21. 10. 2017

Návrh na odpolitizovanie voľby šéfa RTVS môže pripomienkovať verejnosť

Návrh na odpolitizovanie voľby šéfa RTVS môže 
pripomienkovať verejnosť

Avizovaný návrh na zmenu voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) predstavil minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) verejnosti. Predbežná informácia o návrhu novely zákona o RTVS je v pripomienkovom konaní do 31. októbra. Následne by sa v novembri mala dostať ako medzirezortného pripomienkového konania. „Proces voľby a odvolania generálneho riaditeľa RTVS je v súčasnej dobe zákonom zverený do pôsobnosti Národnej rady SR. S cieľom vylúčiť politické vplyvy v danom procese a garantovať nezávislosť, pluralitu a objektivitu vysielania verejnoprávnej televízie sa navrhuje zveriť voľbu generálneho riaditeľa RTVS nezávislému orgánu, ktorý by mal pri jeho výbere prihliadať primárne na odbornosť kandidáta a reprezentáciu záujmov všetkých adresátov služby verejnosti v oblasti vysielania,“ píše sa v predbežnej informácii. Spomínaný „nezávislý orgán“ by vznikol vždy pred voľbou nového šéfa RTVS. Ministerstvo zároveň navrhuje, aby šéfa RTVS mohla odvolať Rada RTVS.
„Cieľom navrhovaného právneho predpisu je vylúčiť akékoľvek politické vplyvy na voľbu a odvolávanie generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska, a to zmenou mechanizmu voľby generálneho riaditeľa a presunom kompetencie odvolávať generálneho riaditeľa z Národnej rady SR na Radu RTVS,“ píše sa v predbežnej informácií k pripravovanej novele. Ministerstvo kultúry navrhuje vytvorenie „ad hoc orgánu, ktorého úlohou bude voľba kandidáta na generálneho riaditeľa a bude sa ustanovovať nanovo zakaždým, keď sa generálnemu riaditeľovi skončí výkon funkcie, či už uplynutím funkčného obdobia alebo iným spôsobom. Personálne zloženie zboru voliteľov sa navrhuje tak, aby garantovalo jeho apolitickosť a súčasne, aby v ňom boli zastúpené záujmy všetkých adresátov služby verejnosti v oblasti vysielania.“
Minister kultúry Maďarič 21. júna, deň potom, ako Národná rada zvolila Jaroslava Rezníka za šéfa RTVS, na tlačovej besede oznámil, že chce meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS. Maďarič prišiel s týmto návrhom iniciatívne, nie je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Podľa neho je teraz ten vhodný čas meniť voľbu, keďže nový systém by sa využil až o päť rokov, teda po skončení súčasnej koalície. „V tejto chvíli to považujem za svoju povinnosť ministra kultúry a za svoj dlh voči RTVS a verejnosti,“ povedal 21. júna na margo návrhu, ktorým chce voľbu generálneho riaditeľa odpolitizovať.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Živé prenosy z prestížnych operných domov v Rádiu Devín

Živé prenosy z prestížnych 
operných domov v Rádiu Devín

Rádio Devín aj v aktuálnej sezóne 2017/2018 ponúkne poslucháčom raz do mesiaca priame prenosy operných predstavení v relácii Operné Rádio Devín. Začína sa už v sobotu 21. októbra

RTVS v spolupráci s Európskou vysielacou úniou prinesie exkluzívne satelitné prenosy z prestížnych operných domov, ako sú Covent Garden Londýn, milánska La Scala, či Metropolitná opera New York. Poslucháči na Slovensku tak budú môcť spolu s obecenstvom v divadelnej sále zažiť atmosféru predstavení s vynikajúcimi orchestrami a umelcami tých najžiarivejších mien, ako sú Anna Netrebko, Plácido Domingo, James Levine, Yannick Nézet-Séguin, Sonya Yoncheva, či Vittorio Grigolo.
Prvý priamy prenos odznie v Rádiu Devín už túto sobotu 21. októbra od 19:00 z londýnskej Covent Garden. Pôjde o operu Otello Giuseppe Verdiho v hlavnej úlohe s hviezdnym Jonasom Kaufmannom.
Z La Scaly odvysiela Rádio Devín 18. novembra svetovú premiéru opery súčasného talianskeho skladateľa Salvatore Sciarina a jeho nového diela Ti vedo, ti sento, mi pedro. Už tradične budú poslucháči aj pri slávnostnom otvorení novej sezóny milánskej scény 7. decembra, na deň svätého Ambróza, patróna Milána. Na programe je titul Umberta Giordana Andrea Chénier.

Nezabudlo sa ani na priaznivcov operných hviezd Metropolitnej opery. Dramaturgia prenosov sa odvíja od silných príbehov jednotlivcov. Ako vždy, aj v týchto tituloch sú zastúpené príbehy lásky, sily, vášne, odvahy či morálnej sily a hrdinstva. V priamych prenosoch z New Yorku si poslucháči Rádia Devín od januára budúceho roka vypočujú diela Giacoma Pucciniho Tosca, Richarda Wagnera Parsifal, Gioachina Rossiniho Semiramide, Gaetana Donizettiho Lucia di Lammermoor. Sériu z Metropolitnej opery v máji 2018 uzatvorí opera Charlesa Gounoda Rómeo a Júlia.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Španielska vláda a opozičná Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) sa dohodli, že v rámci obmedzenia autonómie Katalánska prevezme Madrid kontrolu nad úradom katalánskeho premiéra, verejnoprávnou televíziou TV3 a regionálnou políciou Mossos d'Esquadra. Informoval o tom v piatok spravodajský portál Catalan News.
      Vláda ľudovcov a opoziční socialisti sa tiež dohodli, že vypíšu na január budúceho roku regionálne voľby v Katalánsku.
      Catalan News spresnila, že vzhľadom na to, že katalánsky premiér má ako jediný právomoc vyhlasovať v Katalánsku voľby, je nutné, aby bol aktivovaný článok 155 španielskej ústavy. Ten španielskej vláde umožňuje prevziať správu nad autonómnym regiónom.
      Konkrétne opatrenia na obmedzenie katalánskej autonómie bude španielska vláda prerokúvať v sobotu na svojom mimoriadnom zasadnutí. Rozhodnutie o tom prijala, keď katalánsky premiér Carles Puigdemont vo štvrtok opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg. Vláda v Madride túto jeho reakciu na svoje ultimátum odmietla ako nedostačujúcu.
      Opatrenia, o ktorých v sobotu rozhodne vláda, musí potom ešte odobriť Senát.
      Práve do dňa, keď Senát rozhodne, má ešte katalánska vláda čas vyhnúť sa obmedzeniu svojich právomocí. Tento scenár by bol možný, ak by sa Puigdemont zaviazal, že prestane porušovať ústavu a vyhlási predčasné regionálne voľby. Uviedol to v piatok v rozhovore pre španielsky rozhlas člen vedenia vládnej Ľudovej strany (PP) Fernando Martínez Maíllo.
      Podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras však toto riešenie odmietol s tým, že vypísanie volieb "nie je najlepšia možnosť pre ďalší postup". Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter dodal, že súčasné katalánske vedenie dostalo mandát z referende z 1. októbra a ten aj naplní.



