22. 4. 2023

RTVS odvysiela dokumentárny cyklus pre deti Dokážeš to!

RTVS odvysiela dokumentárny cyklus
 
 pre deti Dokážeš to!

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) odvysiela dokumentárny cyklus pre deti Dokážeš to!, ktorý vznikol ako spoločný projekt Európskej vysielacej únie (EBU). Prvú epizódu odvysiela v nedeľu (23. 4.) o 8.50 h na Jednotke a ďalšie vždy v nedeľu o 8.45 h. TASR o tom informoval Filip Púchovský z RTVS.
"Cieľom projektu bolo vytvoriť cyklus desiatich dokumentárnych filmov o zaujímavých deťoch z každej zúčastnenej krajiny. Spoločnou témou dokumentárneho cyklu je heslo I can do it! (Dokážem to!)," ozrejmil Púchovský. Okrem Slovenska sa do projektu zapojilo ďalších deväť krajín - Taliansko, Portugalsko, Škótsko, Slovinsko, Čierna Hora, Grécko, Nemecko, Japonsko a Írsko.
V prvej epizóde RTVS odvysiela slovenský dokumentárny film Hanka. "Príbeh je o dievčati, ktoré sa presťahovalo z Myjavy do Štiavnických Baní, aby mohlo navštevovať Základnú školu M. Hella, ktorá je špecifická tým, že sa na nej vyučuje sokoliarstvo. Hankina rodina má blízko k prírode a Hankiným cieľom je vychovať si orla od vyliahnutia a naučiť ho lietať pred živým publikom," priblížil Púchovský.
RTVS podotkla, že sa projektu venovala takmer celý kalendárny rok 2022. "Na úlohu režiséra a kameramana sme oslovili tvorcu Petra Pastuchu. V rámci výroby cyklu sme sa zúčastnili na spoločných medzinárodných stretnutiach, ktorých cieľom bolo spoločne diskutovať o všetkých dieloch cyklu," priblížil šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko. Dramaturgiu projektu zastrešili Radoslav Zemančík, Ľubica Bystričanová a Vladimír Balko, o produkciu sa postarali Alena Šperková a Tereza Švantnerová.
Slovenský dokumentárny film Hanka ocenili všetky zúčastnené krajiny a aj výkonná producentka medzinárodného projektu Phillis Fermerová. "Na osobnom stretnutí RTVS ešte väčšmi upevnila vzťahy s EBU, rovnako aj s ostatnými zúčastnenými krajinami. RTVS sa do tohto cyklu zapojila prvýkrát a ako nováčik získala okrem licencie na vysielanie všetkých tohtoročných filmov aj tri filmy z ostatného cyklu," dodal Púchovský.



Zdroj: TASR

21. 4. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 Live news: BuzzFeed News to shut down | Financial Times

Spoločnosť BuzzFeed vo štvrtok oznámila, že ruší svoj spravodajský web BuzzFeed News. Podľa agentúry AFP išlo o jednu z najvýznamnejších spravodajských stránok internetového veku, informuje TASR.
"Znižujeme počet pracovníkov o približne 15 percent... a začíname s procesom zrušenia BuzzFeed News," uviedol v oficiálnom oznámení pre zamestnancov riaditeľ firmy BuzzFeed Jonah Peretti.
Podľa televízie NBC im vysvetlil, že prepúšťanie prebieha vo všetkých divíziách materskej spoločnosti, ktorá si v tejto situácii už nemôže dovoliť financovať BuzzFeed News ako samostatnú organizáciu. Peretti sa v tejto súvislosti posťažoval, že "veľké platformy neposkytujú finančnú podporu pre prémiovú bezplatnú žurnalistiku, ktorá bola vytvorená pre sociálne médiá".
Niektorí zamestnanci by mohli prejsť do spravodajského webu HuffPost, ktorý sa dostal do portfólia BuzzFeedu v roku 2020 a je naďalej ziskový, uviedla s odvolaním sa na Perettiho televízia CNN.
BuzzFeed News má na konte niekoľko novinárskych ocenení vrátane Pulitzerovej ceny.
 
