15. 5. 2021

Reklamná pauza, môžete sa...

 Reklamná pauza, môžete sa...

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Analýza akcie Disney pre rok 2021 - čo všetko patrí pod ikonickú značku? -  akcie.sk 
Príjmy amerického mediálneho koncernu Disney za jeho účtovný druhý kvartál klesli, keďže pandémia koronavírusu naďalej negatívne vplývala na jeho zábavné parky. Čistý zisk firmy však prekonal očakávania a jej generálny riaditeľ Bob Chapek uviedol, že Disney eviduje známky zotavovania. Počet predplatiteľov streamovacej služby Disney+ sa medziročne viac ako zdvojnásobil na 103,6 milióna. Bolo to menej v porovnaní s očakávaním analytikov, že počet predplatiteľov sa zvýši na 109,3 milióna, ale Chapek sa vyjadril, že firma aj tak smeruje k splneniu svojho cieľa, že do roku 2024 bude mať 230 až 260 miliónov predplatiteľov.
Čistý zisk firmy Disney patriaci akcionárom za tri mesiace do 3. apríla bol v celkovej sume 901 miliónov dolárov čiže 49 centov na akciu. Bez zahrnutia jednorazových položiek bol čistý zisk spoločnosti na úrovni 79 centov na akciu, čiže prekonal odhad analytikov, že bude vo výške 26 centov na akciu. Tržby koncernu sa však znížili o 13 percent na 15,61 miliardy dolárov, čiže nenaplnili prognózu analytikov, že budú v objeme 15,86 miliardy dolárov.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 Benny Ganc označil Netanjahuov prísľub o anexii Predjordánska za  nezodpovedný - Svet - Správy - Pravda.sk



Izraelský minister obrany Benny Ganc vyzval vedenia spoločností Facebook a TikTok, aby podnikli opatrenia, ktoré zabránia šíreniu výziev na páchanie násilností na sociálnych sieťach.
Ako informoval spravodajský portál The Times of Israel, Ganc vo štvrtok prostredníctvom komunikačnej aplikácie Zoom hovoril so zástupcami vedenia oboch spoločností a žiadal od nich, aby zo sociálnych sietí proaktívne odstraňovali obsah, ktorý podnecuje násilie alebo terorizmus, alebo obsahuje dezinformácie.
Vysvetlil, že "ide o opatrenia, ktoré priamo zabránia násiliu". Dodal, že súčasná vlna násilia v Izraeli a na okupovaných územiach je zámerne vyvolaná prostredníctvom sociálnych médií, a to "extrémistickými živlami“, ktoré "sa zaprisahali zničiť Izrael".
Ganc, ktorý zastáva aj funkciu ministra spravodlivosti, uviedol, že izraelská spoločnosť momentálne čelí veľkej výzve, a nutne potrebuje pomoc od vedenia oboch spoločností.
V súvislosti s nepokojmi, ktoré zachvátili etnicky zmiešané mestá v Izraeli, tamojšie médiá informovali, že radikáli z oboch táborov si svoje akcie dohovárajú práve prostredníctvom sociálnych sietí. Časť izraelskej verejnosti považuje túto vlnu násilností vnútri Izraela dokonca za nebezpečnejšiu ako eskalujúci ozbrojený konflikt s palestínskymi militantmi z pásma Gazy.
V čase, keď násilnosti medzi Izraelom a Palestínčanmi začali tento týždeň eskalovať, začali na Twitteri, TikToku, Facebooku, WhatsAppe a ďalších sociálnych sieťach kolovať dezinformácie o situácii.
K nepravdivým informáciám patrili videá, fotografie a klipy s vyhláseniami, ktoré údajne pochádzali od vládnych úradníkov v regióne. Dosah týchto neprávd bol znásobený tým, že boli zdieľané na Twitteri a Facebooku a podľa analýzy denníka The New York Times sa šírili do skupín WhatsApp a Telegram, ktoré majú tisíce členov.
Ich "účinok je potenciálne smrteľný", uviedli odborníci na dezinformácie. Vysvetlili, že takéto dezinformácie v situácii, keď už vládne nedôvera a existujú podozrenia, môžu ešte viac zvýšiť napätie.

