20. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Fox News Tops July As Overall Cable News Ratings Drop Vs. 2020 – Deadline 
Americká konzervatívna televízna stanica Fox News sa svojich zamestnancov pýta, či sú zaočkovaní proti chorobe COVID-19. Očkovanie však nie je podmienkou na to, aby zamestnanci mohli vykonávať prácu z kancelárie. Uviedla to vo štvrtok na svojej webovej stránke televízia NBC News.
Generálna riaditeľka Fox News Suzanne Scottová prostredníctvom interného obežníka v utorok oznámila, že spoločnosť žiada všetkých zamestnancov, aby do jej databázy zadali, či sú očkovací alebo nie. Týka sa to zamestnancov pracujúcich prezenčne i na diaľku.
Spoločnosť podľa Scottovej zamestnancov takisto žiada, aby nosili rúška v priestoroch, kde sú obmedzené možnosti na dodržiavanie rozstupov a kde pracuje väčší počet ľudí.
Fox News v júni zaviedla svoju vlastnú verziu očkovacieho preukazu, píše NBC News. Tento systém zamestnancom umožňoval na základe dobrovoľnosti vedeniu stanice oznámiť údaje o zaočkovaní. Toto opatrenie podľa vedenia Fox News pomôže pri plánovaní a trasovaní kontaktov.
Niektorí moderátori tejto spravodajskej stanice blízkej republikánom boli po vypuknutí pandémie terčom kritiky za bagatelizovanie následkov covidu, pripomína NBC. V ostatnom čase však čelia kritike aj za spochybňovanie očkovania či odpor voči pravidlám, ktoré by zvýhodňovali očkované osoby
.

 Copyright © TASR 2021

 

 Facebook shares soar on 'signs of stability' | Financial Times



Facebook pravdepodobne zablokoval profil Iza Bela, ktorý na sociálnej sieti šíril dezinformácie. Informovala o tom polícia vo svojom profile na sociálnej sieti Hoaxy a podvody – Polícia SR s tým, že spoločnosť Facebook na tento profil upozornili vo štvrtok 19. augusta.
„Podľa prvých správ priamo z daného profilu došlo k jeho zablokovaniu zo strany Facebooku. Keďže sa nám táto skutočnosť nepodarila overiť, považujeme ju zatiaľ za veľmi pravdepodobnú na základe rôznych indícií. Profil je napríklad od včera neaktívny, pričom dovtedy zverejňoval viacero statusov na dennej báze,“ uviedla polícia.
Pred niekoľkými dňami Policajný zbor upozornil spoločnosť Facebook na skupinu Nezaočkovaní, v ktorej bolo každý deň uverejňovaných niekoľko dezinformácií. Facebook túto skupinu trvalo zablokoval. Mala viac ako 35 000 členov.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Boli minulé žrebovania neplatné?

Boli minulé žrebovania neplatné?

Byť zdravý je výhra | Ministerstvo financií Slovenskej republiky

Ministerstvo financií (MF) zverejnilo doplnený štatút súťaže Byť zdravý je výhra. Informoval o tom tlačový odbor rezortu v piatok poobede. Heslo, ktoré musí súťažiaci v nedeľnej očkovacej lotérii povedať, keď mu moderátori zavolajú po vyžrebovaní jeho kódu, bude komunikované s dostatočným predstihom ešte pred volaním. Heslo má tiež kvôli nevidiacim zaznieť aj z úst moderátorov.
Celý štatút lotérie je zverejnený na webovej stránke MF SR. V doplnenom štatúte myslel rezort aj na zdravotne znevýhodnených. "Rozšírili sme možnosti asistencie pre zdravotne znevýhodnených ľudí, aby predmetné heslo mohli telefonicky zodpovedať napríklad aj ich blízki. Mysleli sme tak nielen na hendikepovaných, ale aj seniorov, ktorí môžu rovnako využiť pomoc svojich rodinných príslušníkov či známych, ktorým dôverujú," uviedol rezort s tým, že takúto možnosť budú mať aj ľudia, ktorí zo svojich profesijných dôvodov nemôžu v priamom prenose zodpovedať heslo.
K doplneniu sa vyjadrila aj RTVS, ktorá nedeľné večerné žrebovanie vysiela. PR manažér Filip Púchovský pre TASR vysvetlil, že heslo prinesie do štúdia hosť v obálke a po otvorení ho nahlas prečíta, následne bude heslo zobrazené na LED stene v štúdiu, kde bude dostupné až do ukončenia hovoru so súťažiacim z daného súťažného kola.
"Heslo sa niekoľkokrát zobrazí aj v lište na televíznych obrazovkách. Celkový čas, počas ktorého budú môcť diváci vidieť súťažné heslo, tak násobne prekročí možné priemerné oneskorenie spôsobené rôznymi druhmi prenosu signálu vysielania," vysvetlil Púchovský. Doplnil, že po úspešnom telefonickom spojení so súťažiacim sa moderátori uistia, či sleduje televízny prenos a či videl alebo počul správne heslo. Následne bude odštartovaná časomiera, počas ktorej bude musieť súťažiaci povedať heslo v správnom tvare pre uznanie prémiovej výhry.
"Dramaturgia zohľadňuje aj zdravotne znevýhodnených súťažiacich a ich možnosti zapojenia sa do súťaže. Nedeľná relácia bude tlmočená do posunkového jazyka a k dispozícii budú aj skryté titulky pre divákov so sluchovým postihnutím," poznamenal Púchovský a dodal, že rovnako aj heslo niekoľkokrát zopakujú aj hostia a moderátori, aby ho mohli zachytiť aj súťažiaci so zrakovým postihnutím.
Rezort financií doplnil, že do piatka prijalo na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk viac než 865.000 registrácií na očkovaciu prémiu. V tohtotýždňovom nedeľnom žrebovaní tak bude zhruba 1,5 milióna žrebov.