 Larry Elder announces 2024 White House bid | CNN Politics
 
Konzervatívny rozhlasový komentátor Larry Elder vo štvrtok oznámil, že sa bude uchádzať o republikánsku nomináciu v amerických prezidentských voľbách v roku 2024. TASR správu prevzala z agentúry AP.
Elder (70) svoju kandidatúru na prezidenta oznámil na sociálnej sieti Twitter i v relácii Tucker Carlson Tonight na televíznej stanici Fox News.
"Amerika je v úpadku, ale tento úpadok nie je nevyhnutný. Môžeme vstúpiť do novej americkej zlatej éry, ale musíme si vybrať lídra, ktorý nás tam privedie. Preto kandidujem za prezidenta," napísal.
Zisk republikánskej nominácie pre Eldera je podľa AP málo pravdepodobný. Svoju kandidatúru na post prezidenta z radov republikánov už oznámili aj bývalý americký prezident Donald Trump, bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová, exguvernér Arkansasu Asa Hutchinson a podnikateľ Vivek Ramaswamy.
Súčasný americký prezident, demokrat Joe Biden by mal podľa amerických médií ohlásiť svoju kandidatúru na druhé prezidentské obdobie už budúci týždeň.
Elder sa v roku 2021 snažil nahradiť kalifornského guvernéra Gavina Newsona, ktorý čelil pokusu odvolanie, pripomína AP. Elder získal z protikandidátov najviac hlasov; voliči však nakoniec v hlasovaní na poste guvernéra podržali Newsona.



Zdroj: TASR
 
 Twitter restores suicide prevention feature after Reuters report | Reuters


Mnohí významní používatelia sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter prišli na základe nových pravidiel zavedených Elonom Muskom o modré označenie overenia ich účtov, ktoré ich pomáhali odlišovať od podvodníkov. Informuje o tom agentúra AP.
Po niekoľkých neúspešných štartoch začal Twitter vo štvrtok odstraňovať tieto označenia z účtov, ktoré neplatia mesačné poplatky. Platforma mala pritom na základe pôvodného systému overovania účtov asi 300-tisíc overených používateľov, medzi ktorými boli novinári, športovci a rôzne ďalšie osobnosti.
Medzi tými, ktorých označenia už zmizli, sú napríklad Beyoncé, pápež František, Oprah Winfrey či bývalý americký prezident Donald Trump.
Poplatky za zachovanie modrého označenia sa pohybujú od osem dolárov mesačne pre individuálnych používateľov až po základný poplatok tisíc dolárov mesačne za overenie organizácie, ku ktorému sa pripočítava ďalších 50 za každý súvisiaci účet alebo účet zamestnanca.
Twitter pritom jednotlivé účty neoveruje, aby sa uistil, že sú tým, za koho sa vydávajú, ako to bolo v prípade predchádzajúcej kontroly, v rámci ktorej označovali účty verejne známym osobám a ďalším na platforme pred Muskovým príchodom.
Basketbalová hviezda LeBron James, spisovateľ Stephen King či herec William Shatner, známy zo Star Treku, sa k plateniu odmietali pridať, no vo štvrtok všetci traja stále mali označenia na svojich účtoch
 
 
Zdroj: SITA


VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

Vyhláška o titulkoch upraví aj ich využitie v programoch vysielaných naživo



Vyhláška o titulkoch upraví aj ich využitie 
 Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
 
v programoch vysielaných naživo


Nová vyhláška Ministerstva kultúry (MK) SR o titulkoch pre osoby so sluchovým postihnutím bude riešiť aj pravidlá v prípade programov vysielaných naživo. Vyplýva to z návrhu predpisu, ktorý rezort kultúry predložil do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).
"Vyhláška, ktorá túto problematiku upravuje v súčasnosti, nedokáže po siedmich rokoch od platnosti reflektovať na aplikačné nedostatky, možnosti povinných osôb i technologický vývoj," objasnil rezort kultúry potrebný dôvod novelizácie predpisu.
V novej vyhláške sa upravujú technické požiadavky na titulky pre osoby so sluchovým postihnutím, spôsob zabezpečenia synchronizácie so zvukovou stopou, odlíšenie titulkov, pravidlá uvádzania titulkov v prípade textu v cudzom jazyku i možnosti úpravy titulku, ak nie je možné zabezpečiť doslovný prepis. "Vývoj technológií umožňuje titulkovať aj programy vysielané naživo, vyhláška preto upravuje i tieto možnosti," dodáva rezort.
Pripomína, že návrh je výsledkom rokovaní pracovnej skupiny, ktorej členmi boli zástupcovia dotknutých osôb a subjektov vrátane predstaviteľov organizácií osôb so sluchovým postihnutím, odborníkov na tvorbu titulkov i zástupcov vysielateľov.
Nová vyhláška má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2024.



