9. 1. 2009

Critics' Choice Awards

Critics' Choice Awards
Slávnostný ceremoniál 14. ročníka udeľovania Critics’ Choice Awards ovládol film Slumdog Millionaire. Jeho tvorcovia si z ceremoniálu v Los Angeles odniesli spolu päť ocenení, vrátane trofeje pre najlepší film roka 2008. Ďalšie ceny Asociácie filmových kritikov Broadcast Film Critics Association (BFCA) získal film za réžiu (Danny Boyle), scenár (Simon Beaufoy), hudbu (A. R. Rahman) a Dev Patel zvíťazil v kategórii Najlepší mladý herec / herečka (do 21 rokov). Sklamaním naopak skončil večer pre tvorcov snímky Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, ktorá spolu s drámou Milk vládla zoznamu kandidátov na ocenenia. Z ôsmich nominácií však nedokázali zúročiť ani jednu. Po dve ceny získali filmy Milk a Temný rytier. Slumdog Millionaire tak upevnil svoje pozície pred vyhlásením oscarových nominácií (22. januára). Critics' Choice Awards sú jedným z najspoľahlivejších ukazovateľov oscarového úspechu. V posledných desiatich rokoch sa s Oscarmi na 70 percent zhodovali víťazi kategórii Najlepší film a Najlepšia réžia, na 60 percent ich výsledky zodpovedali v kategóriách Najlepší herec a herečka. V hlavnej mužskej hereckej kategórii zvíťazil Sean Penn za stvárnenie titulnej postavy v životopisnej dráme Milk, ktorá mala podľa BFCA aj Najlepšie herecké obsadenie. Za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe udelili po zhode v počte hlasov dve ceny: Meryl Streep (Doubt) a Anne Hathaway (Rachel Getting Married). Horúci kandidát na Oscara, zosnulý austrálsky herec Heath Ledger, zvíťazil v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Temný rytier), čo si vyslúžilo standing ovation. Britská herečka Kate Winslet získala cenu v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (The Reader), no na slávnosti sa nezúčastnila. Najlepším cudzojazyčným filmom je podľa BFCA izraelsko-francúzsko-nemecký Vals Im Bashir v réžii Ariho Folmana, dokumentom vládne Man on Wire Jamesa Marsha a najlepším animovaným filmom je Wall-E v réžii Andrewa Stantona. Batmanovka Temný rytier získala cenu v kategórii Najlepší akčný film a za najlepšiu komédiu vyhlásili Tropickú búrku. BFCA vznikla v roku 1995, združuje vyše 200 severoamerických kritikov, ktorí zastupujú televízie, rádiá a internetové stránky.
Agentúra SITA prináša prehľad víťazov Critics’ Choice Awards, ako ho zverejnila oficiálna stránka www.bfca.org:
Najlepší film: Slumdog Millionaire ; Najlepší cudzojazyčný film: Vals Im Bashir (Ari Folman) - Izrael, Nemecko, Francúzsko ; Najlepší dokumentárny film: Man on Wire (James Marsh); Najlepší animovaný film: Wall-E (Andrew Stanton); Najlepšia réžia: Danny Boyle (Slumdog Millionaire); Najlepší herec: Sean Penn (Milk); Najlepšia herečka (dve víťazky): Anne Hathaway (Rachel Getting Married) Meryl Streep (Doubt); Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Heath Ledger (Temný rytier) ; Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Kate Winslet (The Reader) ; Najlepšie herecké obsadenie: Milk ;Najlepší scenár (pôvodný alebo adaptovaný): Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire) ; Najlepší skladateľ: A. R. Rahman (Slumdog Millionaire) ; Najlepšia pieseň: The Wrestler (Bruce Springsteen/Bruce Springsteen) z filmu Wrestler ;Najlepší mladý herec / herečka (do 21 rokov): Dev Patel (Slumdog Millionaire) ; Najlepší akčný film: Temný rytier ;Najlepšia komédia: Tropická búrka ; Najlepší televízny film: John Adams .
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Prečo si nikto nezobral tohto chlapca? V 7. kole sme si vybrali rôznych somárov a tento chlapec bol k dispozícii." Nemenovný skaut o brankárovi Janusovi " Csáky to má trochu popletené v tej svojej hlavičke“. Ján Slota " SMK je zhrozená úrovňou demencie Dušana Čaploviča na poste podpredsedu vlády SR." Stanovisko Tlačového oddelenia SMK "Nikdy nič vo svojom živote som nezobral späť, ani nezoberiem. Som taký, aký som. To, čo som povedal na adresu niektorých politikov, za tým si stojím a nemám kvôli čomu opravovať svoj slovník, pretože sa niekedy vyjadrujem veľmi mierne. Že niekto chodí v naškrobenom limčeku a vyjadruje sa silou mocou ako absolútny intelektuál, inteligent na tridsiatu piatu a pritom doma mláti ženu a pije z kvetináča tvrdý alkohol, ja nie som taký.“ Ján Slota " Pri riešení súčasnej ekonomickej krízy by najviac pomohlo veľké obmedzenie všemožných reštrikcií súkromných iniciatív zavedených za posledné polstoročie počas éry krásneho nového sveta sociálne a ekologicky trhovej ekonomiky. Najlepšie by bolo prechodne zmierniť, ak nie úplne zrušiť najrôznejšie pracovné, ekologické, sociálne, zdravotné a ďalšie "štandardy", pretože blokujú racionálnu ľudskú aktivitu viac ako čokoľvek iné." Václav Klaus "Tí, ktorí nám to schvaľujú, oni musia najlepšie vedieť, aby to sedelo podľa zákonov." Ján Mikuš, šéf aeroklubu v Žiline

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 v uplynulých dňoch zaviedla do vysielania pokrývané headliny, ktorých účelom je obrazovo zatraktívniť celodenné monitorovanie kľúčových tém. Zároveň postupne zavádza do vysielania tzv. „top tému“, ktorú bude mapovať počas celodenného vysielania čo najpodrobnejšie. Aktuálnu problematiku bude rozvíjať prostredníctvom vyjadrení oficiálnych predstaviteľov, komentárov analytikov, monitorovania dosahu na regióny a naďalej prinášať analytický pohľad vo večernej diskusnej relácii Téma dňa: „Tieto zmeny sme plánovali už dlhší čas, nakoľko naším cieľom je zdynamizovať spravodajstvo, spraviť ho pre diváka obrazovo atraktívnejším a prinášať relevantné témy čo najobsiahlejšie s akcentom na analytický pohľad. V tejto súvislosti vo vysielaní zavádzame aj celodenné upútavanie na kľúčovú spravodajskú tému, vďaka ktorému je divák komplexne informovaný. Moderátori majú aj po zavedení rubriky Udalosti dňa čoraz viac improvizačného podielu, čo v budúcnosti plánujeme rozvinúť vo väčšej miere,“ vyjadril sa šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Richard Dírer. V rámci mimoriadnych udalostí spravodajská televízia zaznamenáva rekordné hodnoty sledovanosti, čo sa prejavilo aj počas včerajšieho, obšírneho monitorovania aktuálnej témy dodávok zemného plynu z Ruska. Raňajšie bloky dosahovali podiely medzi 5 a 7 percentami, večerné hlavné spravodajstvo si v priemere zaplo okolo 110 tisíc divákov, Téma dňa pokrývajúca spomínanú aktuálnu problematiku v priemere zaujala vyše 220 tisíc divákov a Nočný žurnál 100 tisíc.

