19. 9. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Informačný mesačník Naša Senica, ktorý vydáva senická samospráva už viac ako štyri desaťročia, prešiel výraznou zmenou. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
Mesačník prišiel s novou grafikou, plnofarebnou tlačou a zvýšil sa aj náklad zo 4500 na 5000 kusov. "Náklad sme upravili na základe požiadaviek z jednotlivých distribučných miest. To všetko s maximálnym ohľadom na ich ekonomickú náročnosť, ktorú sme dokázali pri zachovaní doterajšej periodicity dokonca znížiť. Čo však chceme ponechať, je ich rozmanitý, bohatý a kvalitný obsah, ktorý sa budeme snažiť na ich stránkach prinášať," uviedla vedúca redaktorka novín Tatiana Moravcová.
Noviny sú rozvážané na takmer tri desiatky odberných miest po celej Senici a jej mestských častiach, kde sú pre občanov k dispozícii zdarma. "Ide o novinové stánky, mestský úrad, dom kultúry, knižnicu a ďalšie inštitúcie, organizácie či predajne. Sme pripravení okruh distribučných partnerov rozšíriť, stačí nás kontaktovať mailom alebo telefonicky. Kontakty sú uvedené v tiráži na poslednej strane novín," doplnila Moravcová.
Noviny Naša Senica sú k dispozícii aj v elektronickej forme na webovom sídle mesta na adrese www.senica.sk.


Copyright © TASR 2020

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

18. 9. 2020

Niekoľko dôkazov o klamstvách pani Remišovej

          Niekoľko dôkazov o klamstvách 

              pani Remišovej


Prednedávnom si pani Remišová urobila tlačovku, na ktorej ukázala novinárom videá z povinnej publicity na podporu projektov informatizácie. A na tlačovke klamala, až sa jej z úst prášilo.

Klamstvo prvé:

Videá musia mať 100 000 videní, inak nám ich Európska komisia nepreplatí. Pravdu netreba hľadať komplikovaným spôsobom, je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv. Zmluva https://www.crz.gov.sk/index.php?ID=4352427&l=sk (aby sa Vám to ľahšie hľadalo – príloha číslo 2, strana 3 a 4) totiž jasne hovorí iba o dvoch merateľných kritériách projektu: Počet spotov a počet mediálnych výstupov. O 100 000 videniach na sociálnych sieťach ani slovo. Pani Remišová si to vymyslela. A všetci jej to zhltli aj s navijakom.

Klamstvo druhé:

Pani Remišová tvrdí, že nie je pravda, že ona tie videá platila. Opäť klamala! Ak by si ktokoľvek pozrel zmluvu, podľa nej mala pani Remišová a jej ľudia možnosť spoty neprevziať vo verziách, ako boli dodané alebo ich dať prepracovať. Prebrala ich 24. apríla 2020 a faktúru za ne zaplatila 11. mája. Dôkaz je tu (posledný riadok, prvá strana): https://www.mirri.gov.sk/wp-content/uploads/2020/07/Uhraden%C3%A9-fak t%C3%BAry-za-obdobie-01.06.-30.06.2020.pdf

Klamstvo tretie:

Pani Remišová a jej ľudia dali pred tlačovkou videá zostrihať. Pani Remišová to v relácií na Telo odmietla, ale samozrejme, že mám aj dôkaz. V prípade, že médiá budú mať aj o tento dôkaz záujem, nemám problém ho novinárom ukázať.

Prosba na záver:

Týmto statusom chcem poprosiť najmä novinárov, ktorí chodia na tlačové konferencie najneschopnejšej ministerky v histórií všetkých slovenských vlád. Prosím, overujte si každé jej slovo, overujte si každú jej tlačovú správu, lebo pod rúškom pani transparentnej sa klamstvo stalo jej pracovnou metódou.