Zdroj: TASR


20. 4. 2023

World Press Photo: Víťazná fotografia zachytáva útok na pôrodnicu v Mariupole

World Press Photo: Víťazná fotografia 
 
AP image of Mariupol hospital attack wins World Press Photo | FOX 56 News
zachytáva útok na pôrodnicu v Mariupole


Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo 2023 získal ukrajinský fotograf agentúry AP Jevhen Maloletka za fotografiu, ktorá zachytáva záchranárov nesúcich tehotnú ženu po útoku na pôrodnicu v ukrajinskom meste Mariupol. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.
Na fotografii z 9. marca 2022 vidieť, ako záchranári nesú na nosidlách cez sutiny pôrodnice smrteľne ranenú tehotnú ženu, ktorá si rukou pridržiava zakrvavené brucho. Maloletkovi sa tak podarilo zachytiť chaotickú situáciu, ktorá nastala po útoku.
"Pre mňa je to chvíľa, na ktorú chcem celý čas zabudnúť, no nemôžem," povedal Maloletka pred ohlásením víťaza.
Žena na fotografii, 32-ročná Iryna Kalininová, zomrela na následky svojich zranení polhodinu po pôrode svojho mŕtveho dieťaťa, ktoré dostalo meno Miron. "Smrť tejto ženy a dieťaťa spája vojnu a možný zámer Ruska," cituje DPA predsedu poroty súťaže Brenta Lewisa. Ten pripomenul slová jedného z porotcov, že "je to, ako keby sa snažili zabiť budúcnosť Ukrajiny".
Maloletka a videoreportér AP Mstyslav Černov, ktorý je taktiež Ukrajinec, dorazili do Mariupolu na začiatku invázie vo februári 2022 a ostali tam vyše dvoch týždňov. Podľa AP boli Maloletka a Černov poslednými medzinárodnými novinármi, ktorí v Mariupole ostali, keď sa im z neho podarilo utiecť.
Maloletka uviedol, že spolu s Černovom verili, že je dôležité ostať v Mariupole aj napriek nebezpečenstvu, aby zbierali hlasy a emócie ľudí a ukázali ich celému svetu.
Maloletkova séria fotografií z Mariupolu získala aj európsku regionálnu cenu súťaže World Press Photo, víťazov ktorej ohlasovali v marci, i ďalšie ocenenia.
Cena World Press Photo sa udeľuje v štyroch kategóriách. Tohtoroční víťazi boli vybraní spomedzi 60.000 fotografií, ktoré do súťaže prihlásilo 3752 fotografov zo 127 krajín sveta. Podľa poroty zachytávajú tohtoroční víťazi najdôležitejšie udalosti roka 2022.
Cenu za najlepšiu fotografickú sériu získal tento rok dánsky fotograf Mads Nissen za fotografie zachytávajúce nepriaznivé životné podmienky Afgancov za vlády Talibanu. Ocenená bola tiež arménska fotografka Anush Babajanyanová za sériu fotografií o nedostatku vody v centrálnej Ázii, ktorý ešte viac zhoršuje klimatická kríza. Egyptský fotograf Mohamed Mahdy zase získal cenu za dokumentárny projekt o rybárstve v obci pri Alexandrii.


Zdroj: TASR

 

RTVS: V rámci nákladov a výnosov dosiahla vlani plusový výsledok 345.884 eur

RTVS: V rámci nákladov a výnosov dosiahla 
 
 

vlani plusový výsledok 345.884 eur

Z hľadiska celkových nákladov a výnosov zaznamenal RTVS za rok 2022 pozitívny hospodársky výsledok vo výške 345.884 eur. Na štvrtkovom rokovaní o tom informovala členka dozornej komisie Jarmila Mikušová. V stanovisku Rady RTVS k výsledku hospodárenia v roku 2022 však zároveň upozornila na pretrvávajúci problém s obmedzujúcimi podmienkami nevyhovujúceho financovania, jeho nedostatočnej výšky i oneskoreným poskytovaním schválených finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.
"Negatívne sa to podpisuje na plynulosti verejného obstarávania, na obmedzovaní začiatku výrob i znižovaní investičného dlhu," skonštatovala. Hospodárenie ovplyvňovala podľa jej slov aj nevyhnutnosť rokovaní RTVS so štátom o kompenzáciách za znižujúci sa príjem z tzv. koncesionárskych poplatkov. "RTVS bola takisto v minulom roku konfrontovaná s dosahom nového zákona o mediálnych službách a vyvolanými nákladmi, ktoré s RTVS pri tvorbe legislatívy nikto nekonzultoval," dodala Mikušová.
Výdavky RTVS bez finančných operácií tvorili vlani 141.931.559 eur, čo predstavovalo plnenie rozpočtu na necelých 76 percent. V rámci kapitálových výdavkov, ktoré boli rozpočtované na úrovni 30,5 milióna eur, preinvestovali 4.572.556 eur. "Nízke čerpanie je spôsobené oneskoreným poskytovaním kapitálových prostriedkov zo štátneho rozpočtu i dlhotrvajúcim schvaľovaním projektov kreatívnych centier a tým aj posunom v realizácii verejného obstarávania," vysvetlila Mikušová.
Poukázala tiež na to, že v rámci hlavného zdroja pre RTVS, príjmov z tzv. koncesionárskych poplatkov, získal vlani RTVS 74.305.502 eur, čo je takmer o dva milióny eur menej ako v roku 2021. "Dôvody sú dva, jednak výber starých dlhov už narazil na hranice, teda tieto úhrady boli zinkasované, a opäť sa rozšírila skupina oslobodená od platenia úhrady za služby verejnosti," objasnila Mikušová.



