27. 8. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Spoločnosť Towercom začala vysielať prostredníctvom antény ďalší program v štandarde Ultra HD. Je ním FunBox 4K od spoločnosti SPI International, ktorý je v testovacom terestriálnom multiplexe dostupný od štvrtka (25.8.). Prináša dokumenty a programy zamerané na scénické umenie a adrenalínové dobrodružstvá.
Stanica vysiela z vysielača Bratislava – Kamzík na 6. kanáli v pásme VHF. Je v poradí druhým takýmto kanálom. Počas letných olympijských hier bolo na Slovensku spustené historicky prvé terestriálne vysielanie v tomto štandarde v podobe stanice RTVS Ultra HD.
Technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy vyjadril radosť zo získania ďalšieho partnera, s ktorým môžu testovať Ultra HD vysielanie cez anténu. To podľa neho ponúka viac detailov, lepší kontrast a bohatšiu farebnosť obrazu. "Cieľom testu je nielen overenie technológie distribúcie Ultra HD a pripravenosti koncových zariadení, ale aj overenie príjmových možností opätovného využitia VHF pásma," skonštatoval.

Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia (EK) dokončila návrh radikálnej reformy legislatívy v oblasti ochrany autorských práv, ktoré umožnia európskym vydavateľstvám požadovať od internetových vyhľadávačov poplatky, ak ukážu časť ich článkov. Podľa informácií denníka Financial Times návrhy budú zverejnené v septembri. Ich cieľom je zmierniť moc veľkých internetových firiem, ktorých silná trhová pozícia vytvára nerovnováhu pri rokovaniach medzi vyhľadávačmi a autormi.
Návrh poskytne vydavateľstvám exkluzívne práva na zverejnenie svojho obsahu na internete. Vyhľadávače, ako Google News, tak budú musieť súhlasiť s ich podmienkami, ak budú chcieť ukázať výťahy či časti článkov. Na druhej strane vydavateľstvá nebudú povinné uvaliť poplatok a môžu ho ponúknuť bezplatne. Európske pravidlá pre autorské práva nepokrývajú jednoduché prepojenie verejne dostupného obsahu, a to sa podľa EK nezmení.
Kritici však poukazujú na neúspech podobného úsilia v Nemecku a Španielsku. Google na túto snahu v Španielsku zareagoval uzatvorením svojej národnej verzie stránky Google News. V Nemecku zas vydavateľstvá ustúpili od poplatkov, aby sa ich články aj naďalej objavovali vo výsledkoch vyhľadávania. Reagovali tak na výrazný pokles sledovanosti, keď sa ich články vo výsledkoch neobjavili.
"Uvedomujú si, že v Nemecku a Španielsku to nefungovalo, ale zo štrukturálneho hľadiska sa snažia o to isté," upozorňuje nemecká europoslankyňa Julia Redaová. Podľa nej ani exkluzívne práva nezlepšia postavenie vydavateľstiev pri vyjednávaní s Google. "Je hlúpe myslieť si, že firmy môžu tento boj vyhrať," dodala poslankyňa.
V iných oblastiach sa reformy riadia príkladom Google. Video portály budú povinné zaviesť technológie, ktoré identifikujú diela kryté autorskými právami. Podobným systémom pracuje aj portál Youtube, ktorý patrí práve Google. Vedci zas budú môcť podľa určitých slovných formulácií hľadať prípadné krádeže častí svojich vedeckých prác.
Snaha o spoplatnenie obsahu ešte viac skomplikuje naštrbené vzťahy medzi Silicon Valley a Bruselom. Obidve strany si vymieňajú čoraz podráždenejšie argumenty v otázkach týkajúcich sa hospodárskej súťaže, daní a ochrany súkromia. Do veci sa tento týždeň zapojilo aj americké ministerstvo financií, ktoré pohrozilo protiopatreniami, ak EK bude pokračovať v daňovom prešetrovaní veľkých korporácií, napríklad, Apple.

Drevené filmové mestečko na pražskom Barrandove, v ktorom sa nakrúcal aktuálne americký historický seriál Knightfall, sa včera podvečer stalo obeťou plameňov. Požiar kulisy napriek enormnej snahe hasičov celkom zničil.
Informovali o tom české elektronické médiá.
Plamene, ktoré zasiahli územie o rozlohe najmenej 100 x 100 metrov, siahali do výšky rádovo metrov. Podľa Českého rozhlasu požiar preskočil aj na porast v okolí.
Ako informoval internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu pražských hasičov Pavlínu Adamcovú, vyhlásili tretí stupeň požiarneho poplachu. Pomáhala aj posádka hasiaceho vrtuľníka, do boja s ohňom nasadili aj vodné delá polície. V akcii bolo sedem útvarov profesionálnych hasičov a ďalších desať jednotiek dobrovoľného hasičského zboru.
Hasiči museli okrem iného chladiť tlakové fľaše, ktoré sa nachádzali v okolí dejiska požiaru.
Polícia, ktorá preventívne evakuovala neďalekú čerpaciu stanicu, mala plné ruky práce aj s odháňaním zvedavcov, ktorí sa prišli potrieť na požiar.
Z dejiska sa ozývali explózie, dym bolo vidieť zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.
Príčiny požiaru, pri ktorom nedošlo k zraneniam, zatiaľ nie sú známe.

