4. 3. 2023

Zomrel Tom Sizemore

Zomrel Tom Sizemore 
Tom Sizemore update: Actor likely near end of life

Americký filmový herec Tom Sizemore, ktorého pred dvoma týždňami hospitalizovali v kritickom stave po tom, ako vo svojom dome utrpel mozgovú aneuryzmu, zomrel v piatok vo veku 61 rokov.
Lekári herca odpojili od prístrojov niekoľko dní po tom, ako dospeli k záveru, že preňho už nemožno nič urobiť, uviedol jeho manažér. TASR informáciu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News a tlačovej agentúry DPA.
Sizemore bol rodákom z mesta Detroit. Počas svojej hereckej kariéry bojoval s drogovou závislosťou a niekoľkokrát bol zatknutý za šoférovanie pod vplyvom omamných látok či za prechovávanie drog. Problémy so zákonom mal viackrát aj pre domáce násilie.
Účinkoval vo filmoch ako Narodený 4. júla (1989), Bod zlomu (1991), Prepadnutie vo vzduchu (1992), Pravdivá romanca (1993), Takí normálni zabijaci (1994), Neľútostný súboj (1995), Zachráňte vojaka Ryana (1998) alebo Čierny jastrab zostrelený (2001).
V roku 2000 ho nominovali na ocenenie Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon v minisérii alebo televíznom filme za úlohu vo filme Ochrana svedkov (1999).

Zdroj: TASR

 

3. 3. 2023

RTVS spúšťa cez víkend dve nové relácie pre deti

RTVS spúšťa cez víkend dve nové
 
 
 relácie pre deti


RTVS spúšťa prvý marcový víkend na televíznej Jednotke dva nové programy pre deti. V sobotu (4. 3.) sa začína zábavno-vzdelávacia relácia MIMO. V nedeľu (5. 3.) odštartuje relácia Karavan s Maci a Pecim. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.
Prvú epizódu relácie MIMO určenej pre deti vo veku štyroch až šiestich rokov odvysiela Jednotka v sobotu o 7.45 h. "Mimozemšťan MIMO (Ľuboš Janák) sa náhle objaví v garáži strýka Bonifáca (Boris Bačík) a jeho netere Sofie (Thalia Alexandra Král). Nepamätá si, odkiaľ prišiel a ani sa nevie spojiť s domovom. Bonifác a Sofia sa s ním spriatelia a rozhodnú sa, že ho naučia všetko o Zemi a ľuďoch, aby tu s nimi mohol ostať. MIMO je však celkom mimo a preto je zdrojom mnohých humorných situácií a dobrodružstiev," priblížil telerozhlas.
V nedeľu o 7.55 h odštartuje nová relácia Karavan s Maci a Pecim. "Maci (Martina Slobodová) a Peci (Ondrej Lenárth) zaparkovali v krajine fantázie. Títo dvaja kamoši však nemôžu byť odlišnejší. Ona je bláznivá a stále chce zažívať niečo nové. On vie, že všade dobre, doma najlepšie. Ideálne v pokoji na gauči. Protikladné povahy prinesú množstvo problémov na riešenie. Nakoniec však vždy zistia, že vzájomnosťou sa dá prekonať všetko," načrtol Púchovský.
Vo víkendovom dopoludňajšom vysielaní pre deti nájdu najmenší diváci aj obľúbené animované rozprávky a relácie, ako Zázračný ateliér, Čo budeme robiť, Knižkotipy či Naj škola.
RTVS pripravuje aj novú sériu detskej relácie Čekyho hudobný labák, ktorá prinesie niekoľko zmien a pribudnú aj vlogové príspevky absolventov hudobného laboratória. V príprave je tiež druhá séria 10-dielneho cyklu Knižkotipy, tentoraz zameraného na práva mladého čitateľa. Pre najmladšieho diváka nakrúca RTVS tretiu sériu autentických rozprávok z prírody Mláďatá.



Zdroj: TASR
 

 

Najväčšia tanečná šou je späť!

Najväčšia tanečná šou je späť! 

 

O titul kráľa a kráľovnej tanečného parketu zabojuje počas 10-tich priamych prenosov celkovo 11 tanečných párov zložených zo známych osobností a profesionálnych tanečníc a tanečníkov.


Noblesa, elegancia, krása a radosť z tanca budú neoddeliteľnou súčasťou ôsmej série veľkolepej tanečnej šou Let's Dance, ktorá sa vracia na obrazovky TV Markíza. Už od 5. marca 2023 sa tak počas desiatich nedeľných večerov vždy o 20:30 hod. na Slovensku opäť rozpúta tanečná horúčka.

„Túto jar nás znovu čaká silná dávka emócií, noblesy a kultivovaného humoru v najvýpravnejšej šou na trhu – Let's Dance. Podarilo sa nám dať dokopy naozaj silnú zostavu účinkujúcich, vrátane poroty a moderátorov. Už počas prípravnej fázy, kedy sa všetci stretli pri výrobe promo materiálov, bolo cítiť, že si sadli a že vytvoria skvelú partiu. Ja osobne sa už teraz veľmi teším na začiatok,“ zhodnotil kreatívny producent a režisér šou Pepe Majeský.  

Let's Dance bude opäť prehliadkou majstrovského prepojenia obdivuhodných tanečných vystúpení v nádhernom oblečení, ešte impozantnejšieho scénického poňatia a nenúteného, ale pritom kultivovaného a vtipného vystupovania moderátorov.