MEDIA NEWS

                       MEDIA NEWS




Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele (20. 9.) zakáže v USA sťahovanie aplikácií WeChat a TikTok, ktoré patria čínskym firmám.
Ministerstvo obchodu v piatok uviedlo, že od nedele zakáže obchodné transakcie s aplikáciami WeChat a TikTok. Americké firmy nebudú môcť distribuovať WeChat ani TikTok, takže obchody s aplikáciami, ktoré prevádzkujú Apple a Google, budú musieť aplikácie odstrániť. To znamená, že od nedele sa nebudú dať stiahnuť v USA. Nariadenie tiež zakazuje americkým firmám, aby prostredníctvom aplikácie WeChat poskytovali služby s cieľom prevodu peňazí alebo spracovania platieb v rámci USA.
Trump by mal ešte v piatok rozhodnúť, či jeho vláda schváli dohodu čínskej firmy ByteDance, ktorá vlastní populárnu sociálnu sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok, s americkým softvérovým koncernom Oracle. Oracle by mal podľa dohody prevziať menšinový podiel v TikToku a stať sa jeho dôveryhodným technologickým partnerom.
Podľa CNBC nie je jasné, či oznámenie ministerstva obchodu znamená, že neexistuje šanca, aby sa dohoda schválila pred nedeľným termínom, a je agresívnym tlakom Trumpovej administratívy na to, aby operácie TikToku v USA plne vlastnila americká spoločnosť.
Piatkové vyhlásenie ministerstva obchodu, zdá sa, plní pôvodné Trumpovo nariadenie zo 6. augusta, ktoré dalo TikToku 45 dní na predaj operácií V USA.
Komunikačnú aplikáciu WeChat vlastní čínsky koncern Tencent.


 Copyright © TASR 2020



Európska komisia dnes prijala usmernenia na pomoc členským štátom pri vykonávaní revidovanej smernice o audiovizuálnych mediálnych službách. Usmernenia poskytnú praktický nástroj na zabezpečenie propagácie európskych diel v mediálnom obsahu, čím sa podporí kultúrna rozmanitosť a väčší výber pre európskych spotrebiteľov. Zároveň pomôžu lepšie ochrániť používateľov videí na požiadanie a platforiem na zdieľanie videí, najmä maloletých, pred nenávistným prejavom a škodlivým obsahom. V tejto súvislosti dnes Komisia prijala usmernenia týkajúce sa platforiem na zdieľanie videí, ako aj Usmernenia týkajúce sa európskych diel.

 Členské štáty EÚ majú revidovanú smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách transponovať do vnútroštátnych právnych predpisov do 19. septembra 2020. Očakáva sa, že usmernenia, aj keď nezáväzné, prispejú k jej harmonizovanému vykonávaniu a presadzovaniu. Komisia v nich poskytuje svoj názor na aplikáciu špecifických konceptov s cieľom zabezpečiť jednotné uplatňovanie mediálnych pravidiel vo všetkých členských štátoch. Usmernenia sú súčasťou širšej činnosti Komisie zameranej na jasnejšie vymedzenie povinností a zodpovedností za sociálne médiá a online platformy a dopĺňajú pripravovaný balík predpisov o digitálnych službách, v súvislosti s ktorým v súčasnosti prebieha verejná konzultácia.

Podrobnosti:


Usmernenia k revidovanej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách

Otázky a odpovede – Usmernenia k revidovanej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách


HOAX: Video amerického konšpirátora Alexa Jonesa sa šírilo napriek zablokovaniu

HOAX: 