Copyright © TASR 2016

26. 8. 2016

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Najviac poslucháčov má Rádio Expres, počúva ho 33,3 percenta respondentov národného prieskumu Market& Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) za piatu až siedmu etapu roka 2016. Výsledky prieskumu agentúre SITA poskytla Linda Kleinertová z MML - TGI. Na druhom mieste je prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu (SRo) - RTVS, Rádio Slovensko s počúvanosťou 29,1 percenta. Tretie je Fun rádio s 22,3 percenta. Počúvanosť 16,4 percenta dosiahlo Rádio Jemné a Rádio Europa 2 má počúvanosť 15,3 percenta. Druhý okruh SRo, RTVS - Rádio Regina počúva 13,7 percenta populácie a Rádio Vlna má počúvanosť 10,9 percenta.
Verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval minulý týždeň“ 41,3-percentnú počúvanosť. Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Jemné, Rádio Vlna, Rádio Europa 2 a ďalšie) dosiahla počúvanosť 38,2 percenta a sieť Radio Group (Fun rádio, 10 regionálnych rádií siete RegioMedia a ďalšie) dosiahla počúvanosť 29,5 percenta. Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval minulý týždeň" predstavuje 89,1 percenta.
V meranom období dosiahli rozhlasové stanice v parametri podiel na trhu (share) nasledovné výsledky: Rádio Expres s 23% podielom na trhu, Rádio Slovensko má 21,9% a s 12,4% podielom nasleduje Fun rádio. Ďalej Rádio Regina s 8,2% a Rádio Jemné s 8,0% podielom na trhu, 7,8% podiel má Rádio Europa 2. Nasleduje Rádio Vlna s 5,6%. Ostatné rozhlasové stanice majú podiel 13,0% z trhu.
Spoločnosť Median SK prieskum uskutočnila od 2. mája 2016 do 24. júla 2016 na vzorke 3 431 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov. Na Slovensku sa tento prieskum kontinuálne robí od roku 1997.
©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská pošta robí štvrtý deň obštrukcie a cenzuruje podľa Igora Matoviča tlač, ktorú doručili SaS a OĽaNO na distribúciu. Verí však, že do pondelka pošta začne s distribúciou. Ako povedal dnes Matovič na tlačovej besede, Slovenská pošta klame, že im strany nedodali potrebné dokumenty. „My sme dodali potrebné dokumenty v pondelok. Žiadali nás o potvrdenie z ministerstva kultúry, že sme periodickú tlač zaregistrovali. A žiadali výpis zo zoznamu periodickej tlače. Ten je voľne dostupný na internete. Žiadali od nás, čo je všeobecne dostupné na internete a žiadali od nás to, čo sme im deň vopred dodali,“ vyhlásil Matovič s tým, že Slovenská pošta tvrdí, že oslovila aj ministerstvo kultúry, aby s nimi distribúciu konzultovala. „Opýtali sme sa na ministerstve a tam o ničom nevedeli,“ uviedol Matovič s tým, že kompetentné oddelenie na ministerstve kultúry má do utorka dovolenku.
Slovenská pošta podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka nie je dôveryhodný sprostredkovateľ, pretože robí obštrukcie. „Takto sa správa filiálka strany Smer-SD. Takto sa Slovenská pošta zapojila do politického boja,“ vyhlásil Galko. Žiada ministra dopravy Romana Brecelyho, aby zasiahol a zastavil tento vývoj v Slovenskej pošte.
Prípad Slovenskej pošty podľa Matoviča však nie je jediný, ktorý robí problémy opozičným stranám. V pondelok má byť míting SaS a OĽaNO v Banskej Bystrici. Informáciu o zvolaní mítingu podali podľa Matoviča šesť týždňov pred jeho konaním. Mesto nereagovalo, až dnes, teda posledný pracovný deň pred konaním mítingu, oznámilo, že míting sa môže konať až od 19:00, aj keď žiadosť opozície bola zaslaná na 18:00.
Slovenská pošta podľa hovorkyne Ivety Dorčákovej mala na doterajšie nerozposlanie časopisu dôvody. Objednávateľ podľa nej najprv žiadal o distribúciu tlače podanej ako neadresná zásielka (leták). „Táto bola neodporučená k distribúcii z dôvodu, že týmto obsahom môže byť zasiahnuté do osobnostných práv človeka,“ vysvetlila Dorčáková s tým, že v prípade letákov nesie pošta zodpovednosť za obsah, a to v postavení šíriteľa reklamy. O pár dní však tlač „bola podaná už ako periodikum, preto pošta bezodkladne požiadala podávateľa o potvrdenie, či ide o riadne zaregistrovanú periodickú tlač“. Pošta tiež požiadala ministerstvo kultúry o informáciu, či daný materiál spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti, ktoré by ako periodická tlač mal spĺňať. „Podávateľ bol informovaný o požiadavke na ministerstvo ako aj o čo najskoršie doplnenie informácií, aby mohla byť tlač riadne distribuovaná,“ dopĺňa hovorkyňa s tým, že ak by dostali doplnenie informácií, celú distribúciu by v zmluvnej lehote dodržali.
Strany SaS a OĽaNO vytvorili noviny, ktoré majú občanom Slovenska priblížiť kauzu Bašternák a dôvody, pre ktoré žiadajú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie a aby sa premiér Robert Fico vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, ktorý postavil podnikateľ Ladislav Bašternák. Noviny vytlačili v českej tlačiarni v náklade dva milióny kusov. Slovenská pošta mala podľa zmluvy zabezpečiť distribúciu do všetkých slovenských domácností. Pošta však noviny nedistribuovala.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

           VÝROKY TÝŽDŇA

"Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov je posledným nástrojom na získavanie zdrojov."
Tibor Bernaťák ,predseda poslaneckého klubu SNS

„Samozrejme, že sa mi nepáči, keď Lindu takto označujú. Linda sa s bývalým manželom nerozviedla, jej muža zabili, a to je nešťastie. Ovdovela, ale jej bývalý muž nebol nikdy trestaný, nikto ho z ničoho neobvinil. Bol z detského domova, a keď sa zoznámili, takmer nič a nikoho nemal. Nepoznal som ho a nemôžem a ani ho nechcem súdiť. Poznám však Lindu a nemyslím si, že by žila s človekom, ktorý by bol povahovo zlý. O tom som presvedčený. Viem, že s ním žila od svojich tínedžerských čias, až pokiaľ nezomrel. Vidím, aká Linda je, a povahu nemohla zmeniť zo dňa na deň. Ja viem, aká je a nemám nutnosť niekoho presviedčať, či to tak je, alebo nie.“
Martin Chren o Linde Zubčákovovej-Čongrády ako mafiánskej vdove



Nominovaní na cenu Hovorca roka 2016

Nominovaní na cenu 
Hovorca roka 2016

Novinári v internetovom hlasovaní na www.mojhovorca.sk, vybrali päť najlepších hovorcov v kategóriách:

Štátna správa a štátny sektor
Samospráva a neziskový sektor
Privátny a komerčný sektor
O víťazovi každej kategórie rozhodla odborná porota. Najlepších hovorcov za rok 2016 Asociácia hovorcov Slovenska slávnostne vyhlásila na Made in Media party 9. októbra 2016 v Bratislave.

Nominovaní v kategórii Samospráva a neziskový sektor za rok 2016

ÁBELOVÁ Miroslava. Hovorkyňa Greenpeace Slovensko

MURCKO Zuzana. Hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie

PLEVA Peter. Hovorca mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy

SEKEREŠOVÁ Zdenka. Hovorkyňa mesta Banská Bystrica

SKOKANOVÁ IvanaHovorkyňa hlavného mesta SR Bratislava

SVRČEKOVÁ Katarína. Hovorkyňa strany Sloboda a solidarita

TETTINGER Marek. Hovorca mestskej časti Bratislava - Nové Mesto

Nominovaní v kategórii Štátna správa a štátny sektor za rok 2016

DOBÁKOVÁ BOLECH Daniela. Hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu

HOLÉCIOVÁ Jana. Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory

CHMEL Boris. Hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR

MACÍKOVÁ Patrícia. Hovorkyňa Finančnej správy

STRAČIAK Matúš. Hovorca Fakultnej nemocnice Trnava

Nominovaní v kategórii Privátny a komerčný sektor za rok 2016

ĎUĎÁKOVÁ Zuzana. Hovorkyňa UniCredit Bank a UniCredit Leasing

JAMBOROVÁ Anna. Hovorkyňa ČSOB finančnej skupiny

KRÁĽ Tomáš. PR a marketingový manažér, hovorca nemocníc Svet zdravia


STUPAVSKÝ Tomáš. Špecialista pre vzťahy s médiami spoločností SWAN, a. s., a SWAN Mobile, a. s.

