2. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Digitálnu pozemnú televíziu prijíma teraz 8,2 milióna francúzskych domácností, čo predstavuje 22 % všetkých televíznych domácností v krajine, tvrdí ZDNet France.Pre príjem DVB-T bolo vo Francúzsku predaných vyše 5,8 milióna receiverov, z toho 3,2 milióna set-top-boxov, 1,3 milióna iDTV, 1 milión DVB kariet pre PC, 81 tisíc DVD rekordérov s integrovaným DVB-T tunerom a 58 tisíc prenosných DVB-T receiverov.Ďalších 2,4 milióna domácností má hybridné DVB-T / IPTV tunery, ktoré umožňujú prijímať DVB-T i IPTV služby. DVB-T) vo Francúzsku odštartovala v marci 2005.

Hviezdy filmového a hudobného neba sa v sobotu starali o zábavu na jubilejnom 20. odovzdávaní detských cien Nickelodeon Kids Choice Awards. Moderátor Justin Timberlake otvoril ceremóniu v Los Angeles striekaním slizu a čoskoro sa k nemu pridali aj herci Adam Sandler, Ben Stiller, či Vince Vaughn. Práve Stiller si neskôr odniesol domov aj cenu Wannabe Award udeľovanú ľuďom, na ktorých sa chcú podobať v dospelosti deti. Najlepším hercom sa stal Sandler, kým najlepšou herečkou, 13-ročná Dakota Fanning. Timberlake sa tešil z ocenenia pre najlepšieho speváka. Medzi ďalšími víťazmi nechýbala ani Beyoncé, ako najobľúbenejšia speváčka, najlepší televízny program American Idol, či najlepší film Piráti z Karibiku: Truhlica mŕtveho muža (2006). Deti si svojich favoritov vyberali prostredníctvom internetu. Minulý rok sa na hlasovaní zúčastnilo podľa internetovej stránky spoločnosti BBC asi 25 miliónov mladých.

V pondelok uplynuli tri týždne od únosu redaktora BBC Alana Johnstona, ktorý je najdlhšie zadržiavaným cudzincom na čoraz viac bezprávnom území Pásma Gazy. Palestínski a zahraniční novinári zorganizovali zhromaždenie v meste Ramalláh na Západnom brehu na vyjadrenie solidarity s novinárom, ktorého 12. marca cestou z práce donútili ozbrojení únoscovia vystúpiť z auta na kontrolnom stanovišti v Gaze. V nedeľu palestínski novinári ohlásili trojdňový štrajk na protest proti nedostatočnej reakcii vlády v prípade únosu. "Náš kolega Alan Johnston začína štvrtý týždeň v zajatí. Myslíme si, že jeho život je ohrozený a máme veľké obavy," uviedol predseda Združenia palestínskych novinárov Naim Tubasi pre agentúru AFP. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás a islamské hnutie Hamas, hlavná strana v novej vláde národnej jednoty, spoločne únos odsúdili a sľúbili pomoc v otázke prepustenia novinára. Od jeho únosu sa neobjavili žiadne informácie o tom, kde sa nachádza. Johnston je hlavný korešpondent BBC v Gaze za posledné tri roky a jeden z niekoľkých západných novinárov s trvalým pôsobením na nepokojnom území. Je posledným v sérii únosov asi 20 cudzincov minulý rok, ktorých však krátko potom prepustili. Doteraz najdlhšie, dva týždne boli v auguste v zajatí v Pásme Gaza dvaja redaktori americkej televíznej siete Fox News.

Nová séria seriálu Doctor Who sa stala vo Veľkej Británii hitom, keď si prvú epizódu naladilo asi 8,2 milióna divákov. V šou televíznej stanice BBC One, v ktorej si úlohu Doktora zahral David Tennant debutovala aj Freema Agyeman - jeho nová asistentka Martha Jones. Seriál pritom uspel v konkurencii filmu Harry Potter, na ktorý sa na ITV 1 pozeralo asi 4,7 milióna divákov. V novej sérii sa pritom Doktor stretne s Williamom Shakespearom a Dalekmi.

Rozzúrení ukrajinskí nacionalisti protestovali proti výberu kontroverzného transvestitu, ktorý bude reprezentovať Ukrajinu na tohtoročnej speváckej súťaži Eurovízie. Demonštrácie sú súčasťou kampane, prostredníctvom ktorej chcú jej organizátori vyvinúť tlak, aby voľbu zrušili. Verku Serdyučku, ktorá si robí žarty zo žien v strednom veku uznáva mnoho ľudí a na Ukrajine je kultovou postavou. Svojimi hlasmi ju podporila väčšina obyvateľov východného suseda Slovenska, no niektorí ju považujú za vulgárnu a ofenzívnu. Ukrajinskí nacionalisti organizovali v nedeľu po celej krajine protesty. Pripravili šou a zbierali podpisy na petíciu. Tvrdia, že Serdyučka je groteskným stereotypom ukrajinského dedinčana a svojím vystúpením v Eurovízii poškodí medzinárodnú reputáciu Ukrajiny. Podľa internetovej stránky BBC majú však iba malé šance uspieť. Podľa väčšiny ľudí, práve táto kontroverzná speváčka môže vyhrať.