Pápež František poslal Malte sústrastný list po zavraždení známej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá prišla o život po výbuchu bomby vo svojom aute.
      Toto gesto pápeža po smrti súkromnej osoby je mimoriadne neobvyklé, pripomína agentúra AP.
      František v piatok uviedol, že "v týchto ťažkých chvíľach" sa modlí za rodinu Caruanovej Galiziovej a za celý maltský ľud.
      Pápež tiež povedal, že "tragická smrť ho zarmútila".
      Obyvateľov Malty, prevažne katolíckeho národa, šokovala násilná smrť novinárky z pondelka 16. októbra.
      Sústrastný list adresoval pápež maltskému arcibiskupovi Charlesovi Sciclunovi, ktorý pred vymenovaním za biskupa vo svojej rodnej Malte v roku 2012 bol dlhoročným predstaviteľom Vatikánu.


Copyright TASR ©2017 

ZEMANOV SAMOPAL NA NOVINÁROV

ZEMANOV SAMOPAL NA NOVINÁROV

20. 10. 2017

Hermes Komunikátor roka 2017

Hermes Komunikátor roka 2017 

 Súťaž Hermes Komunikátor roka hodnotí nielen komunikáciu inštitúcií so zákazníkom ako celok - na základe výsledkov kvantitatívneho prieskumu MEDIAN SK a hlasovania verejnosti, ale aj jednotlivé komunikačné kampane. Do súťaže sa môžu prihlásiť kampane, ktoré prebiehali v období medzi januárom a októbrom 2017.
Ocenenie Cena agentúry 2017 získajú víťazi každej z hodnotených kategórií: Krízová komunikácia, Starostlivosť o klienta, Najlepší interiér predajného priestoru, Najefektívnejšie využitie nových médií, Inovatívny marketingový prístup a Interná komunikácia.
Prihlásené práce hodnotia garanti projektu Hermes Komunikátor roka 2017 - odborníci z oblasti marketingovej komunikácie, médií a marketingových prieskumov, spolu so zástupcami usporadúvacej agentúry, ktorá projekt organizuje.
Spoločnosti sa môžu do súťaže zapojiť len do 31. októbra. Výsledky budú vyhlásené 9. novembra 2017 na slávnostnom odovzdávaní ocenení v Bratislave.
Viac informácií na www.cenyhermes.sk.
O PROJEKTE
HERMES KOMUNIKÁTOR ROKA je jediné ocenenie pre najlepšie komunikujúcu inštitúciu v Slovenskej republike so zákazníkom. Viac info na www.cenyhermes.sk.

Odbornými garantmi projektu sú Prof. PhDr. Pavel Horňák, PhD., vedúci Katedry marketingovej komunikácie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Ing. Jindřich Bardon, programový manažér a analytik výskumu sr., Slovenský rozhlas RTVS a Mgr. Josef Fišer, obchodný a marketingový riaditeľ, MEDIAN SK, s.r.o.

Paneurópska vysoká škola a televízia TA3 podpísali Memorandum o spolupráci


Paneurópska vysoká škola a televízia TA3 

podpísali Memorandum o spolupráci


Paneurópska vysoká škola v zastúpení dekanky Fakulty masmédií prof. PhDr. Ivety Radičovej, PhD. a spravodajská televízia TA3 v zastúpení generálnej riaditeľky PhDr. Martiny Kyselovej podpísali včera, 19. októbra 2017, Memorandum o spolupráci.
Memorandum zastrešuje aktivity vo forme spolupráce medzi inštitúciami pozostávajúce z aktívnej odbornej spolupráce školy a televízie s Mediálnym centrom Paneurópskej vysokej školy, prednášok a workshopov so žurnalistami televízie ako aj vytváranie možností vzdelávania študentov v praxi na pôde televízie a ich následného profesijného uplatnenia v spravodajskej televízii TA3.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

V prípade údajnej sprenevery v partizánskej spoločnosti Vydavateľstvo Tempo začal policajný vyšetrovateľ z Trenčína trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi, a to vo veci pokračovacieho prečinu sprenevery. Pre TASR to potvrdil trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.
      "Daná vec je štádiu vyšetrovania. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uviedol ďalej Kudlička.
      Na možnú spreneveru v partizánskej spoločnosti upozornil hlavný kontrolór mesta Dušan Beduš, ktorý ešte začiatkom augusta podal na miestnu prokuratúru trestné oznámenie. V rámci svojej kontroly nakladania s finančnými prostriedkami a majetkom spoločnosti za roky 2015, 2016 a časti roka 2017 zistil celkovo 25 kontrolných zistení, ktoré spočívali v nedodržiavaní zákona o účtovníctve a možnom neoprávnenom použití finančných prostriedkov. Zároveň však upozornil, že v čase výkonu kontroly mu neboli predložené relevantné doklady. "Na základe uvedených kontrolných zistení možno konštatovať, že okrem ďalších skutočností nie je možné dôveryhodne preukázať nakladanie s finančnými prostriedkami vo výške 21.646,88 eura," ozrejmil Beduš, ktorý o výsledkoch kontroly a svojom postupe informoval mestských poslancov na ich rokovaní koncom augusta.
      Pre podozrenia skončil na svojom poste dovtedajší konateľ spoločnosti, ktorého ešte koncom júna odvolali z funkcie partizánski mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Božika. Rovnako o miesto prišla aj vtedajšia účtovníčka. Mesto tiež zabezpečilo vykonanie hĺbkového auditu účtovníctva firmy. Bývalého konateľa, ktorý sa k prípadu nevyjadril, nahradili dve nové konateľky.
      Firma okrem iného vydáva regionálne noviny a zabezpečuje regionálne televízne vysielanie. Jej jediným spoločníkom je mesto Partizánske.