Zdroj: TASR



Rádio_FM otvorí festival Sharpe jedinečnou Sharpe Rádio_FM Night

Rádio_FM otvorí festival Sharpe

 Sharpe Rádio_FM Night 2023 - Podujatia_FM - Rádio FM

 jedinečnou Sharpe Rádio_FM Night

Rádio_FM a showcasový festival Sharp sa spoja, aby blížiaci sa ročník otvorili spoločnou Sharpe Rádio_FM Night. Súčasťou festivalu sú od roku 2018 vystúpenia nádejných domácich aj zahraničných umelcov spolu s konferenciou, na ktorej sa zúčastňujú hudobní profesionáli z celej Európy.

Sharpe Rádio_FM Night 2023 sa uskutoční vo štvrtok 20. apríla 2023 v priestoroch bratislavskej Novej Cvernovky ako otvárací večer festivalu Sharpe. Tento večer sa bude niesť v znamení špeciálnych koncertov ostrieľaných slovenských hudobných mien známych aj z vysielania Rádia_FM.

„Rádio_FM objavuje a podporuje novú hudbu, a tak je spojenie s festivalom Sharpe logickým vyústením našej spoločnej spolupráce. Mám radosť, že slovenskí hudobníci sa počas štvrtkového večera Sharpe Rádio_FM Night predstavia v špeciálnych úpravách svojich vystúpení,“ upresňuje intendantka Rádia_FM, Janka Imrichová.

Line-up Sharpe Rádio_FM Night budú tvoriť tri špeciálne vystúpenia. O 20.00 h vystúpi kapela Lash & Grey, ktorá zahrá aj niektoré z nových skladieb, ktoré ešte neboli vydané so špeciálnym hosťom ako Lash & Grey a Strings. Nasledovať bude audiovizuálna show multitalentovaného hudobného experimentátora FVLCRVMa. Večer zavŕši DJ a producent Blame Your Gener, ktorý nedávno získal ocenenie Radio_Head Awards 2022 v kategórii elektronická hudba. Zahrá live DJ set so špeciálnymi hosťami.

Festival Sharpe bude následne pokračovať do soboty 22. apríla. Jeho súčasťou bude aj Rádio_FM Stage.

Line-up Sharpe Rádio_FM Night:

19: 30 Doors open

20:00 – 21:00 Lash & Grey with Strings

21:40 – 22:40 FLVCRVM AV show

23:20 – 00:20 Blame Your Genes with guests

 

Národné kolo súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie pozná víťazov