Zdroj: TASR

Zomrel Sonny Chiba

Zomrel Sonny Chiba


Sonny Chiba obituary: Martial arts legend and 'Kill Bill' actor dies at 82 

Vo veku 82 rokov zomrel japonský herec a majster bojových umení Sonny Chiba, ktorý sa predstavil vo viac ako stovke filmov.

Rodák z Fukuoky, v Japonsku známy ako Šiniči Čiba, skonal vo štvrtok v nemocnici neďaleko Tokia, kde bol od 8. augusta hospitalizovaný s ochorením COVID-19. V piatok o tom informoval jeho manažment, ktorý zároveň poznamenal, že herec nebol zaočkovaný.

Chiba sa preslávil v šesťdesiatych rokoch minulého storočia v Japonsku, keď stvárňoval samurajov, bojovníkov a policajných detektívov, takzvaných trpiacich „antihrdinov“ pokúšajúcich sa prežiť v násilnom svete. Veľkú časť kaskadérskych kúskov si pritom robil sám.

Jeho medzinárodná kariéra odštartovala po uvedení japonského akčného filmu Gekitocu! Sacudžin ken (1974), medzinárodne známeho ako The Street Fighter, ktorý sa stal populárnym v Spojených štátoch. Medzi svoje obľúbené nízkonákladové tituly ho pritom radí aj americký filmár Quentin Tarantino, ktorý neskôr Chibu obsadil do úlohy výrobcu mečov Hattoriho Hanzu vo svojich filmoch Kill Bill a Kill Bill 2 (2003 a 2004).

Jeho kariére pomohol aj globálny boom kung fu filmov, ktorý odštartovala legenda bojových umení Bruce Lee, i keď Chiba podľa kritikov predvádzal v porovnaní s Leem drsnejší, akoby pouličný štýl boja.

Okrem iného sa objavil aj v hollywoodskom akčnom filme Železný orol 3 (1992) v réžii Johna Glena, viacerých hongkonských tituloch, či snímke Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda (2006).

V roku 1980 Chiba založil Japan Action Club s cieľom vychovať mladšiu generáciu hercov, medzi ktorých patrí napríklad aj Hiroyuki Sanada, jeden z najvyhľadávanejších japonských hercov v Hollywoode, známy napríklad z filmov Posledný samuraj (2003), Križovatka smrti 3 (2007), Wolverine (2013) alebo 47 roninov (2013).