TÓTH Gabriel. PR špecialista - Investičná skupina Penta

Reakcia Slovenskej pošty, a.s. na tlačovú konferenciu SaS a OĽaNO-NOVA

Reakcia Slovenskej pošty, a.s.
 na tlačovú konferenciu SaS a OĽaNO-NOVA


Slovenská pošta, a.s. je povinná postupovať pri výkone distribúcie periodickej tlače v zmysle zákona č. 167/2008 Z.z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov a takisto v súlade so Všeobecnými poštovými podmienkami, schválenými Úradom pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, s odbornou starostlivosťou dbať na to, aby boli dodržané všetky zákonom stanovené náležitosti.
Dňa 22.8.2016 Slovenská pošta, a. s. obdržala v zmysle dodatku č. 3 k Zmluve o poskytnutí služby letáky, uzatvorenej podľa § 269 ods. 2 Obchodného zákonníka medzi Slovenskou poštou, a. s. a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO – NOVA) požiadavku na distribúciu periodickej tlače s názvom „KALI špeciál“.
Objednávateľ sa ešte predtým dňa 19.8.2016 obrátil na Slovenskú poštu, a. s. so záujmom o distribúciu identickej tlače podanej ako neadresná zásielka (leták) a táto bola právnym oddelením SP, a. s. neodporučená k distribúcii z dôvodu, že týmto obsahom môže byť zasiahnuté do osobnostných práv človeka. V prípade letákov Slovenská pošta, a. s. nesie zodpovednosť za obsah a to v postavení šíriteľa reklamy podľa zákona č. 147/2001 Z.z. o reklame a o zmene a doplnení niektorých zákonov, čo znamená, že prípade porušenia ustanovení tohto zákona SP, a. s. by bola vystavená riziku prípadných súdnych sporov.
Následne bola dňa 22.8.2016 predmetná tlač podaná už ako periodikum pod identickým evidenčným číslom ako bola v minulosti distribuovaná iná tlač pod názvom „VŽDY NA VAŠEJ STRANE“, preto SP bezodkladne požiadala listom podávateľa o potvrdenie, či sa jedná o riadne zaregistrovanú periodickú tlač v zmysle zákona č. 167/2008 Z.z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov a pod ktorým názvom v súčasnosti vydáva príslušnú periodickú tlač. Zároveň SP požiadala o zaslanie príslušného výpisu zo zoznamu periodickej tlače.
Zároveň Slovenská pošta, a. s. požiadala Ministerstvo kultúry SR listom, z dňa 24.8.2016, osobne podaným v podateľni MK SR, o informáciu, či daný materiál spĺňa všetky nižšie uvedené zákonom stanovené náležitosti, ktoré by ako periodická tlač mal spĺňať. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky zabezpečuje evidenciu periodickej tlače, vedie zoznam periodickej tlače a realizuje zápis a zmenu zápisu do zoznamu periodickej tlače, a či je možné ho distribuovať aj v prípade že by periodikum náležitosti nespĺňalo alebo či je potrebné počkať, kým bude vykonaná náprava v zmysle príslušných ustanovení tlačového zákona.
Podľa § 2 ods. 1 tlačového zákona, periodická tlač sú noviny, časopisy alebo iná tlač, vydávaná pod rovnakým názvom, s rovnakým obsahovým zameraním a v jednotnej grafickej úprave, najmenej dvakrát v kalendárnom roku.
Podľa § 6 ods. 2 tlačového zákona, Vydavateľ periodickej tlače je povinný zabezpečiť, aby každé vydanie periodickej tlače obsahovalo
a) názov periodickej tlače,
b) názov regionálneho alebo jazykového vydania periodickej tlače a označenie, že ide o regionálne alebo jazykové vydanie periodickej tlače, ak je periodická tlač vydávaná v zmenenej podobe z hľadiska územného rozsahu rozširovania alebo jazyka vydávania,
c) periodicitu vydávania periodickej tlače,
d) údaje o vydavateľovi periodickej tlače, a to
1. názov, sídlo a identifikačné číslo osoby, ak je právnickou osobou,
2. obchodné meno, miesto podnikania a identifikačné číslo osoby, ak je fyzickou osobou - podnikateľom,
3. meno, priezvisko a adresu pobytu na území Slovenskej republiky, ak je fyzickou osobou,
e) dátum vydania, poradové číslo a ročník vydávania periodickej tlače,
f) cenu výtlačku periodickej tlače,
g) medzinárodné štandardné číslo seriálu (ISSN), ak bolo pridelené,
h) evidenčné číslo periodickej tlače.
Podávateľ bol riadne písomne informovaný o požiadavke postúpenej na Ministerstvo kultúry ako aj písomne požiadaný o čo najskoršie doplnenie požadovaných informácii, aby mohla byť predmetná tlač riadne distribuovaná. Do dnešného dňa sme požadované informácie ako aj doplnenie neobdržali.
Celý jednorazový podaj periodickej tlače je 95 paliet, čo znamená značné nároky na čas spracovania. Ak by sme obdržali doplnenie požadovaných informácií a potvrdení od podávateľa ako aj Ministerstva kultúry, spracovali by sme celú distribúciu v zmluvnej lehote D+4 dni.

Zomrel Michel Butor

Zomrel Michel Butor



Francúzsky spisovateľ a teoretik umenia Michel Butor, posledný zástupca tzv. nového románu, predstaviteľ experimentálnej literatúry, zomrel v stredu vo veku 89 rokov v nemocnici v Contamine-sur-Arve na východe krajiny.
Rodák zo severofrancúzskeho Monsu-en-Baroul bol všestranným literátom, ktorý zanechal nielen romány, ale aj množstvo esejí, básní a umeleckých prekladov.
Informáciu priniesli francúzske elektronické médiá.
Za veľkého bádateľa literatúry označil autora v reakcii na smutnú správu francúzsky prezident Francois Hollande. Aj šéfka rezortu kultúry v Paríži Audrey Azoulayová dnes vyzdvihla všestrannosť zosnulého a jeho túžbu po objavoch a dobrodružstvách.
Michel Butor bol považovaný za jedného z najdôležitejších predstaviteľov tzv. nového románu popri Alainovi Robbe-Grilletovi, Nathalie Sarrauteovej a Claudeovi Simonovi. Niektoré z diel všetkých týchto autorov vyšli svojho času aj v bývalom Československu. Dej ich prác nebol primárny, všetci rezignovali v tejto experimentálnej forme literatúry na prísne chronologické štruktúry rozprávania.
Zosnulý bol laureátom celého radu ocenení vrátane Prix Renaudot a Prix Mallarmé, ako aj literárnej Grand Prix Académie francaise, ktorú mu udelili v roku 2013 za celoživotné dielo.

Copyright © TASR 2016

25. 8. 2016

JOJ Group News

JOJ Group News

Televízna skupina JOJ Group pripravuje spustenie novej voľne šírenej stanice na českom trhu. JOJ Family bude plnoformátová, multižánrová, rodinná televízia, ktorá bude pre českých divákov vysielať to najlepšie z programovej štruktúry TV JOJ.
JOJ Group, podobne ako ostatné slovenské a české televízne skupiny, reaguje na aktuálne snahy o zrušenie nelegálneho šírenia televízií na našom
i českom území a rokuje s operátormi o vypnutí TV JOJ v Česku. Slovenské komerčné televízie majú v súčasnosti na území ČR svojho stáleho českého diváka, preto sa JOJ rozhodla ponúknuť českému publiku plnohodnotnú alternatívu, a tou bude práve nová stanica JOJ Family, ktorej vysielanie odštartuje už v septembri.
JOJ Family bude voľne šírená ako DVB-T stanica, zaradená do 4. českého multiplexu a postupne dostupná tiež v ponuke českých satelitných, káblových
či IPTV operátorov. JOJ Family bude v komerčných aktivitách zastupovať spoločnosť Atmedia, do ktorej portfólia v rámci mediálneho zastupiteľstva
od augusta patrí aj JOJ Cinema. Z distribučného hľadiska bude JOJ Family voči operátorom zastupovať mediálna spoločnosť AXOCOM, ktorá distribučne zastupuje v ČR a SR tiež filmovú stanicu JOJ Cinema.
Už v názve novej stanice JOJ Family je zakódované jej cielenie na rodinného diváka, pre ktorého bude televízia vysielať predovšetkým spoločné česko-slovenské formáty s tradíciou, akou je napríklad lokálna verzia najúspešnejšej talentovej show na svete Česko Slovensko má talent. Po prvýkrát túto show nebude v Čechách vysielať TV Prima, ale práve nová JOJ Family.
Českí diváci sa tiež môžu tešiť na scripted reality formát Soudní síň, ktorý sa nakrúca špeciálne pre JOJ Family v českom jazyku a s českými protagonistami.
V programovej ponuke nebudú chýbať ani úspešné slovenské seriály predabované do češtiny, napríklad súčasný komediálny hit Naši, českému publiku už známy Dr. Dokonalý či Doktorka Ema, v hlavných úlohách s herečkami Soňou Norisovou a Zuzanou Kronerovou, ktoré sú často obsadzované do českých televíznych a filmových diel.
V slovenčine bude JOJ Family vysielať seriály, v ktorých si zahrali v Česku rovnako známi herci, ako napríklad ZOO (Tomáš Hanák, Ján Koleník, Táňa Pauhofová), Keby bolo keby (Aňa Geisslerová, Roman Luknár, Ján Koleník, Zuzana Fialová) a ďalšie.
JOJ Family ponúkne divákom tiež najnovšiu súťažno-zábavnú show Uhádni môj vek či slovenské sitkomy Hoď svišťom, Svet podľa Evelyn alebo Dvojičky. Samozrejmosťou v rámci vysielania českej stanice budú aj úplné novinky, ktoré
v najbližšej sezóne odpremiéruje spolu s TV JOJ na Slovensku - za všetky spomeňme nové seriály Za sklom, Pravá tvár alebo Hotel.
Českí diváci budú sledovať program JOJ Family z časti v pôvodnom slovenskom alebo českom znení a z časti v dabovanej češtine. Obsah vysielacej štruktúry bude vo veľkej miere zhodný so slovenskou televíziou JOJ, vrátane spravodajských relácií vo večernom prime time, konkrétne Krimi a Noviny.