Copyright TASR ©2017 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Pokud jde o Donalda Trumpa, nejsem si jist, jestli jeho vyhrožování Severní Koreji není spíše směšné než produktivní. Komando, které by zabilo Kim Čong-una, by mohlo být řešením této situace. Na tom svým způsobem trvám."
Miloš Zeman

"Sprosté útoky některých ukrajinských politiků na pana prezidenta považuji za skřeky z neandrtálské jeskyně, které nepatří do moderní Evropy.“
Jiří Ovčáček

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Porota federálneho súdu v americkom Bostone uznala v stredu Davida Wrighta za vinného z plánovania sťatia konzervatívnej blogerky Pamely Gellerovej. Podľa úradov chcel spáchať zločin v mene teroristickej organizácie Islamský štát (IS).
Porota uznala 28-ročného Wrighta zo štátu Massachusetts za vinného vo všetkých bodoch obžaloby vrátane materiálnej podpory zahraničnej teroristickej organizácie a plánovania aktov terorizmu. Wright vinu odmieta a proti verdiktu sa chce odvolať.
O výške trestu rozhodne porota v decembri. Wrightovi hrozí doživotie, informovala agentúra AP.
Podľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) chcel Wright vraždiť v mene IS.
Prokuratúra uviedla, že Wright bol hlavou komplotu, do ktorého zatiahol aj svojho strýka Ussamahu Rahima a ďalšieho muža. Blogerku chceli stať za to, že v roku 2015 zorganizovala v Texase súťaž karikatúr proroka Mohameda.
Rahima zastrelili v roku 2015 v Bostone policajti, keď na nich zaútočil nožom. Tretí muž, Nicholas Rovinski zo štátu Rhode Island, sa k činu priznal a v procese svedčil proti Wrightovi. Hrozí mu 15 až 22 rokov za mrežami.


Predseda maltskej vlády Joseph Muscat odmietol vo štvrtok výzvu na odstúpenie a kritiku, ktorú mu adresovali synovia zabitej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.
Malta je podľa trojice synov krajinou, kde "dominuje strach, nedôvera, zločinnosť a korupcia".
"Určite nie je," reagoval Muscat na otázku novinárov na summite lídrov Európskej únie v Bruseli. "Nechcem byť tlačený do vyjadrení k vyhláseniam smútiacich synov. Pokiaľ by som si našiel matku zabitú pri bombovom útoku, zrejme by som hovoril ešte horšie," dodal premiér, ktorého citovala agentúra DPA.
Traja synovia Matthew, Andrew a Paul vyzvali na sociálnej sieti premiéra Muscata, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali aj policajného komisára a generálneho prokurátora.
Novinárku zabili v pondelok 16. októbra, keď prešla autom len niekoľko metrov od svojho domu a jej vozidlo vybuchlo.
Terčom kritík Caruanovej Galiziovej bol najmä maltský premiér. Novinárka odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Spoločnosť Mossack Fonseca je "ústrednou postavou" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.


Copyright TASR ©2017

Na otváracom koncerte Symfonického orchestra 
SRo odznie hudba krajín V4 


Symfonický orchester Slovenského rozhlasu začne v piatok 20. októbra o 19.00 h exkluzívnym programom skladateľov a sólistov krajín Vyšehradskej štvorky svoju 89. koncertnú sezónu. Diela skladateľov zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky a Poľska budú prezentovať hudobníci z príslušných štátov.
      "Teším sa, že budeme počuť autentickú interpretáciu hudby stredoeurópskeho regiónu a popritom na koncerte zaznejú v slovenskej premiére dve skladby," uviedla vedúca odboru hudby a špecializovaných programov RTVS Zuzana Adamkovičová.
      Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu odznejú diela Alexandra Moyzesa, Ernö Dohnányiho, Bohuslava Martinů a Mieczyslawa Weinberga. Otvárací koncert bude naživo vysielať Rádio Devín aj Rádio Vltava.
      Poslucháčom sa predstaví slovenská flautistka Simona Pingitzer, ktorá patrí medzi výrazné osobnosti mladej umeleckej hudobnej generácie, či maďarská sólistka Klára Bábel, ktorá na klavíri a harfe začala hrať už ako dieťa. Publikum sa môže tiež tešiť na jedného z najuznávanejších českých hobojistov Viléma Veverku a na poľského violončelistu Marcina Zdunika, ktorý je rozhlasovému obecenstvu v obrátenej pyramíde už známy.
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu vznikol v roku 1929 ako prvé profesionálne orchestrálne teleso na Slovensku. Vystupuje s poprednými dirigentmi sveta, vynikajúcimi slovenskými aj zahraničnými sólistami, pravidelne účinkuje na domácich festivaloch a je tiež veľmi vítaným hosťom na zahraničných pódiách. Okrem toho spolupracuje s vydavateľstvami na nahrávaní a prezentácii najmä domácej tvorby.



