20. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Porota federálneho súdu v americkom Bostone uznala v stredu Davida Wrighta za vinného z plánovania sťatia konzervatívnej blogerky Pamely Gellerovej. Podľa úradov chcel spáchať zločin v mene teroristickej organizácie Islamský štát (IS).
Porota uznala 28-ročného Wrighta zo štátu Massachusetts za vinného vo všetkých bodoch obžaloby vrátane materiálnej podpory zahraničnej teroristickej organizácie a plánovania aktov terorizmu. Wright vinu odmieta a proti verdiktu sa chce odvolať.
O výške trestu rozhodne porota v decembri. Wrightovi hrozí doživotie, informovala agentúra AP.
Podľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) chcel Wright vraždiť v mene IS.
Prokuratúra uviedla, že Wright bol hlavou komplotu, do ktorého zatiahol aj svojho strýka Ussamahu Rahima a ďalšieho muža. Blogerku chceli stať za to, že v roku 2015 zorganizovala v Texase súťaž karikatúr proroka Mohameda.
Rahima zastrelili v roku 2015 v Bostone policajti, keď na nich zaútočil nožom. Tretí muž, Nicholas Rovinski zo štátu Rhode Island, sa k činu priznal a v procese svedčil proti Wrightovi. Hrozí mu 15 až 22 rokov za mrežami.


Predseda maltskej vlády Joseph Muscat odmietol vo štvrtok výzvu na odstúpenie a kritiku, ktorú mu adresovali synovia zabitej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.
Malta je podľa trojice synov krajinou, kde "dominuje strach, nedôvera, zločinnosť a korupcia".
"Určite nie je," reagoval Muscat na otázku novinárov na summite lídrov Európskej únie v Bruseli. "Nechcem byť tlačený do vyjadrení k vyhláseniam smútiacich synov. Pokiaľ by som si našiel matku zabitú pri bombovom útoku, zrejme by som hovoril ešte horšie," dodal premiér, ktorého citovala agentúra DPA.
Traja synovia Matthew, Andrew a Paul vyzvali na sociálnej sieti premiéra Muscata, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali aj policajného komisára a generálneho prokurátora.
Novinárku zabili v pondelok 16. októbra, keď prešla autom len niekoľko metrov od svojho domu a jej vozidlo vybuchlo.
Terčom kritík Caruanovej Galiziovej bol najmä maltský premiér. Novinárka odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Spoločnosť Mossack Fonseca je "ústrednou postavou" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.


Copyright TASR ©2017