7. 4. 2007

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Mediálna výchova

Mediálna výchova
Ponuka predmetov na školách by sa mala rozšíriť o mediálnu výchovu. V súčasnosti ešte nie je jasné, kedy sa začne vyučovať ako samostatný predmet. "Nie je zatiaľ vylúčené, že to bude už od septembra, hoci pravdepodobnejší je budúci školský rok", povedala Viera Kačinová zo Štátneho pedagogického ústavu . V auguste sa totiž končí dvojročný pilotný projekt overovania mediálnej výchovy na štyroch školách. Ak projekt bude úspešný, ministerstvo školstva by malo schváliť učebné osnovy. Predmet by sa tak dostal do zoznamu voliteľných a nepovinných predmetov na základných školách a osemročných gymnáziách. "Všetko teda závisí od procesu vyhodnocovania výsledkov, od rýchlosti schvaľovacieho konania a tiež priebehu reformy obsahu vzdelávania," spresnila Kačinová. Do projektu je zapojených 479 žiakov. ŠPÚ vyškolilo desať učiteľov z experimentálnych škôl. V prípade, že rezort odsúhlasí tento nový predmet, ŠPÚ sa bude venovať príprave ďalších 25 učiteľov. "Vysoké školy by sa mali v budúcnosti vo väčšej miere zapájať do procesu odbornej prípravy budúcich učiteľov mediálnej výchovy," podotkla Kačinová. V praxi sa už overuje aj učebnica na mediálnu výchovu, na ktorej spolupracovali odborníci vysokých škôl z oblasti žurnalistiky, masmediálnej komunikácie, pedagogiky a psychológie. Podľa Kačinovej momentálne sa pracuje na vyčíslení nákladov na projekt. Mediálna výchova by mala byť nepovinným a voliteľným predmetom pre piatakov až deviatakov na základných školách. Na osemročných gymnáziách by bola určená pre žiakov v prvých až štvrtých ročníkoch. Podľa Kačinovej školy by sa rozhodovali samy, s ktorými predmetmi by mediálnu výchovu ako voliteľný predmet alternovali, aby si žiaci mohli vybrať.

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 -Týždeň - 2007/13

1. FURTADO NELLY-SAY IT RIGHT 2. PREDNÁ ZDENKA-KEĎ TO NEJDE 3. CMORIK PETER-ME AND YOU 4. WILLIAMS ROBBIE & PET SHOP BOYS-SHE´S MADONNA 5. KOMAJOTA-RÁNO V NOVINÁCH 6. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 7. DESMOD-ZHORÍ VŠETKO ČO MÁM 8. LANGEROVÁ ANETA-MALÁ MOŘSKÁ VÍLA 9. MIKA-GRACE KELLY 10. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 11. I.M.T. SMILE-NIEKTO AKO KRÁĽ 13. PEHA-RENESANCIA 18. HABERA PAVOL-AKO LÁVA 19. SMATANOVÁ ZUZANA-NEKRÁČAJ PREDO MNOU 21. KIRSCHNER JANA-SHINE 23. GLADIATOR-33 ROKOV 25. TINA-BLÍZKO TEBA 28. VETROPLACH-SMEJ SA! 29. METROPOLIS & KULY-MLYNY 30. KRAUSZ MARTIN-HĽADÁME 37. BEZDEDA TOMÁŠ-KRÁSNE KRÁSNA 43. ŽBIRKA MIRO-KRÁĽOVNÁ RANNEJ KRÁSY 45. NOCADEŇ-TVOJ MONO HLAS 47. BIČ IVO-SNÁĎ 48. NATAŠA-FEBRUÁR 50. BYSTRÍK-MAMA 59. ŠTROFFEK IVAN-POTÁPAM SA 61. CLICHE-MôŽE SA STAŤ VIAC 63. PETRANÍK JAKUB-KEĎ NIE SI TU 69. SMOLA A HRUŠKY-HIT 70. KOŠČOVÁ KATKA-DNES 78. P.S.-NA NIČOM NEZÁLEŽÍ 85. CMORIK PETER-MÁM POCIT 88. NO NAME-MEDZI BLOKMI 90. PROCHAZKA MIRO-DÁM TI ČO MÁM 93. DUBASOVÁ BEÁTA-NÁVOD NA DÝCHANIE 94. BUNDOVÁ MÁRIA-KRÍDLA 98. CIRKUS-DIEŤA SPÍ