Video amerického konšpirátora Alexa Jonesa sa šírilo napriek zablokovaniu


Bratislava 18. septembra (TASR) - Video, v ktorom americký konšpirátor Alex Jones označil pandémiu ochorenia COVID-19 za "hoax", zdieľali na slovenskom Facebooku desaťtisíce ľudí a počas posledných mesiacov dosiahlo viac ako 1,5 milióna pozretí. Tvrdenia z videa sú však nepravdivé či zavádzajúce. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Pôvodné bolo video zverejnené na Jonesovej webstránke Infowars 21. júna. Vo videu napríklad odznelo: "Všetko je to len o vytvorení strachu a testovaní poslušnosti a kontroly nad obyvateľstvom, aby sa zrútila ekonomika a mohla byť nastolená celoplanetárna vláda založená na medicínskej tyranii," povedal vo videu hlas, tlmočiaci Jonesa do slovenčiny.
V septembri video zaznamenalo viac ako 1,7 milióna pozretí v niekoľkých príspevkoch na slovenskom Facebooku, pričom ďalej ho zdieľalo viac ako 47.000 facebookových používateľov. Množstvo videní a zdieľaní získalo video aj napriek tomu, že Facebook už v máji 2019 zablokoval Alexa Jonesa a Infowars a obmedzil šírenie ich obsahu.
Tím AFP Fakty kontaktoval Sophiu Ignatidou, výskumníčku umelej inteligencie a dezinformácií, pôsobiacej v neziskovej organizácii Chatham House. Tá uviedla: "Facebook je známy tým, že má mnoho problémov v oblasti dohľadu nad obsahom. Môže za to kombinácia dvoch faktorov, nedostatok ľudských zdrojov — moderátori nemôžu konkurovať množstvu nového obsahu, a skutočnosť, že skupiny ako tie, ktoré zdieľali toto video Alexa Jonesa, sa snažia vyhnúť automatizovaným sledovacím systémom".
"Slovenské facebookové skupiny zamerané na pandémiu COVID-19 majú desiatky či stovky tisíc členov. V nich pribudnú každý deň stovky príspevkov, ktoré ďalej používatelia zdieľajú — bez náležitého moderovania," uviedol pre AFP Tomáš Kriššák, občiansky expert na dezinformácie a jeden zo zakladajúcich členov platformy Sebavedomé Slovensko či Checkbot.
Vo videu sa okrem iného tvrdí, že Organizácia Spojených národov (OSN) uviedla, že hospodárska kríza spôsobená pandémiou je "dobrá vec". Jones sa odvolával na tvrdenie šéfa Organizácie OSN pre udržateľný rozvoj.
Hovorca Oddelenia hospodárskych a sociálnych vecí OSN Michal Szymanski pre AFP povedal: "Neexistuje nič také ako Organizácia OSN pre udržateľný rozvoj."
Existuje však Divízia OSN pre ciele udržateľného rozvoja, ktorá pracuje na riešení chudoby v rozvojových krajinách. Tím AFP Fakty nenašiel v renomovaných médiách žiadny dôkaz o tom, že by šéf tejto divízie Alexander Trepelkov niekedy uviedol, že ekonomické dôsledky pandémie sú pozitívom.
Zavádzajúce je aj tvrdenie, že nemocnice v New Yorku boli počas reštriktívnych opatrení prázdne. Pandémia napríklad silno zasiahla štvrť Queens, kde je nemocničné centrum Elmhurs. Hovorkyňa newyorského systému verejného zdravotníctva NYC Health + Hospitals Stephanie M. Guzmánová pre AFP uviedla, že nemocnica počas marcového lockdownu ošetrila a prepustila viac ako 1000 pacientov s COVID-19.
Nepravdivé je aj tvrdenie, že lekári dostali zákaz vyjadrovať sa na sociálnej sieti za to, že označili pandémiu za "hoax". Vo videu je snímka z tlačovej konferencie 22. apríla, na ktorej americkí lekári Daniel Erickson a Artin Massihi vyjadrili nesúhlas s reštriktívnymi opatreniami. Počas konferencie však nepoužili slová ako "hoax" či "podvod", čo vyplýva z prepisu tlačovej konferencie získaného tímom AFP Fakty.
Zavádzajúce je aj tvrdenie, že COVID-19 je hoax a zabíja len starých ľudí. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zomrelo v USA na COVID-19 viac ako 7190 ľudí do 50 rokov.
Na konci slovenskej verzie videa sa nachádza titulok, ktorý tvrdí, že Bielorusko, ktoré prijalo minimálne ochranné opatrenia, malo rovnaké výsledky, pokiaľ ide o pandémiu, ako Česká republika. Toto tvrdenie je však nepravdivé. Podľa dát AFP zaznamenalo Bielorusko k 25. júnu, keď bola slovenská verzia videa prvýkrát uverejnená, zaznamenalo 60.382 prípadov, zatiaľ čo ČR 10.830 prípadov. K 9. septembru 2020 bol počet prípadov zaregistrovaných v Bielorusku 73.402, v ČR to bolo 31.036 prípadov.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Americký prezident Donald Trump by mal rozhodnúť o osude TikToku v USA do piatkového (18. 9.) večera. Zdroje oboznámené so záležitosťou povedali pre CNBC, že Trump rozhodne o TikToku v priebehu 24 až 36 hodín.
Čínska spoločnosť ByteDance, ktorá vlastní populárnu sociálnu sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok, sa snaží uzavrieť partnerstvo s americkým softvérovým koncernom Oracle. Týmto spôsobom sa chce vyhnúť zákazu činnosti TikToku v USA, ktorým hrozí Trump. Podľa zdrojov by Oracle mal získať v TikToku takmer 20 %. Partnerom Oracle by pri vstupe do TikToku mala byť aj maloobchodná sieť Walmart.
Trump považuje čínsku sociálnu sieť za potenciálnu hrozbu pre národnú bezpečnosť a pôvodne dal firme ByteDance čas približne do polovice septembra, aby sa zabavila operácií v USA. ByteDance chce namiesto predaja operácií spolupracovať v USA s Oracle ako "bezpečným" technologickým partnerom, ktorý by bol zárukou, že firma neposkytuje údaje o amerických používateľoch Pekingu.
Trumpovi sa nepáči myšlienka, že by si ByteDance ponechala väčšinu v operáciách TikToku v USA. Podľa zdrojov však predmetom aktuálnych rokovaní nie je výška podielu, ktorý prevezmú americké firmy, takže toto sa zrejme nezmení. Očakáva sa, že šéf Walmartu Doug McMillon by mal kreslo v novej rade riaditeľov americkej divízie TikToku.
Trump sa vo štvrtok stretáva s členmi svojho kabinetu a ďalšími poradcami a budú diskutovať o TikToku.