IVO Barometer

IVO Barometer
Kvalita demokracie na Slovensku dosiahla vo štvrtom štvrťroku 2008 celkovú známku 3,1 na stupnici od jeden do päť, čo znamená, že sa po štvrtý raz za sebou zhoršila (predtým 2,9, 2,8, resp. 2,6). Optimálny stav kvality demokracie podľa štandardov porovnávacích kritérií uplatňovaných na pôde EÚ a Európskej rady predstavuje známka 1,00. Vyplýva to z výsledkov projektu IVO Barometer, ktoré na dnešnej tlačovej besede predstavili zástupcovia Inštitútu pre verejné otázky (IVO) s tým, že priemerná známka za rok 2008 je 2,90. Podobne ako v predchádzajúcom období zo štyroch známkovaných oblastí obstáli najhoršie nezávislé médiá (známka 3,50, čo je oproti 3. štvrťroku zhoršenie o 0,25 bodu), nasledujú demokratické inštitúcie a právny štát (3,25, zhoršenie o 0,25 bodu). O štvrť bodu sa zhoršila aj oblasť legislatívy, ktorú IVO oznámkovalo hodnotou 2,75. Pohoršila si tiež oblasť ľudských a menšinových práv, keď z predošlej hodnoty 2,75 klesla na známku 3,00. Prezident IVO Grigorij Mesežnikov informoval, že posledný štvrťrok roku 2008 sa podľa neho niesol v znamení silnejúceho straníckeho a politického klientelizmu v prostredí vládnej koalície. Zároveň tvrdí, že výkonná moc vyvíjala politicky motivovaný tlak na regulačné orgány, ktoré musia zo zákona plniť úlohu nezávislých aktérov, so zámerom premeniť ich na súčasť mechanizmu realizácie vládnej politiky. "Je to v príkrom rozpore s normami a prístupom EÚ," povedal Mesežnikov. V oblasti legislatívy pozitívne ohodnotil niektoré zmeny v oblasti antidiskriminácie, ktoré iniciovalo ministerstvo spravodlivosti a ktoré sa premietli do nedávno prijatých noviel antidiskriminačného zákona, Občianskeho súdneho poriadku a zákona o súdnych poplatkoch. Predstaviteľom IVO sa nepozdáva "porozumenie" medzi televíziami a predstaviteľmi vlády v otázkach digitalizácie, ktoré môže mať pre nezávislosť mediálneho prostredia negatívny vplyv. "Výrazne totiž znižuje dôveryhodnosť a nezávislosť televíznej brandže," uvádzajú v súhrnnej správe za 4. štvrťrok.
Copyright © TASR 2009

STV NEWS

STV NEWS
Trojka prinesie divákom Slovenskej televízie vyvrcholenie spanilej jazdy slovenského tenisového páru Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý na neoficiálnych MS miešaných družstiev v tenise. Slovenská dvojica sa dnes v noci nášho času víťazstvom nad Nemeckom prebojovala do finále Hopmanovho pohára. Trojka mala záujem o priamy prenos aj z tohto duelu, ale napriek nášmu tlaku austrálska televízna spoločnosť nezmenila svoje rozhodnutie nevyrábať z nášho zápasu signál. Svoje prenosové kapacity totiž sústredila na hlavný kurt, kde hrali domáci s USA a na vedľajšom dvorci, kde bojovali naši proti Nemecku, nemala techniku schopnú satelitného prenosu do Európy. Vybojovali sme si aspoň výrobu krátkych highligtov, ale po skončení duelu sme dostali iba niekoľko záberov zo záveru úvodného zápasu Cibulková - Lisicka. Diváci STV ich uvidia dnes vo všetkých vydaniach Gólov-bodov-sekúnd. Priamy prenos z finále sa na Trojke začína v piatok, 9. januára 2009 o 10.00 h nášho času. Večer o 20.00 h potom divákom ponúkneme dvojhodinový záznam a po skončení nočného priameho prenosu NHL Washington-Columbus (so zač. o 1.00 SEČ) ešte zreprízujeme celé finále v plnej dĺžke.

8. 1. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Neidentifikovaný ozbrojenec spôsobil dnes ráno v hlavnom meste Srí Lanky smrteľné zranenia vydavateľovi protivládne orientovaných novín Sunday Leader Lasanthovi Wickrematungovi. Oznámili to bezpečnostné zdroje ostrovného štátu v Indickom oceáne. Atentát na popredného srílanského novinára sa odohral v blízkosti jeho úradu, nachádzajúceho sa vo vzdialenosti asi 12 kilometrov južne od centra Kolomba. Noviny Sunday Leader zverejnili v uplynulých mesiacoch celý rad článkov, obsahujúcich ostrú kritiku na adresu vlády prezidenta Mehondu Rádžapaksého. K raňajšiemu útoku na Lasanthu Wickrematungu sa zatiaľ neprihlásila žiadna organizácia. Srí Lanka, ktorá získala nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1948, je od roku 1983 dejiskom bojov medzi armádou a povstalcami z hnutia Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE), snažiacich sa presadiť vytvorenie samostatného štátu pre početnú tamilskú etnickú menšinu.