Stanica bude mať vlastnú webovú stránku jojfamily.cz a takisto fanpage na Facebooku v češtine.

Zastúpenie národnostných menšín v SR by sa malo odraziť aj v programe RTVS

Zastúpenie národnostných menšín v SR by sa
malo odraziť aj v programe RTVS

Program verejnoprávneho vysielateľa by mal podľa Strany maďarskej komunity (SMK) zohľadňovať zastúpenie národnostných menšín medzi obyvateľmi Slovenska. Preto chce mimoparlamentná strana iniciovať legislatívnu zmenu a obrátiť sa na Ministerstvo kultúry SR.
Predseda Republikovej rady SMK Péter Őry na dnešnej tlačovej konferencii upozornil na to, že podiel programov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v jazyku národnostných menšín sa značne odlišuje od percentuálneho podielu obyvateľstva patriaceho k národnostnej menšine, ktoré zistilo sčítanie obyvateľov, bytov a domov v roku 2011. Ako príklad uviedol vysielanie v maďarskom jazyku v televíznom programe RTVS. "Kým v roku 2015 to bolo v priemere 56 minút týždenne, podľa percentuálneho podielu maďarskej národnostnej menšiny v rámci celkového zloženia obyvateľstva SR by to mali byť štyri hodiny denne," uviedol Őry. Zdôraznil zároveň, že návrh novely vychádza v ústrety potrebám všetkých národnostných menšín v SR.
Podpredsedníčka SMK pre samosprávy a verejnú správu Ildikó Kőrösi poukázala na to, že právo na pomerné vysielanie je síce zabezpečené v zákone o RTVS, znenie zákona je však potrebné upraviť tak, aby mohla byť litera zákona efektívnejšie naplnená. "Preto navrhujeme doplniť zákon o vysielaní a retransmisii o výslovný spôsob určenia podielu programových služieb RTVS vysielaných v jazyku národnostných menšín podľa výsledkov sčítania," ozrejmila. Podľa predstaviteľov SMK by sa zmenou podarilo zosúladiť zákon o RTVS s Ústavou SR i ustanovením zákona o používaní jazykov národnostných menšín.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetový koncern Google získal nového manažéra pre projekt vývoja špeciálnych balónov, ktoré zabezpečia internet pre odľahlé oblasti. Tom Moore pracuje v branži už 20 rokov a okrem iného je zakladateľom spoločnosti WildBlue Communications, ktorá ponúka internetové pripojenie pomocou satelitov. Podľa agentúry DPA doterajší vedúci projektu s označením Project Loon Mike Cassidy získa nové úlohy v technologickom laboratóriu Google X.
Google zároveň vyzdvihol pokroky, ktoré v tomto projekte dosiahli. Balóny pri testoch preleteli viac než 17 miliónov kilometrov a mnohé sa vo vzduchu udržali vyše 100 dní. Jeden z nich dokonca prekonal svetový rekord, keď letel 187 dní. Medzičasom je Google schopný pomocou laseru prenášať dáta medzi balónmi vzdialenými 100 kilometrov. Facebook spustil podobný projekt, stavil však na drony poháňané slnečnou energiou.
Alphabet, materský koncern Google, v súčasnosti pracuje na tom, aby vývojové projekty prispôsobil podnikateľskému úspechu. Ostatné divízie, mimo Google, totiž prinášajú skôr vysoké náklady. Ich tržby síce v 2. kvartáli medziročne stúpli zo 74 na 185 miliónov USD (164,18 milióna eur), no v celkovej bilancii zavážili len minimálne. V prvom rade preto, že ich straty medziročne stúpli zo 660 na 859 miliónov USD. Finančná riaditeľka Ruth Poratová akcionárom sľúbila väčšiu disciplínu pri investíciách.

Copyright © TASR 2016

Božská Florence

Božská Florence


24. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Sarah Paulson sa pridala k obsadeniu pripravovanej televíznej antológie Feud. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom informoval tvorca seriálu Ryan Murphy. Štyridsaťjedenročná rodáčka z Tampy stvárni už zosnulú herečku Geraldine Page.
Každá sezóna dramatickej antológie prinesie príbeh o konkrétnom mediálne známom konflikte. Prvá séria sa bude zameriavať na zákulisný spor medzi herečkami Joan Crawford a Bette Davis počas nakrúcania ich spoločnej snímky Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? (1962). Prvú menovanú stvárni Jessica Lange, v úlohe Davis sa zas predstaví Susan Sarandon. Okrem nich a spomínanej Paulson sa v seriáli objavia aj Alfred Molina ako Robert Aldrich, Catherine Zeta-Jones ako Olivia de Havilland, Stanley Tucci ako Jack L. Warner, Judy Davis ako Hedda Hopper a Dominic Burgess ako Victor Buono. Nakrúcanie sa začne na jeseň, pričom prvá sezóna bude mať osem epizód. Tie uvedie televízia FX na budúci rok. Spomínaný Murphy bude spolu s Bradom Pittom a Dede Gardner výkonným producentom a tiež bude niektoré epizódy režírovať.
Sarah Catharine Paulson je známa najmä z hororovej antológie American Horror Story (2011), pričom v prvej sezóne s podtitulom Murder House stvárnila Billie Dean Howard, v druhej (Asylum) si zahrala Lanu Winters, v tretej (Coven) sa predstavila ako Cordelia Foxx, vo štvrtej (Freak Show) hrala Bette a Dot Tattlerové a v zatiaľ poslednej piatej (Hotel) stvárnila Sally. Predstavila sa aj vo filmoch Po čom ženy túžia (2000), Kašlem na lásku (2003), Serenity (2005), Silvestrovská noc (2011), Martha Marcy May Marlene (2011), Mud (2012), 12 rokov otrokom (2013), Carol (2015), v televíznej snímke Prezidentské voľby (2012) či v prvej sérii kriminálnej antológie American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson (2016). Na konte má dve nominácie na Zlaté glóbusy a šesť na Primetime Emmy.