Copyright TASR ©2017 

19. 10. 2017

Slovak Press Photo 2017

Slovak Press Photo 2017


Hlavnú cenu Grand Prix za najlepšiu fotografiu v prestížnej novinárskej súťaži Slovak Press Photo 2017 získal Andrej Belovežčík zo Stropkova. Tento voľný fotograf najviac zaujal medzinárodnú porotu svojím čiernobielym radostným záberom Praha 2017 - Staromestské námestie. Laureát s ňou zvíťazil aj v kategórii Každodenný život.
      Na slávnostnom vyhodnotení šiesteho ročníka súťaže si vo štvrtok v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave prevzali ceny ďalší úspešní autori.
      Sériou záberov z tureckého referenda o rozšírení právomocí prezidenta Áno Erdoganovi, nie demokracii získal prvú cenu voľný fotograf Robert Barca v kategórii Aktualita. Druhý skončil Tomáš Benedikovič (Denník N) so snímkami Veľké protikorupčné pochody, tretí Michal Smrčok (Plus jeden deň) nazval svoju reportáž štrajkujúcich zamestnancov za vyššie mzdy Festival Volkswagen 2017.
      V rovnakej kategórii samostatných fotografií sú najlepšie politické momentky. Víťaz Boris Németh (Týždeň) pohotovo zachytil predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka, ako sa z televízie od premiéra Roberta Fica dozvedá o odvolaní svojho ministra Petra Plavčana. Druhú cenu získal Peter Korček (Život) za záber protestujúcich v New Yorku po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb.
      V kategórii Každodenný život, séria sú najlepší voľní fotografi v poradí: 1. Marek Pupák, 2. Alexander Rehorovsky, 3. Marek Jančúch. Porota udelila Čestné uznanie Andrásovi A. Cséfalvayovi (Parameter.sk) za reportáž o živote hendikepovaného žiaka. Za Belovežčíkom v tejto kategórii samostatných fotografií skončili voľní fotografi Richard Dömös a Katarína Lišková.
      Najviac cien odovzdali v kategórii Portrét. Za série sú najúspešnejší voľní fotografi: 1. Ľuboš Kotlár, 2. Dávid Doroš, 3. Dorota Holubová a Čestné uznanie patrí Barbore Prekopovej. V samostatných fotografiách tiež dominovali voľní fotografi: 1. Soňa Maletz, 2. Petra Bašňáková, 3. Michal Smrčok (Plus jeden deň), Tomáš Halász (Mono) získal Čestné uznanie.
      Porota v kategórii Príroda série neudelila 1. miesto, na 2. skončila Diana Černáková (SITA) a 3. Róbert Csére (voľný fotograf). V samostatných fotografiách sú ocenení iba voľní fotografi. Z nich Tomáš Hulík sa teší z 1. i 2. ceny, Ivan Horváth z 3. aj Čestného uznania.
      Voľní fotografi sú úspešní aj v kategórii Šport. V sérii zvíťazil Karol Stollmann pred Eduardom Genserekom. V samostatných fotografiách je 2. Andrej Belovežčík a 3. Milan Gross. Čestné uznanie patrí Jozefovi Jakubčovi (SME).
      Porota v kategórii Svet umenia udelila po tri ceny. V sérii je poradie: 1. Boris Németh (Týždeň), 2. Dorota Holubová, 3. András Á. Cséfalvay (Parameter.sk). V samostatných fotografiách zvíťazila Eszter Asszonyi (voľná fotografka), 2. Boris Németh (Týždeň), 3. Matej Kalina (News and Media Holding).
      Ceny si prevzali aj študenti a mladí fotografi do 25 rokov, ktorí súťažili v medzinárodnej konkurencii, podobne ako účastníci v kategórii Stredoeurópska fotografia. Soňa Maletz bola vyhodnotená ako Mladý talent roka.
      Grant Bratislavy v hodnote 2000 eur si prevzala Olja Triaška Stefanovic za súbor fotografií stavebných premien hlavného mesta. Pre TASR uviedla, že v tejto tematike bude pokračovať.
      V medzinárodnej súťaži krátkych videí získal Čestné uznanie slovenský autor Tomáš Rafa.
      Najlepšie fotografie sú na výstave v Múzeu mesta Bratislavy a Justiho sieni Primaciálneho paláca od 20. októbra do 30. novembra.

Copyright TASR ©2017


Zomrel Umberto Lenzi


Zomrel Umberto Lenzi 



Taliansky filmový režisér Umberto Lenzi zomrel vo štvrtok vo veku 86 rokov v nemocnici na rímskom predmestí Ostia, kde bol dlhší čas hospitalizovaný.
      Rodák z Massa Marittima v provincii Grosseto zaujal filmami o policajných témach nazývanými v Taliansku "poliziotteschi" v 70. rokoch minulého storočia a bol významným tvorcom hororov predovšetkým o kanibaloch. Jeho práce, ako napríklad Napoli violenta (1976) alebo Cannibal Ferox (1981), inšpirovali aj tvorcov ako napríklad Quentin Tarantino.
      Vzormi tvorcu, ktorý sa považoval za anarchistu a ktorý bol považovaný za jedného z najkreatívnejších talianskych režisérov, boli legendárni zámorskí filmári Raoul Walsh (1887-1980) a Samuel Fuller (1912-1997).
      Filmografia zosnulého obsahuje okolo šesť desiatok režijných, ako aj desiatky scenáristických prác.



Copyright TASR ©2017 

Na veľtrhu v Cannes je veľký záujem o rozprávky a seriály z dielne RTVS

Na veľtrhu v Cannes je veľký záujem 

o rozprávky a seriály z dielne RTVS

S veľkým záujmom o svoju hranú aj animovanú tvorbu sa RTVS stretla na aktuálnom televíznom veľtrhu MIPCOM vo francúzskom Cannes.


RTVS je na veľtrhu stabilným vystavovateľom, pričom túto jeseň predstavuje svoju najnovšiu produkciu hranej i animovanej tvorby. Z animovaných rozprávok sú to série Mimi a Líza, Drobci a pripravovaný koprodukčný seriál Websterovci, ktorý RTVS prvýkrát odvysiela počas vianočných sviatkov.
Hranú tvorbu zastupujú vianočné rozprávky, seriály Kolonáda, Tajné životy a s pozitívnym ohlasom sa stretol trailer k najnovšiemu seriálu Inšpektor Max v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom. Jeho premiéra je naplánovaná na jar budúceho roka.
Po prvý raz RTVS ponúka aj vlastný formát, ktorý bol vyvinutý na základe úspešnej série pre deti "Trpaslíci". Zahraniční vysielatelia prejavili záujem o hrané vianočné rozprávky. Dobové rozprávky z produkcie RTVS budú môcť v ďalších rokoch vidieť napríklad diváci v Poľsku, Maďarsku, Litve či Lotyšsku. Televízia v Slovinsku zaradí do svojho vysielania animovaný seriál Websterovci, Mimi a Lízu a Drobcov.
„Veľmi priaznivý ohlas sme mali tiež na historickú koprodukčnú minisériu Mária Terézia, aj preto sa budeme veľmi skoro baviť s našimi partnermi o ďalšej spolupráci. A ak všetko dobre pôjde, tak sa nám na náročný nemecký trh podarí umiestniť naše rozprávky. Je to veľmi dobrá vizitka pre kreatívne prostredie RTVS,“ konštatoval programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.
Televízny veľtrh v Cannes je zároveň vynikajúcou príležitosťou na uzatvorenie kontraktov na nákup špičkových filmov, seriálov či dokumentov. „Začali sme rokovať o viacerých veľmi kvalitných projektoch, ktoré určite zaujmú verejnoprávneho diváka na Slovensku,“ dodal Tibor Búza.