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Rokovania o prepúšťaní hráčov Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa z konca marca predlžujú do konca apríla. Ako uviedla generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková, situácia s odbormi je komplikovaná. Mediálne a orchestrové odbory prerokovali a zhodne odsúhlasili v kolektívnom vyjednávaní len časť vnútorných predpisov - prevádzkový poriadok SOSR, konkurzný poriadok, zájazdový poriadok a štatút umeleckej rady. Nejednotné stanoviská má šéfka rozhlasu k systému odmeňovania a k personálnym materiálom. Mediálne odbory ich schválili, orchestrové neschválili. "Nastáva teda termínový posun prepúšťania a nového odmeňovania k 30. aprílu," konštatovala. Podľa Zemkovej zároveň došlo k čiastočnému kompromisu. "Plánujeme doručiť 18 výpovedí. Ale kým nebudú doručené a zrealizované ( doteraz nebola doručená ani jedna), nie je možné zverejniť výslednú štruktúru a už vôbec nie personálne informácie." Orchester v súčasnosti normálne pracuje, okrem 16 hráčov, ktorí sú práceneschopní. Predstava odborov SOSR zachovať všetky interné miesta a zároveň ich lepšie zaplatiť, sa v súčasnej finančnej situácii rozhlasu nedá zrealizovať, dodala Zemková. To, že vedenie rozhlasu sa s odbormi na prepúšťaní v orchestri ešte nedohodlo potvrdil aj šéf odborov SOSR, huslista Stanislav Beňo. Ako povedal, únia profesionálnych hudobníkov bude naďalej rokovať s generálnou riaditeľkou SRo a snažiť sa o dosiahnutie dohody, ktorá nepovedie k likvidácii SOSR. V SOSR je v súčasnosti 92 systémových miest a z nich je podľa Beňa 84 obsadených. Zníženie ich počtu by podľa neho bolo bolestivé, no záver sezóny by vedeli zvládnuť. Upozornil, že v tejto koncertnej sezóne, ktorá sa končí v júni, sú v pláne i koncerty, na ktoré sa počíta s výpomocou hudobníkov z externého prostredia. Situácii v SOSR a diskusii o tom, koľko členov orchestra prepustia, sa venovala 28. februára aj Rozhlasová rada. Počet hráčov, ktorých by mali prepustiť, sa v priebehu rokovaní s odbormi od prvotného čísla 38 stále mení. Miloslava Zemková chce organizačnými zmenami v orchestri dosiahnuť väčšiu kvalitu hráčov, ich lepšie odmeňovanie a možnosť prispôsobovať obsadenie orchestra jeho dramaturgii. Orchester by pritom mal nabrať nových členov už v septembri.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Vlani unesený desiatnik izraelskej armády Gilad Šalit, ako aj spravodajca BBC Alan Johnston, ktorého neznámi páchatelia uniesli v pásme Gazy 12. marca, sa čoskoro dostanú na slobodu. Pre francúzsku spravodajskú televíziu France 24 to dnes uviedol palestínsky prezident Mahmúd Abbás v rozhovore, ktorého obsah sa dostal na verejnosť ešte pred večerným odvysielaním."Sme v neustálom kontakte s britskou vládou, ministerstvom zahraničných vecí. Prediskutovali sme s nimi okolnosti (novinárovho) únosu i otázku jeho prepustenia.... Postupujeme z kroka na krok, som presvedčený, že v krátkom čase sa ocitne na slobode a vráti do vlasti," vyhlásil najvyšší palestínsky predstaviteľ.Podobne optimisticky sa Abbás vyjadril aj o prepustení príslušníka izraelských ozbrojených síl, ktorý je rukojemníkom od júna 2006. "Naše úsilie prinesie čoskoro výsledok. Sme optimistami. V krátkom čase bude na slobode," citujú agentúry palestínskeho predstaviteľa.Mahmúd Abbás naznačil v interview aj problematiku osudu palestínskych väzňov v izraelských väzniciach, avšak nespojil ju s kauzou Gilada Šalita. Reportéra mexickej televízie Amada Ramireza zastrelili v noci nadnes neznámi páchatelia v meste Acapulco. Ide o posledný prípad vražednej vlny zabíjania novinárov v Mexiku. Od októbra tu drogové gangy zabili sedem novinárov, dvaja zmizli a ôsmim sa vyhrážali smrťou. Výstrely zazneli v blízkosti rušného námestia, kde sa sústreďovali stovky ľudí a turistov na veľkonočné omše, nijaké ďalšie osoby neboli zranené. Vrahovia na reportéra čakali pri aute. Televízia jeho smrť potvrdila. Ramirez pracoval pre spravodajskú stanicu vyše dvanásť rokov. Zaoberal sa množstvom tém, od kriminality až po hurikány. V Miami sídliaca novinárska organizácia Inter-American Press Association (IAPA) hovorí o alarmujúcom čísle zabitých novinárov v Mexiku, ktoré sa v súčasnosti stalo jedným z najnebezpečnejších miest na výkon novinárskej profesie. V noci došlo v Acapulcu aj k pokusu o únos, pričom polícia jedného z podozrivých zabila a ďalšieho zranila. Podnikateľ, ktorý bol obeťou únosu, vyviazol bez zranenia.

6. 4. 2007

Go, Branko, go !

Go, Branko, go !

Zomrel Luigi Comencini

Zomrel Luigi Comencini
Filmové štúdio Lucherini dnes oznámilo verejnosti, že jeden z najznámejších a najproduktívnejších talianskych režisérov, Luigi Comencini zomrel vo veku 90 rokov. Comencini režíroval 50 filmov a napísal viac než 40 filmových scenárov. Medzi jeho najznámejšie dielo patrí film Chlieb, láska a sny (1953), v ktorom účinkovali Gina Lollobrigida a Vittorio De Sica. Za jeho najlepší film kritici považujú La Storia (1985), v ktorom hrala Claudia Cardinale. Nakrútil aj filmy ako Chlieb, láska a žiarlivosť , Okno do lunaparku, A to v pondelok ráno, Všetci domov! , Bubovo dievča a i. Comerncini bol niekeľko krát nominovaný na Zlatú palmu v Cannes, získal však Strieborného medveďa v roku 1954 v Berlíne za film Chlieb, láska a sny .
Posledný film Marcellino nakrútil v roku 1991 . Luigi Comencini sa narodil v roku 1916 v severnom Taliansku, študoval v Paríži a v Miláne. Predtým, než začal v roku 1946 svoju režisérsku kariéru, Comencini sa živil ako filmový kritik.
Jeho dcéra Cristina je taktiež režisérkou.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Ako mimoriadne náročný hodnotí generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková svoj prvý rok vo funkcii. Rok na čele rozhlasu poznamenali podľa nej plánované i neplánované zmeny. "Základný krátkodobý cieľ - zastaviť stagnáciu a finančný prepad, nastaviť logický vnútorný systém, sme splnili. Dlhodobý cieľ - umožniť koncepčný rozvoj špecializovaných programov a moderných technológií, sme len začali. Stále však tvrdím, že ide o permanentný proces, nie stav." Po voľbe generálneho riaditeľa verejnoprávneho rozhlasu Zemková avizovala, že ročne usporí až 237 miliónov korún. Podmienila to nevyhnutnou zmenou zákona o koncesiách, oslobodením SRo od platenia DPH a úpravou zmlúv s autorskými zväzmi - SOZA, Slovgram a OZIS. Mnohé návrhy sa podľa nej už podarilo urobiť, na ďalších sa pracuje. "Za všetko hádam hovorí vyrovnaný rozpočet SRo na rok 2007. Tento rozpočet je však vysoko reštriktívny, neumožňuje programový ani technologický rozvoj rozhlasu." Šéfka SRo priznáva, že rozhlas už nemá rezervy a funguje na hranici únosnosti. "Rozhlas nikdy v minulosti nebol postavený ako ekonomicky nezávislý, a nie je to tak ani teraz." Tohtoročný rozpočet síce je naprojektovaný ako vyrovnaný, chýba však 45 miliónov na stredné vlny. Na stredné vlny má podľa zákona platiť štát, argumentuje Zemková s tým, že SRo to nemôže hradiť z koncesionárskych poplatkov. "Keďže túto povinnosť štátu považuje ministerstvo kultúry za nevynútiteľnú a naďalej ju neplánuje realizovať, musí SRo po dohode s Rádiokomunikáciami pristúpiť k postupnému odchodu zo stredných vĺn." Vyrovnaný rozpočet tiež malo zabezpečiť prepúšťanie. Zemková tvrdí, že prepúšťanie určite nebolo zbytočné, systém práce v SRo sa "začína racionalizovať a nadobúda vyššie tempo s vyššou zodpovednosťou". Hromadné prepúšťanie by sa malo skončiť do decembra. "Medziročný pokles stavu zamestnancov o 164 znamená samozrejme úsporu mzdového fondu, ďalšie znižovanie stavu zamestnancov by už mohlo znamenať obmedzenie zákonných funkcií rozhlasu." Z eurofondov chce SRo získať zdroje na digitalizáciu archívu a pokračuje v čerpaní špeciálneho európskeho fondu určeného na školenia zamestnancov. Podľa šéfky SRo, zmeny v organizačnej štruktúre, ktoré zaviedla po svojom nástupe, zjednodušili, sprehľadnili a zmodernizovali systém. "Tieto organizačné zmeny sa však nedotýkali programových výstupov, poslucháči ich nemohli priamo zaznamenať." Počas zmien, ktoré nastali v SRo po nástupe nového vedenia odišli viacerí známi redaktori a moderátori. Zemková priznáva, že to je problém. Táto otázka má podľa nej dva rozmery - možnosti SRo konkurovať v odmeňovaní súkromným médiám a výchovu nových pracovníkov. Na novú vysielaciu štruktúru a reorganizáciu okruhov SRo je podľa Zemkovej množstvo reakcií, od súhlasných, odporúčajúcich, cez rezervované, až po zamietavé a negatívne. Cieľom programových zmien, ktoré SRo spustil začiatkom roka, je jasnejšie profilovať jednotlivé vysielacie okruhy a zamerať ich tak na konkrétne potreby poslucháčskych skupín, ako aj na zákonné povinnosti rozhlasu. "Máme čo zlepšovať, nová štruktúra nie je dokonalá a nie je ani definitívna," myslí si šéfka SRo. Zemková, ktorá je prvým šéfom SRo zvoleným 15-člennou Rozhlasovou radou, považuje komunikáciu s radou za korektnú. Tvrdí to napriek tomu, že niektoré jej rozhodnutia kritizujú aj členovia, ktorí jej vo voľbe dali hlas. "Rada spolu so mnou zvolila aj projekt revitalizácie SRo. A ja ho spolu s manažmentom realizujem. Každý z členov rady by rozhlas riadil inak - niekto radikálnejšími zmenami, niekto mäkšími a niekto úplne bez zmien." Zemková je prvou riaditeľkou SRo za 80 rokov jeho existencie. Rozhlasová rada jej 6. apríla 2006 dala v tajnom hlasovaní 13 hlasov. Bola zvolená na päť rokov.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Nie je nič nóbl na nosení priesvitných tričiek bez podprsenky, ktorými ste, bohužiaľ, známa. Je nám jasné, že podprsenka je pre vás zrejme cudzí pojem - skoro ako americký futbal alebo dobrý vkus vyhýbať sa Tomovi Cruisovi - takže nám dovoľte objasniť: Ste 32-ročná žena s vypínajúcimi sa prsiami, ktoré zjavne rady dýchajú. Ak sa budete naďalej zdráhať nosiť podprsenku, o päť rokov vám budú z hrude hompáľať vaky, ktoré si váš manžel David Beckham môže pomýliť s vrecami na futbalové lopty." Vedenie amerického týždenníka Us Weekly Victorii Beckham