Britská televízia BBC plánuje v najbližších štyroch rokoch spracovať ďalších sedem drám od anglickej spisovateľky Agathy Christie. Rozhodnutie prišlo po diváckom úspechu minisérie A neostal ani jeden (2015), ktorá je adaptáciou rovnomenného románu známeho aj ako Desať malých černoškov. Projekty vzniknú v spolupráci televíznej stanice BBC One a spoločnosti Agatha Christie Limited, ktorá spravuje knižné a mediálne práva k autorkiným dielam, pričom zatiaľ sú potvrdené adaptácie titulov Ordeal by Innocence (v češtine vyšla ako Zkouška neviny, pozn. red.), Nakoniec príde smrť a Vraždy podľa abecedy.
Prvým dielom, ktoré by sa z ohlásených projektov malo dostať na televízne obrazovky, bude spomínané Ordeal by Innocence. Produkciu zastrešuje spoločnosť Mammoth Screen, pričom do projektu sa zapojí aj Sarah Phelps. Tá pre BBC prepísala autorkinu tvorbu aj pre menovanú minisériu A neostal ani jeden, ako aj pre pripravovanú dvojdielnu adaptáciu poviedky Witness for the Prosecution (v češtine vyšla ako Svědek obžaloby, pozn. red.) s Tobym Jonesom, Andreou Riseborough, Kim Cattrall, Davidom Haigom, Billym Howleom a Monicou Dolan.  

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Antony Jay

Zomrel Antony Jay

 Vo veku 86 rokov zomrel v nedeľu anglický režisér a scenárista Antony Jay, ktorý sa preslávil predovšetkým ako spolutvorca politického sitkomu Iste, pán minister (1980 - 1984) a jeho pokračovania Iste, pán premiér (1986 - 1988). Ako uviedol jeho hovorca, Jay zomrel po dlhej chorobe, ktorú však bližšie nešpecifikoval.
Antony Rupert Jay sa narodil 20. apríla 1930 a do BBC Television nastúpil v roku 1955, pričom spočiatku sa podieľal na publicistickej relácii Tonight. Neskôr napísal napríklad scenár televízneho dokumentu Royal Family (1969). Spomínané sitkomy Iste, pán minister a Iste, pán premiér v hlavnej úlohe s Paulom Eddingtonom vytvoril spoločne s Jonathanom Lynnom. V roku 2013 sa podieľal aj na šiestich nových epizódach druhého menovaného seriálu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

Zomrel Steven Hill

Zomrel Steven Hill

Vo veku 94 rokov zomrel americký herec Steven Hill známy tiež ako prokurátor Adam Schiff zo seriálu Zákon a poriadok (1990 - 2010). Naposledy vydýchol v utorok 23. augusta doma v meste Monsey v štáte New York. Magazínu The Hollywood Reporter informáciu potvrdil jeho syn Yehoshua Hill. "Steven nebol len jeden z naozaj významných hercov jeho generácie, on bol jeden z najinteligentnejších ľudí, ktorých som kedy stretol," vyjadril sa v stanovisku režisér spomínaného projektu Dick Wolf. Herec po sebe zanechal svoju druhú manželku Rachel, s ktorou má päť detí. Z prvého manželstva s kolegyňou Selmou Stern po ňom zostali štyria potomkovia.
Steven Hill sa narodil 24. februára 1922 v Seattli. Po službe u amerického námorníctva počas druhej svetovej vojny sa presťahoval do New Yorku, kde v roku 1946 získal svoju prvú divadelnú rolu v hre A Flag Is Born, v ktorej si zahral po boku Marlona Branda. O štyri roky neskôr debutoval na filmovom plátne v krimidráme A Lady Without Passport (1950) s Hedy Lamarr a v roku 1952 začal pracovať aj pre televíziu. Následne sa predstavil v snímkach The Goddess (1958), Kiss Her Goodbye (1959), A Child Is Waiting (1963) a Na vlásku (1965). V tom čase tiež začal účinkovať vo viacerých seriáloch ako napríklad Route 66 (1960 -1964), The Untouchables (1959 - 1963) alebo Utečenec (1963 - 1967). V rokoch 1966 a 1967 sa predstavil v sérii Mission: Impossible, kde stvárňoval hlavnú postavu, vedúceho tajnej jednotky IMF Daniela Briggsa, pričom sa po odchode z projektu na desať rokov prestal venovať herectvu.
Po návrate na televízne obrazovky v seriáli The Andros Targets (1977) si ešte zahral v tituloch Som na rade (1980), Očitý svedok (1981), Bohaté a slávne (1981), Jentl (1983), Učitelia (1984), Garbo hovorí (1984), Špinavý obchod (1986), Orli práva (1986), Pálenie záhy (1986), Brighton Beach Memoirs (1986), Čas zastaviť sa (1988), Biely palác(1990), Billy Bathgate (1991) a Firma (1993). Spomínaný seriál Zákon a poriadok, v ktorom hral v rokoch 1990 - 2000, bol jeho posledným veľkým projektom. V roku 2002 odišiel do dôchodku.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzska mediálna skupina Vivendi by mala zaplatiť 570 miliónov eur za odstúpenie od partnerstva so spoločnosťou Fininvest, rodinným podnikom bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Informovala o tom agentúra DPA.
Vivendi v júli odstúpil od dohody, ktorú obidve strany uzatvorili len tri mesiace predtým. V rámci dohody mal Vivendi odkúpiť 100 % spoločnosti Mediaset Premium, stratovej televíznej dcéry skupiny Mediaset, ktorá zas patrí Fininvestu. Dohoda obsahovala aj výmenu akcií, v rámci ktorej by Vivendi vlastnil 3,5 % v Mediasete, a naopak, Mediaset by získal 3,5 % vo Vivendi.
Fininvest požiadal milánsky súd, aby nariadil Vivendi dodržať zmluvu a vyplatiť odškodné. "Škody dosahujú minimálne 570 miliónov eur a okrem iného vyplývajú z poklesu akcií Mediasetu po odstúpení od zmluvy a poškodenia imidžu firmy," tvrdí Fininvest.
Podľa DPA zmena v postoji Vivendi vyplývala z faktu, že obchodné čísla Mediaset Premium boli horšie, než Vivendi predpokladal pri podpísaní dohody.

Copyright © TASR 2016

K zodpovednosti za nočný útok ručným granátom na budovu Kosovského rozhlasu a televízie (RTK) sa prihlásila doteraz neznáma organizácia Rugovasit.
Ako dôvod označila dohodu s Čiernou Horou o vytýčení vzájomnej hranice, ktorú by v blízkej budúcnosti mali ratifikovať.
Tento prejav násilia odsúdila vláda v Prištine, všetky politické strany a medzinárodné spoločenstvo ako útok proti slobode prejavu.
RTK sa podľa vyhlásenia útočníkov postavil na stranu vlády a tá chce "predať" ich horské pastviny, informuje denník Koha Ditore.
Rugovasit je údajne zoskupením občanov z horského regiónu Rugova na západe Kosova. Tamojší obyvatelia z pohraničia s Čiernou Horou sa sťažujú, že tisícky hektárov ich pôdy pripadnú v súlade s danou dohodou susednej krajine.
Dokument, ktorý podpísali vlani v auguste vo Viedni, stále kritizuje aj kosovská opozícia.
Nočný výbuch neďaleko satelitných zariadení verejnoprávnej stanice spôsobil materiálne škody, k zraneniam osôb nedošlo.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Severná Kórea začala prevádzku služby, ktorá je označovaná za miestne obdobu internetovej videopožičovne a televízie Netflix. Diváci si vďaka službe budú môcť prehrať dokumentárne programy o komunistických vodcoch z dynastie Kimov a učiť sa rusky alebo anglicky. Technológia údajne umožňuje divákom sledovať v reálnom čase päť rôznych televizních kanálov. Všetky vysielajú štátom schválené spravodajské a vzdelávacie relácie. Rovnako je možné pripojiť sa ku štátom kontrolovanému intranetu a nájsť informácie o aktivitách vodcu Kim Čong-una a ideológiu vládnucej strany.