Copyright © TASR 2021

 

 

Dlho očakávaný špeciálna relácia s hviezdami kultového seriálu Priatelia uvedie streamovacie služba HBO Max 27. mája. Termín uvedenia "sleziny" po viac ako 15 rokoch oznámili tvorcovia vo štvrtok spoločne s nabitým zoznamom klientov, na ktorom je bývalý futbalista David Beckham, spevák Justin Bieber, herec Kit Harington známy zo seriálu Hra o tróny alebo pakistanská aktivistka a držiteľka Nobelovej ceny za mier Malála Júsufzajová. Zároveň sa objavila prvá upútavka. Ako píše web The Hollywood Reporter, polminútový klip toho o relácii, kde sa herci "zase dali dohromady", veľa neprezrádza. Vidieť sú v ňom iba siluety Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisy Kudrowové, Matta LeBlanc, Matthewa Perryho a Davida Schwimmera, ktorí šesticu priateľov z New Yorku stvárnili. Posledný diel seriálu o osudoch Rachel, Moniky, Phoebe, Joeyeho, Chandlera a Rossa mal premiéru v máji 2004. Vyvrcholenie desiatej série vtedy na stanici NBC sledovalo len v Amerike cez 52 miliónov divákov. So svojimi 236 epizódami boli Priatelia jedným z najúspešnejších televíznych projektov z prelomu storočia. Neskôr sa často špekulovalo o návrate seriálu, nakoniec HBO Max vlani vo februári ohlásil projekt, ktorý nemá podobu klasického dielu. Programový riaditeľ platformy Kevin Reilly vtedy uviedol, že relácia sa ponesie v rovnakom duchu, ako keď sa kedysi šestica priateľov spoločne s divákmi stretávala v reálnom čase. Teraz tvorcovia dodávajú, že ide o jednorazovú záležitosť a akúsi oslavu obľúbeného seriálu. Vedľa šestica jeho hviezd sa vo špeciálu objavuje viac ako 15 známych hostí, medzi ktorými je rad hercov. Okrem už spomínaného Harringtona je to napríklad Reese Witherspoon alebo Mindy Kalinga známa predovšetkým vďaka úlohe v americkej verzii seriálu Kancl. Hudobný priemysel zastupujú Bieber, Lady Gaga a kórejská popová skupina BTS. Pozvanie prijala tiež bývalá supermodelka Cindy Crawfordová. "Takáto vec sa nedeje každý rok, dokonca ani každých desať alebo 15 rokov," uviedla na Instagramu Coxová, predstaviteľka Moniky. "Beriem ako obrovské požehnanie, že som mala možnosť zase sa vidieť so svojimi Priateľmi ... a bolo to lepšie, než kedykoľvek predtým," cituje ju denník The Guardian. Priatelia podľa The Hollywood Reporter zostávajú jedným z najpopulárnejších seriálov na svete. Vďaka službe Netflix, ktorá kompletný prehľad dielov ponúkala v rokoch 2015 až 2019, "si získal novú generáciu fanúšikov". Od roku 2020 je k videniu na platforme HBO Max spadajúce pod konglomerát WarnerMedia.

 

