9. 5. 2020

Zomrel Alexander Klinko

Zomrel  Alexander Klinko


Vo štvrtok vo veku 62 rokov zomrel slovenský dizajnér a fotograf 

Alexander Klinko. Pracoval aj na dizajnoch obalov LP, CD, či DVD.

Zomrel Roy Horn

Zomrel Roy Horn 

Vo veku 75 rokov zomrel v Spojených štátoch iluzionista a krotiteľ šeliem Roy Horn zo slávneho nemeckého dua Siegfried & Roy. Naposledy vydýchol v piatok v Las Vegas. Podľahol novému koronavírusu, informoval jeho hovorca Dave Kirvin.
Horn, ktorý pochádzal z Dolného Saska, a jeho partner Siegfried Fischbacher sa stali svetoznámi pre ich vystúpenia s bielymi tigrami a levmi. Ich dlhoročná úspešná kariéra sa skončila v roku 2003, keď jeden z tigrov Horna počas predstavenia ťažko zranil. Z ťažkej straty krvi, mŕtvic a operácie mozgu po tejto nešťastnej udalosti sa Horn už nikdy úplne nezotavil.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



HOAX: Nie, Rusko nevyvinulo liek na nový koronavírus

HOAX: 


Nie, Rusko nevyvinulo liek na nový koronavírus



Medzi slovenskými používateľmi Facebooku sa šíril článok s videom, v ktorom akási žena tvrdí, že v Rusku už minulý rok začali vyrábať liek proti koronavírusu. Toto video je zavádzajúce. Jedná sa o liek proti chrípke Arbidol, ktorý je v Rusku dostupný už desiatky rokov, ale nebol nikým odporúčaný ako liek na COVID-19, chorobu spôsobenú novým typom koronavírusu. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Slovenský portál Presstv.sk uverejnil článok, v ktorom sa okrem iného píše: "Ruský liek Arbidol obsahuje účinné látky proti koronavírusu, ktorý slúži na prevenciu a liečbu u dospelých, ale aj u deti." Tento článok zaznamenal na Facebooku viac ako 4000 interakcií a zdieľalo ho takmer 2000 užívateľov.

Článok odkazuje na video, ktoré sa pôvodne objavilo na platforme TikTok. Video začína záberom na pláži, ženský hlas v ňom oznámi: "Sme na Kryme." Nasleduje záber na ruky otvárajúce škatuľku s liekom označeným nápisom Arbidol. Žena vytiahne návod na použitie a ukáže na miesto v texte: "Čo tu čítame? Proti koronavírusu." Následne ukáže ešte na krajinu pôvodu - Rusko - a dátum výroby vytlačený na strane: august 2019.


Arbidol je v skutočnosti jeden z najobľúbenejších voľne dostupných liekov v Rusku. Jedná sa o liek bežne používaný pri prechladnutí či chrípke a na trhu je už niekoľko desiatok rokov. Farmaceutická firma Otisifarm ho odporúča ako efektívny liek počas chrípkovej sezóny. V Číne sa predáva od roku 2006.

Podľa návodu na použitie pomáha Arbidol pri liečení príznakov koronavírusu spôsobujúceho chrípkové ochorenie SARS. Nikde však nie je spomenutý nový koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19.


"Koronavírusmi označujeme skupinu vírusov, kam patrí aj ten najnovší spôsobujúci COVID-19," povedal pre AFP Michal Štefánik z Výskumného ústavu veterinárneho lekárstva v Brne. "Tieto koronavírusy bežne kolujú v populácii a spôsobujú choroby, rôzne nádchy, bolesti v krku atď." Pokiaľ ide o Arbidol, "tento liek sa v Rusku predáva už roky a jeho antivírusový účinok býva často spochybňovaný," dodal Štefánik, ktorý je spoluautorom vedeckej štúdie o Arbidole, ktorý nijako nesúvisí s COVID-19.


Arbidol nebol schválený Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, ani Európskou liekovou agentúrou (EMA), ani americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Podľa Štefánika sa liek používa iba v Rusku, v Číne a v niektorých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.


