19. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Cuba - Wikipedia 
Kubánsky režim schválil zákon, ktorý umožní reguláciu používania internetu a sociálnych sietí, informovali v stredu agentúra AFP a noviny El Nacional na svojej webovej stránke.
Táto regulácia v oblasti internetu vstúpila do platnosti v utorok. Klasifikuje 17 trestných činov v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktoré ďalej rozdeľuje podľa závažnosti, píše El Nacional.
Námestník kubánskeho ministra pre komunikácie Wilfredo Gonzáles povedal, že právny rámec tohto zákona rozšíri možnosti predchádzať akýmkoľvek incidentom v oblasti kybernetickej bezpečnosti a zneužívaniu technológii v kybernetickom priestore.
Táto právna norma podľa neho dáva Kubáncom možnosť "chrániť svoje osobné údaje a súkromie" a znemožní "prekrúcanie pravdy" a očierňovanie vládnych predstaviteľov a revolučného procesu krajiny.
Na Kube sa 12. júla odohrali masové protesty. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením koronavírusu SARS-CoV-2. Išlo o prvé takéto protesty od 90. rokov minulého storočia.
Havana z nepokojov obviňuje zahraničné veľmoci, ktoré podľa nej obyvateľov Kuby manipulujú prostredníctvom sociálnych médií, píše AFP.

 Copyright © TASR 2021


Timeline: The Taliban's rapid advance across Afghanistan | Reuters
Afganci, ktorí vo svojej vlasti pracovali pre americkú armádu a západných spojencov, vymazávajú zo sociálnych sietí príspevky, ktoré by ich mohli kompromitovať. Ide najmä o fotografie a informácie, ktoré by mohli poslúžiť militantom z hnutia Taliban ako zámienka pre krutú odplatu. Informoval o tom americký magazín Wired, ktorý oslovil viacerých znepokojených obyvateľov Kábulu i ďalších afganských miest.
Jedným z oslovených bol muž menom Muhibulláh, ktorý niekoľko rokov pracoval ako tlmočník pre viacero zahraničných spoločností, ale aj pre americkú armádu v Kandaháre. Keď mesto obsadil Taliban, utiekol do Kábulu. Keď militanti obsadili aj afganskú metropolu, rozhodol sa spáliť dokumenty, ktoré dokazovali, že pracoval pre Spojené štáty.
Podľa magazínu Wired ďalší Afganci, ktorí pracovali pre USA, dokumenty starostlivo schovali, pretože sa chcú pokúsiť na základe nich získať americké víza. Väčším problémom pre bezpečnosť je však digitálna stopa. Wired napísal, že fotografie zo sociálnych sietí "môžu Talibanu poslúžiť ako dôkaz pre prípadný trest alebo vraždu. Existuje viacero rôznych spôsobov, ktorými môže militantné hnutie získať kompromitujúce dôkazy: ide o informácie uložené v telefóne, kontakty alebo správy. Taliban môže zneužiť aj informácie na internete," tvrdí Wired.
"Je ťažké nájsť balans medzi získavaním informácií - napríklad o tom, čo sa deje na letisku (v Kábule), a o ľuďoch, ktorí sa vás pokúšajú zachrániť - (a na strane druhej) s odstránením akýchkoľvek dôkazov, ktoré by skupina (Taliban) zneužila na to, aby vás do niečoho zaplietla a exemplárne potrestala," povedal Welton Chang z americkej humanitárnej organizácie Human Rights First.
Podľa Wired je vymazanie osobnej digitálnej stopy zložité. Aj keď Afganci odstránia svoje príspevky zo sociálnych sietí, na internete je mnoho stránok, na ktorých sa môže nachádzať ich fotografia. Wired spomenul napríklad snímky na webových stránkach rôznych mimovládnych organizácií, ktoré pôsobili v Afganistane.
Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) už počas uplynulého víkendu zaslala e-mail svojim partnerom, v ktorom ich požiadala, aby "vymazali fotografie a informácie z webových stránok a sociálnych sietí, ktoré by mohli byť zneužité v neprospech jednotlivcov alebo skupín", píše Wired.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.