12. 5. 2021

Brit Awards

 Brit Awards




Britská speváčka Dua Lipa vyzvala na „férové" zvýšenie platov pre pracovníkov v britskom zdravotníctve. Spravila tak v utorok počas galavečera udeľovania Brit Awards, kde si prevzala dve trofeje.

Na podujatí, ktoré bolo súčasťou testovania návratu publika na hromadné podujatia v čase šírenia koronavírusu, sa v londýnskej O2 Arene zúčastnilo štyritisíc ľudí. Medzi nimi bolo aj 2 500 kľúčových zdravotníckych pracovníkov a ich hostí, ktorí dostali vstupenky ako poďakovanie za prácu počas pandémie.

Lipa, ktorá si prevzala ceny pre najlepšiu britskú sólovú interpretku a tiež za album Future Nostalgia, pripomenula slová zdravotnej sestry a akademičky Elizabeth Anionwu, že je „obrovská nerovnosť medzi vďakou a uznaním" pre tých, čo pracujú v prvej línii zdravotníctva. „Myslím, že by sme mali všetci poriadne zatlieskať a poslať (premiérovi) Borisovi (Johnsonovi) odkaz, že všetci podporujeme férové zvýšenie platov pre ľudí v prvej línii," vyzvala.

Vo svojich ďakovných rečiach zároveň vzdala úctu 73-ročnej Anionwu, ktorá celé desaťročia bojuje proti rasovej nespravodlivosti, a tiež Folajimimu Olubunmi-Adewolemu a Joaquinovi Garciovi, ktorí minulý mesiac neďaleko London Bridge skočili do Temže, aby zachránili topiacu sa ženu, no 20-ročný Olubunmi-Adewole svoj hrdinský čin neprežil.

Americká speváčka Taylor Swift, ktorej udelili cenu pre globálnu ikonu, sa vyjadrila, že je pre ňu „nesmiernou poctou" dostať ocenenie, ktoré v minulosti získali superhviezdy ako Elton John alebo David Bowie. „Som skutočne hrdá, že môžem byť súčasťou tejto hudobnej komunity, najmä v roku, keď hudbu tak veľmi potrebujeme. A čo sme potrebovali ešte viac, bola pomoc a podpora od NHS a kľúčových pracovníkov, ktorí sú tu dnes večer pre nás," doplnila Swift.

Little Mix sa stali prvou čisto ženskou skupinou, ktorá získala trofej pre najlepšiu britskú skupinu, a preberanie ceny využili na upozornenie na „sexizmus a nedostatok diverzity" v hudobnom priemysle.

Brit Award za najlepší britský singel dostal Harry Styles vďaka hitu Watermelon Sugar a za najlepšieho britského sólového interpreta vyhlásili rappera J Hus, zatiaľ čo ocenenia za prielom a pre vychádzajúcu hviezdu získali speváčky a skladateľky Arlo Parks a Griff. Ceny pre najlepšieho medzinárodného interpreta, interpretku a skupinu získali The Weeknd, Billie Eilish a Haim.

Naživo sa počas ceremoniálu, ktorý moderoval komik Jack Whitehall, predstavili napríklad Dua Lipa, Coldplay alebo tiež Rag'n'Bone Man, P!nk a zbory NHS.

Na podujatí sa zúčastnilo najväčšie publikum od marca 2020, keď vláda zaviedla protipandemické opatrenia. Bolo zároveň súčasťou vládneho výskumného programu, v rámci ktorého sa už pokúsili o návrat verejnosti na futbalové zápasy, koncert pod holým nebom a tiež do nočného klubu. Účastníci nedodržiavali rozostupy ani nemali rúška, museli sa len pred podujatím preukázať negatívnym testom na koronavírus. V rámci štúdie ich budú následne testovať a monitorovať.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.