Chiba po sebe zanechal tri deti, dcéru Juri Manase a synov Mackenyu Aratu a Gordona Maedu, pričom všetci traja sú hercami.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

VÝROKY TÝŽDNA

  VÝROKY TÝŽDNA 

Na obrázku môže byť text, v ktorom sa píše „Anna Remiášová 10h. RTVS mala dnes určite najvyššiu sledovanost Toto je typicky OBRAZ SLOVENSKA... ŠTÁT chce pomoct a niektorí L'UDIA sa správajú ako vždy,... ako pribrzdení... Každy jeden občan, ktory má záujem zúčastnit' sa SÚTAŽE si nájde ČAS a SPÃSOB, ako ODSLEDOVAT konkrétny program V televízii RTVS V priamom prenose. Ak to nedokáže, nech si nestažuje, resp. neobvinuje inych...!!! 1.VYHRA 101tis.-OK SUPER-BLAHOŻELÁM 2.VÝHRA 101 tis položí telefón 3.VÝHRA 201tis. nezodvihne mob 4.VÝHRA 301tis.- nevie HESLO 5.VYHRA 401tis.- dotyčná hl'adá HESLO na internete, zistí ho po časovom limite Stačilo pozerat RTVS televíziu Takže VOPRED BLAHOŽELÁM prvému VÝHERCOVI k 501tis. tyźdeń“

 

Na obrázku môže byť 4 ľudia a text



 

 

"Predvčerom som označil portál Aktuality za hochštaplerský a nenávistný. Taký je ich obsah a ľudia to prijali. Aktuality si ale nedajú poradiť. ​Dnes (14.8.) hlasno kričia, že „Česi vidia Fica ako hlavného odporcu očkovania.“ a citujú jeden český portál takto: „Irozhlas. cz: Fico brojí proti očkovaniu.“ ​Mne by takéto titulky nevadili. Ale hochštaplerské Aktuality klamú len sa tak práši. Žiadni Česi, ale jedna jediná novinárka. Písala o Slovensku, ako to vláda nezvláda a že som proti očkovaniu. To je trápne! Na útok a titulky proti Ficovi musia Aktuality prekrútiť jednu vetu jednej českej novinárky a prezentovať to ako názor Českej republiky. ​Milé Aktuality, to by inak vyzeralo, keby som bol hlavný odporca očkovania! Využijem ale lži Aktualít a zopakujem toto: 1. Som zásadne za dobrovoľnosť očkovania. Nikoho nemožno k očkovaniu nútiť, je to v rozpore s našim aj medzinárodným právom. 2. Neverím v očkovanie. Veľa študujem a čítam. A neverím viac a viac. Nechcem sa dať zaočkovať. 3. Za očkovaním vidím obrovský biznis farmafiriem a príjmy pre médiá, ktoré robia klamlivú očkovaciu kampaň. 4. Chcem objektívne údaje o rizikách a výhodách očkovania. Neúčinnosť očkovania sa úmyselne zatajuje, u nás totálne. Naše médiá nezverejnia o neúčinnosti ani to, čo je v zahraničí hotová nespochybniteľná vec. 5. Farmafirmy bezbožne bez kritiky médií zvýšili ceny. Pfizer išiel hore z 15,50 na 19,50 E za vakcínu a nikto nešomral. A kto by mal? Firmy zarobia miliardy a časť z tých peňazí skončí aj v médiách a na úplatkoch. 6. Potrebujem na to vysokú školu, aby som pochopil, prečo sa už presadzuje tretia dávka vakcíny a uvažuje o permanentnom očkovaní? Pozdravujem hochštaplerské Aktuality."
Robert Fico 

 



„Napriek mnohým výhradám technického prevedenia televíznej súťaže si  myslíme, že projekt očkovacej lotérie je úspešný, o čom hovoria aj čísla novoregistrovaných súťažiacich po odvysielaní prvej časti žrebovania. Ide o podporný motivačný nástroj ,ktorým chceme prispieť k rýchlejšiemu zaočkovaniu obyvateľstva, a teda ochrániť Slovensko pred zbytočnými úmrtiami, preťažovaním nemocníc, veľkými ekonomickými škodami a spoločenskou paralýzou.
Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO

 



„Právo nemôže byť len striktné, ale musí byť aj spravodlivé. Stala sa krivda. Zuzana nevyhrala, na druhej strane, väčšina Slovenska cíti, že má morálne právo na výhru a urobíme všetko s právnikmi, aby výhru dostala."
Igor Matovič

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



The Times Newspaper Apologises for Yet Another Story Scapegoating Muslims -  Muslim Council of Britain (MCB)