Copyright © ČTK 2021

14. 5. 2021

28.ročník ART FILM FEST

28.ročník ART FILM FEST


 Desiatky filmov z celého sveta, ale aj domáce novinky prinesie na košické plátna po ročnej prestávke 28. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (23. - 27. 6.). Otváracou snímkou festivalu a jeho prvým potvrdeným filmom je lyrická komédia Muž so zajačími ušami. TASR o tom informoval PR manažér Peter Gašparík. Muž so zajačími ušami je novinka režiséra Martina Šulíka (Záhrada, Krajinka, Tlmočník). Jeho najnovší film, ocenený aj dvoma cenami z Medzinárodného filmového festivalu Varšava, rozpráva príbeh spisovateľa, ktorému pri písaní nového diela narastú zajačie uši. Vďaka nim je schopný zreteľne vnímať ľudské myšlienky a zistí, že jeho blízki ho posudzujú celkom inak, než predpokladal. Otázne je, či sa mu podarí obraz o sebe v očiach druhých zmeniť. V titulnej úlohe Šulíkovej komédie sa predstaví český divadelný režisér a herec Miroslav Krobot. V snímke si ďalej zahrali Zuzana Kronerová, Alexandra Borbély, Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry či Oldřich Kaiser. "Časť hereckého a tvorivého obsadenia bude tvoriť delegáciu, ktorá v júni snímku predstaví košickému publiku na slávnostnom otvorení festivalu," dodal Gašparík. "Art Film Fest bude prvým veľkým filmovým podujatím po pandémii, ktorá sa už snáď v takej miere, akú sme zažili za posledný rok, nevráti. Dotkla sa aj nášho filmu, dátum premiéry sme viackrát posúvali, ale dúfam, že tentoraz to vyjde," komentoval Šulík. Ďalší vývoj situácie vidí optimisticky: "Verím, že otvorením Art Film Festu otvoríme aj bohaté a bezpečné filmové leto." Film Muž so zajačími ušami čaká po uvedení na festivale cesta slovenskými kinami, do distribúcie vstúpi 1. júla. Okrem neho sa môžu návštevníci Art Film Festu tešiť na ďalší tucet slovenských či koprodukčných snímok v premiérovom uvedení na domácej pôde. "Viac informácií o programe bude festival zverejňovať postupne v priebehu najbližších týždňov," uzavrel Gašparík.


Copyright © TASR 2021


VÝROKY TÝŽDNA

VÝROKY TÝŽDNA








Dnes je vraj deň víťazstva nad fašizmom. Fašizmus však rozprestiera svoje pazúry po celom svete. Ničí krajiny, zabíja...

Uverejnil používateľ Marian Kotleba Sobota 8. mája 2021

„Váš muž robí poradcu pre Hlas.“  
Mária Kolíková Zuzane Martinákovej v TA3



"Máme dve červené čiary. Jedna sú dane, druhá migranti."
Richard Sulík
 



„Vývoj aplikácie na e-karanténu si zobral na starosť premiér Ja som hovoril, že e-karanténa môže byť hotová do konca apríla, ak vláda schváli príslušné uznesenie. Vtedy bol premiérom ešte Igor Matovič , jednoducho to odmietol. Ja som spravil to, že dovtedy sme mali vypracované už veľmi podrobné zadanie, čo presne to má robiť. Vôbec nie je jednoduché to spísať. To som teda odovzdal. Ďalej so túto záležitosť nesledoval. Mali by sme ponúknuť ako alternatívu pre tých, ktorí sú ochotní si stiahnuť aplikáciu e-karanténa, byť doma."
Richard Sulík
 

 



"Veronika Remišová je novou prezidentkou Slovenskej republiky."
Slovenská národná strana

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Na zaistenie ochrany života novinárov a zabezpečenie ich pracovných podmienok vyzvala vo štvrtkovom vyhlásení Európska aliancia tlačových agentúr (EANA). Reagovala tak na správy o tom, že počas násilností v Izraeli utrpeli zranenia štyria spravodajcovia z tureckej tlačovej agentúry Anadolu.
Štvorica tureckých reportérov sa dostala do nebezpečnej situácie počas potýčok izraelskej polície s palestínskymi demonštrantmi vo východnom Jeruzaleme. EANA v tejto súvislosti dôrazne vyzvala izraelských predstaviteľov, aby chránili "fyzickú integritu a pracovné podmienky" novinárov.
Palestínski militanti z hnutia Hamas od pondelka večera vypálili na Izrael stovky rakiet, pričom o život prišlo sedem ľudí a viac ako 200 utrpelo zranenia. Izraelská armáda zareagovala leteckým bombardovaním pásma Gazy. Ide o najhoršie násilnosti medzi Izraelom a Palestínčanmi od roku 2014. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze zomrelo od pondelka už 83 Palestínčanov a najmenej 487 bolo zranených.
EANA zdôraznila, že najmä v takýchto ťažkých a extrémnych okolnostiach je úloha žurnalistov mimoriadne dôležitá a preto je potrebné zaistiť im vhodné podmienky. Štáty a vlády jednotlivých krajín podľa vyhlásenia takto prejavia ochotu k transparentnosti, ako aj to, že podporujú demokratické hodnoty. "Novinári by mali mať možnosť vykonávať svoju prácu bez obáv zo zranení či nátlaku akéhokoľvek druhu," uvádza EANA.
Vedenie aliancie zaželalo zraneným novinárom skoré uzdravenie a vyjadrilo nádej v rýchle ukončenie konfliktu.