Ruský protimonopolný úrad FAS začiatkom marca 2020 dokonca obvinil výrobcu Arbidolu, firmu Otisifarm, z porušovania zákona o reklame. Jej rozhlasové spoty vraj totiž naznačovali, že by Arbidol mohol byť účinný proti novému koronavírusu, uviedol FAS vo svojom vyhlásení.


Otisifarm síce na svojich webových stránkach priamo netvrdí, že je Arbidol účinný proti novému koronavírusu, ale používa vágne formulácie typu "proti rodine koronavírusu" či "proti koronavírusom".


"Arbidol určite nie je nový liek, ktorý by bol vyrobený v auguste 2019 ako reakcia na výskyt COVID-19," uviedol pre AFP Jan Haviernik, jeden z výskumných pracovníkov oddelenia virológie Výskumného ústavu veterinárneho lekárstva v Brne, ktorý sa taktiež podieľal na štúdii o Arbidole. "Z tohto dôvodu vnímam priložené video z Facebooku ako dezinformáciu," dodal.


Copyright © TASR 2020


Zomrel Little Richard

Zomrel  Little Richard


Vo veku 87 rokov zomrel priekopník rokenrolu Little Richard.
Little Richard, vlastným menom Richard Wayne Penniman (* 5. december 1932, Macon, Georgia, USA – † 9. máj 2020) bol americký spevák, hudobník a skladateľ. Je už šesť dekád jednou z najvplyvnejších osobností hudobnej kultúry. Jeho najvýznamnejším obdobím bola druhá polovica 50. rokov 20. storočia, kedy jeho dynamická hudobná produkcia a charizmatické šoumenstvo položili základ pre rokenrolový prejav. Jeho hudba má tiež rozhodujúci vplyv na formovanie ďalších hudobných žánrov vrátane soulu a funku, ovplyvnil veľký počet hudobníkov a spevákov, predstaviteľov ďalších žánrov od rocku po rap.
Little Richard je držiteľom viacerých ocenení vrátane uvedenia do Rokenrolovej, či Skladateľskej siene slávy. Je držiteľom ocenení za celoživotné dielo od Národnej akadémie záznamových umení a vied a od nadácie Rhythm and Blues Foundation. Jeho pieseň „Tutti Frutti“ je od roku 2010 súčasťou zbierky kongresovej knižnice (National Recording Registry).

Zástupcovia audiovizuálneho priemyslu žiadajú pre umelcov výnimku na nosenie rúšok

Zástupcovia audiovizuálneho priemyslu žiadajú 

pre umelcov výnimku na nosenie rúšok

Zástupcovia audiovizuálneho priemyslu žiadajú výnimku na používanie ochranných prostriedkov dýchacích ciest pre umelcov či osoby, ktoré sa podieľajú na výrobe audiovizuálnych diel a televíznych programov. Na svojej webovej stránke o tom informuje Asociácia nezávislých producentov (ANP). Súčasné epidemiologické opatrenia zatiaľ neumožňujú opätovné spustenie tvorby, preto sa audiovizuálny priemysel rozhodol spraviť prvý krok a prijať súbor pravidiel, ktoré budú umelci pri výrobe dodržiavať. S dokumentom sa oficiálne obrátili na Ministerstvo kultúry SR so žiadosťou o spoločné oslovenie Úradu verejného zdravotníctva SR.
„Predložené seriózne a zodpovedné pravidlá potvrdzujú, že subjekty v slovenskom audiovizuálnom priestore si uvedomujú riziká a sú pripravené postupovať pri svojej práci maximálne obozretne a zachovávať nevyhnutné hygienické opatrenia,“ dopĺňa asociácia. Obnovenie výroby je podľa ANP jedným z nástrojov, ako zmierniť ekonomický dopad na priemysel, ktorý aktuálne predstavuje výpadok vo výške približne 58 miliónov eur pre rok 2020.
Zástupcovia slovenského audiovizuálneho prostredia sa dohodli na samoregulačných odporúčaniach pre nastavenie ochrany pred SARS-CoV-2 v oblasti výroby audiovizuálnych diel. Odporúčania vychádzajú z materiálu, ktorý pripravil Evropský institut bezpečnosti filmových projeků, z. ú v spolupráci a na základe odborných konzultácii s expertmi. Ich dodržiavanie podporuje aj česká Asociace producentů v audiovizii a európska asociácia filmových agentúr European Film Commissions Network.
Samoregulačné odporúčanie spracovali a na jeho dodržiavaní sa dohodli Asociácia nezávislých producentov, Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska, Asociácia slovenských kameramanov, Rozhlas a televízia Slovenska, Slovenská filmová agentúra, Slovenská filmová a televízna akadémia a producenti v oblasti reklamy.
Asociácia nezávislých producentov je platforma pre ochranu záujmov nezávislých producentov a výrobcov audiovizuálnych diel v slovenskom i medzinárodnom audiovizuálnom prostredí.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



