14. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Na zaistenie ochrany života novinárov a zabezpečenie ich pracovných podmienok vyzvala vo štvrtkovom vyhlásení Európska aliancia tlačových agentúr (EANA). Reagovala tak na správy o tom, že počas násilností v Izraeli utrpeli zranenia štyria spravodajcovia z tureckej tlačovej agentúry Anadolu.
Štvorica tureckých reportérov sa dostala do nebezpečnej situácie počas potýčok izraelskej polície s palestínskymi demonštrantmi vo východnom Jeruzaleme. EANA v tejto súvislosti dôrazne vyzvala izraelských predstaviteľov, aby chránili "fyzickú integritu a pracovné podmienky" novinárov.
Palestínski militanti z hnutia Hamas od pondelka večera vypálili na Izrael stovky rakiet, pričom o život prišlo sedem ľudí a viac ako 200 utrpelo zranenia. Izraelská armáda zareagovala leteckým bombardovaním pásma Gazy. Ide o najhoršie násilnosti medzi Izraelom a Palestínčanmi od roku 2014. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze zomrelo od pondelka už 83 Palestínčanov a najmenej 487 bolo zranených.
EANA zdôraznila, že najmä v takýchto ťažkých a extrémnych okolnostiach je úloha žurnalistov mimoriadne dôležitá a preto je potrebné zaistiť im vhodné podmienky. Štáty a vlády jednotlivých krajín podľa vyhlásenia takto prejavia ochotu k transparentnosti, ako aj to, že podporujú demokratické hodnoty. "Novinári by mali mať možnosť vykonávať svoju prácu bez obáv zo zranení či nátlaku akéhokoľvek druhu," uvádza EANA.
Vedenie aliancie zaželalo zraneným novinárom skoré uzdravenie a vyjadrilo nádej v rýchle ukončenie konfliktu.


EANA calls on Janša to settle dispute over STA - Slovenia Times


Vedenie Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) v otvorenom liste zverejnenom v stredu 12. mája opakovane apelovalo na slovinského premiéra Janeza Janšu, aby zaistil nezávislosť tamojšej tlačovej agentúry STA.
Riaditeľ EANA Peter Kropsch a generálny tajomník aliancie Alexandru Ion Giboi vyjadrili znepokojenie nad tvítmi Janšu, v ktorých riaditeľa STA Bojana Veselinoviča bez uvedenia dôkazov obviňuje zo závažných činov.
Tento krok považuje EANA za "ďalší pokus zaútočiť na STA a jej nezávislosť". EANA uvádza dva tradične uplatňované strategické ťahy, z ktorých sa dá usudzovať, že nezávislosť agentúry je v ohrození: vytváranie nátlaku na manažment alebo dozornú radu agentúry a škrty vo financovaní.
"Sme mimoriadne znepokojení, že momentálne sa v Slovinsku uplatňujú obe spomenuté stratégie. Vzhľadom na brutalitu týchto akcií považujeme situáciu agentúry STA za bezprecedentnú," napísali v liste predstavitelia EANA.
STA je v krajine dôležitou súčasťou infraštruktúry slobodných médií poskytujúcich overené informácie založené na faktoch, zdôraznila EANA. Zdravý demokratický systém bez nich nemôže fungovať. Janšu preto vyzvala, aby predtým, než Slovinsko v júli preberie polročné predsedníctvo v Rade EÚ, zaistil, že jej nezávislosť zostane nedotknutá. EANA ponúkla zároveň pomoc pri riešení aktuálnej situácie.
Slovinský premiér Janša krátko po svojom nástupe do funkcie v marci minulého roku využíval svoj účet na sociálnej sieti Twitter na útoky na médiá, ktoré spochybňovali spôsob, akým zvláda krízu vyvolanú koronavírusom. Janša vtedy médiá obvinil aj zo šírenia klamstiev a falošných správ a z toho, že slúžia záujmom opozície.
Vlani v októbri Janša vo svojom tvíte označil STA za "hanbu národa" a obvinil ju, že sa spreneverila svojmu poslaniu "byť národnou".
STA je financovaná prostredníctvom Vládneho úradu pre komunikáciu (UKOM), ktorý jej každoročne poskytoval zhruba dva milióny eur. Financovanie jej však od začiatku roka tento vládny tlačový úrad stopol. Spravodajstvo STA podľa vlády údajne diskriminovalo pravicové politické sily v krajine.
Slovinská vláda v januári tvrdila, že financovanie agentúry STA obnovila - ukázalo sa však, že sa to týka len minuloročných pohľadávok. Tento rok vláda odmietla uskutočňovať platby, kým nepodpíše s STA novú zmluvu na rok 2021.

 

 

Copyright © TASR 2021

  Google

Taliansky úrad na ochranu hospodárskej súťaže uložil Googlu pokutu 102,8 milióna eur pre „zneužitie dominantného postavenia". Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (AGCM) vo štvrtok uviedol, že pokutu firme dal preto, že nedovolila spoločnosti Enel X Italia kompatibilitu jej digitálneho produktu JuicePass s aplikáciou Googlu Android Auto. Produkt JuicePass umožňuje používateľom nájsť a zarezervovať si miesto na nabíjacích staniciach elektromobilov. Informuje o tom portál euronews.com.„Google tým, že firme Enel X Italia neumožnil interoperabilitu s Android Auto, neférovo obmedzil možnosti koncových používateľov," uviedol AGCM vo vyhlásení. „Google tým zvýhodnil svoju vlastnú aplikáciu Google Maps," dodal taliansky protimonopolný úrad.„Nesúhlasíme s rozhodnutím úradu a budeme skúmať naše možnosti," povedal hovorca Googlu pre Euronews. „Prioritou číslo jedna je pre Android Auto zabezpečenie, že aplikácie sa môžu používať počas šoférovania bezpečne. Preto máme prísne smernice o typoch aplikácií, ktoré v súčasnosti podporujeme, a tie sú založené na testoch odpútavania pozornosti vodiča a regulačných a priemyselných štandardoch," uviedol hovorca. „S Android Auto sú už kompatibilné tisíce aplikácií," dodal.

 

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.