21. 8. 2016

Zomrel Ignacio Padilla

Zomrel Ignacio Padilla

Vo veku 47 rokov zahynul v sobotu pri autonehode mexický spisovateľ Ignacio Padilla, jeden z predstaviteľov takzvanej generácie cracku. Ako informovali predstavitelia mexického ministerstva kultúry, k spomínanej nehode došlo v štáte Querétaro.
Ignacio Fernando Padilla Suárez sa narodil 7. novembra 1986 v Ciudad de México, stredoškolské vzdelanie však získal na Waterford Kamhlaba United World College of Southern Africa v Mbabane v Svazijsku. Následne študoval na Universidad Iberoamericana v Mexiku, Edinburghskej univerzite v Škótsku a tiež na Universidad de Salamanca v Španielsku. V roku 1994 získal za svoj debutový román La catedral de los ahogados Cenu Juana Rulfa. O dva roky neskôr spoločne so spisovateľmi Jorgem Volpim, Eloyom Urrozom, Pedrom Ángelom Paloum Garcíom, Ricardom Chávezom Castaňedom a Vicentem Herrastim publikovali Manifest cracku, ktorý bol základom spomínanej generácie cracku. Týmto manifestom chceli ostatným mexickým autorom odkázať, aby sa odpútali od magického realizmu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.