ČT2 zajtra oslávi 50 rokov

ČT2 zajtra oslávi 50 rokov

Program ČT2, ktorý 10. mája oslávi 50 rokov od svojho vzniku, ponúkne nový žáner s názvom aktuálny dokument, ktorým sa tvorcovia dotknú súčasných tém. Pre tento rok chystá Česká televízia (ČT) takých dokumentov desať. Špeciálna programová ponuka k výročiu tiež pripomenie niektoré z úspešných relácií ako napríklad Filmový klub, záznam predstavenia Dlhý, Široký a Krátkozraký Divadla Járy Cimrmana alebo cestopis Trabantom tam a zase späť. ČTK o tom informovala hovorkyňa ČT Karolína Blinková.
"Po dva víkendové dni 9. a 10. mája ponúkne vysielanie navyše dvojfilmom Olgy Sommerovej O čom sníva ženy a O čom sníva mužovi, biografické snímky Miroslav Horníček: Humor nie je žiadna sranda, Zátopek alebo Kráľ železa a smiechu Franta Kocourek, ale aj historické dokumenty ako Akcie Hagana a Bohatier dvadsiatych a tridsiatych rokov pripomínajúce úspechy československého športu, "uviedla Blinková.
ČT zopakuje aj celovečerný dokument Strnad, ktorý vznikol v rámci projektu Manželské etudy režisérky Heleny Třeštíkovej.
Základom programovej skladby ČT2 zostanú dokumenty, ktorých podiel dosiahol vlani bezmála polovicu vysielacieho času druhého programu ČT. Diváci sa môžu stretnúť aj s žánre typu dokudrama, dokureality či dokusoap a novo aktuálny dokument. "Dokumenty pripomenú napríklad štvorsté výročie bitky na Bielej hore či staromestské popravy. Ponúkneme celú škálu súčasných tém, od blížiacich sa premien zmysle a podoby práce, ako ukáže Nová šichta, až po environmentálne témy so snímkou ​​Vlci na hraniciach," povedal manažér vývoja Centra publicistickej dokumentárny a vzdelávacie tvorby Radomír Šofr.
ČT každý rok ponúkne divákom vyše päť tisíc hodín dokumentárnych relácií, pričom asi polovicu z nich tvoria diela slovenských dokumentaristov. "Pre Dvojku chceme dokumentárnu tvorbu ako profilový žáner zachovať aj do budúcnosti, tak aby sa ČT2 a dokument stali svojím spôsobom synonymom," doplnil generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.
Druhý program začal vysielať 10. mája 1970. Než sa objavili špecializované kanály ako ČT šport a ČT art, diváci ČT2 mali k dispozícii množstvo kultúrnych relácií ako Paskvil, Noc s Andělem alebo Filmopolis. Záujem bol ale najmä o šport. Druhý program ponúkal množstvo prenosov od zápasov prvej ligy vo futbale či v hokeji, až po medzinárodné podujatia, vrátane prenosov z olympijských hier či európskych a svetových atletických majstrovstiev. Populárny bol tiež Televízny klub mladých. V minulosti bol pre druhý program vyrábaný aj populárny koprodukčný seriál Pan Tau alebo romantická rozprávka Radúz a Mahulena s Magdou Vášáryová a Jánom Třískom v hlavnej úlohe.
ČT2 dnes pravidelne uvádza kratšie žánrové relácie vyrábané v rámci tematických radov venujúcich sa menšinám, napríklad relácie Náš vidiek, Cesty viery, Queer, Kľúč, Nedaj sa alebo Televízne klub nepočujúcich. Pevnou súčasťou programu je v posledných rokoch tiež zahraničné tvorba - celovečerné filmy vysielané v cykle Velikáni filme alebo seriály ako Hra o tróny, Dom z kariet, Sherlock, Babylon Berlín a najnovšie Príbeh služobnice.
Copyright © ČTK 2020