Copyright © TASR 2009

Juniorský svetový šampionát v ľadovom hokeji v kanadskej Ottawe prekonal okrem diváckeho aj ďalšie maximum, tentoraz mediálne. Zápas o zlaté medaily medzi domácim výberom a Švédskom totiž sledovala takmer tretina populácie "kolísky hokeja" a stal sa najsledovanejšom športovou udalosťou histórie prenášanou spoločnosťou TSN. Predpokladalo sa, že podobne ako finálový duel MS 2003 hráčov do 20 rokov v Halifaxe si tohtoročný vrchol nenechá ujsť približne 3,5 milióna divákov. Informácie o sledovanosti takmer trojnásobne prekonali očakávania. Všetkých 6 zápasov Kanady na MS sledovalo v priemere 1,7 milióna priaznivcov hokeja. Kým merania síl v základných skupinách sa netešili veľkému záujmu, vyraďovacie boje nelichotivý priemer vylepšili a výsledkom bolo prekonanie hodnoty 1,6 milióna divákov na jedno stretnutie Kanady z MS 2006 juniorov vo Vancouveri. Pondelkový finálový duel navyše sledovalo viac ako 100-tisíc priaznivcov hokeja cez internetovú stránku spoločnosti TSN.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Digitalizácia na pokračovanie

Digitalizácia na pokračovanie
Österreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS), ako jeden z účastníkov tendra na výber prevádzkovateľa DVB-T, považuje zdôvodnenie slovenského Telekomunikačného úradu SR k zrušeniu konania ako právne nedostačujúce a chybné. Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky v súlade s §32 ods. 8 Zákona č. 610/2003 o Elektronických komunikáciách zrušil tender na prevádzkovateľa DVB-T v Slovenskej republike, ktorý úrad aj sám vyhlásil, a účastníkom zaslal späť ich ponuky neotvorené. Toto je podľa znenia zákona možné len vtedy, ak sa podstatne zmenia podmienky, za ktorých bol tender vyhlásený. Zdôvodnenie Telekomunikačného úradu sa však podľa ORS opiera len o plán prechodu na DVB-T (§7 ods. 5b opatrenia Telekomunikačného úradu č. O-17/2008). „Tam je ako podmienka pre spustenie digitálneho terestriálneho vysielania v jednotlivých frekvenčných vyhradeniach (avšak nie pre predmetný tender) uvedené použitie metódy kódovania MPEG 2 alebo MPEG 4 alebo inej technologicky vhodnej metódy,“ argumentuje ORS. Pôvodné podmienky tendra predpokladajú pre prevádzku prvého a druhého multiplexu kódovanie použitím metódy MPEG-4. Zrušenie tendra je pritom zdôvodnené tým, že neumožňuje účastníkom ponúkať aj MPEG-2 alebo iné technologicky vhodné metódy. ORS neakceptuje toto zdôvodnenie, „keďže nejde o žiadnu podstatnú zmenu podmienok, za ktorých bol tender vyhlásený, oprávňujúcu k zrušeniu tendra“, vysvetľuje ORS. Rakúska spoločnosť sa zastáva TÚ SR, že Plán prechodu na DVB-T (opatrenie č. O-17/2008), ktorý vydal samotný vyhlasovateľ tendra, bol prijatý pred vyhlásením tendra a dáva Telekomunikačnému úradu SR priestor pre výber, umožňujúci uprednostnenie použitia niektorej z technológií: MPEG 2 alebo MPEG 4. „V prípade, že sa bude úrad držať tohto zdôvodnenia a nebude to právne napravené, odopiera sa tým slovenským domácnostiam technologická budúcnosť digitálnej televízie,“ myslí si Mgr. Michael Weber, vedúci predaja, marketingu a podnikovej komunikácie ORS, ktorý dodáva: „Pracovať ešte dnes s technológiou MPEG 2 by bola nedbalosť už len preto, že prechod na MPEG 4 by musel aj tak nutne nasledovať a vyvolal by navyše vysoké následné náklady.” Keďže ORS už vynaložila podstatné náklady na zaslanie ponuky, siaha po právnych prostriedkoch ustanovených v zákone a požaduje pokračovanie tendra na výber prevádzkovateľa. ORS bola zodpovedná za výstavbu a prevádzku technickej infraštruktúry pre DVB-T v Rakúsku. Táto spoločnosť vznikla v roku 2005 z vysielacej techniky patriacej ORF a je z 60 % vlastnená ORF a z 40 % je majetkom Medicur Sendeanlagen GmbH, ktorý patrí skupine Raiffeisen. ORS pre svojich zákazníkov veľkú sieť vysielajúcu s takmer 500 stanicami, tiež poskytuje technické služby v oblasti satelitnej televízie. K zákazníkom ORS patria televízie: ORF, ATV, Puls 4 goTV, Arena, Austria 9 TV, rádiá: Ö1, Ö2, Ö3, Kronehit Radio, mobilní operátori: mobilkom austria, ONE, tele.ring.

TA 3 NEWS- Kde bolo, tam bolo

TA 3 NEWS- Kde bolo, tam bolo
Televízia TA3 zaznamenala v roku 2008 oproti predchádzajúcemu roku výrazný nárast sledovanosti. Vyplýva tak z aktuálnych analýz, ktoré si TA3 dala vypracovať. Priemerný ročný rating v čase vysielania spravodajskej televízie sa zvýšil až o 8 percent, rovnako zaznamenal nárast aj priemerný denný dosah na divákov, ktorý sa medziročne zvýšil o 6 percent. Priemerný celoročný share za rok 2008 predstavoval 1,68 percenta, čo taktiež oproti roku 2007 predstavuje nárast o 0,62 percenta. V rastúcej tendencii sledovanosti televízia TA3 pokračuje aj v roku 2009, keďže hneď v prvé januárové dni zaznamenala rekordné hodnoty. Na Nový rok poludňajší žurnál dosiahol 5,5 percentný podiel na trhu a čistý share činil vyše 8 percent. Rovnako úspešné bolo aj večerné hlavné spravodajstvo, čistý share mal hodnotu takmer 7 percent. Diváci potvrdzujú, že ich k obrazovkám spravodajskej televízie lákajú najmä mimoriadne udalosti. Aj včerajšie pokrývanie témy zastavenia dodávok plynu z Ruska vzbudili významný divácky záujem. Tlačovú konferenciu predstaviteľov SPP po 14:30 hod. sledovalo v priemere okolo 150 tisíc divákov, večerné hlavné spravodajstvo 133 tisíc divákov a Tému dňa, ktorá sa taktiež venovala aktuálnej problematike zastavenia dodávok plynu, si v priemere zaplo 218 tisíc divákov s podielom takmer 4 percent. Čistý share TA3 relácie Téma dňa a Hlavných správ bol takmer 6 percent.

Digitalizácia na pokračovanie

Digitalizácia na pokračovanie
Telekomunikačný úrad SR plánuje začiatkom tohto roka vyhlásiť nové výberové konanie na prevádzkovateľa digitálneho vysielania na Slovensku. Úrad ho plánuje vyhlásiť tak, aby víťaz mohol odštartovať riadne digitálne vysielanie už v tomto roku. Okrem toho plánuje vyhlásiť aj ďalšie výberové konania na pridelenie frekvencií v 10-gigahertzovom pásme FWA, ktoré je určené na prevádzkovanie rádiových sietí, prostredníctvom ktorých sa poskytuje širokopásmový internet a ďalšie služby. Informoval o tom hovorca úradu Roman Vavro.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS- Vitaj euro- Dovidenia plyn ?