Národné kolo súťaže Mladých reportérov pre 
 

 
životné prostredie pozná víťazov


Národné kolo súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie pozná svojich víťazov. Najlepšie príspevky od žiakov vo veku od 11 do 25 rokov z celého Slovenska postupujú do medzinárodného kola s účasťou študentov zo 43 krajín. Hlavnou témou ročníka bolo znečistenie. TASR o tom vo štvrtok informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne.
"Mladí reportéri opäť ukázali, že sú zvedaví, neboja sa hľadať riešenia a tie pretaviť do akcie," skonštatoval Medal.
Niektorí žiaci podľa neho zbierali odpad zo svojho okolia, iní spravili informačnú kampaň o škodlivosti cigaretových ohorkov a ďalší zase hľadali možnosti odstránenia reklamných bilbordov. Svoje zistenia publikovali v 45 výstupoch vo forme článkov, videí a fotografií.
Hlavnou témou roka bolo znečistenie v rôznych podobách, čo reflektovali aj prihlásené súťažné práce. Medzi študentami silne rezonovala téma voľne pohodených ohorkov z cigariet. Vo výhernom videu jej venoval Lukas Vyhnalík spolu s Ninou Šidlíkovou. "Porotu prekvapili a potešili nováčikovia zo Spojenej školy internátnej v Námestove, ktorí sa vo svojej videoreportáži venovali obalovým materiálom v školských bufetoch," priblížil Medal.
Znečistenie z iného konca podľa neho uchopili Lucia Klučárová a Gregor Šturdík z Majcichova, ktorí si v článku posvietili na emisie pochádzajúce z rastúceho priemyslu kvetín. "Andrea Takáscová spolu s Oliverom Brunnerom zas v článku hľadali ekologické varianty hygienických a čistiacich prostriedkov, ktoré denne používame," doplnil.
Júlia Noščáková pomocou fotografie priniesla do súťaže tému energetickej chudoby a alternatívnych, no neekologických palív, ktoré sú niektorí obyvatelia donútení používať. Na znečistenie vo forme vizuálneho smogu upozornila Erika Gavalierová z Novej Dubnice s videom o 65 trenčianskych bilbordoch.
Najlepšie práce budú reprezentovať Slovensko v medzinárodnej súťaži Mladých reportérov pre životné prostredie. "Autorky a autori víťazných príspevkov budú odmenení pozvánkou na tradičný júnový workshop, kde si budú môcť vyskúšať novinársku prácu priamo v teréne. Povedú ich odborníci z oblasti ochrany životného prostredia, ale i skúsení žurnalisti," dodal Medal.



Zdroj: TASR

 

19. 4. 2023

Novým riaditeľom košického štúdia RTVS sa stal Jaroslav Kerner

Novým riaditeľom košického štúdia

 Novým riaditeľom košického štúdia RTVS sa stal Jaroslav Kerner -  Bratislavský Večerník ❤️

 RTVS sa stal Jaroslav Kerner

RTVS oznamuje zmenu riaditeľa Štúdia RTVS Košice. Novým riaditeľom sa od 17. apríla 2023 stáva Jaroslav Kerner, ktorý vo funkcii nahradí Jozefa Puchalu, ktorý po vzájmnej dohode bude aj naďalej pôsobiť v RTVS na pozícii dramaturga.

Jaroslav Kerner v období rokov 2004 až 2007 bol intendantom Dvojky STV a následne sa venoval strategickým projektom STV. V súčasnosti sa okrem práce dokumentaristu venuje pedagogickej činnosti na Súkromnej škole umeleckého priemyslu filmovej. Do pozície riaditeľa Štúdia RTVS Košice nastupuje 17. apríla.

Prostredie televízie aj rozhlasu je mi veľmi blízke. V oboch som strávil viac rokov a na prácu v košickom štúdiu RTVS sa teším, povedal Jaroslav Kerner.

„Som presvedčený, že Jaroslav Kerner na pozícii riaditeľa košického štúdia nadviaže na výbornú prácu, ktoré toto štúdio odvádza a pomôže v ďalšom rozvoji regionálnej výroby na východnom Slovensku. Zároveň sa chcem poďakovať Jozefovi Puchalovi za jeho doterajšiu prácu vo vedení košického štúdia a teším sa, že ostáva v radoch RTVS a naďalej bude prispievať k skvalitňovaniu nášho vysielania, vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

 

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

 

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 20. apríla poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) a Peter Pellegrini, predseda Hlas-SD.

Hovoriť budú o aktuálnych politických otázkach, o straníckych záležitostiach, ale aj o plánovaných zásadných opatreniach vlády do volieb, o opatreniach v zdravotníctve, či o sociálnej sfére. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o najväčších problémoch občanov.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 20. apríla o 21:45 na JOJke.

Na obrazovky TV Markíza mieri svetoznáma šou Jama levova.

Na obrazovky TV Markíza mieri 

svetoznáma šou Jama levova.

Reality šou, aká tu ešte nebola, odprezentuje príbehy talentovaných, zručných a vynaliezavých Slovákov a Sloveniek, ktorí sa neboja zariskovať.


Celosvetovo úspešná podnikateľská reality šou Dragons' Den mieri na obrazovky televízie Markíza pod slovenským názvom Jama levova. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou ponúkne odvážnym a ambicióznym podnikateľom, vynálezcom a autorom revolučných myšlienok jedinečnú šancu získať významnú finančnú investíciu do ich originálnych projektov.