8. 5. 2020

HOAX: 

Infografika porovnávajúca COVID-19 s inými príčinami úmrtí je zavádzajúca

Tisíce používateľov sociálnych sietí zdieľali začiatkom apríla na Facebooku rôzne verzie infografiky porovnávajúcej počet zosnulých na chorobu COVID-19 s úmrtiami z iných dôvodov, od chrípky cez alkohol, fajčenie až po autonehody. Účelom týchto grafov bolo ukázať, že sa počet úmrtí na COVID-19 zveličuje. Podľa odborníkov je však takéto porovnanie zavádzajúce a môže viesť k podceňovaniu nebezpečenstva tejto v súčasnosti už globálnej pandémie. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Slovenská verzia infografiky sa na Facebooku uverejnila 1. apríla na súkromných profiloch alebo inú verziu obdobných dát zdieľali 2. apríla napríklad na Nekŕmte nás odpadom.
Pod nadpisom "Počet úmrtí na svete od 1. 1. 2020 do 25. 3. 2020" sú medzi sebou porovnávané čísla počtu mŕtvych z takých rozdielnych dôvodov, ako sú samovraždy, rakovina, autonehody, ale aj chrípka. V jednej z verzií je uvedený aj počet potratov. Ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom figuruje v týchto grafoch ako položka s najmenším počtom mŕtvych.
Ako zdroj dát sa uvádza portál Worldometers, ktorý je prevádzkovaný medzinárodným tímom vývojárov, výskumných pracovníkov a ďalších dobrovoľníkov s cieľom poskytovania štatistických údajov v reálnom čase. Patrí malej mediálnej spoločnosti bez podpory politických strán či korporácií.
Podľa odborníkov sú takéto infografiky zavádzajúce. Nemožno totiž porovnávať novú, rýchlo šíriacu sa chorobu, s už dlhú dobu známymi chorobami, a už vôbec nie s úmrtiami z iných dôvodov.
Čísla v slovenskej infografike boli prevzaté k dátumu 25. marca a korešpondujú so stavom počtu úmrtí na COVID-19 zo stránky Worldometers, ktorá kopíruje údaje z oficiálnych zdrojov ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a americké Center for Disease Control and Prevention (CDC). Problém je podľa expertov v tom, že porovnávajú neporovnateľné.
Brian Zikmund-Fisher, odborník na rizikovú komunikáciu z Michiganskej univerzity, odpovedal pre AFP, že tento typ infografiky by mohol v ľuďoch vzbudiť zdanie, že COVID-19 nie je v porovnaní s inými ochoreniami až taký nebezpečný.
"Porovnávanie rýchlo šíriacej sa choroby s už dlho existujúcimi javmi nie je fér a vedie verejnosť k tomu, že začne vnímať riziko nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 ako nízke, a to aj napriek tomu, že má neuveriteľný potenciál ostatné dôvody v krátkom čase preskočiť," povedal pre agentúru AFP Zikmund-Fisher.
Spochybnil aj výber dát uvedených v infografike. Tá je vraj "problematická" z toho dôvodu, že "zatiaľ čo počty ostatných javov sa v priebehu času menia len pozvoľna, miera infekcie COVID-19 v tejto chvíli prechádza exponenciálnou explóziou. Aj keby dáta v tabuľke boli presné, rovnako by viedla k mylnej interpretácii toho, ako veľmi by sa ľudia mali mať na pozore či ako rýchlo by mali konať."
Podľa profesora biológie na Washingtonskej univerzite Carla T. Bergstroma infografika "porovnáva hrušky s jablkami".
"Porovnávajú dennú globálnu smrtnosť choroby COVID-19, ktorá je v plnom rozpuku a bola vyhlásená za pandémiu, so smrtnosťou endemických ľudských chorôb, ktoré už dávno dosiahli svoj potenciál," povedal Bergstrom pre AFP.