Zdroj: CT TXT

Zoznam najlepších filmov 21. storočia

Zoznam najlepších filmov 21. storočia

Mysteriózna dráma Mulholland Drive (2001) režiséra Davida Lyncha je podľa ankety BBC Culture najlepším filmom 21. storočia. Prvenstvo získala v rebríčku sto najlepších snímok za posledných 16 rokov, ktoré vybralo 177 kritikov a kritičiek z 36 krajín sveta. Snímka v hlavnej úlohe s Naomi Watts tak predbehla oscarové filmy ako Spotlight (2015), 12 rokov otrokom (2013) a Táto krajina nie je pre starých (2007), pričom prvý menovaný skončil na 88. mieste, druhý na 44. mieste a tretí sa umiestnil desiaty.
Druhou najlepšou snímkou sa stala romantická dráma Stvorení pre lásku (2000), treťou zase Čierna krv (2007) a štvrtú priečku obsadil japonský animovaný film Cesta do fantázie (2001). Prvú päťku uzatvára 12-ročný projekt Richarda Linklatera Chlapčenstvo (2014). Top desiatku najlepších snímok doplnili Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004), Strom života (2011), Raz dva (2000) a Rozchod Nadera a Simin (2011).

20 najlepších filmov 21. storočia podľa ankety BBC Culture:

1. Mulholland Drive (David Lynch, 2001)
2. Stvorení pre lásku (Kar-wai Wong, 2000)
3. Čierna krv (Paul Thomas Anderson, 2007)
4. Cesta do fantázie (Hayao Miyazaki, 2001)
5. Chlapčenstvo (Richard Linklater, 2014)
6. Večný svit nepoškvrnenej mysle (Michel Gondry, 2004)
7. Strom života (Terrence Malick, 2011)
8. Raz dva (Edward Yang, 2000)
9. Rozchod Nadera a Simin (Asghar Farhadi, 2011)
10. Táto krajina nie je pre starých (Joel a Ethan Coenovci, 2007)
11. Vnútri Llewyna Davisa (Joel a Ethan Coenovci, 2013)
12. Zodiac (David Fincher, 2007)
13. Potomkovia ľudí (Alfonso Cuarón, 2006)
14. Akt zabitia (Joshua Oppenheimer, 2012)
15. 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (Cristian Mungiu, 2007)
16. Holy Motors (Leos Carax, 2012)
17. Faunov labyrint (Guillermo Del Toro, 2006)
18. Biela stuha (Michael Haneke, 2009)
19. Mad Max: Zbesilá cesta (George Miller, 2015)
20. Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, 2008)

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

23. 8. 2016

Reakcia Nadácie otvorenej spoločnosti na článok B. Kollára

Reakcia Nadácie otvorenej 
spoločnosti na článok B. Kollára

Dovoľte mi reagovať na článok uverejnený v piatok 20.08. 2016 v online médiu Konzervatívny výber pod menom Borisa Kollára. Účelové spájanie navzájom nesúvisiacich informácií v článku má za cieľ posilniť v čitateľovi predsudky a strach z LGBTI komunity a moslimov. Je veľmi smutné i odsúdeniahodné, že na šírenie strachu z islamu si autor zvolil násilnú smrť tureckej aktivistky a zároveň využil priestor na skrytý útok proti aktivitám LGBTI komunity na Slovensku.Strach prvý – údajné šírenie „homosexualizmu“.
Autor tvrdí, že platení aktivisti zo zahraničia (fotografia riaditeľa Nadácie otvorenej spoločnosti z Dúhového PRIDEu v Bratislave ako dôkaz) šíria o autorovi lož o jeho nenávisti k LGBTI komunite, pričom on sám je len proti „politickému a kultúrnemu homosexualizmu, ktorého cieľom je zmena spoločnosti.“
Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF) sa k autorovi a jeho vzťahu k LGBTI komunite doposiaľ oficiálne nevyjadrovala. Cena Homofób roka, ktorú autor spomína, nepatrí medzi aktivity Nadácie. Je dielom Inštitútu ľudských práv.
Transparent „Dúhou proti islamofóbii“ si náhodou niesol v sprievode neznámy účastník bratislavského pochodu bez riadenia „zhora“. Rovnako ako si iný mladík niesol svoj nápis „Kresťan.Gej.Hrdý.“
Únik „sorošových emailov“, ktorý konšpiračné weby šíria pod názvom „DC-leaks“ a autor článku okrajovo spomína ako kompromitujúci, obsahuje bežnú mailovú korešpondenciu nadačnej siete, ktorej obsahom sú verejne dostupné informácie o financovaní aktivít na podporu otvorenej spoločnosti.
Niekto môže vnímať financovanie tréningu sudcov, prokurátorov alebo investigatívnych novinárov ako škodlivý, z nášho pohľadu je ich široké vzdelanie základným predpokladom na vytvorenie spravodlivej spoločnosti. Všetky výročné správy Nadácie sú voľne dostupné na www.osf.sk
Strach druhý: autor považuje násilnú smrť tureckej LGBTI aktivistky Hände Kader za jasný dôkaz toho, že islam je viera násilia a nenávisti vrátane menšín. Píše, že „hoci homosexualita nie je v Turecku nezákonná, aktivisti hovoria, že diskriminácia LGBT ľudí je stále samozrejmosťou.“
Presne túto vetu však môžu použiť aj slovenskí LGBTI aktivisti pre pomery panujúce na Slovensku. Skutočnosť je totiž taká, že „obyčajní gejovia, ktorí žijú svoj každodenný normálny život na Slovensku“ a ktorých si autor „váži“ sú aj dnes vo väčšinovej spoločnosti ostrakizovaní a diskriminovaní. Informácie o tom, že to nie je len vec pocitov našej verejnosti, ale aj názor inštitúcií prináša i slovenská denná tlač, napríklad TU.
Že Dúhový PRIDE musí v Bratislave chrániť ozbrojená Polícia SR a jeho účastníkov oddeliť od zvyšku verejnosti bariérami hovorí skôr o tom, že je to práve u nás, kde panuje zvýšená miera intolerancie voči základným ľudským právam jednej menšiny.
V rámci EÚ vykazujeme najnižšiu mieru tolerancie žiaľ voči akejkoľvek inakosti – nielen voči LGBTI komunite, ale aj voči zdravotne postihnutým. Celý prieskum nájdete TU.
LGBTI komunita je žiaľ vystavená násiliu všade na svete, nielen v Turecku. Je preto prirodzené predpokladať, že predseda parlamentnej politickej strany, verejný činiteľ a človek, ktorý si gejov váži, ktorý navyše prejavuje pozoruhodnú empatiu voči jednotlivcom svojimi aktivitami na poli charity, bude stáť jednoznačne na strane tých, ktorí sa u nás ani zďaleka necítia bezpečne a bude požadovať také spoločenské zmeny, ktoré tejto komunite prinesú bezpečie a nediskrimináciu.
Je všeobecne známe, že strach je najľahšia cesta k upriameniu pozornosti i popularite. V čase, kedy sú hrozby spoločenského vývoja reálne, by sme však od predstaviteľa verejnej služby očakávali oveľa zodpovednejší postoj.
Ján Orlovský, správca Nadácie otvorenej spoločnosti