"Marek Uram je skvelý hráč, to priznávam, ale nepáči sa mi na ňom, že veľmi veľa padá a rozhodcovia mu to kvitujú. Rovnako tak mi vadí aj skutočnosť, že mimo hry veľmi často osekáva protihráčov. Nechcem sa vyplakávať, to nie, ale taký hráč by si to mal rozhodne odpustiť. Treba mu dať mu poriadny strom aby si zapamätal, že nebude mať všetko tak ľahké. Doma sme úplne iný tím a zabojujeme. Sme na tom lepšie po fyzickej stránke, čo by sa malo v ostatných dueloch prejaviť. Zdalo sa mi totiž, že Slovan už fyzicky nestačí. Navyše belasí hrajú veľmi vychcane. My sa snažíme o peknú útočnú hru, zatiaľ čo oni sa sústreďujú len na štandardné situácie ako presilovky a čakajú len na tutovké príležitosti." Miroslav Hála , brankár Dukly Trenčín

"Beňovej sa vôbec nečudujem. Tá by hlasovala aj za likvidáciu Európy, keby mohla Američanom vliezť niekde." Ján Slota

"Prečo nebombardujeme Baskicko alebo Španielsko, ktoré Baskom nechce dať samostatnosť? V Európe je podporovaná albánska sekta, ktorá je napojená na al-Kájdu, pričom v Iraku a v Afganistane ich naháňame. My nechceme behať v turbanoch po slovenskej zemi. Je to predovšetkým ochrana slovenského a kresťanského obyvateľstva. " Ján Slota

" Csáky je špina ." Ján Slota

"Minister Kubiš má divné predstavy, ako by mala vyzerať demokracia." Ján Slota

"Niektorí ľudia si ešte stále neuvedomujú, že kino už dávno nie je kultúra, ale komercia. Ak niektorí poslanci trvajú na zachovaní Mladosti, musia v rozpočte na ňu vyčleniť prostriedky. Viem, ako je na tom mesto finančne, a preto nechcem, aby dávalo peniaze na premietanie filmu v priestore, kam príde päť, desať ľudí. Také malé kiná, dokonca aj oveľa väčšie, v Európe už dávno zanikli.Nemám pocit, že by sa Mladosť mala zachovať. Sú dôležitejšie veci, ktoré treba zachovať.“ Štefan Holčík

"Prečo do Komárna pošlú novinára, čo nevie po maďarsky? Ak idete do Anglicka, mali by ste tiež vedieť po anglicky." János Bósza

"Do zápasu sme nastúpili nažhavení a podarilo sa nám duel aj dobre rozhrať. Po vyrovnávajúcom góle to bol boj o každý centimeter ľadu. O našej prehre rozhodli dva momenty - množstvo nepremenených šancí a uznaný gól, ktorý okrem rozhodcu nikto nevidel. Záver stretnutia bol nechutný, ataky na nášho brankára a hráčov, ktoré vyústili do šarvátok."

Július Pénzeš ,asistent trénera Dukly Trenčín

" Kútneho som pred koncom poslal na ľad, aby Urama, hokejovou rečou, ,,osolil." Je to hokej, súboje sú normálne, ale nemal by z toho byť wrestling a skĺznuť k takému záveru."