Copyright © TASR 2020

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA







„Prosím vás, čím si ničíme priemysel? My máme zavreté obchody, knižnice, galérie, kiná, divadlá – to je priemysel? Nech neblázni už Richard,“
Igor Matovič

"Viera je ústavné právo každého z nás, nedával by som ju na rovnakú úroveň ako zábavu."
Ján Mikas, hlavný hygienik

„My sa však zastrašiť nenecháme a v tomto odkrývaní korupcie tejto mafiánskej chobotnice na Slovensku pokračujeme naďalej. Ak by sa náhodou stalo mne, že mi zajtra zlyhajú brzdy na aute alebo že dostanem nejaký náhly infarkt, tak týmito materiálmi disponujú aj moji asistenti a disponujú aj ďalší europoslanci, ktorí sú odhodlaní v tejto kauze v tomto vyšetrovaní pokračovať.“
Milan Uhrík (ĽSNS) 

7. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS





Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odobralo akreditáciu dvom ruským novinárom po ich reportážach o epidémii koronavírusu v Bielorusku. Informoval o tom v stredu hovorca ministerstva, ktorého citovala agentúra AP.
Reportér Alexej Krunišin a kameraman Sergej Panasiuk pracujú pre ruskú štátnu televíziu Prvý kanál. Bieloruské ministerstvo dôvod rozhodnutia neuviedlo. Vedenie televízie ho označilo za "neodôvodnené".
Prvý kanál tento týždeň odvysielal niekoľko kritických reportáží o situácii v Bielorusku v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Posledná, ktorú televízia odvysielala v stredu, spochybňovala oficiálne štatistiky nakazených a mŕtvych. Úmrtia v dôsledku COVID-19 podľa reportáže úrady maskujú za iné dôvody.
Bieloruská televízia v tejto súvislosti odvysielala 18-minútovú reportáž, ktorá ruských novinárov obviňuje zo šírenia nepravdivých informácií.
Bielorusko dosiaľ oficiálne potvrdilo 19.255 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 112 úmrtí. Prezident Alexander Lukašenko dlhodobo považuje obavy z nového koronavírusu za neopodstatnené a opatrenia obmedzujúce pohyb, ktoré zaviedla väčšina európskych krajín, označuje za prejav "koronapsychózy".
Bielorusko je jednou z mála krajín, ktorá neuzavrela hranice, neobmedzila podnikanie a pokračuje v organizácií verejných podujatí.
V sobotu sa v Minsku bude konať vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia porážky nacistického Nemecka.


Španielsky koncern Telefónica a americká skupina Liberty Global sa dohodli na fúzii svojich britských operácií. Zlúčením britského O2 a Virgin Media vznikne jeden z najväčších telekomunikačných koncernov v Británii.
Hodnota transakcie bola vyčíslená na 31,4 miliardy GBP (36 miliárd eur). Fúzia, ktorú ešte musia schváliť regulačné úrady, by sa mala dokončiť do polovice budúceho roka. O2, ktorá patrí koncernu Telefónica, je najväčším mobilným operátorom v Británii s približne 34 miliónmi zákazníkov a celkovou hodnotou 12,7 miliardy GBP. Virgin Media zasa poskytuje širokopásmové pripojenie k internetu a káblovú televíziu, pričom hodnota firmy sa odhaduje na 18,7 miliardy GBP.
Po fúzii s očakávanými úsporami 6,2 miliardy GBP vznikne spoločnosť s veľkosťou a portfóliom služieb, ktorá zrejme zmení britský telekomunikačný trh. Nová firma zvýši tlak na bývalý britský telekomunikačný monopol BT, ktorý je v Británii jediným operátorom vlastniacim pevné aj mobilné siete, ale aj na ďalšie spoločnosti, ako sú mobilný operátor Vodafone a káblová televízia Comcast
.