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec Rupert Grint, známy ako Ron Weasley z filmovej série o Harrym Potterovi (2001 - 2011), sa predstaví v seriálovej adaptácii krimikomédie Podfu(c)k (2000). V desaťdielnom projekte streamovacej platformy Crackle spoločnosti Sony Pictures Entertainment sa predstaví ako neusporiadaný chlapík Charlie Cavendish. Dvadsaťsedemročný herec bude zároveň aj jeho výkonným producentom.
Spolu s Grintom si v seriáli zahrajú aj Dougray Scott a Ed Westwick, ktorí stvárnia Vica Hilla a Sonnyho Castilla. Nakrúcanie sa začne na budúci týždeň v Manchestri, pričom k divákom by sa mala séria dostať v roku 2017.
Ako uviedli zástupcovia Crackle v stanovisku, projekt sa bude niesť v duchu prostredia filmovej predlohy, ale bude sa odohrávať v inom svete, ktorý sa ňou inšpiroval. V originálnej snímke Guya Ritchieho, ktorá vznikla na motívy skutočných udalostí, si zahrali Jason Statham, Brad Pitt, Benicio Del Toro či Vinnie Jones.
Rupert Grint sa do povedomia filmových fanúšikov a fanúšičiek dostal najmä ako spomínaný Ron Weasley z filmov o Harrym Potterovi, kde si zahral po boku Daniela Radcliffa a Emmy Watson. Objavil sa tiež v snímkach Lekcie riadenia (2006), Cherrybomb (2009), Neriadená strela (2010), Kríž cti (2012) alebo CBGB - Kolíska punku (2013).

Americká spoločnosť Netflix a kanadská stanica CBC spoločne pripravujú adaptáciu známeho románu Anna zo Zeleného domu (1908) kanadskej autorky Lucy Maud Montgomery. Názov seriálu bude Anne a scenár prvej osemdielnej sezóny vytvorí Moira Walley-Beckett, producentka a scenáristka seriálu Breaking Bad (2008 - 2013), ktorý je na Slovensku známy aj ako Perníkový tatko. Producentkou bude Miranda de Pencier zo spoločnosti Northwood Entertainment a dvojhodinovú pilotnú epizódu bude režírovať Niki Caro, režisérka filmu Pán veľrýb (2002). Nakrúcanie sa začne budúci mesiac a seriál by sa mal na obrazovkách objaviť budúci rok.
Román Anna zo Zeleného domu pôvodne vyšiel v roku 1908 a odvtedy sa predalo viac ako 50 miliónov výtlačkov. Kniha má za sebou množstvo adaptácií, či už išlo o divadelné hry, televízne seriály alebo filmy.
 

Televízne celebritky Jessica Hayesová a Katie Salmonová si už nikdy nepozrú naživo dostihy vo Veľkej Británii. Účastníčky zoznamovacej reality-šou Love Island stanice ITV2 dostali doživotný zákaz vstupu na všetky hipodrómy v kolíske turfu za to, že v marci na cheltenhamskom festivale skokanského odvetvia National Hunt rozjarene pózovali hore bez z balkóna VIP-lóže. Rovnaký dištanc dostali aj futbalisti z nižších súťaží James Collins (teraz Crawley Town, v čase incidentu bol na hosťovaní zo Shrewsbury Townu v Northampton Towne) a Samir Carruthers (Milton Keynes Dons), ktorých objektívy zachytili ako v rovnakej lóži močili do pohárov, Collins aj vylieval obsah ponad zábradlie. Obaja hneď dostali od svojich klubov pokuty vo výške dvojtýždňovej mzdy. Hayesová a Salmonová môžu požiadať Britskú dostihovú autoritu (BHA) o podmienečné zrušenie trestu po troch rokoch, Collins po dvoch a Carruthers po jednom. Informácie priniesol Racing Post.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na budovu kosovského verejnoprávneho rozhlasu a televízie v noci nadnes zaútočili ručným granátom, ktorý spôsobil materiálnu škodu. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na kosovskú políciu.
Vo vyhlásení polície sa uvádzalo, že granát dopadol do dvora sídla Kosovského rozhlasu a televízie (RTK) v hlavnom meste Priština. Pri útoku nikto neutrpel zranenia.
Násilie odsúdila vláda, všetky politické strany a medzinárodné spoločenstvo ako útok proti slobode prejavu.
K útoku došlo v období politického napätia, spôsobovaného dohodou s Čiernou Horou o vytýčení vzájomnej hranice a ďalšou dohodou so Srbskom, ktorá zaručuje viac právomocí etnickým Srbom v Kosove.
Kosovská opozícia často narušovala prácu parlamentu slzotvorným plynom priamo v rokovacej sále a tiež ďalšími násilnosťami. Jej podporovatelia sa dostávali do potýčok s políciou pred budovou zákonodarného zhromaždenia v snahe prekaziť schválenie dohôd.

Copyright © TASR 2016

Prieskum Median SK- televízia a rozhlas

Prieskum Median SK-
televízia a rozhlas

Najviac divákov má Televízia Markíza a poslucháčov Rádio Expres. Vyplýva to z výsledkov národného prieskumu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) za 1. kvartál 2016 a 2. kvartál 2016, ktoré agentúre SITA poskytla Linda Kleinertová z MML - TGI. Podľa prieskumu najvyššie percento sledovanosti televíznych staníc dosiahla Televízia Markíza so sledovanosťou 51 percent. Sledovanosť na úrovni 33 percent zaznamenala TV Joj, za ňou sa umiestnila televízna Jednotka RTVS s 26 percentami.
Verejnoprávny RTVS je v rebríčku počúvanosti rádií druhý po dlhodobo najpočúvanejšom súkromnom rádiu Expres. Rádio Expres v rebríčku najviac počúvaných rádií vedie 19 percentami. Na druhom mieste je prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu (SRo) - RTVS, Rádio Slovensko s počúvanosťou 18 percent. Tretie je Fun rádio s jedenástimi percentami. Počúvanosť osem percent dosiahlo Rádio Jemné a Rádio Europa 2 má počúvanosť 7 percent. Druhý okruh SRo, RTVS - Rádio Regina počúva šesť percent populácie a Rádio Vlna má počúvanosť 5 percent.
Verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval včera“ 26-percentnú počúvanosť. Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Jemné, Rádio Vlna, Rádio Europa 2 a ďalšie) dosiahla počúvanosť 20 percent a sieť Radio Group (Fun rádio, 10 regionálnych rádií siete RegioMedia a ďalšie) dosiahla počúvanosť 15 percent. Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval včera" predstavuje 66 percent.
Markíza Group (TV Markíza, Doma a Dajto) dosiahla v parametri "sledoval včera" 54 percent. Televízna skupina Joj group (TV Joj, Plus, Wau a ďalšie) sledovanosť 35 percent a Rozhlas a televízia Slovenska (Jednotka a Dvojka RTVS) 27 percent.
V 1. a 2. kvartáli 2016 malo spomedzi sledovaných rozhlasových staníc najvyšší podiel na trhu Rádio Expres s podielom 23 percent. Rádio Slovensko dosiahlo 22-percentný podiel na trhu. S 13-percentným podielom sa na treťom mieste umiestnilo Fun rádio. Ďalej nasleduje Rádio Jemné, Rádio Regina a Rádio Europa 2 zhodne 8 percent. Rádio Vlna dosiahlo 6 percent. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 11 percent z trhu. Poradie jednotlivých slovenských televíznych staníc v podiele na trhu (share) otvára s 39-percentným podielom TV Markíza. TV Joj dosiahla podiel na trhu 22 percent a za ňou sa so 17 percentným podielom na trhu objavila Jednotka.
Spoločnosť Median SK prieskum uskutočnila v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media od 11. januára 2016 do 26. júna 2016 na vzorke 4 466 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov. Na Slovensku sa tento prieskum kontinuálne robí od roku 1997.