Na veľtrhu MIPCOM (Marché International des Programmes de Communication) sa každoročne stretne celý televízny priemysel od vysielateľov, producentov, distribútorov, nákupcov až po médiá, aby tam prezentovali novinky z najnovších televíznych produkcií.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Predsedníčka ÚS sa ostro ohradzuje voči niektorým výrokom

Predsedníčka ÚS sa ostro 

ohradzuje voči niektorým výrokom

Všetkých desať sudcov ústavného súdu, a nielen senát, ktorý rozhodoval o sťažnosti Ústavu pamäti národa, prostredníctvom rozhodovacej činnosti v plnej miere zabezpečuje efektívne fungovanie ústavného súdu ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti, povedala Macejková


Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková sa ostro ohradzuje voči výrokom v niektorých médiách v súvislosti s nálezom, ktorý sa týka sťažnosti Ústavu pamäti národa vo vzťahu k ústavnému súdu, jeho sudcom a rozhodovacej činnosti.
Ako uviedla vo svojom dnešnom stanovisku, nepáčili sa jej najmä výroky: "Príšernú povesť, ktorej sa teší, ústavný súd minulý týždeň významne vylepšil. Presnejšie jeho senát, na ktorý mal ÚPN šťastie, že práve on dostal jeho sťažnosť", ako aj vyjadrenie: "O Babišovom spore rozhodoval senát Ústavného súdu... Je to ten jediný senát ústavného súdu, ktorý svojimi verdiktmi a najmä ich odôvodneniami opakovane vracia sudcovskému stavu vážnosť a česť".
„Voči týmto a im podobným zavádzajúcim, neobjektívnym, nekorektným, tendenčným a urážlivým vyjadreniam bez znalosti veci a rozhodovacej činnosti v súčasnosti desiatich sudcov ústavného súdu sa jednoznačne ohradzujem,“ píše Macejková. Doplnila, že rozhodovacia činnosť ústavného súdu sa realizuje v senátoch, ako aj v pléne ústavného súdu. Len v konaniach, v ktorých je príslušné plénum ústavného súdu, od 1. januára do 30. septembra, teda za deväť mesiacov, rozhodlo plénum celkovo v 15 konaniach, pričom mnohé rezonovali aj v médiách.
„Na základe toho je potrebné konštatovať, že všetkých desať sudcov ústavného súdu, a nielen senát, ktorý rozhodoval o sťažnosti sťažovateľa Ústavu pamäti národa, prostredníctvom rozhodovacej činnosti v plnej miere zabezpečuje efektívne fungovanie ústavného súdu ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti. V naznačených súvislostiach možno preto skutočne súhlasiť s vetou z médií: „Preto je absolútne dôležité, aby sa čestným a kompetentným sudcom dostalo pozornosti a uznania“. Všetci sudcovia Ústavného sudu Slovenskej republiky si to skutočne zaslúžia,“ uviedla Macejková v závere stanoviska.
Macejková zdôraznila, že ÚS rozhoduje v pléne a senátoch. Plénum ústavného súdu sa uznáša nadpolovičnou väčšinou všetkých sudcov. Sudcovia pristupujú k rozhodovacej činnosti ústavného súdu tak, aby naplnili obsah sľubu daný Ústavou Slovenskej republiky, na základe ktorého rozhodujú podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nezávisle a nestranne. V prípade, že má sudca iný právny názor, má právo, aby sa jeho odlišné stanovisko pripojilo k rozhodnutiu (nálezu a uzneseniu). Ako príklad uplatnenia spomínaného práva na odlišné stanovisko možno uviesť historicky významné a prelomové rozhodnutie pléna ústavného súdu vo veci týkajúcej sa Mečiarových amnestií, kde plénum ústavného súdu muselo tento problém vyriešiť za 60 dní, navyše len pri počte 10 ústavných sudcov. Odlišné stanoviská k výroku pripojili sudcovia Milan Ľalík a Peter Brňák. Odlišné stanoviská k odôvodneniu pripojili sudcovia Ľudmila Gajdošíková, Ivetta Macejková a Lajos Mészáros.
Tímová práca celého pléna ústavného súdu (aktuálne 10 sudcov) je okrem plenárnych rozhodnutí (nálezov a uznesení) tiež realizovaná v troch senátoch ústavného súdu.
Od 1. januára 2017 do 30. septembra 2017 (9 mesiacov) rozhodli tri senáty ústavného súdu (okrem hromadných podaní) celkovo v 1905 sťažnostiach.

„V súčasnosti plénum ústavného súdu pracuje v neúplnom zložení 10 sudcov – tvoriť by ho malo ústavou predpísaných 13 sudcov. Táto situácia je spôsobená nevymenovaním sudcov ústavného súdu prezidentom Slovenskej republiky, ktorá na ústavnom súde trvá od 4. júla 2014 až dosiaľ napriek dvom právoplatným a vykonateľným rozhodnutiam ústavného súdu. Dôsledkom tejto situácie je zvyšovanie počtu nevybavených podaní, predlžovanie priemernej dĺžky konania, zvyšovanie počtu návrhov zamietnutých plénom ústavného súdu z procesných dôvodov v konaniach, na rozhodovanie ktorých je príslušné plénum ústavného súdu bez toho, aby sa o nich meritórne rozhodlo, pretože sa pre meritórne rozhodnutie nedosiahla ústavou požadovaná nadpolovičná väčšina,“ uviedla Macejková. Doložila, že od 4. júla 2014 do 31. decembra 2016 bolo z tohto dôvodu plénom ústavného súdu zamietnutých 10 návrhov.

Podľa Macejkovej možno vysoko pozitívne hodnotiť rozhodovaciu činnosť aktuálnych desiatich sudcov ústavného súdu, ktorí okrem iného rozhodli v roku 2016 spolu 18 261 podaní, pričom jeden sudca rozhodol v priemere 1 826 podaní. Od 1. januára 2017 do 30. septembra 2017 (9 mesiacov) ústavný súd rozhodol spolu 11 116 podaní, pričom jeden sudca rozhodol v priemere 1 111 podaní.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Zomrela Danielle Darrieux