Copyright © TASR 2020

Spoločnosť Facebook sa ospravedlnila za nepríjemnosti, ktoré spôsobila nedávna aktualizácia jej softvéru aplikáciám v iPhoneoch a iPadoch. Update obmedzil fungovanie aplikácií ako Tinder, Spotify či TikTok.

Problém sa týkal aplikácií, ktoré obsahujú funkciu prihlásenia sa prostredníctvom Facebooku, vďaka čomu nevyžadujú vytvorenie nového používateľského mena a hesla. Facebook uviedol, že "identifikoval a vyriešil problém".

Spoločnosť v stredu aktualizovala súbor nástrojov SDK, ktorý využívajú vývojári aplikácií pri integrácii svojich služieb. Nezávislí vývojári však následne na platforme Github upozornili, že došlo k narušeniu ich aplikácií.

Zástupcovia Facebooku neskôr uviedli, že vedia o chybe a ospravedlnili sa "za všetky spôsobené nepríjemnosti".

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


RTVS k ukončeniu druhej svetovej vojny pripravila zaujímavý program

RTVS k ukončeniu druhej svetovej 
vojny pripravila zaujímavý program


RTVS prináša ku Dňu víťazstva výnimočné, oceňované filmy, ktorých hlavným zameraním je utrpenie človeka v čase vojny. V priereze času by mali byť mementom pre obdobie mieru. V rozhlasovom vysielaní nebudú chýbať rozhlasové hry, dramatické cykly či diskusie


JEDNOTKA
Piatok 8. mája
16:55 Obchod na Korze
Tragikomický príbeh jednoduchého slušného človeka, ktorý počas vojny podľahne tlaku okolia a vplyvom diania sa dostáva do neriešiteľnej situácie.
20:30 Oslobodenie. 75 rokov života v mieri.
V čase koronavírusu, kedy sa celosvetovo najvyššie oceňovanou a chránenou hodnotou stal ľudský život, oslavujeme 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo viac ako 70 000 000 ľudí. S účasťou popredných umelcov, najvyšších štátnych predstaviteľov, ako aj s účasťou priamych účastníkov vojny aj v podmienkach antikoronavírusových opatrení zaznie jasné a noblesné poďakovanie za 75 rokov života v mieri a zároveň aj jasné odhodlanie udržať tento neoceniteľný dar predchádzajúcich generácií aj pre generácie nasledujúce.

21:45 Hviezda
Špeciálna prieskumná jednotka s krycím menom Hviezda musí presne určiť pozície nepriateľa. Ich úlohou je prejsť front, obísť nepriateľa a zistiť čo najviac o pripravovanom útoku nacistickej armády. Nepriateľ pripravuje nebezpečný ťah, jeho vojaci majú sliediacich psov a vyhnúť sa im je nad ľudské sily...
Sobota 9. mája

14:20 Osud človeka
Sugestívny vojnový príbeh režiséra Sergeja Bondarčuka, nakrútený podľa novely Michaila Šolochova. Film sa začína v povojnovom lete r. 1946, kedy sa spisovateľ stretne s neznámym mužom.. Tým neznámym je Andrej Sokolov, prostý človek, ktorý by bol žil spokojným životom obyčajného človeka, keby neprišla vojna. Andrej rozpráva o strašných podmienkach života, o utrpení vo vojenských táboroch a strate ľudskej dôstojnosti. Andrej sa však nedal pokoriť a má odvahu čeliť svojmu osudu, ktorý preň nikdy nestratil zmysel.

