26. 8. 2016

Zomrel Michel Butor

Zomrel Michel Butor



Francúzsky spisovateľ a teoretik umenia Michel Butor, posledný zástupca tzv. nového románu, predstaviteľ experimentálnej literatúry, zomrel v stredu vo veku 89 rokov v nemocnici v Contamine-sur-Arve na východe krajiny.
Rodák zo severofrancúzskeho Monsu-en-Baroul bol všestranným literátom, ktorý zanechal nielen romány, ale aj množstvo esejí, básní a umeleckých prekladov.
Informáciu priniesli francúzske elektronické médiá.
Za veľkého bádateľa literatúry označil autora v reakcii na smutnú správu francúzsky prezident Francois Hollande. Aj šéfka rezortu kultúry v Paríži Audrey Azoulayová dnes vyzdvihla všestrannosť zosnulého a jeho túžbu po objavoch a dobrodružstvách.
Michel Butor bol považovaný za jedného z najdôležitejších predstaviteľov tzv. nového románu popri Alainovi Robbe-Grilletovi, Nathalie Sarrauteovej a Claudeovi Simonovi. Niektoré z diel všetkých týchto autorov vyšli svojho času aj v bývalom Československu. Dej ich prác nebol primárny, všetci rezignovali v tejto experimentálnej forme literatúry na prísne chronologické štruktúry rozprávania.
Zosnulý bol laureátom celého radu ocenení vrátane Prix Renaudot a Prix Mallarmé, ako aj literárnej Grand Prix Académie francaise, ktorú mu udelili v roku 2013 za celoživotné dielo.

Copyright © TASR 2016