STV NEWS- Vitaj euro- Dovidenia plyn ?
Vláda vo štvrtok oficiálne oslávi zavedenie eura. Na oslavu pozvala okrem najvyšších slovenských ústavných činiteľov aj vrcholných politikov Európskej únie (EÚ). Úrad vlády informoval, že do Bratislavy príde predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, komisár pre menové záležitosti Joaquín Almunia, prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet a predstavitelia Slovinska, Mlaty a Cypru, teda krajín, ktoré vstúpili do eurozóny v ostatných dvoch rokoch. Na slávnosti pod názvom Dovidenia koruna, vitaj euro, budú aj premiéri susedných krajín EÚ - Rakúska, Česka, Poľska a Maďarska, predsedovia vlád Luxemburska a Lotyšska a guvernéri národných bánk členských krajín eurozóny. Na oslave v novostavbe Slovenského národného divadla (SND) bude hovoriť za SR prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico, za EK jej predseda Barroso, vystúpi aj šéf ECB a ďalší hostia. Po príhovoroch bude kultúrny program, Úrad vlády zatiaľ neoznámil aký. Slávnosť Dovidenia koruna, vitaj euro bude od začiatku o 20:00 prenášať Slovenská televízia (STV) na prvom programe. Jeho ukončenie sa predpokladá o 21:30.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Tlačiarňam kvôli zastaveniu dodávok zemného plynu z Ruskej federácie a následnému vyhláseniu obmedzujúceho odberového stupňa pre veľkoodberateľov zo strany spoločnosti SPP-distribúcia hrozí zastavenie tlače niektorých periodík. Ako pre agentúru SITA uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Komárňanské tlačiarne (K.T.), s.r.o. Štefan Meszlényi, firma kvôli vyhláseniu obmedzujúceho odberového stupňa znížila spotrebu zemného plynu o 2/3. "Sme bezradní. Keď sa do zajtra (piatok) neobnovia dodávky plynu ohrozí to tlač niektorých periodík," povedal Meszlényi. Komárňanské tlačiarne zabezpečujú napríklad tlač týždenníkov Trend, Formát, Rodina, TV Komplet, Tele magazín, televíznej prílohy TV Oko, mesačníka Autožurnál, či reklamných letákov pre obchodné reťazce Billa a Jednota. V súčasnosti sa v komárňanských tlačiarňach tlačí viac ako 80 periodík, pričom približne 40 % smeruje na export. Dodávky zemného plynu na Slovensko z Ruskej federácie neboli obnovené ani vo štvrtok ráno. Ako informoval Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) naďalej tak trvá stav núdze a aj pre dnešný deň, t.j. 8. január 2009 je potvrdený obmedzujúci odberový stupeň číslo osem. "Tento stupeň obmedzenia znamená, že priemyselní odberatelia so zmluvne dohodnutým množstvom zemného plynu nad 633 megawattov za rok (nad 60 tis. mil. metrov kubických za rok) musia znížiť odber zemného plynu na úroveň bezpečnostného minima. Pre vykurovanie platí základná vykurovacia krivka č. 1 bez obmedzenia odberu plynu. Dodávky plynu pre domácnosti, zdravotnícke zariadenia, školy a zabezpečenie nevyhnutných potrieb obyvateľstva pokračujú bez obmedzenia," uviedla spoločnosť vo štvrtok ráno v tlačovej správe. Zásobovanie zemným plynom pre slovenské domácnosti a ostatných odberateľov je naďalej zabezpečené zo zdrojov v podzemných zásobníkov. Podľa SPP dodržanie odberateľskej disciplíny a dodržanie obmedzujúcich odberových stupňov priemyselnými spotrebiteľmi je mimoriadne dôležité pre to, aby mohli zabezpečiť dostatok zemného plynu pre zásobovanie domácností, nemocníc, škôl a nevyhnutných potrieb obyvateľstva. Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko sa úplne zastavili v noci z utorka na stredu. Spoločnosť SPP-distribúcia preto vyhlásením obmedzujúceho odberového stupňa č. 8 v stredu ráno obmedzil dodávku plynu pre priemyselných odberateľov. SPP vyhlásil v utorok popoludní stav núdze po tom, čo pre rusko-ukrajinský spor.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

BEZ STV

1. *TELEVÍZNE NOVINY- Markíza -1.1.2009 ;2.Slovensko má Silvester -Markíza- 31.12.2008 ; 3. Aj múdry schybí -Silvester- Markíza -31.12.2008 ; 4. *Počasie -Markíza- 1.1.2009 ;5.*Športové noviny -Markíza -4.1.2009 ;6.*DNES- Markíza -29.12.2008 ; 7. *NOVINY -TV JOJ- 1.1.2009; 8. DNES -SLOVENSKO 2008 -Markíza -1.1.2009; 9.Lúpež po taliansky -Markíza -2.1.2009; 10. Záhada bermudského trojuholníka -Markíza -4.1.2009 ; 11. Sám doma 3 -TV JOJ- 1.1.2009; 12. Susedia -Markíza -31.12.2008; 13. S čerty nejsou žerty- Markíza 1.1.2009 ;14. PROMINENTI -Markíza -4.1.2009; 15.Novoročný príhovor Márgit Nény -TV JOJ- 1.1.2009 ;16. Smotánka špeciál -Markíza- 31.12.2008 ; 17. Silvester u Susedov -Prekvapenie -Markíza- 31.12.2008 ; 18. *Reflex -Markíza -2.1.2009; 19. *ŠPORT -TV JOJ-30.12.2008 ; 20. Posledné Vianoce -Markíza -24.12.2008

Pozn.Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ; © Výskum programu STV 7.1.2009

People's Choice Awards

People's Choice Awards
Batmanovka Temný rytier dominovala v stredu na 35. ročníku odovzdávania People's Choice Awards, keď premenila na úspech všetkých päť nominácií. Dostala cenu pre najobľúbenejší film, akčný film, herecké obsadenie, najobľúbenejšieho superhrdinu a herecké spojenie na plátne. "V mene celého filmového štábu veľmi pekne ďakujem fanúšikom," uviedol predstaviteľ Batmana Christian Bale. "Toto je pre Heatha," zaspomínal na zosnulého kolegu Heatha Ledgera, ktorý zomrel v januári 2008. Ceremoniál pod moderátorským vedením Queen Latifah, sa vrátil k svojej tradičnej live forme. Minulý rok ho museli pre štrajk hollywoodskych scenáristov nakrútiť vopred a pustiť zo záznamu. Ocenenia si prišli prevziať aj Adam Sandler, Kate Hudson, Robin Williams alebo Hugh Laurie. "Je to skvelý spôsob, ako začať nový rok," uviedla Reese Witherspoon pri preberaní ceny za najobľúbenejšiu filmovú herečku. Rovnaké ocenenie pre herca získal Will Smith. Na základe verejného internetového hlasovania sa stala najobľúbenejšou speváčkou Carrie Underwood, najobľúbenejšou televíznou drámou Dr. House (2004), najobľúbenejším hercom v hlavnej úlohe Brad Pitt a najobľúbenejšou akčnou herečkou Angelina Jolie. Ceny získali aj snímka Wall-E za najobľúbenejší rodinný film, 27 šiat za najobľúbenejšiu komédiu a The Secret Life of Bees za najobľúbenejšiu filmovú drámu i nezávislý film.