Copyright © TASR 2020

ERGA zdôraznila potrebu systému brániaceho manipulácii v online priestore

ERGA zdôraznila potrebu systému brániaceho manipulácii 

 
v online priestore

Súčasťou akčného plánu európskej demokracie musí byť aj jednotný výklad pojmu dezinformácie a účinné nástroje zabraňujúce manipulácii v online prostredí. Zdôraznili to predstavitelia skupiny európskych regulátorov (ERGA) vo svojom príspevku do diskusie o akčnom pláne európskej demokracie, prostredníctvom ktorého chce Európska komisia zabezpečiť, aby občania Európskej únie mohli participovať na demokratickom systéme prostredníctvom informovaného rozhodovania, bez akýchkoľvek nezákonných zásahov a manipulácií.
Na základe znalostí a skúsenosti z oblasti regulovania obsahu a monitorovania efektivity boja proti dezinformáciám ERGA odporúča transparentnosť kritérií tzv. microtargetingu či cielenej politickej reklamy, špeciálne v kontexte volieb. Regulátori takisto podčiarkujú potrebu prístupu k dátam, ktorými disponujú jednotlivé platformy, na účely výskumu s dôrazom na dodržiavanie ochrany súkromia užívateľov. "Je dôležité lepšie porozumieť manipulatívnemu potenciálu online reklamy, aby tak bola zaručená integrita demokratických procesov v online prostredí," ozrejmil riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu a predseda podskupiny ERGA pre dezinformácie Ľuboš Kukliš.
Pripomenul, že nárast digitálnych platforiem a veľký záujem o ich využívanie priniesol veľa nových výziev, no úloha regulácie zostáva rovnaká: "Mať k dispozícii prostriedky na zabezpečenie ochrany základných hodnôt, ako sú sloboda médií a pluralita, aby tieto boli chránené aj za nových podmienok," zdôraznil Kukliš.
ERGA vo verejnej diskusii taktiež navrhuje posilniť rolu a kooperáciu mediálnych regulátorov v rámci EÚ v dohliadaní nad dodržiavaním pravidiel v online mediálnom obsahu, a to predovšetkým v riešení cezhraničných problémov.

 Copyright © TASR 2020

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA







„Romana s dlouhyma nohama xx.“
Romana Tabak v správe pre príjemcu Fondu vzájomnej pomoci

„Mnohí si kladú otázku, či má pre nich zmysel zostať pôsobiť v kultúre. Verte, že má. Ak sa však podarí túto bezprecedentnú kultúrnu pauzu prekonať, tak kultúra následne exploduje od nahromadenej energie do krásy, aká tu roky nebola.“
Natália Milanová, ministerka kultúry


"Rokovať s Palestínčanmi je veľmi ťažké. Napokon prídu aj Palestínčania... A budete mať mier na Blízkom východe bez toho, aby ste boli hlúpi a zabili každého."
Donald Trump

"Áno, Anton Hrnko je mojím poradcom v národných a národnostných témach. Nakoľko v parlamente aktuálne národné sily nemajú svoje zastúpenie."
Boris Kollár

"Pozrite sa na mnohé krajiny, ako je Rakúsko. Žijú tam v lese, sú považované za lesné mestá. A nemajú požiare ako tieto. A to majú oveľa výbušnejšie stromy."
Donald Trump

Na sociálnych sieťach sa viedli vážne aj vtipné rozhovory o spomínaných explodujúcich stromoch, ako aj o skutočnosti, že Trump tvrdil , že žijeme v lesných mestách, ktoré nikdy nezhoria. V skutočnosti je Rakúsko krajina situovaná v srdci Európy, kde ľudia nežijú v lese, ale skôr s ním a v blízkom, udržateľnom vzťahu s prírodným prostredím. Pre objasnenie: Nie, v Rakúsku nemáme žiadne výbušné stromy."
Elisabeth Köstingerová. šéfka rakúskeho rezortu poľnohospodárstva, regiónov a turizmu