EANA calls on Janša to settle dispute over STA - Slovenia Times


Vedenie Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) v otvorenom liste zverejnenom v stredu 12. mája opakovane apelovalo na slovinského premiéra Janeza Janšu, aby zaistil nezávislosť tamojšej tlačovej agentúry STA.
Riaditeľ EANA Peter Kropsch a generálny tajomník aliancie Alexandru Ion Giboi vyjadrili znepokojenie nad tvítmi Janšu, v ktorých riaditeľa STA Bojana Veselinoviča bez uvedenia dôkazov obviňuje zo závažných činov.
Tento krok považuje EANA za "ďalší pokus zaútočiť na STA a jej nezávislosť". EANA uvádza dva tradične uplatňované strategické ťahy, z ktorých sa dá usudzovať, že nezávislosť agentúry je v ohrození: vytváranie nátlaku na manažment alebo dozornú radu agentúry a škrty vo financovaní.
"Sme mimoriadne znepokojení, že momentálne sa v Slovinsku uplatňujú obe spomenuté stratégie. Vzhľadom na brutalitu týchto akcií považujeme situáciu agentúry STA za bezprecedentnú," napísali v liste predstavitelia EANA.
STA je v krajine dôležitou súčasťou infraštruktúry slobodných médií poskytujúcich overené informácie založené na faktoch, zdôraznila EANA. Zdravý demokratický systém bez nich nemôže fungovať. Janšu preto vyzvala, aby predtým, než Slovinsko v júli preberie polročné predsedníctvo v Rade EÚ, zaistil, že jej nezávislosť zostane nedotknutá. EANA ponúkla zároveň pomoc pri riešení aktuálnej situácie.
Slovinský premiér Janša krátko po svojom nástupe do funkcie v marci minulého roku využíval svoj účet na sociálnej sieti Twitter na útoky na médiá, ktoré spochybňovali spôsob, akým zvláda krízu vyvolanú koronavírusom. Janša vtedy médiá obvinil aj zo šírenia klamstiev a falošných správ a z toho, že slúžia záujmom opozície.
Vlani v októbri Janša vo svojom tvíte označil STA za "hanbu národa" a obvinil ju, že sa spreneverila svojmu poslaniu "byť národnou".
STA je financovaná prostredníctvom Vládneho úradu pre komunikáciu (UKOM), ktorý jej každoročne poskytoval zhruba dva milióny eur. Financovanie jej však od začiatku roka tento vládny tlačový úrad stopol. Spravodajstvo STA podľa vlády údajne diskriminovalo pravicové politické sily v krajine.
Slovinská vláda v januári tvrdila, že financovanie agentúry STA obnovila - ukázalo sa však, že sa to týka len minuloročných pohľadávok. Tento rok vláda odmietla uskutočňovať platby, kým nepodpíše s STA novú zmluvu na rok 2021.

 

 

Copyright © TASR 2021

  Google

Taliansky úrad na ochranu hospodárskej súťaže uložil Googlu pokutu 102,8 milióna eur pre „zneužitie dominantného postavenia". Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (AGCM) vo štvrtok uviedol, že pokutu firme dal preto, že nedovolila spoločnosti Enel X Italia kompatibilitu jej digitálneho produktu JuicePass s aplikáciou Googlu Android Auto. Produkt JuicePass umožňuje používateľom nájsť a zarezervovať si miesto na nabíjacích staniciach elektromobilov. Informuje o tom portál euronews.com.„Google tým, že firme Enel X Italia neumožnil interoperabilitu s Android Auto, neférovo obmedzil možnosti koncových používateľov," uviedol AGCM vo vyhlásení. „Google tým zvýhodnil svoju vlastnú aplikáciu Google Maps," dodal taliansky protimonopolný úrad.„Nesúhlasíme s rozhodnutím úradu a budeme skúmať naše možnosti," povedal hovorca Googlu pre Euronews. „Prioritou číslo jedna je pre Android Auto zabezpečenie, že aplikácie sa môžu používať počas šoférovania bezpečne. Preto máme prísne smernice o typoch aplikácií, ktoré v súčasnosti podporujeme, a tie sú založené na testoch odpútavania pozornosti vodiča a regulačných a priemyselných štandardoch," uviedol hovorca. „S Android Auto sú už kompatibilné tisíce aplikácií," dodal.