Článok v britskom denníku The Times o ruských ponorkách, ktoré sa údajne pokúšajú získať prístup k podmorskej internetovej infraštruktúre pri Írsku, je podvrh, informovala vo štvrtok na tlačovom brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.
"Nemohli sme si nevšimnúť článok denníka The Times o ruských ponorkách pri Írsku, ktoré sa údajne pokúšajú získať prístup k podmorskej internetovej infraštruktúre na spravodajské účely," uviedla Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.
"Tento článok považujeme za ďalší nevhodný podvrh v rámci pokračujúcej protiruskej propagandistickej kampane v Británii," povedala hovorkyňa. Dodala, že od neopodstatnených obvinení v tomto článku sa očakáva, že u západného čitateľa vyvolajú pocit "rastúcej ruskej hrozby".
V stredajšom článku The Times sa píše, že britské sily pri západnom pobreží monitorujú ruskú špionážnu loď Jantar postavenú na vykonávanie tajných podmorských misií. Podľa denníka Jantar, ktorý je súčasťou ruského námorníctva, v utorok večer nečakane dorazil k pobrežiu grófstva Donegal. Plavidlo je vybavené ponorkami s posádkou a ponorkami na diaľkové ovládanie, ktoré sa používajú na pripevnenie odpočúvacích zariadení k podmorským káblom na internetový prenos medzi kontinentmi. V oblasti, kde sa plavidlo pohybuje, je najmenej jeden komerčný podmorský kábel, poznamenal denník.


Taliban zabil príbuzného novinára pracujúceho pre Deutsche Welle |  Aktuality.sk

Príbuzného novinára pracujúceho pre nemeckú spravodajskú stanicu Deutsche Welle zastrelili v Afganistane bojovníci Talibanu. Podľa agentúry DPA o tom informovala stanica vo štvrtok.
Podľa Deutsche Welle talibovia pátrali na západe Afganistanu po novinárovi, ktorý momentálne pracuje v Nemecku. Pri útoku na jeho príbuzných jedného zabili, ďalšieho vážne zranili. Zvyšným sa podarilo v poslednej chvíli uniknúť a sú na úteku.
"Zabitie blízkeho príbuzného jedného z našich redaktorov Talibanom je neuveriteľne tragické a ukazuje to na akútne nebezpečenstvo, v akom sa všetci naši zamestnanci a ich rodiny v Afganistane ocitli," povedal riaditeľ Deutsche Welle Peter Limbourg.
"Taliban už zrejme organizovane hľadá novinárov v Kábule a tiež v provinciách," uviedol a dodal: "Čas beží!"
Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol zo svojej vlasti. Z Kábulu sa preto v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

 Radio journalist murdered in eastern Mexico

V mexickom štáte Veracruz na juhu krajiny vo štvrtok zastrelili rozhlasového reportéra, informovala agentúra AFP.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) uviedla, že Flores v poslednom období čelil vyhrážkam. RSF zabitie tohto novinára odsúdila a žiadala okamžité vyšetrenie tohto činu a ochranu Floresovej rodiny.
Vo Veracruze medzi sebou bojujú súperiace drogové gangy a tento štát patrí najnebezpečnejšie miesta pre novinárov v krajine, pripomína AP.
V roku 2021 boli v Mexiku zabití už najmenej šiesti novinári, hoci nie je známe, či všetky tieto zabitia súviseli s ich prácou.
Od roku 2000 bolo v tejto krajine zavraždených už viac ako 100 novinárov. RSF tvrdí, že viac ako 90 percent týchto vrážd v Mexiku zostáva nepotrestaných.

Copyright © TASR 2021


Molotovcocktails door raam gegooid bij Sikkom-journalist Willem Groeneveld  (update) - RTV Noord
V holandskom meste Groningen zaútočili Molotovovým kokteilom na novinára. Informuje o tom portál Euronews.
Podľa polície niekto hodil „horiaci materiál“ cez okno do bytu Willema Groenevelda, ktorý píše pre groningenský blog Sikkom. Novinára s partnerkou v stredu v noci prebudilo rozbité sklo, podarilo sa im uhasiť plamene a materiál vyhodiť von.
Útok sa pritom udial len vyše mesiaca po tom, ako v Amsterdame smrteľne postrelili holandského investigatívneho novinára Petra De Vriesa, ktorého smrť v krajine vyvolala výzvy na väčšiu ochranu novinárov.
„Polícia vykonáva rozsiahle vyšetrovanie incidentu, počas ktorého do domu novinára hodili horiaci materiál,“ uviedla polícia s tým, že „našťastie, nikto neutrpel zranenia“. Príčina podľa vyšetrovateľov zatiaľ nie je známa, no polícia incident berie veľmi vážne. „Bez ohľadu na motív je jasné, že novinári musia byť schopní slobodne pracovať,“ skonštatovali ďalej vo vyhlásení.
Groenevelda podľa holandskej verejnoprávnej televízie už pred časom zastrašovali a pred dvoma rokmi mu do okien hodili kamene. Minulý týždeň sa v rozhovore vyjadril, že sa pri chodení mestom častejšie „obzerá cez rameno“.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

 TO JE TV!



19. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Cuba - Wikipedia 
Kubánsky režim schválil zákon, ktorý umožní reguláciu používania internetu a sociálnych sietí, informovali v stredu agentúra AFP a noviny El Nacional na svojej webovej stránke.
Táto regulácia v oblasti internetu vstúpila do platnosti v utorok. Klasifikuje 17 trestných činov v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktoré ďalej rozdeľuje podľa závažnosti, píše El Nacional.
Námestník kubánskeho ministra pre komunikácie Wilfredo Gonzáles povedal, že právny rámec tohto zákona rozšíri možnosti predchádzať akýmkoľvek incidentom v oblasti kybernetickej bezpečnosti a zneužívaniu technológii v kybernetickom priestore.
Táto právna norma podľa neho dáva Kubáncom možnosť "chrániť svoje osobné údaje a súkromie" a znemožní "prekrúcanie pravdy" a očierňovanie vládnych predstaviteľov a revolučného procesu krajiny.
Na Kube sa 12. júla odohrali masové protesty. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením koronavírusu SARS-CoV-2. Išlo o prvé takéto protesty od 90. rokov minulého storočia.
Havana z nepokojov obviňuje zahraničné veľmoci, ktoré podľa nej obyvateľov Kuby manipulujú prostredníctvom sociálnych médií, píše AFP.

 Copyright © TASR 2021


Timeline: The Taliban's rapid advance across Afghanistan | Reuters
Afganci, ktorí vo svojej vlasti pracovali pre americkú armádu a západných spojencov, vymazávajú zo sociálnych sietí príspevky, ktoré by ich mohli kompromitovať. Ide najmä o fotografie a informácie, ktoré by mohli poslúžiť militantom z hnutia Taliban ako zámienka pre krutú odplatu. Informoval o tom americký magazín Wired, ktorý oslovil viacerých znepokojených obyvateľov Kábulu i ďalších afganských miest.
Jedným z oslovených bol muž menom Muhibulláh, ktorý niekoľko rokov pracoval ako tlmočník pre viacero zahraničných spoločností, ale aj pre americkú armádu v Kandaháre. Keď mesto obsadil Taliban, utiekol do Kábulu. Keď militanti obsadili aj afganskú metropolu, rozhodol sa spáliť dokumenty, ktoré dokazovali, že pracoval pre Spojené štáty.
Podľa magazínu Wired ďalší Afganci, ktorí pracovali pre USA, dokumenty starostlivo schovali, pretože sa chcú pokúsiť na základe nich získať americké víza. Väčším problémom pre bezpečnosť je však digitálna stopa. Wired napísal, že fotografie zo sociálnych sietí "môžu Talibanu poslúžiť ako dôkaz pre prípadný trest alebo vraždu. Existuje viacero rôznych spôsobov, ktorými môže militantné hnutie získať kompromitujúce dôkazy: ide o informácie uložené v telefóne, kontakty alebo správy. Taliban môže zneužiť aj informácie na internete," tvrdí Wired.
"Je ťažké nájsť balans medzi získavaním informácií - napríklad o tom, čo sa deje na letisku (v Kábule), a o ľuďoch, ktorí sa vás pokúšajú zachrániť - (a na strane druhej) s odstránením akýchkoľvek dôkazov, ktoré by skupina (Taliban) zneužila na to, aby vás do niečoho zaplietla a exemplárne potrestala," povedal Welton Chang z americkej humanitárnej organizácie Human Rights First.
Podľa Wired je vymazanie osobnej digitálnej stopy zložité. Aj keď Afganci odstránia svoje príspevky zo sociálnych sietí, na internete je mnoho stránok, na ktorých sa môže nachádzať ich fotografia. Wired spomenul napríklad snímky na webových stránkach rôznych mimovládnych organizácií, ktoré pôsobili v Afganistane.
Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) už počas uplynulého víkendu zaslala e-mail svojim partnerom, v ktorom ich požiadala, aby "vymazali fotografie a informácie z webových stránok a sociálnych sietí, ktoré by mohli byť zneužité v neprospech jednotlivcov alebo skupín", píše Wired.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.