Antonín Stavjaňa, tréner Dukly Trenčín

„To, že víťazný uchádzač je v príbuzenskom vzťahu s primátorom mesta, neznamená, že sa nemôže uchádzať o verejné zákazky.“ Péter Pázmány,primátor Dunajskej Stredy a okresný šéf SMK

" Ja by som to veľmi hlboko nerozoberal. Skúsme sa na to pozrieť manažérskym pohľadom. Už za socializmu nás učili, to boli teórie Fordove, Baťove a neviem aké, že manažér, čo je vlastne aj minister, má byť tak zabezpečený, aby nemusel uvažovať nad takými maličkosťami, že kedy, čo kde si kúpi, aby sa plne koncentroval a venoval svojmu povolaniu a výkonu ministra. Takže toto je základné kritérium a z toho sa vychádza." Miroslav Jureňa, minister pôdohospodárstva

" Ak vznikne v spoločnosti potreba, navrhnem, aby ústavní činitelia nemohli používať auto, byt, ani telefón. Ja budem pokojne chodiť na bicykli." Robert Fico

"Nedajte sa pomýliť liberálnymi prúdmi.“

Arcibiskup Ján Sokol

5. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britský diplomat sa vo štvrtok v Gaze stretol s palestínskym premiérom a rokoval s ním o osude uneseného reportéra britskej rozhlasovej stanice BBC. Je to prvý raz, čo sa reprezentant Európskej únie priamo stretol s predstaviteľom radikálneho hnutia Hamas, člena novej palestínskej vlády.Britský generálny konzul Richard Makepeace uviedol, že s premiérom Ismáílom Haníjom diskutoval o osude reportéra Alana Johnstona, no nenaznačil žiadnu zmenu v politike bojkotovania Hamasu, ktorý odmietol vzdať sa násilia a uznať Izrael. Výsledky rokovania Haníju s Makepeaceom nie sú známe.V Gaze už uniesli viacerých novinárov, no žiadneho nezadržiavali tak dlho ako Johnsona, ktorého 12. marca prepadli ozbrojenci pred jeho bytom v meste Gaza. Odvtedy o ňom nik nepočul a k únosu sa nepriznala nijaká ozbrojená skupina. Podozrenie padá na gang, ktorý už v minulosti uniesol viacerých cudzincov a žiadal za nich výkupné. Šéfredaktora indonézskej verzie časopisu Playboy stíhajú za publikovanie nemravného materiálu. Prokurátor na súde v Jakarte povedal, že štyridsaťdvaročný Erwin Arnada dohliadal na fotografovanie a vyberal odhaľujúce fotky modeliek v spodnej bielizni. Playboy vyvoláva značné protesty konzervatívcov, napriek faktu, že pornografia je v Indonézii voľne dostupná a indonézska verzia svetoznámeho časopisu Playboy neobsahuje žiadnu nahotu. Najviac protestovali moslimské skupiny, znepokojené údajným úpadkom morálky. Playboy pokračuje vo vydávaní zmiernenej indonézskej verzie, redakciu však presunuli na ostrov Bali. V Číne debutovala na internete prvá talkšou, v ktorej moderátor a hostia diskutujú o homosexuálnej orientácii v konzervatívnej spoločnosti. Prvá z dvanástich epizód Tong Xing Xiang Lian sa objavila na internetovej stránke honkongskej Phoenix Television. Moderátor, Didier Zheng odštartoval šou diskusiou o problémoch gayov s hostkou Qiao Qiao, lesbickou majiteľkou pekinského baru pre homosexuálov. Neskôr si ostatní hostia vymieňali skúsenosti ako sa vyrovnať s tlakom spoločnosti v krajine, kde je homosexualita stále tabu a ako sa zoznámiť s novými gaymi. Podľa odhadov žije v súčasnosti v Číne asi desať miliónov homosexuálov. V krajine je však homosexualita stále tabu a do roku 2001 ju klasifikovali ako mentálnu poruchu. Bomba umiestnená v aute, ktoré stálo vo štvrtok pred budovou sunnitskej televízie v Bagdade, vybuchla o 1.30 miestneho času a zabila pomocného režiséra Thaíra Ahmeda. Pri explózii bolo zranených 12 ďalších osôb, uviedol Mahmúd al-Ubajdí z Irackej islamskej strany, ktorá televíznu stanicu vlastní. Ako povedal, výbuch poškodil budovu televíznej stanice ako aj autá v jej okolí. Krátko po explózii televízia prestala vysielať, na monitore sa objavila mešita a zaznievali modlitby z Koránu. Polícia uviedla, že auto, v ktorom bola výbušnina, sa zvyčajne používa na odvážanie odpadkov. "Nebol to prvý útok proti tomuto hlasu slobody. Minulý rok sme zažili vražedný útok, pri ktorom boli viacerí ľudia zranení," povedal al-Ubajdí. Thaír Ahmed, ktorý vo štvrtok pri útoku zahynul, povedal v júli 2006 pre agentúru AP, že Bagdadská TV reprezentuje vo všeobecnosti názory všetkých Iračanov. "Vysielame o utrpení všetkých Iračanov, nech ide o kohokoľvek." Polícia vo štvrtok našla v západnej časti Bagdadu aj telo zastrelenej Chámaíl Muhsínovej, známej televíznej moderátorky v čase vlády Saddáma Husajna, oznámil predstaviteľ polície. Muhsínovú uniesli pred dvoma dňami.

Iracký premiér Núrí al-Malíkí si dnes uctil irackých novinárov, zabitých pri pokrývaní štvorročného konfliktu v krajine, a obhajoval reštrikcie, ktoré uvalila jeho vláda na niektoré médiá. Od začiatku vojny v Iraku (r.2003) bolo zabitých 76 irackých novinárov a ďalších 12 uniesli od roku 2004, uvádza sa v štatistike newyorského Výboru na ochranu novinárov (CPJ). "Národné médiá, ktoré sú oddané slúžiť pravde, sa stali vedúcim činiteľom na čele boja proti teroristom, ktorí útočia na novinárov verných svojmu národu a vlasti," uvádza Malíkí vo vyhlásení. Na pamätnom podujatí na počesť zavraždených irackých novinárov iracká vláda venovala pozostalým rodinám 50 miliónov dinárov a Medzinárodný menový fond prispel sumou 25.000 eur. Malíkí sa postavil na obranu vládneho zásahu voči médiám, ktoré podľa neho "nedodržiavali etické pravidlá". Jeho vláda pred dvoma rokmi zastavila činnosť celoarabskej satelitnej televízie al-Džazíra a obvinila ju, že svojimi reportážami "napomáha šíreniu smrti a deštrukcie". V januári vláda Iraku nariadila zatvorenie obľúbeného irackého kanálu Šarkíja vysielajúceho z Dubaja a v novembri bolo nakrátko zastavené vysielanie dvoch lokálnych kanálov. V septembri 2006 iracká vláda na mesiac zatvorila bagdadskú pobočku hlavného konkurenta al-Džazíry, televíznej stanice al-Arabíja. Malíkí zdôraznil, že vláda obmedzí činnosť týchto médií s cieľom "chrániť územie a hájiť záujmy irackého ľudu", pretože tieto médiá "používali neobjektívnu a provokatívnu rétoriku, ktorá vyvoláva nenávisť a hrôzu", alebo ktorá svojou činnosťou podnecovala násilie alebo sektárstvo, vysvetlil iracký premiér. "Preto na tieto opatrenia nemožno nazerať ako na potláčanie slobody médií," dodal Malíkí. "Ak by mala akákoľvek iná krajina na svete trpieť to, čo trpí dnes Irak v dôsledku teroristických operácií, tiež by prijala tvrdé opatrenia proti médiám."