Princíp je veľmi jednoduchý. Podnikatelia predstavia svoj nápad či existujúci biznis piatim ostrieľaným investorom. Tí sa následne rozhodnú do tých najlepších produktov alebo služieb zainvestovať svoje vlastné peniaze a pomôžu talentovaným podnikateľom preraziť.

„Dragons' Den, Shark Tank, Die Höhle der Löwen, Imperiul Leilor, Den D – to je len niekoľko názvov, pod ktorými je šou Jama levova známa v zahraničí. Tento výnimočný formát sa dočkal už viac než štyridsiatich adaptácií a s úspechom sa vysielal v krajinách po celom svete vrátane USA, Veľkej Británie, Kene, Fínska, Nemecka či všetkých našich susedných štátov. Som preto veľmi rád, že už túto jeseň sa k nim pridá aj Slovensko a pevne verím, že sa divákom a diváčkam bude naša verzia šou páčiť,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.   

Srdcia divákov a dôveru podnikateľov po celom svete si táto šou získala svojou jedinečnou energiou, profesionalitou a pozitívnym dopadom na podnikateľské prostredie v krajine. Počas dvadsiatich dvoch rokov vysielania bolo na svete preinvestovaných približne 600 miliónov dolárov a z programu vzišlo množstvo úspešných biznisov.

Teraz tento celosvetovo úspešný formát prichádza v tom najmodernejšom šate aj na Slovensko! Piatim bohatým a mimoriadne úspešným investorom, ktorí sa vypracovali od piky, predstavíme originálne podnikateľské nápady a existujúce firmy, do ktorých sa oplatí investovať nemalé čiastky výmenou za podiel vo firme. Investori okrem financií ponúkajú aj svoje odborné rady a sprostredkovanie cenných kontaktov.

Reality šou, aká tu ešte nebola, odprezentuje príbehy talentovaných, zručných a vynaliezavých Slovákov a Sloveniek, ktorí sa neboja zariskovať. Svoj priestor dostanú jednotlivci aj firmy so zaujímavým predmetom podnikania, s prekvapivým príbehom alebo s nezvyčajnými nápadmi. Môže ísť o drobné biznisy, rodinné podniky, etablované značky, ktoré chcú expandovať, aj miliónové startupy so záujmom o silného partnera. Ani oblasť podnikania nie je nijako ohraničená. Môže ísť o jedinečné produkty, módu, gastro, ekologické riešenia, projekty s edukatívnym presahom, služby či technológie a aplikácie.

„Ako najväčšej banke na Slovensku nám záleží na úspešnom príbehu krajiny. Jeho súčasťou by malo byť zdravé podnikateľské prostredie. Veríme v budúcnosť podnikania, dobrých nápadov, inovácií, a preto sme radi, že spolu s TV Markíza prinášame na Slovensko túto skvelú svetovú šou, ktorá môže prispieť k rozvoju podnikavosti Sloveniek a Slovákov,“ dodala Dáša Juríková, riaditeľka Brand hubu Slovenskej sporiteľne.

„Pre tento feel-good formát je mimoriadne dôležitá vysoká kvalita castingu. Záleží nám na čo najväčšom počte investícií, preto hľadáme nápady a projekty, ktoré našich neúprosných investorov presvedčia, že za to stoja. Môžu byť z akéhokoľvek odvetvia a v ktoromkoľvek štádiu podnikania, od roviny prvotnej idey až po fungujúce firmy s existujúcim produktom,“ vysvetľuje Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Záujemcovia o účasť v šou sa môžu až do konca apríla 2023 prihlásiť prostredníctvom dotazníka na adrese https://talent.markiza.sk/jamalevova. Okrem možnosti zinkasovať finančnú investíciu od niektorého z pätice investorov dostanú vybraní kandidáti a kandidátky aj jedinečný mediálny priestor v najsledovanejšej televízii Markíza. Môžu tak osloviť nových klientov a získať tiež množstvo kontaktov priamo z brandže.

Formát Dragons' Den má pôvod Japonsku, kde ho vyvinula a v roku 2001 prvý raz uviedla na obrazovky tamojšia Nippon TV, celosvetovo ho distribuuje spoločnosť Sony Pictures Television. Na konte už má viac než 30 ocenení, napríklad v USA získal štyri roky po sebe prestížnu cenu Emmy.

Novú šou Jama levova uvedie TV Markíza na svoje obrazovky už na jeseň 2023.