CENY :

Najobľúbenejší film -Temný rytier ; Najobľúbenejší rodinný film -Wall-E ; Najobľúbenejšia filmová dráma-The Secret Life of Bees ; Najobľúbenejšia filmová komédia-27 šiat ; Najobľúbenejší akčný film -Temný rytier ; Najobľúbenejší nezávislý film -The Secret Life of Bees ; Najobľúbenejšie herecké obsadenie -Temný rytier ; Najobľúbenejšia filmová herečka -Reese Witherspoon ;Najobľúbenejší filmový herec- Will Smith ;Najobľúbenejšia herečka v hlavnej úlohe- Kate Hudson ;Najobľúbenejší herec v hlavnej úlohe- Brad Pitt ; Najobľúbenejšia akčná herečka-Angelina Jolie; Najobľúbenejší akčný herec -Will Smith ; On-Screen Match-Up- Christian Bale a Heath Ledger (Temný rytier) ; Najobľúbenejší superhrdina-Christian Bale ako Bruce Wayne / Batman ; Najobľúbenejšia televízna komédia -Dva a pol chlapa ;Najobľúbenejšia nová televízna komédia - Gary Unmarried ; Najobľúbenejšia animovaná televízna komédia -Simpsonovci ; Najobľúbenejšia televízna dráma- Dr. House ; Najobľúbenejšia nová televízna dráma - The Mentalist ; Najobľúbenejší sci-fi / fantasy seriál - Hrdinovia ; Najobľúbenejšia súťaž / Reality Show /- Dancing with the Stars ; Najobľúbenejšia televízna hra- Deal or No Deal ; Najobľúbenejšia televízna herečka -Christina Applegate ; Najobľúbenejší televízny herec- Hugh Laurie ; Najobľúbenejšia "Scene Stealing" hviezda -Robin Williams (Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka) ; Najobľúbenejší moderátor Talk Show -Ellen DeGeneres ;Najobľúbenejšia "TV drama diva" - Kyra Sedgwick (Na dotyk) ; Najobľúbenejšia zabávačka -Tina Fey ; Najobľúbenejší zabávač -Adam Sandler ; Najobľúbenejšia speváčka -Carrie Underwood ; Najobľúbenejší spevák -Chris Brown ; Najobľúbenejšia skupina -Rascal Flatts ; Najobľúbenejšia spolupráca - No Air (Jordin Sparks feat. Chris Brown) ; Najobľúbenejšia r'n'b pieseň -No One (Alicia Keys); Najobľúbenejšia hip-hopová pieseň -Low (FloRida feat. T-Pain) ;Najobľúbenejšia popová pieseň -I Kissed a Girl (Katy Perry) ; Najobľúbenejšia country pieseň -Last Name (Carrie Underwood); Najobľúbenejšia rocková pieseň -All Summer Long (Kid Rock) ; Najobľúbenejšia pieseň zo soundtracku -Mamma Mia (Meryl Streep) - Mamma Mia!

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Trojka, ktorá divákom Slovenskej televízie ponúkla naživo boje slovenských hokejistov na MS juniorov v Kanade, odvysiela dnes o 20.35 h mimoriadnu diskusnú reláciu Aréna za účasti hráčov a zástupcov realizačného tímu úspešnej výpravy. Predbežne prisľúbili účasť útočníci Tomáš Tatar, Adam Bezák a Ondrej Rusnák, ako aj tréner slovenského výberu Štefan Mikeš. Diváci sa budú môcť zapojiť do diskusie odoslaním otázok na e-mailovú adresu arena@stv.sk.

7. 1. 2009

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia sprostredkovala úspech reprezentácie Slovenska na Majstrovstvách sveta juniorov v hokeji do 20 rokov v kanadskej Ottawe. Divákom a všetkým fanúšikov hokeja ponúkla naživo strhujúce boje slovenských hokejistov nielen na Trojke, ale aj na Dvojke a v prípade semifinálového zápasu, v očakávaní ďalšieho hokejového zázraku našich mladíkov, výnimočne aj na Jednotke. Prvé dni tohto roku sa niesli v znamení rekordnej sledovanosti Trojky STV a mimoriadne úspešnej sledovanosti zápasov juniorských MS na všetkých programových okruhoch STV. Rekordne vysoké celodenné podiely dosiahla Trojka v utorok na Troch kráľov (6. 1. 2009) 1,8 %, v pondelok 5. 1. 2009 1,7 %, v piatok 2. 1. 2009 1,6 % a v sobotu 3. 1. 2009 1,4 %. Divácky najväčší úspech zaznamenali hlavne štvrťfinálové, semifinálové a medailové zápasy juniorských MS. Najviac divákov prilákalo na Trojku štvrťfinále našich chlapcov proti USA, ktorý sme vysielali v piatok 2. 1. 2009 o 21:30 h. Trojke stúpal trhový podiel po tretinách: 3,2 %, 7,1 % a 12,6 %, čo znamenalo 59 tisíc, 102 tisíc a 119 tisíc divákov. Po senzačnom víťazstve slovenskej hokejovej reprezentácie v štvrťfinále MS mali diváci možnosť vidieť naživo semifinálový súboj slovenských juniorov proti Švédsku na Trojke a výnimočne aj na Jednotke. Zápas, ktorý sa odohral v sobotu 3. 1. 2009 o 21:30 h, si na Trojke získal veľký počet divákov s rastúcim trhovým podielom po tretinách: 4,1 %, 5,0 % a 6,9 %, čo predstavovalo: 73 tisíc, 74 tisíc a 81 tisíc divákov. Tento úspech zaznamenala Trojka aj pri vysokej sledovanosti tohto zápasu na Jednotke. Jednotka dosiahla podiely: 24,5 %, 25,2 % a 26,5 %. Priamy prenos sledovalo: 431 tisíc, 373 tisíc a 314 tisíc divákov. V pondelok 5. 1. 2009 o 21:30 h v zápase o bronz Slovensko – Rusko sa trhové podiely Trojky dostali taktiež na veľmi dobré hodnoty: 4,2 %, 4,9 % a 5,8 %. Zápas sledovalo 79 tisíc, 67 tisíc a 57 tisíc divákov. Súbežné vysielanie tohto prenosu na Dvojke prinieslo rovnako uspokojivé výsledky. Zápas si pozrelo po tretinách: 172 tisíc, 205 tisíc a 136 tisíc divákov, s percentuálnym podielom: 9,1%, 15,1 % a 13,9 %. Nočný finálový zápas Kanada – Švédsko z 5. na 6. 1. 2009 priniesol opäť rekordný podiel pre Trojku (5,6 %, 8, 7 %). Slovenská televízia hodnotí mimoriadne pozitívne divácky záujem o všetky priame prenosy z MS na Trojke a to aj pri ich súčasnom vysielaní na Jednotke alebo Dvojke. Vysoké trhové podiely, ktoré jednotlivé priame prenosy dosiahli, znamenajú pre STV a predovšetkým pre jej Trojku úspešný štart do nového roku 2009.