O titul kráľa a kráľovnej tanečného parketu zabojujú hviezda telenovely Skrytá vášeň, kubánsky herec Mario Cimarro, bývalí hokejisti Marián Gáborík a Boris Valábik, úspešná paralympionička Henrieta Farkašová, obľúbené herečky Gabriela Marcinková, Helena Krajčiová, Jana Kovalčíková, moderátor a zabávač Milan Zimnýkoval, herec Richard Autner, populárna speváčka Mária Čírová a herec a model Victor Ibara.

Vystúpenia bude hodnotiť odborná porota v zložení Tatiana Drexler, Adela Vinczeová, Ján Ďurovčík a víťaz vlaňajšieho siedmeho ročníka Let's Dance Ján Koleník, ale tiež diváci prostredníctvom SMS hlasovania. Veľkolepými priamymi prenosmi budú sprevádzať moderátori Viktor Vincze a Lucia Hlaváčková.

Let's Dance vzniká na základe licencie podľa pôvodného formátu Strictly Come Dancing z dielne britskej BBC, ktorý už bol úspešne predaný do viac než 60 teritórií po celom svete pod distribučným názvom Dancing with the Stars. Boduje napríklad aj v USA, kde uplynulú jeseň prebehla už neuveriteľná 31. séria, či v susednej Českej republike.



 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

Zomrel Wayne Shorter

Zomrel Wayne Shorter
 
Wayne Shorter, icon of jazz saxophone, dies aged 89 | Jazz | The Guardian
 
Vo veku 89 rokov zomrel vo štvrtok americký jazzový saxofonista Wayne Shorter. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.
Shorter bol považovaný za jedného z najväčších hráčov na sopránový aj tenorový saxofón. Vystupoval s Milesom Davisom a tiež so svojou skupinou Weather Report.
Trubkár a skladateľ Wynton Marsalis po oznámení smutnej správy označil Shortera za "giganta saxofónu bez ohľadu na register" a "jazzového posla". Bol jedným z posledných žijúcich hudobných velikánov, ktorí sa presadili v čase najväčšieho rozkvetu jazzu v 50. rokoch 20. storočia.
Rodák z Newarku v americkom štáte New Jersey v roku 1956 absolvoval štúdium hudby na Newyorskej univerzite (NYU), následne dva roky strávil v armáde, kde hral s jazzovým klaviristom Horaceom Silverom.
V roku 1964 Shorter odišiel zo skupiny The Jazz Messengers bubeníka Arta Blakeyho, s ktorou získal medzinárodnú slávu, štyri roky s ňou koncertoval a stal sa jej hudobným vedúcim. Potom sa pridal k Milesovi Davisovi.
Práve s jeho skupinou začal Shorter "napínať svoje skladateľské svaly" a v rámci tradičných pravidiel jazzu rozvíjal svojho novátorského ducha.
Táto spolupráca priniesla niekoľko z najznámejších jazzových skladieb 20. storočia vrátane piesní "E.S.P.", "Nefertiti" a "Footprints", uvádza AFP.
V roku 1970 Shorter spoluzaložil skupinu Weather Report, kde zohral vedúcu úlohu pri rozvoji jazzovej fúzie, ktorá spája harmónie a improvizáciu jazzu s rozvíjajúcimi sa formami rocku, funku a rhythm and blues.
Shorter počas bohatej hudobnej kariéry spolupracoval aj s Joni Mitchellovou, Carlosom Santanom, Herbiem Hancockom, Freddiem Hubbardom, Leem Morganom či skupinou Steely Dan.

Zdroj: TASR

2. 3. 2023

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ





Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 2. marca predseda OĽANO Igor Matovič a Erik Tomáš, podpredseda HLAS-SD.

Hovoriť budú o aktuálnej politickej situácii, o atmosfére v spoločnosti, o nových politických stranách či o ich spájaní, o vláde a o ministrovi zdravotníctva na odchode, ale aj o parlamentných návrhoch – o „atomovkách“ i o sporoch okolo výšky dôchodkov.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 2. marca o 21:45 na JOJke.






Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

Najpočúvanejším rádiom 
 
je stále Expres

Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 32,9 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 23,2-percentnou podporou poslucháčov. Na treťom mieste sa umiestnilo Fun rádio, ku ktorému sa prihlásilo 22,2 percenta poslucháčov. Rádio Európa 2 má počúvanosť 18,3 percenta a Rádio Vlna 17,8 percenta. Nasledujú Rádio Melody s 13,7 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 9,9 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,7 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 19 percentami, ako tretie sa umiestnilo Fun rádio s podielom 12,6 percenta. Ďalej Rádio Europa 2 s 10,9 percenta a Rádio Vlna s 9,2-percentným podielom na trhu. Rádiu Melody namerali podiel 7,5 percenta a Rádiu Regina 5,1 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 14-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 86 percent, čo je 3.834.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,3 milióna ľudí (51,6 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio viac ako hodinu a 25 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne takmer dve hodiny a 50 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 10. októbra 2022 do 11. decembra 2022 a od 9. januára 2023 do 5. februára 2023. Prieskum realizovali na vzorke 3209 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Zdroj: TASR

 

NAKA zadržala podozrivú osobu, ktorá sa vyhrážala novinárke RTVS

NAKA zadržala podozrivú osobu, 
 Národná kriminálna agentúra, Ministerstvo vnútra SR - Polícia
ktorá sa vyhrážala novinárke RTVS

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci policajnej akcie s názvom Francesco zadržala osobu R. P., ktorá je podozrivá z vyhrážania sa redaktorke RTVS. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
K výhražným e-mailom a telefonátu redaktorke Marte Jančkárovej došlo podľa RTVS po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka SR Zuzana Čaputová, a po relácii odvysielanej 25. februára, do ktorej sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho Ľuboš Blaha, ktorý nebol pozvaný, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla.



Zdroj: TASR