28. 4. 2021

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim informáciám, ktoré odzneli v článku Denníka N

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa dôrazne ohradzuje voči
 Transparency International kritizuje generálnu prokuratúru | Nový Čas
 zavádzajúcim informáciám, ktoré odzneli v článku Denníka N


Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim informáciám, ktoré odzneli v článku Denníka N, publikovanom dňa 28. apríla 2021 pod názvom „Od zadržania šéfa SIS Pčolinského bol Boris Kollár dvakrát u generálneho prokurátora.“ Autorka článku sa sugestívne snaží navodiť u čitateľov dojem, že predmetom rozhovoru generálneho prokurátora SR a predsedu Národnej rady SR mohol byť aj prípad bývalého riaditeľa SIS V. P., ktorý je v súčasnosti väzobne trestne stíhaný.
   Autorku článku sme dňa 27. apríla 2021 informovali, že generálny prokurátor Maroš Žilinka prijal predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára dvakrát. Prijatie sa uskutočnilo v oboch prípadoch na Generálnej prokuratúre SR na žiadosť predsedu Národnej rady SR a bolo dohodnuté prostredníctvom kancelárií oboch najvyšších ústavných činiteľov. V oboch prípadoch bola predmetom rokovania výlučne problematika kolúznej väzby. Na stretnutiach predseda národnej rady informoval generálneho prokurátora o legislatívnych zámeroch a zároveň sa zaujímal o stanovisko prokuratúry k uvedenému problému.
      Autorka spomínaného článku generálnemu prokurátorovi SR vyčíta, že o stretnutí s druhým najvyšším ústavným činiteľom neinformoval verejnosť. Radi by sme v tejto súvislosti zdôraznili, že program generálneho prokurátora je zásadne neverejný a Generálna prokuratúra SR nemá povinnosť informovať o každom stretnutí. Zdôrazňujeme, že spomínané stretnutia s predsedom Národnej rady SR sa uskutočnili v pracovnom čase na pôde Generálnej prokuratúry SR a mali len informatívny charakter.
      Generálna prokuratúra informovala autorku článku, že generálny prokurátor SR sa s predsedom Národnej rady SR nerozprával o trestnej veci obvineného bývalého riaditeľa SIS a ani o žiadnej inej trestnej veci. Generálny prokurátor Maroš Žilinka nemá žiadne informácie o stave konania v trestnej veci obvineného V. P., pretože v danej veci z dôvodu vylúčenia akýchkoľvek pochybností o nestrannosti nekoná a všetky úkony v zastúpení generálneho prokurátora SR vykonáva námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera. „Nezaznamenal som žiadne signály, že by v predmetnej trestnej veci dochádzalo k snahám o ovplyvňovanie vyšetrovania zo strany kohokoľvek. Nikdy by som to nedopustil a to dokonca ani zo strany generálneho prokurátora, ktorý v predmetnej veci nie je oprávnený konať a vyslovene žiadal, že nechce byť o stave konania informovaný,“ zdôraznil v tejto súvislosti námestník Generálnej prokuratúry SR Jozef Kandera.
      Rovnako sa tiež ohradzujeme voči možnému spájaniu generálneho prokurátora so stranou Sme rodina na základe toho, že bol do funkcie navrhnutý poslankyňou spomínanej strany Petrou Hajšelovou, ktorá bola ako poslankyňa Národnej rady SR oprávneným subjektom a mala právomoc navrhovať kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. Dôrazne sa tiež ohradzujeme voči spôsobu, akým sa autorka článku snaží navodiť dojem, že prijatie predsedu Národnej rady SR na pôde Generálnej prokuratúry SR má podobný charakter ako prijatie neskôr trestne stíhaného podnikateľa M. K. zo strany vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.
      V závere článku zaznelo, že generálny prokurátor neodpovedal na otázku, či sa v súvislosti s problematikou kolúznej väzby stretol aj s predsedami iných politických strán. Takúto otázku sme zo strany autorky ani nedostali. Maroš Žilinka sa navyše stretol s Borisom Kollárom ako predsedom Národnej rady SR a nie predsedom politickej strany, čo je zásadný rozdiel. Preto vzhľadom na vyššie uvádzané argumenty považujeme spomínaný článok za tendenčný, manipulatívny a absolútne v rozpore so základnými princípmi novinárskej etiky.