Palm Springs International Film Festival

Palm Springs International Film Festival
Galavečer Medzinárodného filmového festivalu v Palm Springs sa v utorok večer niesol v znamení ocenení, drahých šperkov, prehliadky módy a drahých automobilov. Počas večera odovzdali jednu kolektívnu a desať individuálnych hereckých cien. Ocenenie za najlepšie kolektívne vystúpenie, ktoré získala dráma Núdzový východ, prišiel prevziať herec Leonardo DiCaprio. Snímka má šancu uspieť aj na udeľovaní Zlatých Glóbusov, ktoré odovzdajú 11. januára. Cenu za prelomový výkon si odniesla herečka Freida Pinto, ktorá zažiarila v snímke Slumdog Millionaire. Ocenenie za celoživotné dielo si prevzal Clint Eastwood, cenu riaditeľa festivalu získal Dustin Hoffman. Cenu Púštna palma si prišli prevziať Anne Hathaway a Sean Penn. Skladateľ hudby k filmu Podivný prípad Benjamina Buttona Alexandre Desplat získal ocenenie Frederika Loewa a cenu za celoživotné režisérske dielo si odniesol Ron Howard. Stúpajúcou hviezdou sa stala Dakota Fanning, ktorá si v roku 2008 zahrala v snímke The Secret Life of Bees. Ďalší dvaja ocenení boli režisér filmu Milk (2008) Gus Van Sant a herečka Amy Adams.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Opustili nás