Thajská vláda zablokovala prístup na internetovú stránku YouTube po tom, čo jej vlastník, spoločnosť Google Inc. odmietla odstrániť videoklip, zosmiešňujúci Thajského kráľa. Po neúspešných rokovaniach s Google stránku zablokovalo tamojšie ministerstvo komunikácií. "Keďže spoločnosť Google odmietla reagovať na našu opakovanú žiadosť, nemôžeme urobiť nič iné, než zablokovať na území Thajska celú stránku. Keď odstránia zmieňovaný videoklip, zákaz zrušíme," povedal Sitthichai, thajský profesor v oblasti telekomunikačných technológií. Videoklip Paddidda, zosmiešňujúci kráľa Bhumibola Adulyadeja, trvá 44 sekúnd a videlo ho viac než 16 000 návštevníkov. V Thajsku vyvolal značné pobúrenie. "Kráľ je najuctievanejšou osobu v krajine, je nedotknuteľný," povedal Metha Sakaowrat, prezident tlačového klubu pre oblasť informačných technológií. Predstavitelia stránky YouTube nevidia na videoklipe Paddidda nič zlé a odmietajú ho odstrániť. Thajských budhistov na videoklipe najviac poburuje zobrazenie nahých ženských nôh nad monarchovou hlavou. Kritika alebo urážka aristokracie je Thajsku trestným činom, pričom delikventom hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

MIKA top manažérom Slovenska

MIKA top manažérom Slovenska
Generálny riaditeľ TV Markíza Václav Mika sa s najvyšším počtom hlasov stal "Top manažérom Slovenska v r. 2006". Anketu uskutočnil Junior Chamber International - Slovakia, občianske neziskové združenie mladých ľudí (študentov a mladých podnikateľov) vo veku od 15 - 35 rokov, členská organizácia Junior Chamber International.
Anketu našťastie neorganozoval týždenník Trend . Prvým držiteľom ceny Manažér roka 2005 od Trendu sa totiž stal vtedajší generálny riaditeľ Slovenskej televízie Richard Rybníček a zanechal v STV také DNA, ktoré sa, žiaľ , ani Vanishom neodstráni.
Cieľom tejto ankety bolo zistiť nezávislý pohľad mladých ľudí na pôsobenie, aktivity, imidž, hospodárske úspechy manažérov firiem, ktoré podnikajú v SR. Respondenti mali svojim hlasom určiť, ktorý manažér slovenskej firmy, alebo pobočky zahraničnej firmy, pôsobiacej na Slovensku, je pre nich synonymom úspešnosti, podnikateľskej zručnosti, ľudských a profesionálnych kvalít. Anketa sa uskutočnila na viacerých úrovniach s rozdelením na 2 odvetvia, a to v rámci výrobných podnikov a v rámci nevýrobných spoločností pôsobiacich v SR. "V zásade každé ocenenie znamená pre manažéra pozitívnu spätnú väzbu. Toto ocenenie je spätnou väzbou od mladých ľudí, relevantnej vzorky študentov vysokých škôl a mladých podnikateľov, ktorí sú symbolom nekonvenčnosti a progresívnosti v myslení a pohľade na život. Nakoniec, TV Markíza vo svojich programových zámeroch mimoriadne stojí aj o záujem mladého televízneho diváka. Ich ocenenie teda nevnímam len ako ocenenie pre mňa, ale ako ocenenie pre TV Markíza a jej tím," reaguje generálny riaditeľ TV Markíza. Václav Mika pred príchodom do TV Markíza pôsobil ako generálny riaditeľ najúspešnejšieho slovenského rádia - Rádia Expres. V roku 2004 sa stal prezidentom Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc, ktorá zastupuje záujmy všetkých prevádzkovateľov rozhlasového a televízneho vysielania. V rokoch 1998 až 1999 bol podpredsedom Rady STV a v rokoch 1994 až 1998 riadil Prvú slovenskú mediálnu agentúru. V rokoch 1986 až 1994 zastával rôzne riadiace funkcie v STV. Externe pôsobil aj na Fakulte produkcie VŠMU. Václav Mika je absolventom Ekonomickej univerzity v Bratislave. V roku 1994 získal certifikát z manažmentu (Professional Certificate in Management) na Open University. Generálnym riaditeľom TV Markíza je od 01.02.2006.

Štipendium Daga Hammarskjolda

Štipendium Daga Hammarskjolda
Slovenskí novinári vo veku od 25 do 35 rokov dostali možnosť uchádzať sa o štipendium Daga Hammarskjolda, bývalého generálneho tajomníka OSN. Štipendium je určené pre mladých novinárov z Ázie, Afriky, Latinskej Ameriky a východnej Európy. Hlásiť sa môžu novinári z rozhlasu, televízie aprintových médií. Úspešní uchádzači budú 10 týždňov v New Yorku spravodajsky pokrývať 62. Valné zhromaždenie OSN, ktoré sa začína v druhej polovici septembra. Štipendium pokryje cestovné náklady, ubytovanie a diéty. Uzávierka žiadostí je 30. apríla 2007. Informácie o podmienkach, ktoré musia uchádzači splniť a žiadosti o štipendium sú k dispozícii na webstránke:

Komu patria Rádiokumunikácie ?

Komu patria Rádiokumunikácie ?

Podľa informácií Hospodárskych novín by novým vlastníkom Rádiokomunikácií mohlo byť konzorcium alebo finančná skupina, ktorého členom je aj finančná skupina J&T. Tá je zároveň majiteľom televízie Joj, ktorú získala v januári cez J&T Media Enterprises.

Podľa našich informácií by to malo byť trochu inak, ale nemusí to byť ďaleko od pravdy.

Novým majiteľom by mohla byť údajne spoločnosť TRI R, a.s.,Piesočná 7 ,Bratislava. 821 04 Tá je blízka spoločnosti MOVYS a.s. , ktoré úspešne pracoval na zákazkách pre Orange Slovensko - výstavba mobilnej siete GSM, servis infraštruktúry bázových staníc, centrálny servisný partner pre servis mobilných telefónov , Nortel - montáže technológie bázových staníc pre operátora Orange, Telenor - výstavba, montáž a servis bázových staníc a terminálov pre Last mile technológiu 26 GHz,Damovo, Ericsson - výstavba a montáže rádiových sietí ST Rádiokomunikácie - dodávka a montáž dohľadového a riadiaceho systému AM vysielačov a vysielacích stredísk a takisto aj pre Slovenský rozhlas, TWIST, FUN RADIO, Kiks, Dúha, Rádio Zet, TV Žilina TV Nové Zámky, TV Považská Bystrica - výstavba, údržba a prevádzka rádiových vysielacích stredísk. Pre Ministerstvo vnútra SR - dodávka a montáž Varovacieho systému pre vodné dielo Gabčíkovo. Spoločnosť mala blízko aj ku DITEC-u, a.s., ale aj k osobe Petra Struhára. Zaujímavosťou je, že môže byť spriaznená aj s I.T.A Telecom Slovakia a tým aj s GROUPE CBV INGENIERIE société anonyme .

