22. 4. 2023

RTVS odvysiela dokumentárny cyklus pre deti Dokážeš to!

RTVS odvysiela dokumentárny cyklus
 
 pre deti Dokážeš to!

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) odvysiela dokumentárny cyklus pre deti Dokážeš to!, ktorý vznikol ako spoločný projekt Európskej vysielacej únie (EBU). Prvú epizódu odvysiela v nedeľu (23. 4.) o 8.50 h na Jednotke a ďalšie vždy v nedeľu o 8.45 h. TASR o tom informoval Filip Púchovský z RTVS.
"Cieľom projektu bolo vytvoriť cyklus desiatich dokumentárnych filmov o zaujímavých deťoch z každej zúčastnenej krajiny. Spoločnou témou dokumentárneho cyklu je heslo I can do it! (Dokážem to!)," ozrejmil Púchovský. Okrem Slovenska sa do projektu zapojilo ďalších deväť krajín - Taliansko, Portugalsko, Škótsko, Slovinsko, Čierna Hora, Grécko, Nemecko, Japonsko a Írsko.
V prvej epizóde RTVS odvysiela slovenský dokumentárny film Hanka. "Príbeh je o dievčati, ktoré sa presťahovalo z Myjavy do Štiavnických Baní, aby mohlo navštevovať Základnú školu M. Hella, ktorá je špecifická tým, že sa na nej vyučuje sokoliarstvo. Hankina rodina má blízko k prírode a Hankiným cieľom je vychovať si orla od vyliahnutia a naučiť ho lietať pred živým publikom," priblížil Púchovský.
RTVS podotkla, že sa projektu venovala takmer celý kalendárny rok 2022. "Na úlohu režiséra a kameramana sme oslovili tvorcu Petra Pastuchu. V rámci výroby cyklu sme sa zúčastnili na spoločných medzinárodných stretnutiach, ktorých cieľom bolo spoločne diskutovať o všetkých dieloch cyklu," priblížil šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko. Dramaturgiu projektu zastrešili Radoslav Zemančík, Ľubica Bystričanová a Vladimír Balko, o produkciu sa postarali Alena Šperková a Tereza Švantnerová.
Slovenský dokumentárny film Hanka ocenili všetky zúčastnené krajiny a aj výkonná producentka medzinárodného projektu Phillis Fermerová. "Na osobnom stretnutí RTVS ešte väčšmi upevnila vzťahy s EBU, rovnako aj s ostatnými zúčastnenými krajinami. RTVS sa do tohto cyklu zapojila prvýkrát a ako nováčik získala okrem licencie na vysielanie všetkých tohtoročných filmov aj tri filmy z ostatného cyklu," dodal Púchovský.



Zdroj: TASR