10.5. 16:05 Oslobodenie: Prielom
17.5. 15:35 Oslobodenie: Smer hlavného úderu
24.5. 15:55 Oslobodenie: Bitka o Berlín
31.5. 16:30 Oslobodenie: Posledný úder
Monumentálna päťdielna epopeja režiséra Jurija Ozerova je fascinujúcim putovaním po bojiskách 2. svetovej vojny, ktoré svojím rozsahom v kinematografii doteraz nemá obdobu. Film, nakrútený s obrovským rozpočtom, sa snaží o maximálnu presnosť historických i technických detailov. Tvorcovia sa nezameriavajú len na udalosti na východnom fronte, ale snažia sa do filmu zakomponovať aj činnosť západných spojencov. Veľkolepé bojové scény sú skombinované s autentickými dokumentárnymi materiálmi zo sovietskych, amerických, britských, nemeckých i francúzskych archívov, a vytvárajú tak unikátnu dokudrámu, v ktorej vystupujú reálne postavy. Na scenári sa spolu s Ozerovom podieľal aj slávny spisovateľ Jurij Bondarev a vojenskými poradcami boli výlučne samotní priami účastníci 2. svetovej vojny.

15.5. 22:30 Zachráňte vojaka Ryana
Počas vylodenia v Normandii prídu o život dvaja bratia, ich tretí súrodenec zahynul už skôr na Novej Guinei. Keď sa kapitán John Miller dozvie o poslednom, štvrtom bratovi, chce ho za každú cenu zachrániť a dostať domov k matke. Na túto ťažkú úlohu sa podujme skupina ôsmich mužov...
16.5. 14:25 Kam sa podela siedma rota?
Vojaci francúzskej armády Chaudard, Pithivier a Tassin dostali v roku 1940 rozkaz zriadiť pozorovateľňu a udržiavať spojenie tak, aby ich armáda mohla čo najrýchlejšie a najlepšie ustupovať, postup Nemcov bol totiž oveľa razantnejší, ako sa čakalo. Podarené trio tak ostalo odrezané od svojej roty, ktorá sa dostala do zajatia...

22.5. 22:30 Pád Tretej ríše
Historický film o tom, ako prebiehali posledné dni Tretej ríše v Hitlerovom berlínskom bunkri.
23.5. 15:45 Návrat siedmej roty
Chaudard, Pithivier a Tassin sú síce vlastenci v uniformách francúzskej armády, ale vojnu by najradšej prežili niekde v ústraní. Osud im však predurčil úlohu hrdinov, a tak musia oslobodiť siedmu rotu z nemeckého zajatia a dokonca i bojovať!

30.5. 15:50 Siedma rota za úplnku
Tassin a Pithivier prišli na návštevu k svojmu bývalému veliteľovi Chaudardovi. Plánujú spoločný oddych, ktorý nebude mať nič spoločné s vojnou, pri prvej príležitosti sa však zamotajú do tajnej akcie, a tak im neostane nič iného, len stať sa pre Francúzov hrdinami odboja a pre Nemcov nebezpečnými teroristami.

DVOJKA
Štvrtok 7. máj
22:15 Nickyho rodina
Slovensko- český film o tom, ako príklad jedného človeka môže pozitívne ovplyvniť svet, predovšetkým mladých ľudí. Voľné pokračovanie dokumentu Nicholas Winton – Sila ľudskosti, oceneného v r. 2002 cenou Emmy Award zachytáva neobyčajný ohlas vo svete odvážneho činu pána Wintona a prináša príbehy novoobjavených zachránených detí. Ukazuje, ako mladí ľudia z rôznych krajín pod vplyvom Wintonovho činu začali spontánne konať skutky dobročinnosti a tiež hľadať doteraz nenájdené deti z Wintonovho zoznamu z r. 1939. Takto sa stávajú tiež súčasťou Nickyho rodiny, ktorú už tvorí viac ako päťtisíc príbuzných „wintonových detí“ rôznych generácií.