Žartom by bol konečný kupec.

Napríklad taký France Télécom Mobiles alebo Bouygues Télécom .

To je ale fakt iba žart.

Jedinou nespochybniteľnou istotou je, že predaj Rádiokomunikácií za takmer 4 miliardy korún schválilo už predstavensto Slovak Telecomu.

4. 4. 2007

Útok na pirátov

Útok na pirátov
Rádiokomunikácie odpoja 15. apríla príjem satelitného signálu na nelegálnych kartách alebo kartách s napáleným softvérom. Vzhľadom na rozširovanie nelegálnych kópií dekodérov alebo dekódovacích kariet, prípadne aj kariet s napáleným softvérom na príjem satelitného signálu, Rádiokomunikácie, odštepný závod spoločnosti Slovak Telekom, k 15. aprílu zrušia podporu vysielania cez tieto prístroje. Rádiokomunikácie podľa tlačovej správy upozorňovali zákazníkov na výmenu starších druhov kariet už koncom novembra 2006. Pôvodne mal byť systém staršieho kódovania, ktorý podporujú aj nelegálne karty resp. karty s nelegálnym softvérom, vypnutý už v januári 2007. Napokon Rádiokomunikácie tento termín posunuli až na polovicu apríla 2007, aby mali záujemcovia dostatok času na výmenu alebo kúpu nových dekódovacích kariet na príjem satelitného signálu. "Používanie nelegálnych druhov kariet je protizákonné a nepriamo poškodzuje aj zákazníkov, ktorí si karty zadovážili legálnym spôsobom. Slovak Telekom nechce, aby poctiví zákazníci doplácali na zákazníkov, ktorí sledujú vysielanie načierno," uvádza sa v tlačovej správe. Podľa Rádiokomunikácií je riešením sledovania slovenských staníc STV1, STV2, TV Markíza a TV JOJ bez mesačných poplatkov kúpa originálnej satelitnej karty SkyLink, ktorá k nim zaručuje prístup na neobmedzený čas.

Čím je mäso makšie, tým je surovejšie.Čím je pevnejšie, tým je prepečenejsie

Čím je mäso makšie, tým je surovejšie
Čím je pevnejšie, tým je prepečenejšie
Je až tragikomické čítať, ako sa dokáže rozhorčiť novinárka Jana Majerová z Plus 7 dní nad rodinou ministra Harabina a služobnými autami. Zrejme zabudla, keď ju ešte ako priateľku bývalého riaditeľa Kancelárie ministra vnútra Vladimíra Pčolinského, nominanta KDH, v uplynulých rokoch bolo bežne vídať, ako sa vyváža v služobných limuzínach za peniaze daňových poplatníkov. Limuzína značky Audi ju bežne vyzdvihovala pred jej pracoviskom. Neboli nezvyčajné ani cesty z Bratislavy do Banskej Bystrice. V takýchto prípadoch zákon hovorí jednoznačne o zneužití právomocí v prípade funkcionára, ktorý takéto cesty nariadil. Novinárka Majerová si však už na nič také nepamätá a zrejme teraz, keď už po ňu nechodí služobná limuzína, sa rozhodla svoje poznatky využiť. Našla si svoju životnú tému "Harabin" (ak nevnímame znevažovanie predstaviteľov súčasnej koalície vrátane premiéra Roberta Fica). Minister spravodlivosti SR Štefan Harabin dospel k záveru, že nie je možné brániť sa inak ako súdnou cestou voči štvavej kampani, ktorá sa snaží iba o jedno - Harabina predstaviť ako porušovateľa zákona. Občanov však ubezpečuje, že sa nenechá zastrašiť a rezort spravodlivosti prestane byť zlatou baňou pre predražené nákupy a tendre, a to najmä v počítačovej oblasti a v oblasti dodávok nábytku.

Michal Jurči, hovorca Ministerstva spravodlivosti SR

Rezník v TASR

Rezník v TASR
Vláda dnes potvrdila odchod Petra Nedavašku z funkcie generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky - Slovakia a na jeho miesto schválila Jaroslava Rezníka na návrh ministra kultúry Mareka Maďariča. Nedavašku kabinet odvolal z funkcie k dnešnému dňu na základe jeho vlastnej žiadosti z 30. marca. Už vo štvrtok do čela TASR nastúpi Rezník, ktorý v súčasnosti pracuje na pozícii hlavného štátneho radcu na ministerstve kultúry. Ako povedal J. Rezník, jeho prioritou po nástupe do vedenia TASR bude príprava nového zákona o TASR, čomu sa venoval aj na ministerstve kultúry. Súčasný zákon o TASR celkom nevyhovuje súčasným podmienkam, tvrdí Rezník, ktorý by bol rád, ak by nový zákon začal platiť ešte tento rok. Nový zákon o TASR by podľa Rezníka mohol zmeniť TASR na národnú, verejnoprávnu informačnú agentúru. Chcel by tiež, aby TASR mala po vzore Rady STV a Rozhlasovej rady vlastnú päťčlennú radu volenú parlamentom. V súvislosti s financovaním TASR upozornil, že STV a SRo majú možnosť zabezpečiť si 10 až 15 % svojho ročného rozpočtu z vysielania reklamy. Analogicky by TASR mohla dostávať od štátu 15 až 20 percent svojho ročného rozpočtu ako platby za služby vykonané v prospech štátu. Zvyšok by si musela zarobiť sama. Ak by zarobila menej, musela by adekvátnu časť platby od štátu vrátiť, ak by zarobila viac, investovala by do rozvoja svojich služieb, uzatvoril Rezník svoju predstavu o možnom financovaní a fungovaní TASR v budúcnosti. Generálny riaditeľ TASR Peter Nedavaška požiadal premiéra Roberta Fica v piatok 30. marca o uvoľnenie z funkcie. Ako uviedol Nedavaška, je to jeho osobné rozhodnutie. Dodal, že je v tejto funkcii od roku 2002 a nová osoba v čele agentúry môže pomôcť transformácii TASR na verejnoprávnu, národnú informačnú agentúru. Jaroslav Rezník mladší bol v rokoch 1997 až 2005 generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu (SRo). Po prvý raz J. Rezníka ml. zvolila do funkcie ústredného riaditeľa SRo Národná rada SR v októbri 1997, keď sa tejto funkcie v júni 1997 vzdal Ján Tužinský. Rezník nastúpil na tento post z funkcie šéfa regionálneho štúdia SRo v Košiciach. Za ústredného riaditeľa ho navrhla Rozhlasová rada. Rezníka rada 27. júla 2001 v konkurznom rokovaní opäť vybrala za šéfa SRo. Parlament ho v tajnom hlasovaní potvrdil vo funkcii na druhé funkčné obdobie 4. septembra 2001. Rezník dostal 85 z platných 112 hlasov. Funkčné obdobie J. Rezníka sa skončilo 7. októbra 2005, Rezník sa následne zúčastnil na ďalšej voľbe šéfa SRo, napokon sa však účasti na voľbách vzdal. Hlavným štátnym radcom na Ministerstve kultúry SR sa stal 11. novembra 2005. Generálnym riaditeľom TASR sa po menovaní vládou stane 5. apríla 2007.

3. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spevák Justin Timberlake obviňuje bulvárne časopisy za to, že sa živia jeho súkromím. "Opovrhujem tým, čo robia," povedal 26-ročný spevák pre aprílové číslo magazínu Details. "Zo životov ľudí robia telenovely. Je to nekonečná hra a ja som si vybral nezúčastniť sa na nej jej," hovorí spevák, ktorý odmieta pretriasať na verejnosti "špinu" o svojich bývalých partnerkách Britney Spears a Cameron Diaz. "Nikdy by som o nikom nič zlé nepovedal. Na tých ľuďoch toho veľa milujem," hovorí Timberlake, ktorý chodil s herečkou Cameron Diaz od roku 2003 a v januári oznámili svoj rozchod. Spevákov vzťah so Spears sa skončil v roku 2002. Timberlake, bývalý spevák chlapčenskej skupiny 'N Sync, vydal svoj debutový album Justified v roku 2002, za ktorý získal Grammy. "Snažil som sa byť r´n´b spevákom a bol to najlepší popový album roka. To bolo to posledné, čo som chcel," hovorí Timberlake. "Ale povedal som si ´každý ma považuje za speváka popu? Budem robiť to, čo chcem robiť´," uvádza Timberlake, ktorý minulý rok vypustil na trh úspešný album FutureSex/LoveSounds. V sobotu si odniesol cenu za najobľúbenejšieho speváka na 20. ročníku udeľovaní cien Nickelodeon Kids' Choice Awards. Verný spoločník Davida Hasselhoffa - hovoriace auto Kitt zo seriálu Knight Rider putuje do dražby za vyvolávaciu cenu v prepočte 3,7 milióna korún. Na palubnej doske čierneho Pontiacu TransAm z roku 1982 sa to len tak hemží svetielkami a tlačidlami a na jeho kapote sa vlní červené svetlo pripomínajúce radar. Hovoriace auto Kitt slúžilo Hasselhoffovi, ktorý stvárnil Michaela Ridera, ako priateľ, ale aj spolubojovník proti zločinom v seriáli, ktorý v Spojených štátoch amerických vysielali od roku 1982 do roku 1986. "Prevezmi miesto po Michaelovi Knigtovi za volantom jedného z najslávnejších áut v histórii," uvádza sa na stránke predajcu. Medzi menej známe fakty patrí, že dvojdverové auto má najazdených 3851 kilometrov, dve televízne sady, či pôvodné poťahy. Je to "jediné zo štyroch áut zo seriálu, ktoré sa zachovali," uvádza predajca.

Európska komisia obvinila americkú spoločnosť Apple a ďalšie nemenované nahrávacie firmy z obmedzovania online predaja hudby v Európe. V pondelok o tom informoval hovorca EK Jonathan Todd. Podľa vyjadrenia komisie dohody medzi Apple a nahrávacími spoločnosťami porušujú smernice Európskej únie , ktoré zakazujú reštriktívne obchodné praktiky. "Spotrebitelia si môžu kúpiť hudbu z online predajní iTunes len v krajinách ich pobytu. Sú tak obmedzovaní vo voľbe, kde si kúpiť hudbu a následne je obmedzený aj výber a ceny skladieb," povedal Jonathan Todd. Spoločnosť Apple, ktorá je výrobcom počítačov ako aj MP3 prehrávačov iPod, ďalej uviedla, že chcela predložiť návrh spoločnej predajne pre celú Európu, v tomto kroku ju však obmedzovali požiadavky hudobných spoločností. "Apple sa vždy snažila vytvoriť jednotnú európsku predajňu iTunes, ktorá by bola prístupná každému zákazníkovi bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte sa nachádza. Gramofónové spoločnosti a vydavatelia nás však upozornili, že existujú určité zákonné obmedzenia na udelenie práv," uviedla spoločnosť. Prieskum komisie nadväzuje na sťažnosť britskej spotrebiteľskej spoločnosti Which? z roku 2005, ktorá porovnávala rozdielne ceny skladieb na iTunes v rôznych štátoch EÚ. Sťažnosť uvádzala, že zákazníci vo Francúzsku a Nemecku zaplatili za jednu stiahnutú skladbu len 1,32 USD, zatiaľ čo zákazníci z Veľkej Británie platili sumu 1,56 USD. K najväčším svetovým nahrávacím spoločnostiam patrí Vivendi's Universal Music, Sony BMG Music Entertainment, EMI a Warner Music.