 

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Vlador Příkazský

Zomrel Vlado Příkazský 

GALERIE: První porevoluční vláda: Čalfa, Komárek, Delong a další. Víte, co  dělali ministři po odchodu z politiky? | FOTO 4 | Reflex.cz

Včera zomrel rozhlasový novinár Vlado Příkazský, ktorý zohral dôležitú úlohu pri obsadení budovy rozhlasu v roku 1968. "Príčinou bola podľa blízkych náhla srdcová zástava," informoval editor ČRo Vltava Tomáš Klement na Twitteri. "Ešte v utorok bol v rozhlase strihať reláciu," zmienil Klement a zaspomínal na svojom twitterovom účte na vtedajší hrdinstvo Príkazského."Keď bol v roku 1968 obsadený rozhlas, bol jeden z mála, kto tam zostal a dôvtipne obsluhoval telefónnu ústredňu. Keď v prítomnosti okupantov zaznelo do telefónu 30 rožkov, rozumela druhá strana 30 minút vysielacieho času. "

13. 5. 2021

Moderátor Noro Dolinský sa dohodol s vedením televízie TA3

 Moderátor Noro Dolinský sa dohodol

 Tvár TA3 Noro Dolinský ožratý za volantom: Pred kamerou si už neškrtne! Kto  ho nahradí? | Nový Čas

 s vedením televízie TA3

Moderátor Noro Dolinský sa dohodol s vedením televízie TA3 na svojej novej pozícii dramaturga. Po novom sa bude podieľať na príprave spravodajských a publicistických programov.

„TA3 chce využiť Norov potenciál z hľadiska jeho dlhoročných televíznych skúseností aj pri kreovaní dramaturgických konceptov programov, ktoré predtým moderoval. Zároveň môže byť prínosom aj pri príprave obsahového developmentu digitálnych platforiem. Detaily zatiaľ nebudeme prezrádzať,“ uviedla riaditeľka komunikácie televízie Oľga Dúbravská.

RADA RTVS

RADA RTVS


Hokejové štúdiá RTVS počas majstrovstiev sveta (MS) v hokeji v Lotyšsku (21. 5. - 6. 6.) prinesú niekoľko noviniek. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS o tom informoval riaditeľ sekcie športu RTVS Matej Hajko.
"Bude to napríklad talkshow Citronáda, v ktorej Richard 'Citrón' Lintner privíta nielen hokejových hostí. Prostredníctvom telemostu sa spojí aj s osobnosťami zo zahraničia," priblížil šéf športu v RTVS. Dodal, že počas štúdií v rámci zápasov slovenských hokejistov odvysielajú naživo rozhovor s legendou slovenského hokeja. V pláne je tiež doplnenie tímu expertov. "V štúdiu k osvedčeným tváram pribudne vždy niekto z plejády bývalých vynikajúcich hráčov," dodal Hajko.
Priznal, že tak, ako sa pandemická situácia podpisuje pod organizáciu samotného šampionátu, ktorý sa začne bez divákov, musí sa obmedzeniam prispôsobiť aj samotné spravodajstvo zo šampionátu. "Podmienky sú také striktné, že napríklad ani bežné fleš rozhovory po skončení tretín sa nemôžu odohrávať naživo, ale len online," priblížil. Pri zhodnotení možných rizík pre členov štábu, ale i samotné vysielanie sa tentoraz spravodajstvo vrátane komentovania bude odohrávať na diaľku.
 
Copyright © TASR 2021