18. 10. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Čínsky prezident Si Ťin-pching na dnešnom úvodnom zasadaní 19. zjazdu Komunistickej strany Číny v Pekingu uviedol, že Čína v najbližších piatich rokoch vytvorí "čistý a prehľadný" internetový priestor a v budúcnosti nad ním zabezpečí úplnú kontrolu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      Podľa agentúry TASS Si Ťin-pching vo svojom prejave povedal, že "aktivizujeme činnosť spojenú s obsahom internetu, vytvárame systém úplnej kontroly".
      Čínska vláda bude osobitnú pozornosť venovať aspektu rozdelenia sfér zodpovednosti kompetentných orgánov za zverejnenie konkrétnej informácie na internete. Upozornil, že treba vyvinúť maximálne úsilie, aby sa na internete zabránilo zverejnenie "chybných informácií". 
      Na celom území krajiny koncom septembra zablokovali prístup ku komunikačnej aplikácii WhatsApp, ktorý bol posledným ešte dostupným produktom spoločnosti Facebook v Číne. Prístup na sociálnu sieť Facebook a jej službu Instagram je v Číne zablokovaný od roku 2009.
      Väčšina používateľov internetu v Číne je teraz odkázaná na aplikáciu WeChat, ktorá osobné údaje svojich klientov poskytuje čínskym úradom bez zaváhania.
      Zosilnenie cenzúry v Číne začalo byť čoraz citeľnejšie s blížiacim sa zjazdom komunistickej strany.

Copyright © TASR 2017


Izraelská armáda zatkla dvoch Palestínčanov a na šesť mesiacov zavrela osem mediálnych produkčných spoločností na Západnom brehu Jordánu. Dôvodom je podozrenie z podnecovania násilia voči Izraelčanom. Zástupcovia ozbrojených síl v stredu vydali stanovisko, v ktorom uviedli, že spoločnosti zatvorili, pretože propagovali "násilie a terorizmus proti Izraelčanom" a poskytovali informácie palestínskym médiám patriacim militantnému hnutiu Hamas. Dve osoby, ktoré zatkli, boli zamestnancami týchto spoločností. Armáda pri nočnom zásahu, ktorý je súčasťou izraelskej operácie namierenej proti údajnému podnecovaniu násilia zo strany palestínskych osobností a organizácií, zhabala aj zariadenie a dokumenty.
Námestník palestínskeho ministra informácií Mahmúd Chalífa nazval zatvorenie spoločností "vážnym narušením slobody médií v Palestíne", ktoré je namierené proti "informovaniu o každodennom porušovaní ľudských práv zo strany Izraela".

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.