2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Prieskum Median SK-Tlač

Prieskum Median SK-Tlač


Najviac čitateľov má z celoštátnych denníkov Nový Čas. V rebríčku čítanosti nasledujú denníky Sme a Pravda. Vyplýva to z výsledkov národného prieskumu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) za 1. kvartál 2016 a 2. kvartál 2016, ktoré agentúre SITA poskytla Linda Kleinertová z MML - TGI. Posledné vydanie niektorého z celoštátnych denníkov čítalo 30 percent populácie vo veku 14 až 79 rokov. Za posledných 14 dní si niektorý celoštátny denník prečítalo 65 percent populácie. Nový Čas si prvú pozíciu v rebríčku čítanosti celoštátnych denníkov udržal s čítanosťou 15 percent, denníky Sme a Pravda majú čítanosť šesť percent. S päťpercentnou čítanosťou nasleduje denník Plus jeden deň a Šport so štyrmi percentami. Korzár spolu s denníkom Hospodárske noviny majú čítanosť tri percentá obyvateľov.
Niektorý z monitorovaných týždenníkov si prečíta alebo prelistuje 40 % populácie. Najčítanejším týždenníkom je Plus 7 dní s čítanosťou 8 %. Ďalšie pozície obsadili so šesťpercentnou čítanosťou týždenníky Život, Nový Čas pre ženy a Báječná žena. Nasleduje Slovenka a Eurotelevízia so 4 % a prehľad uzatvára týždenník Katolícke noviny s 3 %. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (regionPRESS) dosiahla 11-percentnú čítanosť, sieť Petit Press MY noviny má čítanosť 6 %.
Celková čítanosť dvojtýždenníkov predstavuje 14 %. Najčítanejším titulom medzi dvojtýždenníkmi je TV max s 5 %. Nasleduje Tele plus a Bratislavské noviny s 2 %. Dvojtýždenníky Relax a Naše noviny dosahujú 1 % čítanosť. Sieť titulov ECHO (dvojtýždenníky) dosiahla čítanosť 3 %.
Celková čítanosť mesačníkov v 1. a 2. kvartáli 2016 bola podľa prieskumu na úrovni 43 %. Poradie mesačníkov, ktoré sú na Slovensku bežne dostupné, otvára časopis Záhradkár s 8%. Čítanosť 7% má mesačník Zdravie. Nasledujú Eva a EMMA s čítanosťou 5%. Ďalší je mesačník Nový čas Krížovky so 4%. Nasledujú týždenníky Kam do mesta a Auto magazín s 3% čítanosťou.
Spoločnosť Median SK prieskum uskutočnila v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media od 11. januára 2016 do 26. júna 2016 na vzorke 4 466 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov. Na Slovensku sa tento prieskum kontinuálne robí od roku 1997.

2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nezabudnuteľná jeseň s RTVS

Nezabudnuteľná jeseň s RTVS

Programové priority v jesennom televíznom a rozhlasovom vysielaní prezentoval dnes napoludnie manažment verejnoprávneho RTVS. Divákom a poslucháčom sľubuje programovo bohatú jeseň a zároveň aj pozýva na spoločnú oslavu 90. výročia rozhlasu a 60. výročia televízie na Slovensku.
Televízna Jednotka ponúkne premiéry filmov z produkcie RTVS, medzi nimi Učiteľka, Vojtech či Wilsonovo. Pondelkové filmové kino uvedie snímky Colette, Dom, Eštebák, Chodník cez Dunaj, Krok do tmy, Lidice, Nedodržaný sľub či Všetko čo mám rád. Nebude chýbať televízna klasika v podobe filmov Ako sa Vinco zaťal, Bičianka z doliny, Živý bič či Tri gaštanové kone. Premiéru bude mať program Zlaté časy, ktorý bude čerpať z bohatého televízneho archívu. Novým bude aj program Strom želaní s moderátorom Matejom Sajfom Cifrom, druhá séria seriálu Doktor Martin II., pokračovanie budú mať šou Nikto nie je dokonalý či Milujem Slovensko. Dvojka ponúkne od septembra Návrat bratislavských pondelkov. V septembri bude mať premiéru aj dokumentárna séria Televízia za dverami, ktorú bude uvádzať archivár Milan Antonič.
„Jeseň v televíznom vysielaní bude zaujímavá, pestrá. Prinesieme celý rad premiérových filmov, medzi nimi Eva Nová, ktorá získala celý rad ocenení, Agáva či Domáca opatera aj ďalšie tituly z posledného obdobia. Pripravili sme nový zábavný program, ktorý mapuje 60 rokov Slovenskej televízie, hostiteľmi budú Elena Vacvalová a Dano Heriban, chceme sa cez širšie súvislosti pozrieť na históriu Slovenskej televízie, ale zasadiť to do kontextu doby a dejinných udalostí,“ uviedol pre TASR riaditeľ sekcie programových služieb STV Tibor Búza.
Rozhlasové programové služby ponúknu mimoriadne koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, slávnostný koncert k 40. výročiu Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu, seriál Verejné tajomstvá, novú reláciu Ceda.sk, autorskú piesňovú súťaž Košický zlatý poklad či súťažný cyklus Ikony Slovenska Rádia Slovakia International.
„Jeseň v rozhlasovom vysielaní bude venovaná predovšetkým 90. výročiu rozhlasu. Budeme čerpať z archívu, pripravujeme nové relácie, ktoré pripomenú poslucháčom fenomény rozhlasového vysielania a priblížia osobnosti vysielania. Budú to dokumentárne, literárno-dramatické aj hudobné programy,“ dodal riaditeľ sekcie programových služieb SRo Vincent Štofaník.
„Jednak sme pripravili jeseň, ktorá je nezabudnuteľná, výnimočná, jedinečná kvôli výročiam, programovo sme ju obohatili v porovnaní s minulými rokmi v televízii aj rozhlase, premiéry našich koprodukčných projektov hovoria za všetko, nikdy v histórii takýto počet premiér nebol, ani sa roky nevytvoril taký počet. Vianoce musia byť s našou pôvodnou rozprávkou. Rozhlas čaká veľmi dobrá jeseň z hľadiska štruktúry a z hľadiska našich umeleckých telies,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Václav Mika.

Copyright © TASR 2016

SNS nebude súhlasiť so zvýšením koncesionárskych poplatkov

SNS nebude súhlasiť so zvýšením
koncesionárskych poplatkov

Slovenská národná strana (SNS) nebude súhlasiť so zvýšením koncesionárskych poplatkov. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda SNS Andrej Danko po rokovaní predsedníctva strany, odmietnutie zvyšovania koncesionárskych poplatkov je po tom, čo robil minister kultúry Marek Maďarič principiálna záležitosť. "Sme dohodnutí s predsedom Smeru, že nájdeme finančné zdroje. Zvýšenie koncesií je úplne poslednou možnosťou, ale my sa na tom nezúčastníme,“ uviedol s tým, že situáciu v RTVS nevidí ako akútnu.
Vláda v stredu prerušila rokovanie o novele zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Premiér Robert Fico po rokovaní povedal, že Maďarič má jeho absolútnu dôveru, splnil si svoju úlohu a na rade je SNS. Šéf rezortu kultúry si podľa predsedu vlády správne splnil úlohu, ktorá mu vyplývala z programového vyhlásenia vlády. Dodal, že na ciele v programovom vyhlásení naordinoval určité prostriedky. Návrh novely pred prázdninami vyvolal spor medzi ministrom kultúry Marekom Maďaričom a koaličnou SNS.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.