Zomrela Danielle Darrieux


Vo veku 100 rokov zomrela francúzska herečka Danielle Darrieux. Rodáčka z Bordeaux skonala v utorok 17. októbra vo svojom dome v Bois-le-Roi. Smutnú správu potvrdil jej partner Jacques Jenvrin s tým, že sa jej v ostatnom čase trochu zhoršil zdravotný stav po malom páde. "Dalo by sa povedať, že (v utorok) zaspala," uviedol.
Na úmrtie slávnej umelkyne na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter reagovala už aj francúzska ministerka kultúry Francoise Nyssen. "Jej talent a veľkorysosť osvietili francúzsku kinematografiu. Danielle Darrieux dokázala zahrať všetko s nesmiernou prirodzenosťou," uviedla v príspevku.
Danielle Yvonne Marie Antoinette Darrieux sa narodila 1. mája 1917. Pred kamerou debutovala už ako 14-ročná v komediálnej dráme Le Bal (1931). Prelomom v jej kariére bola rola Marie Alexandrie von Vetsera vo filme Mayerling (1936). V tejto snímke si ju všimla americká filmová spoločnosť Universal Pictures, a preto v roku 1938 nakrútila v Hollywoode snímku The Rage of Paris. Rozhodla sa však vrátiť späť do Francúzska. Počas vojny ju obvinili z kolaborácie, neskôr ju rehabilitovali. Počas svojej 80-ročnej kariéry sa predstavila vo vyše 100 filmoch, pričom spolupracovala s režisérmi ako Claude Chabrol, Jacques Demy, André Techiné či Francois Ozon. Okrem spomínaných projektov sa predstavila v snímkach ako Vírenie (1950), Červený a čierny (1954), Diabol a desatoro (1962), Slečny z Rochefortu (1967), Svätý rok (1976), Miesto zločinu (1986), Zajtra bude lepšie (2000), 8 žien (2000) či Svadobná torta (2010). Hrala aj v televíznych projektoch a predstavila sa aj na divadelných doskách, za čo si v roku 1997 vyslúžila čestnú cenu Moliere. V roku 1985 získala čestného Cézara za celoživotné dielo.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 





Vyhlásenie ministra M. Maďariča k zámeru M. Kotlebu zrušiť divadlo Štúdio tanca


Vyhlásenie ministra M. Maďariča k zámeru M. 
Kotlebu zrušiť divadlo Štúdio tanc


Zámer Mariána Kotlebu zrušiť banskobystrické divadlo Štúdio tanca je výstrahou pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí na Slovensku a osobitne v banskobystrickej župe. Tento zámer zlikvidovať kultúrnu inštitúciu nie je o lepšom použití finančných prostriedkov, ale je drzým útokom na priestor slobody, ktorý reprezentuje umenie.
      Preto naliehavo vyzývam voličov v banskobystrickej župe, aby podporili demokratického kandidáta Jána Luntera. V blížiacich sa voľbách nejde len o lepšie fungovanie banskobystrickej župy, ale ide už o slobodu a demokraciu.

      Marek Maďarič, minister kultúry a podpredseda strany SMER – sociálna demokracia.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Krátka jar, dlhá jeseň je názov filmu o politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi, ktorý v týchto dňoch v druhej fáze nakrúcajú v Bratislave. Dokumentárna dráma má byť "ľudsky presvedčivým portrétom človeka, ktorý uveril v možnosť demokratizácie totalitného režimu, a tak ho nevyhnutne musel stretnúť osud Ikara svojej doby".
"Nakrúcame štyri obrazy z filmu, v ktorom máme pripomenúť udalosti spred 50 rokov, kedy do Československa vtrhli spojenecké vojská a malo to vplyv nielen na jeho 14 miliónov obyvateľov, ale najmä na životné osudy nášho hlavného hrdinu," povedal pre TASR režisér Laco Halama v prestávke nakrúcania v hoteli na nábreží Dunaja. "V jednej časti sa vraciame do situácie, kedy bol Dubček po okupácii internovaný v Moskve, kde prebiehali rokovania. V tom čase sa nachádzal v pomerne zložitom psychickom aj fyzickom rozpoložení, v tomto hoteli budujeme líniu príbehu, kedy sa hľadá riešenie na to, akým spôsobom sa dohodnúť s ruskou stranou a podpísať či nepodpísať tzv. Moskovské protokoly."
Prvá klapka dokumentárnej drámy padla už začiatkom augusta. Scenár podľa literárnej predlohy Ľuboša Juríka napísal Viliam Klimáček. V dobovom filme bude rozprávačom samotný Alexander Dubček, ktorý bude predstavovať fiktívnu líniu subjektívneho spomínania na udalosti z roku 1968. Paralelná fiktívna línia je na časovej osi roku 1978, jeden deň, počas ktorého sa hrdinovi filmu vynárajú retrospektívy spred desiatich rokov. Zobrazovať má Dubčekov život v spoločenskej izolácii, atmosféru špehovania a poníženia.
"Celý príbeh je poňatý ako jedna veľká retrospektíva, ktorá sa začína a končí v deň osudovej cesty Alexandra Dubčeka do Prahy v roku 1992, počas ktorej si akoby spomínal na prelomové udalosti svojho života - najväčšie úspechy a popularitu, ale súčasne aj to najväčšie poníženie, ktoré nasledovalo v čase normalizácie," vysvetlil Halama k hranej snímke, ktorej tretia línia je reálna - ilustratívna, vysvetľujúca a viac dokumentárna, tvorcovia v nej použijú aj archívne materiály. "Našou ambíciou je, aby sme prelínaním týchto troch línií docielili nielen originálnosť, ale najmä dramatický oblúk, ktorý bude presvedčivý a najmä vo 'fiction' sekvenciách divácky príťažlivý," dodáva režisér filmu o frontmanovi tzv. Pražskej jari, ktorý začal presadzovať socializmus s ľudskou tvárou.
Halama obsadil do titulnej postavy v Česku pôsobiaceho, slovenského herca Adriana Jastrabana, známeho zo seriálu Ulice. "Je to mimoriadny úkaz z rôznych dôvodov. Je pracovitý, sústredený, plne oddaný úlohe, dokáže si vytrpieť všetky nepríjemnosti spojené s veľmi náročným maskovaním, ale bojuje s tým veľmi statočne," pochválil rodáka z Banskej Bystrice, ktorého si diváci mohli všimnúť aj v televíznej rozprávke Zázračný nos. "Nebol na to žiadny kasting, jeho postava bola jasná od prvého momentu, nikdy som o žiadnom inom hercovi neuvažoval a nikdy som ani na chvíľu nezapochyboval, že to bolo správne."
Filmári majú za sebou nakrúcanie scény tragickej Dubčekovej cesty do Prahy z 1. septembra 1992, kvôli ktorej čiastočne obmedzili dopravu na diaľnici D2. Svoje majstrovstvo pri nej predviedli aj maskéri, ktorí premenili Jastrabana na 70-ročného Dubčeka. V druhej etape výroby už zachytili aj ostrú debatu medzi sovietskou a československou delegáciou na čele s Dubčekom a Brežnevom. Predstaviteľ ikony Pražskej jari tak musel oprášiť aj svoju ruštinu, pretože vo veľkej časti filmu hovorí po rusky.
"Komunikácia s Brežnevom prebieha v ruštine, tieto scény sú podľa mňa vynikajúce," zhodnotil Halama doterajšie nakrúcanie, ktoré sa realizovalo aj v priestoroch historickej budovy Národnej rady či na ministerstve zahraničných vecí. A koho uvidia diváci v úlohe Brežneva? "Vynikajúceho ukrajinského herca Volodymyra Nečeperenka, ktorý ho uchopil tak, že všetci sme zostali paf," prezradil režisér s tým, že sa mu výborne spolupracovalo aj s ďalšími ukrajinskými hercami, ktorí stvárnili popredných mužov Sovietskeho zväzu Kosygina a Podgorného: "Fungovalo to vynikajúco, Dubčekovi protivníci sú absolútne presvedčiví, filmu to prinieslo obrovské grády."
Dokudráma Krátka jar, dlhá zima vzniká v produkcii RTVS a spoločnosti Filmpark production s rozpočtom takmer 900.000 eur. K divákom sa dostane v druhej polovici roku 2018.


Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Pri bombovom útoku, ktorý pripravil v aute o život maltskú investigatívnu novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, bola podľa presvedčenia polície použitá silná plastická trhavina Semtex, preferovaná teroristickými organizáciami.
      Noviny Times of Malta s odvolaním sa na nemenované policajné zdroje dnes informovali, že samotná sila výbuchu a opis očitého svedka poukazujú na použitie plastickej trhaviny Semtex, zmesi určenej na demolácie, ale často využívanej pri rozsiahlych útokoch.
      Caruanová Galiziová (53) bola ostrou vládnou kritičkou, jej články po obrovskom úniku dokumentov známych ako Panamské dokumenty - ktoré sa týkali aj dvoch ministrov maltskej vlády - si vynútili v júni predčasné parlamentné voľby v tejto členskej krajine EÚ.
      Novinárku zabili v pondelok 16. októbra, keď prešla autom od svojho domu len niekoľko metrov.
      Maltská vláda prizvala na vyšetrovanie zahraničných odborníkov.
      Medzitým Európska ľudová strana (EĽS), najväčšia v Európskom parlamente (EP), vyzvala na "nezávislé medzinárodné vyšetrovanie" prípadu.
      "Už nebudeme maltskej vláde tolerovať, že odmieta transparentnosť v prípade Panamských dokumentov," napísal na Twitteri predseda skupiny EĽS v EP Manfred Weber.
      Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa tiež pridala k hlasom na medzinárodnej scéne, ktoré útok na novinárku odsúdili. Povedala, že bezpečnosť a sloboda žurnalistov sú pre fungovanie demokracie zásadné.
      V utorok večer maltský opozičný líder Adrian Delia vyzval premiéra Josepha Muscata na odstúpenie za to, že nedokázal zaručiť Caruanovej Galiziovej bezpečnosť.

Muscat informoval, že blogerka odmietla policajnú ochranu.


Známa ruská televízna moderátorka Xenija Sobčaková včera ohlásila, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad.
      Sobčaková (35) uviedla v zverejnenom videu na YouTube, že sa rozhodla kandidovať v prezidentských voľbách naplánovaných na marec 2018.
      Dobre známa televízna moderátorka je dcérou Anatolija Sobčaka, reformne orientovaného starostu mesta Petrohrad zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Zapojila sa do protikremeľských protestov v Moskve v rokoch 2011-2012, ale vyhla sa kritizovaniu prezidenta Vladimira Putina, ktorý kedysi pracoval ako zástupca jej otca. V správe to pripomenula tlačová agentúra AP.
      Putin ešte neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta, ale všeobecne sa očakáva, že tak urobí.
      Keď sa prvýkrát objavili fámy o prezidentských ambíciách Sobčakovej, opozičný líder Alexej Navaľnyj ju varoval, že bude hrať Kremľu do karát, lebo ak vstúpi do súboja o prezidentské kreslo, rozštiepi tým opozíciu. Navaľnyj je najvýznamnejším Putinovým vyzývateľom.


Hlavnou postavou osemdielneho televízneho seriálu, ktorý odvysiela Pervyj kanal ruskej verejnoprávnej televízie pri príležitosti 100. výročia Októbrovej revolúcie od začiatku novembra, bude jedna z jej najkontroverznejšie vnímaných postáv, Lev Trockij.
      Ako zdôraznil podľa francúzskych médií Konstantin Ernst, generálny riaditeľ spomínanej televíznej stanice, pôjde o prvý seriál o Trockom v ruskej televíznej histórii. Na rozdiel od Lenina išlo o "skutočného rokenrolového hrdinu", mienil Ernst zdôrazniac útek Trockého z väzenia, jeho účasť na revolúcii, vynútené vyhnanstvo a napokon fyzickú likvidáciu hrdinu, o ktorú sa v roku 1940 postaral v Mexiku istý Španiel v službách bývalej sovietskej NKVD.
      Vynikajúci rečník a teoretik marxizmu stál spoločne s Leninom pri začiatkoch revolúcie z roku 1917, pri zrode Červenej armády a zohral nezanedbateľnú úlohu i pri víťazstve boľševikov v občianskej vojne v rokoch 1918-1921. Keď sa však vzoprel Stalinovi, diktátor ho nechal vylúčiť z vlády i štátostrany a vyhostil z bývalého ZSSR. Trockij sa usadil po medzizastávkach v Turecku či Francúzsku v ďalekom Mexiku.
      Ak kohosi v 30. rokoch minulého storočia obvinili v ZSSR z "trockizmu", rovnalo sa to takmer trestu smrti.
      Producent seriálu Alexander Čekalo netajil, že ide po 100 rokoch o náročnú tému, avšak zdôraznil, že tvorcovia sa pokúsili o seriál opierajúci sa o skutočné udalosti.
      V hlavnej úlohe diváci uvidia Konstantina Chabenského, rodáka z niekdajšieho Leningradu, dnešného Petrohradu, ktorý je známy i ďaleko za hranicami Ruska vďaka kreáciám v snímkach ako Nočná hliadka, Denná hliadka či Admirál.