Spoločnosť AT&T Inc. dnes uviedla, že rokuje o potenciálnej nepriamej investícii vo firme Telecom Italia S.p.A. AT&T chce kúpiť tretinový podiel v spoločnosti Olimpia S.p.A., čo je holdingová spoločnosť, ktorá vlastní približne 18 % kmeňových akcií firmy Telecom Italia. Táto ponuka závisí od úspešného dokončenia analýzy due diligence, ktorú požadovala spoločnosť AT&T, dohody týkajúcej sa ostatných podmienok transakcie a splnení ďalších podmienok. Na rokovaní sa zúčastňuje aj spoločnosť America Movil, S.A.B. de C.V. (AMX), ktorá tiež uvažuje o kúpe tretiny akciového kapitálu spoločnosti Olimpia. Investícia spoločnosti AT&T je závislá od investícií spoločnosti America Movil.Spoločnosť AT&T rokuje o potenciálnej investícii vedúcej k získaniu uvedeného podielu od firmy Pirelli & C S.p.A., ktorá vlastní 80 % v Olimpii. Olimpia vlastní iba aktíva spoločnosti Telecom Italia.Hodnotenie ceny akcií v Olimpii, ktoré sú predmetom potenciálneho predaja bude vychádzať z ceny za akciu Telecom Italia 2,82 EUR mínus čistý dlh Olimpie k dátumu uzatvorenia transakcie, pokiaľ budú splnené jej podmienky.Spoločnosť AT&T je svetovou telekomunikačnou jednotkou v oblasti bezdrôtových, širokopásmových a IP sietí. Má zákazníkov v 137 krajinách sveta. Spoločnosť sa snaží neustále hľadať nové možnosti, ktoré by pomohli plniť požiadavky stále rastúceho počtu zákazníkov. AT&T verí, že jej potenciálne investícia do Olimpie poskytne spoločnosti Telecom Italia strategického partnera, ktorým je pomôže poskytovať kvalitné služby a s ktorým bude zdieľať spoločné záujmy.Spoločnosť AT&T dokázala, že je v oblasti medzinárodných investícií spoľahlivým partnerom vďaka tomu, že dokáže spolupracovať s lokálnymi majiteľmi a manažérmi firiem, rovnako ako s vládami, aby sprístupnila najmodernejšie telekomunikačné siete, produkty a služby jednotlivcom a spoločnostiam. Príkladom je 17 rokov trvajúce partnerstvo AT&T s firmou Telmex. Táto úspešná spolupráca umožnila vytvorenie jednej z najmodernejších telekomunikačných sietí v Severnej Amerike, rovnako ako investíciu AT&T v Južnej Afrike, ktorá vyústila do vzájomne výhodnej spolupráce, ktorá pomohla súkromným, ako aj firemným zákazníkom.Spoločnosť Telecom Italia je jedným z najväčších a najspoľahlivejších telekomunikačných operátorov. Jeho burzová hodnota predstavuje okolo 40 miliárd EUR (53,4 miliardy USD). Má 24 miliónov zákazníkov svojich služieb v segmente pevných liniek, 57,9 milióna mobilných užívateľov a 8,6 milióna pripojení k širokopásmovému internetu, vrátane jej podielov v oblasti širokopásmového internetu v Holandsku, Francúzsku a Nemecku a bezdrôtu v Brazílii.Spoločnosť AT&T, ktorú časopis Forbes vlani vyhlásil za spoločnosť roka, je jednotkou v oblasti konvergentných, integrovaných sietí a aplikácií, ktorá jej umožňuje ponúkať služby na "tri obrazovky" (three screens), ktoré zaujímajú väčšinu zákazníkov: teda televízia, počítač a bezdrôtové zariadenie. AT&T plánuje investovať okolo 18 miliárd USD v roku 2007 do posilnenia svojich bezdrôtových, drôtových a medzinárodných sietí.

V sídle americkej spravodajskej televíznej stanice CNN v Atlante sa dnes strieľalo, najmenej jednu osobu vyniesli na nosidlách, dvaja ľudia utrpeli zranenia. Televízia oznámila, že evakuovala internetové pracovisko CNN.com. Podľa svedkov zazneli štyri alebo päť výstrelov. Polícia informovala, že išlo o "domácu záležitosť", v objekte televízie sa pohádala dvojica, muž vytiahol zbraň a postrelil ženu, vzápätí do neho strelil pracovník bezpečnostnej služby. Stav zranených osôb nebol hneď po čine známy. Podozrivého muža zatkla polícia, videozáznam ho ukazuje, ako vnútri budovy leží na dlážke a mieria na neho policajti. Podľa vyhlásenia došlo k streľbe blízko hlavného vchodu.

Aurel 2006

Aurel 2006
Slovenská národná skupina Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (SNS IFPI) rozdá v stredu 18. apríla v Martine výročné ceny domácej populárnej hudby Aurel 2006. Riaditeľka SNS IFPI Monika Valentíková na dnešnej tlačovej konferencii zverejnila nominácie v siedmich kategóriách: Aurel za najlepší ženský spevácky výkon, mužský spevácky výkon, výkon hudobnej skupiny alebo dua, objav roka, pieseň, album a videoklip akademického roka 2006. O nomináciách rozhodlo 110 akademikov v hlasovaní, ktoré sa konalo 29. marca. Okrem uvedených kategórií ale v Martine odovzdajú aj ceny za najlepší inštrumentálny výkon, najlepší producentský výkon, najlepší zvukový záznam a najlepší album v žánrovej kategórii hip-hop v akademickom roku 2006. Hlasovanie v týchto kategóriách je jednokolové a v kategórii hip-hop hlasuje len špeciálna komisia. Členovia Rady Cien rozhodnú o tom, koho v Martine uvedú do Siene slávy. Počas slávnostného večera naživo vystúpia na martinskom zimnom štadióne Peter Lipa, skupina Gladiator, Robo Grigorov, Mango Molas, Tina, Horkýže Slíže, Peter Cmorik, Meky Žbirka alebo česká skupina Kryštof, ktorá tento rok bezkonkurenčne ovládla odovzdávanie cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl 2006. Priamy prenos bude od 20:00 vysielať STV 1. V rámci žánrového večera rozdajú 15. apríla v bratislavskom klube Malý Babylon ceny v kategóriách: najlepší obal, najlepší album v žánrovej kategórii gospelová hudba, hard / heavy / punk rock, folk / ethno / world music, jazz / blues, country / bluegrass / tramp a alternatívna hudba.

Prehľad zverejnených nominácií na ceny Aurel 2006:

Najlepší ženský spevácky výkon v akademickom roku 2006 : Barbara Haščáková ;Katarína Knechtová ;Dara Rolins ; Tina

Najlepší mužský spevácky výkon v akademickom roku 2006 : Peter Cmorik ;Robo Grigorov ;Mário "Kuly" Kollár

Najlepší výkon hudobnej skupiny / dua v akademickom roku 2006 : Desmod ;I.M.T. Smile ;Peha

Objav akademického roka 2006 : Ivo Bič ;Peter Cmorik ;Adam Ďurica ; Hrdza ;Lavagance

Najlepšia pieseň akademického roka 2006 : Povedzme (Robo Grigorov) - Robo Grigorov / Vladimír Krausz ; Spomaľ (Peha) - Katarína Knechtová / Vladimír Krausz ; Viem, že povieš áno (Tina) - Peter Graus, Marián Kachút / Tomáš Zubák ; Zhorí všetko, čo mám (Desmod) - Desmod / Desmod, Roman Slávik

Najlepší album akademického roka 2006 :Chillin (Tina) ; Niečo s nami je (I.M.T. Smile) ;Uhol pohľadu (Desmod) ;

Najlepší videoklip akademického roka 2006 : Holubienka sivá (Gladiator) - Milan Michalík a Peter Harum ; Miles (Lavagance) - Branislav Špaček ;Party DJ (Dara Rolins) - Branislav Vincze ;Spomaľ (Peha) - Jaroslav Vaľko a Martin Migaš ; Viem, že povieš áno (Tina) - Marián Martaus a František Deák