Opustili nás

V roku 2008 svet prišiel aj o hercov Heatha Ledgera, Paula Newmana a o režisérsku legendu Sydneyho Pollacka. Prvé šokujúce úmrtie vo svete šoubiznisu prišlo v januári, keď médiá zaplavili správy o tragickej strate austrálskeho filmového lámača sŕdc. Dvadsaťosemročný Heath Ledger zomrel 22. januára v dôsledku prudkej otravy skombinovaním rôznych druhov liekov. V Hollywoode zažiaril najmä po nominácii na Oscara za stvárnenie homosexuálneho kovboja vo filme Skrotená hora (2005). Jedna z jeho posledných rolí, šialený zločinec Joker v pokračovaní "batmanoviek" s názvom Temný rytier (2008), získala množstvo pozitívnych ohlasov aj u filmovej kritiky. Už od premiéry sa ozývajú hlasy za udelenie posmrtného Oscara, čo potvrdzujú aj ocenenia severoamerických filmových kritikov, ktorých už získal vyše 20. Okrem toho je nominovaný na cenu Združenia londýnskych filmových kritikov a Zlatý glóbus. Zanechal po sebe dcéru Matildu, ktorá koncom októbra oslávila tretie narodeniny. Jej matkou je herečka Michelle Williams. Vo veku 75 rokov skonal 10. februára herec Roy Scheider, známy najmä úlohou policajného šéfa v snímke Čeľuste. V roku 1971 získal nomináciu na Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Francúzska spojka (1971), kde hral partnera známeho herca Gena Hackmana. Druhú šancu na zisk ceny Akadémie dostal za snímku All That Jazz (1979). Okrem filmového priemyslu bol aktívny aj politicky. Zúčastňoval sa na protestoch proti invázii do Iraku, vrátane veľkej demonštrácie v marci 2003 v New Yorku. Britský režisér Anthony Minghella zomrel na následky krvácania do mozgu 18. marca. Držiteľ Oscara, ktorý stál napríklad za filmami Truly, Madly, Deeply (1991) a Návrat do Cold Mountain (2003), bol od roku 2003 predsedom Britského filmového inštitútu. V roku 1997 získal Oscara za réžiu snímky Anglický pacient (1998) v hlavných úlohách s Ralphom Fiennesom a Juliette Binoche. Nomináciu na Cenu americkej filmovej Akadémie si vyslúžil aj scenárom kriminálneho trileru Talentovaný pán Ripley (1999). V roku 2005 režíroval svoju prvú operu Madame Butterfly. Jeho posledným titulom bol pilotný film televíznej seriálovej adaptácie knižnej série The No 1 Ladies' Detective Agency. Ďalšou legendou strieborného plátna, za ktorou smúti nielen Hollywood, je oscarový herec Charlton Heston. Držiteľ zlatej sošky za výkon v epickom filme Ben Hur (1959) zomrel 5. apríla vo veku 84 rokov po dlhom boji s Alzheimerovou chorobou. Okrem účinkovania v snímkach ako Planéta opíc (1968), Julius Caesar (1970), či Bitka o Midway (1976), sa preslávil aj obhajobou práv držiteľov zbraní. Ako prezident Národnej streleckej asociácie vyhlásil, že ak mu vezmú zbraň, tak až "z mojich chladných, mŕtvych rúk". George W. Bush ho označil za veľkého zástancu slobody a jedného z najúspešnejších filmových hercov v histórii. V roku 2003 mu udelil Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné ocenenie v Spojených štátoch amerických. Oscarový režisér Sydney Pollack, ktorý si vyslúžil komerčný úspech i uznanie kritikov, zomrel 26. mája vo veku 73 rokov na rakovinu. Jeden z jeho najúspešnejších filmov, Spomienky na Afriku (1986), získal sedem Oscarov, a to aj za najlepší film a najlepšiu réžiu. Nominované boli aj jeho snímky Kone sa tiež strieľajú (1969) a Tootsie (1982). Ďalšie filmy: Takí sme boli (1973), Tri dni Kondora (1975), Bez zlého úmyslu (1981), Firma (1993), Tlmočníčka (2005). Ako herec sa objavil napríklad vo filme Woodyho Allena Manželia a manželky (1992), v Hráčovi (1992) Roberta Altmana či v čiernej komédii Roberta Zemeckisa Smrť jej pristane (1992). Posledný raz si zahral v romantickej komédii Ako ukradnúť nevestu (2008). Všestranný Sydney Pollack bol aj producentom - stál za filmami Talentovaný pán Ripley (1999), Návrat do Cold Mountain (2003) a Michael Clayton (2007). Päťdesiatdvaročný džez-funk-rockový gitarista Hiram Bullock 25. júla podľahol zhubnému krčnému nádoru. Jeho zrejme posledným vystúpením bol koncert Richarda Müllera na slovenskom festivale Pohoda v Trenčíne 19. júla. Hudbu vyštudoval v americkom Miami, kde medzi jeho spolužiakov patrili renomovaní inštrumentalisti - gitarista Pat Metheny a zosnulá legenda hry na basgitaru Jaco Pastorius. Venoval sa najmä sólovej kariére, no preslávil sa spoluprácou s viacerými hudobnými hviezdami ako spevákom a basgitaristom Stingom, slávnym členom dvojice Simon a Garfunkel Paulom Simonom, saxofonistom Davidom Sanbornom či funkovou legendou Jamesom Brownom. Zápal pľúc si 9. augusta vyžiadal život známeho amerického komika Bernieho Maca. Herec, celým menom Bernard Jeffrey McCullough, by 5. októbra oslávil 51. narodeniny. Kariéru komika odštartoval v kluboch a prerazil v roku 1989 po víťazstve v národnej súťaži komikov. V televízii mal v rokoch 2000 až 2006 vlastnú šou s názvom The Bernie Mac Show. V roku 2001 spolupracoval s Bradom Pittom a Georgeom Clooneym na snímke Dannyho jedenástka a zahral si aj v jej dvoch pokračovaniach. Ďalej hral vo filmoch Transformers (2007), Charlieho anjeli: Na plný plyn (2003) a v snímke Old Dogs, ktorá sa ešte len dostane do kín. Rovnaký mesiac sa stal osudným aj pre amerického soulového speváka Isaaca Hayesa, ktorý zomrel 10. augusta na následky mozgovej príhody. V roku 1972 získal za soundtrack k filmu Shaft (1971) Oscara, tri hudobné ceny Grammy a Zlatý glóbus. Po tomto úspechu spolupracoval na viacerých ďalších filmoch a seriáloch. Na začiatku deväťdesiatych rokov založil Nadáciu Isaaca Hayesa, ktorej cieľom je podpora afrických krajín. V roku 1997 prepožičal hlas kuchárovi z úspešného amerického televízneho seriálu Mestečko South Park (1997). O päť rokov neskôr sa Hayes zaradil medzi hudobné legendy, keď ho slávnostne uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Legenda filmového neba Paul Newman tento rok prehral boj s rakovinou. Osudným sa pre herca, ktorý patril k najúspešnejším viac ako šesť desaťročí, stal 26. september. Mal 83 rokov a na filmovom plátne sa po prvý raz objavil v romantickej dráme The Silver Chalice (1954). Slávnym sa stal po účinkovaní v snímke Mačka na rozpálenej plechovej streche (1958), kde si zahral po boku Elizabeth Taylor. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia hral napríklad vo filmoch Exodus (1960), Hud (1963), Hombre (1967) či Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). Prvého Oscara získal milovník rýchlych áut v roku 1987 za film Farba peňazí. Okrem toho bol nominovaný na ďalších deväť sošiek Akadémie a dostal dvoch čestných Oscarov. Počas svojho života ho ocenili aj na MFF v Cannes a v Berlíne. Newmanovou celoživotnou láskou bola oscarová herečka Joanne Woodward, ktorá stála po jeho boku od roku Vo veku 66 rokov zomrel 4. novembra tvorca televízneho seriálu Pohotovosť a autor Jurského parku Michael Crichton. Príčinou bola podľa jeho rodiny rakovina. Vyštudovaný doktor medicíny predal na celom svete viac ako 150 miliónov kníh. Najznámejšou bol príbeh o Jurskom parku, na základe ktorého nakrútil režisér Steven Spielberg rovnomenný film. Okrem diela s motívom pretrvávajúceho života dinosaurov napísal v roku 1969 knihu Smrť Andromeda. Išlo o jeho vôbec prvý bestseller rozprávajúci príbeh o mikróboch nekontrolovateľne sa šíriacich po planéte Zem. Na Slovensku vyšli tiež diela Vychádzajúce slnko (1993), Sféra (1996), Drak (1998) či Hranica času (2001). Z filmov sú známe napríklad Kongo (1995) a Tornádo (1996). Juhoafrická speváčka Miriam Makeba, známa ako Mama Africa, skonala 10. novembra. Umelkyňa sa stala prvou čiernou speváčkou z Juhoafrickej republiky, ktorá si získala medzinárodné uznanie. Z rodnej krajiny musela odísť v roku 1959. V roku 1960 sa pokúsila vrátiť na pohreb matky, no úrady jej nepovolili vstup do krajiny. V exile žila 31 rokov. Po návrate v roku 1990 povedala: "Nikdy som nechápala, prečo sa nemôžem vrátiť domov. Nikdy som nespáchala žiadny zločin." V roku 1976 hovorila pred Organizáciou Spojených národov o politike apartheidu a rasovej segregácii. Vláda Juhoafrickej republiky zareagovala tým, že televízia ani rozhlas nesmeli až do roku 1989 vysielať jej piesne. Jej kariéru v USA pomohol naštartovať Steve Allen. V šesťdesiatych rokoch často vystupovala s Harrym Belafontem a v roku 1987 spievala s Paulom Simonom na jeho turné Graceland. Scenárista John Michael Hayes, ktorý často spolupracoval so slávnym režisérom Alfredom Hitchcockom, zomrel 19. novembra prirodzenou smrťou. Scenárista získal nominácie na Oscara za scenáre k filmom Okno do dvora (1954) a Peyton Place (1957). Na konte má tri ceny Americkej asociácie scenáristov (Writers Guild of America) - okrem spomínaných dvoch filmov aj za Hitchcockovu snímku Chyťte zlodeja (1955). Pre Alfreda Hitchcocka napísal scenár aj k filmom Problémy s Harrym (1955) a Muž, ktorý vedel priveľa (1956). Okrem spomínaných hviezd v januári zomrel po predávkovaní drogami 25-ročný herec Brad Renfro. Marec sa stal osudným pre nevidiaceho kanadského rockera Jeffa Healyho, slávneho tenora Giuseppeho Di Stefana, oscarového skladateľa Leonarda Rosenmana, britského herca Paula Scofielda, známeho sci-fi autora Arthura C. Clarka i oscarového scenáristu Abbyho Manna. Operná diva známa ako La Diva Turca Leyla Gencer a priekopník americkej fotožurnalistiky Cornell Capa naposledy vydýchli v máji. V júni svet hudby opustila rock'n'rollová legenda Bo Diddley a huslista s jednou rukou Ángel Tavira. Úspešný producent Jerry Finn zomrel po masívnom krvácaní do mozgu v auguste. V septembri zastihla smrť amerického animátora, autora postavičky menom Snoopy Billa Meléndeza, hviezdu nemých filmov Anitu Page, francúzsku vojnovú fotografku Francoise Demulder, speváka s jedinečným hlasom Dona LaFontiana, klávesáka kapely Pink Floyd Richarda Wrighta, bubeníka Earla Palmera a autora scenárov k seriálu Star Trek (1966) Olivera Kaufmana Crawforda. Skladateľ filmovej hudby a trubkár Neal Hefti a taliansky tenor Gianni Raimondi zomreli v októbri. V novembri prišiel šoubiznis o mená ako Richard Hickox - známy dirigent a riaditeľ Austrálskej opery, Michael Lee - bubeník Jimmyho Pagea a Roberta Planta, Mitch Mitchell - člen formácie The Jimi Hendrix Experience a John Daly - producent 13 oscarových filmov. V decembri zomrel herec Robert Prosky, režisér Bob Spiers, speváčka Odetta Holmes, predstaviteľ detektíva Derricka Horst Tappert, americký režisér Robert Mulligan a britský dramatik a laureát Nobelovej ceny za literatúru Harold Pinter.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