Americkí vyšetrovatelia sa domnievajú, že firma ruského oligarchu Jevgenija Prigožina financovala "trollovaciu továreň", ktorá využívala sociálne médiá na šírenie falošných správ počas prezidentskej kampane v USA v roku 2016. Informovala o tom dnes televízna stanica CNN s odvolaním sa na viacerých vládnych úradníkov oboznámených s vyšetrovaním.
      Jedna časť "fabriky" mala obzvlášť pútavý názov "Oddelenie provokácií". Jeho úlohou bolo rozosievanie falošných správ a spoločenských rozporov na Západe. Vyplýva to z interných firemných dokumentov, ktoré získala CNN.
      Prigožinova firma sa pokladá za jedného z hlavných podporovateľov tajomnej technologickej firmy Internet Research Agency (IRA) so sídlom v Petrohrade. Americké ministerstvo financií zaradilo oligarchu v roku 2016 na sankčný zoznam za poskytnutie finančnej podpory ruskej vojenskej okupácii Ukrajiny. Dve z jeho firiem vrátane jeho cateringovej spoločnosti americké ministerstvo sankcionovalo aj v tomto roku.
      Prigožin je podľa CNN mužom s farbistou minulosťou. V 80. rokoch strávil deväť rokov vo väzení za podvod a lúpež, uvádzajú ruské médiá. Po svojom prepustení sa začal venovať biznisu so stravovaním - zrenovoval loď a otvoril si v Petrohrade luxusné reštaurácie. Prezident Vladimir Putin sa na neho obracal, keď bolo treba zorganizovať večere so svetovými lídrami, ktorí ho navštívili. Nadpis v denníku The Moscow Times prisúdil Prigožinovi titul Putinov "osobný šéfkuchár".

Copyright TASR ©2017 

18. 10. 2017

Nie je zlatý?

Nie je zlatý?

Rastislav Blaško dočasne pozastavuje svoje rozhodnutie vzdať sa oficiálne kandidatúry na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Svoju rezignáciu v prospech svojho súpera Milana Ftáčnika pritom oznámil v pondelok (16.10) večer v RTVS. Blaško TASR informoval, že sa v médiách objavili zavádzajúce informácie o jeho osobe, a preto Ftáčnik odmietol akceptovať jeho podporu.
      "Zatiaľ som oficiálne nestiahol kandidatúru práve pre šírenie klamlivých informácií zo strany denníka SME. Považujem sa za pronárodného a proslovanského sociálneho demokrata, avšak denník ma označuje za "spojenca Kotlebovho hovorcu", čo je obludný výmysel par excellence," informoval TASR Blaško.
      Ftáčnik v pondelok Blaškovi poďakoval za podporu, dnes pre TASR potvrdil, že túto ponuku už neprijme. Ako vysvetlil, denník ho začal prezentovať ako kandidáta, ktorý má niečo spoločné s kotlebovcami. "To mi za to nestojí, aby som dal niekomu zámienku na to, aby ma účelovo spájali s človekom, ktorý bol v spojení s niekým, kto sa neskôr stal hovorcom pána Koltebu. Radšej poďakujem, lebo môj postoj čo sa kotlebovcov týka, je jednoznačný. Odmietam spoluprácu s akýmkoľvek predstaviteľom Kotlebovej strany a som človek, ktorý má jednoznačný antifašistický postoj," vysvetlil.
      Denník SME v utorok (17.10.) informoval, že Blaško v roku 2014 kandidoval do Európskeho parlamentu na kandidátke strany 7 statočných. V tom čase jej šéfoval Vladimír Gürtler, ktorý sa neskôr stal hovorcom banskobystrickej župy vedenej Marianom Kotlebom (ĽSNS).
      "Kandidovať na kandidátke 7 statočných do Európskeho parlamentu v roku 2014 ako nezávislý kandidát neznamená byť ihneď niekoho spojencom. Kandidatúra 7 statočných bol projekt, kde kandidovali kandidáti bez toho, aby sa delili na pravičiarov a ľavičiarov, cieľom bolo pozdvihnúť Slovensko," argumentoval Blaško s tým, že po ukončení volieb do Európskeho parlamentu skončil s Gürtlerom vzájomnú komunikáciu. Ako tvrdí, nemôže niesť zodpovednosť za neskoršie rozhodnutia ľudí, s ktorými nie som v žiadnom kontakte. "Napriek tomu, že sme v minulosti spolu komunikovali v rámci volieb do Európskeho parlamentu," podotkol Blaško. O svojej kandidatúre na predsedu BSK plánuje informovať na tlačovej besede v pondelok (23.10.).

Copyright TASR ©2017 

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Čínsky prezident Si Ťin-pching na dnešnom úvodnom zasadaní 19. zjazdu Komunistickej strany Číny v Pekingu uviedol, že Čína v najbližších piatich rokoch vytvorí "čistý a prehľadný" internetový priestor a v budúcnosti nad ním zabezpečí úplnú kontrolu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      Podľa agentúry TASS Si Ťin-pching vo svojom prejave povedal, že "aktivizujeme činnosť spojenú s obsahom internetu, vytvárame systém úplnej kontroly".
      Čínska vláda bude osobitnú pozornosť venovať aspektu rozdelenia sfér zodpovednosti kompetentných orgánov za zverejnenie konkrétnej informácie na internete. Upozornil, že treba vyvinúť maximálne úsilie, aby sa na internete zabránilo zverejnenie "chybných informácií". 
      Na celom území krajiny koncom septembra zablokovali prístup ku komunikačnej aplikácii WhatsApp, ktorý bol posledným ešte dostupným produktom spoločnosti Facebook v Číne. Prístup na sociálnu sieť Facebook a jej službu Instagram je v Číne zablokovaný od roku 2009.
      Väčšina používateľov internetu v Číne je teraz odkázaná na aplikáciu WeChat, ktorá osobné údaje svojich klientov poskytuje čínskym úradom bez zaváhania.
      Zosilnenie cenzúry v Číne začalo byť čoraz citeľnejšie s blížiacim sa zjazdom komunistickej strany.

Copyright © TASR 2017


Izraelská armáda zatkla dvoch Palestínčanov a na šesť mesiacov zavrela osem mediálnych produkčných spoločností na Západnom brehu Jordánu. Dôvodom je podozrenie z podnecovania násilia voči Izraelčanom. Zástupcovia ozbrojených síl v stredu vydali stanovisko, v ktorom uviedli, že spoločnosti zatvorili, pretože propagovali "násilie a terorizmus proti Izraelčanom" a poskytovali informácie palestínskym médiám patriacim militantnému hnutiu Hamas. Dve osoby, ktoré zatkli, boli zamestnancami týchto spoločností. Armáda pri nočnom zásahu, ktorý je súčasťou izraelskej operácie namierenej proti údajnému podnecovaniu násilia zo strany palestínskych osobností a organizácií, zhabala aj zariadenie a dokumenty.
Námestník palestínskeho ministra informácií Mahmúd Chalífa nazval zatvorenie spoločností "vážnym narušením slobody médií v Palestíne", ktoré je namierené proti "informovaniu o každodennom porušovaní ľudských práv zo strany Izraela".

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.