8. 1. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Neidentifikovaný ozbrojenec spôsobil dnes ráno v hlavnom meste Srí Lanky smrteľné zranenia vydavateľovi protivládne orientovaných novín Sunday Leader Lasanthovi Wickrematungovi. Oznámili to bezpečnostné zdroje ostrovného štátu v Indickom oceáne. Atentát na popredného srílanského novinára sa odohral v blízkosti jeho úradu, nachádzajúceho sa vo vzdialenosti asi 12 kilometrov južne od centra Kolomba. Noviny Sunday Leader zverejnili v uplynulých mesiacoch celý rad článkov, obsahujúcich ostrú kritiku na adresu vlády prezidenta Mehondu Rádžapaksého. K raňajšiemu útoku na Lasanthu Wickrematungu sa zatiaľ neprihlásila žiadna organizácia. Srí Lanka, ktorá získala nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1948, je od roku 1983 dejiskom bojov medzi armádou a povstalcami z hnutia Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE), snažiacich sa presadiť vytvorenie samostatného štátu pre početnú tamilskú etnickú menšinu.

Copyright © TASR 2009

Juniorský svetový šampionát v ľadovom hokeji v kanadskej Ottawe prekonal okrem diváckeho aj ďalšie maximum, tentoraz mediálne. Zápas o zlaté medaily medzi domácim výberom a Švédskom totiž sledovala takmer tretina populácie "kolísky hokeja" a stal sa najsledovanejšom športovou udalosťou histórie prenášanou spoločnosťou TSN. Predpokladalo sa, že podobne ako finálový duel MS 2003 hráčov do 20 rokov v Halifaxe si tohtoročný vrchol nenechá ujsť približne 3,5 milióna divákov. Informácie o sledovanosti takmer trojnásobne prekonali očakávania. Všetkých 6 zápasov Kanady na MS sledovalo v priemere 1,7 milióna priaznivcov hokeja. Kým merania síl v základných skupinách sa netešili veľkému záujmu, vyraďovacie boje nelichotivý priemer vylepšili a výsledkom bolo prekonanie hodnoty 1,6 milióna divákov na jedno stretnutie Kanady z MS 2006 juniorov vo Vancouveri. Pondelkový finálový duel navyše sledovalo viac ako 100-tisíc priaznivcov hokeja cez internetovú stránku spoločnosti TSN.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.