komédiou o radostiach a nebezpečenstvách alkoholového opojenia. V hlavnej úlohe sa predstavil Mads Mikkelsen. Vinterberg bol nominovaný aj v kategórii najlepšia réžia.
V poradí už 93. ročník udeľovania Cien Akadémie bol pre koronavírusovú pandémiu odložený o dva mesiace. Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) oznámila nominácie 15. marca. O ocenenie sa uchádzali filmy z roku 2020 a zo začiatku roka 2021.
Galavečer sa vysielal z budovy železničnej stanice Union Station v centre Los Angeles, ako aj z tradičnej hollywoodskej lokality spojenej s odovzdávaním Oscarov - multifunkčného komplexu Dolby Theatre.
V histórii udeľovania Oscarov, ktorá sa začala v roku 1929, išlo iba o štvrtý raz, čo bolo udeľovanie odložené, a o prvý raz od roku 1934, čo sa mohli o ocenenie uchádzať filmy s premiérou v dvoch rozličných kalendárnych rokoch.
Slávnostné podujatie už tretí rok za sebou nemalo stáleho moderátora; nominácie uvádzali Harrison Ford, Brad Pitt, Reese Witherspoonová, Joaquin Phoenix, Renée Zellwegerová, Laura Dernová, Angela Bassettová, Halle Berryová, Bryan Cranston a ďalší.

TASR prináša prehľad víťazov všetkých 23 kategórií:

Film: Zem nomádov
Réžia: Chloé Čao (Zem nomádov)
Herec v hlavnej úlohe: Anthony Hopkins (The Father)
Herečka v hlavnej úlohe: Frances McDormandová (Zem nomádov)
Herec vo vedľajšej úlohe: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
Herečka vo vedľajšej úlohe: Jun Jo-džong (Minari)
Cudzojazyčný film: Chľast (Dánsko)
Pôvodný scenár: Nádejná mladá žena
Adaptovaný scenár: The Father
Animovaný celovečerný film: Duša
Animovaný krátkometrážny film: If Anything Happens I Love You
Celovečerný dokumentárny film: Moja učiteľka chobotnica
Krátkometrážny dokumentárny film: Colette
Krátky film: Vzdialené svety
Hudba: Duša
Pôvodná pieseň: Fight for You (Judas and the Black Messiah)
Zvuk: Sound of Metal
Výprava: Mank
Kamera: Mank
Masky: Ma Rainey - matka blues
Kostýmy: Ma Rainey - matka blues
Strih: Sound of Metal
Vizuálne efekty: Tenet


Copyright © TASR 2021