To je TV !

To je TV !

Back to the Kapustnica

Back to the Kapustnica

Minuloročná kapustnica nekopírovala tú veselú z roku 2007, kedy Rada STV následne odvolala Radima Hrehu z funkcie. V polovici decembra tak varil kapustnicu sám generálny riaditeľ, respektíve jeho sekretariát. Niektorí čakali, že pred Vianocami bude kortešačková predvolebná predsedovská kapustnica.

Nestalo sa tak.

Pikantné bolo, že na riaditeľskej kapustnici sa nezúčastnil predseda rady STV. Zlé jazyky tvrdia, že mu to bolo doporučené, vzhľadom na jeho mediálne aktivity pred zaraďovaním dotácie pre STV do programu Vlády SR .

Nevadí, kapustnica nebude, ale novoročný guláš z diviny áno. Štrnásteho januára sa totiž uskutoční zasadnutie Dozornej komisie STV k návrhu rozpočtu a programového konceptu STV na rok 2009. Nuž a po ňom- už spomínaný gulášik.

Len aby z neho niekto nezdivel. Minulá kapustnica viedla nielen k odvolaniu Hrehu, ale následne aj k nevídanému chaosu zakončenému nepodareným rozpočtom, ktorý doteraz, za výdatnej pomoci MK SR, skladá STV na kolená.

6. 1. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Čínske úrady začali rozsiahly zásah proti veľkým webovým stránkam, ktorého cieľom je eliminácia nemorálneho a pornografického obsahu na internete. Tvrdé sankcie hrozia aj najväčším internetovým vyhľadávačom Google a Baidu. Rozhodnutie o spustení celonárodnej kampane padlo na dnešnom stretnutí predstaviteľov šiestich vládnych agentúr a ministerstva verejnej bezpečnosti. Cieľom avizovaného zásahu je očistenie čínskeho internetu od veľkého množstva nevhodného a podradného obsahu, ktorý podľa úradov "narušuje verejnú morálku a poškodzuje fyzické a duševné zdravie mládeže." Kampaň bude zameraná voči 19 internetovým operátorom a webovým stránkam, ktoré dostatočne rýchlo nezareagovali na varovania vládnych cenzorov. Absolútnou jednotkou medzi čínskymi internetovými vyhľadávačmi je spoločnosť Baidu, na vzdialenom druhom mieste je v Číne globálny líder Google. V zozname podozrivých lokalít figuruje aj veľký čínsky informačný portál Sina.com. Podľa novín Financial Times budú mať čínski cenzori čoskoro k dispozícii modernejší software na filtráciu zakázaného obsahu. Napriek cenzúre sa čínskym úradom nedarí dostať internet plne pod kontrolu, najväčšie starosti Pekingu robia početné internetové blogy. Podľa oficiálnych údajov využíva internet takmer 300 miliónov obyvateľov Číny, píše agentúra Reuters.

Dovolili si zamestnanci českej rozhlasovej stanice Frekvence 1 minulú nedeľu príliš, pustili svoje pudy a chúťky z uzdy a mali sex v priamom prenose? Podľa jedného zo znechutených poslucháčov áno. Vedenie stanice to však poprelo. "Ozýval sa iba charakteristický zvuk súložiaceho páru," napísal jeden z pozorných poslucháčov, ktorému neunikli ani niektoré jednoznačné vety vzrušeného páru. "Rýchlo to pusť," kázal ženský hlas. "Čo mám robiť," reagoval neskôr mužský hlas. V skutočnosti sa však prihodilo čosi iné než súlož v živom vysielaní. Redaktorka, ktorá o 18.00 čítala večerné správy, pohotovo ratovala kolegu moderátora, ktorý dostal v štúdiu epileptický záchvat. Na pomoc jej prišli aj ďalší a napokon do štúdia dorazila aj privolaná posádka rýchlej záchrannej služby. Dlhé minúty sa však všetko dialo pri zapnutých mikrofónoch. "Náš moderátor už je v poriadku, takže ma len mrzí, že niektorých poslucháčov sme mohli vydesiť," komentoval udalosť programový riaditeľ rozhlasovej stanice Frekvence 1 Mirek Škoda.
Copyright © TASR 2009
Všetky štyri kanály francúzskej verejnoprávnej televízie od pondelka vysiejú večerný program bez prerušovania reklamnými blokmi. Zákaz vysielať od 20:00 reklamu, ktorý už dlho presadzuje francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, síce neprešiel parlamentom, ale do platnosti ho už v predstihu zaviedla rada dohliadajúca nad vysielaním verejnoprávnej televízie. Podľa pondelňajšieho vydania denníka Le Parisien to bude znamenať revolúciu v televíznom vysielaní: "Dnešným dňom sa celkom zmení televízny éter," napísal denník. Podľa novely zákona o televíznom vysielaní z dielne Sarkozyho, ktorý sa zatiaľ nepodarilo pretlačiť cez parlament, by mal riaditeľa verejnoprávnej televízie po novom vymenovávať prezident, čo médiá označujú za pokus o podriadenie televízie štátnej moci. Na protest proti reformám v pondelok demonštrovali zamestnanci stanice France 3 a televízia neodvysielala niekoľko spravodajských blokov. Podľa odporcov Sarkozyho návrhu chce prezident zákazom reklamy na staniciach verejnoprávnej televízie pomôcť zvýšiť zisky z reklamy svojmu priateľovi Martinovi Bouyguesovi, ktorý vlastní súkromnú televíziu TF1.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....