Piatok 8. mája
9:00 Európsky koncert 2020 - premiéra
Záznam Európskeho koncertu Berlínskej filharmónie diriguje Kirill Petrenko.
Tradične 1. mája uvádza Berlínska filharmónia koncert na niektorom z rozličných miest európskeho kontinentu. Takéto koncerty sa uskutočnili v Royal Albert Hall v Londýne, Mariinskom divadle v Petrohrade, ale i v Smetanovej sieni Obecného domu v Prahe, kde sa uskutočnil takýto koncert po prvýkrát. Tento koncert bol vždy charakterizovaný zjednotenou Európou, odkazom, ktorý sa nám dnes zdá dôležitejší ako kedykoľvek predtým. Súčasná výnimočná situácia spôsobená pandémiou koronavírusu si vyžiadala výnimočné riešenie. Členovia Berlínskej filharmónie vystúpia tentoraz pod vedením dirigenta Kirilla Petrenka na vlastnom berlínskom pódiu. Kirilll Petrenko je v súčasnosti generálnym hudobným riaditeľom Bavorskej štátnej opery a šéfdirigentom Berlínskej filharmónie. Toto hudobné teleso sa na koncerte predstaví v komornom, asi pätnásťčlennom obsadení bez prítomnosti publika. Na koncerte odznejú diela 4. Symfónia Gustáva Mahlera v komornej verzii Erwina Steina so sopránistkou Chriastiane Karg, Adagio pre sláčiky Samuela Barbera a ďalej kompozícia Ramifications György Ligetiho a Fratres Arvo Pärta.

10:50 Prešporská kasáreň maľovaná
Pôvodná televízna inscenácia pre deti z obdobia druhej svetovej vojny. Do vidieckej jednotriedky, v ktorej učí starý učiteľ, prichádza nemecký dôstojník. Pôvodne bol tiež učiteľom, vie už, že Veľkonemecká ríša vojnu prehrá, preto sa tvári neobyčajne ľudsky. Postupne sa približuje k deťom a získava si ich, aby cez ne, akoby mimochodom, získal bližšie informácie o partizánoch, skrývajúcich sa v blízkych horách.

14:35 Právo na minulosť
Slovensko-ruský film natočený podľa reportáže Bohuslava Chňoupka Vstaň a choď z knihy Generál s levom. Dramatický príbeh z rokov po 2. svetovej vojne. Réžia Martin Hollý ml.

16:25 Chvíľka poézie (Günter Eich) – premiéra
Pri príležitosti výročia ukončenia druhej svetovej vojny sprostredkuje poézia nemeckého básnika Güntera Eicha jej podobu, skrytú hlboko v mysli vojaka ležiaceho na fronte.

16:35 Neznámi hrdinovia
Dokumentárny film o pôsobení amerických letcov na Slovensku počas 2.svetovej vojny. Osudy amerických letcov, ktorí pôsobili na Slovensku počas 2. svetovej vojny, sú strhujúcim príbehom boja o prežitie uprostred neznámej krajiny. Príbehom vôle nepoddať sa osudu, ale čeliť mu s dôstojnosťou a bez straty sebaúcty. Ale aj odvahy pozrieť sa smrti do očí a obetovať svoj život v mene slobody.

21:00 Kukačka v temném lese
Československo-poľský vojnový film.
Trinásťročnú Emilku z Moravy po absolvovaní rasových skúšok pošlú na prevýchovu a ponemčenie do rodiny nacistického dôstojníka, ktorý je veliteľom koncentračného tábora. Výnimočný ruský herec Oleg Tabakov v úlohe nacistu, ktorý sa ujme dievčaťa.

22:35 Biely tiger
Ruský vojnový film o nemeckom tanku Biely tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank, ktorý sa Bielemu tigrovi vyrovná.
Sobota 9. mája

20:40 Vyšší princíp
Česko-slovenský film z roku 1960 z obdobia druhej svetovej vojny po atentáte na Heydricha. Sfilmovaná poviedka Jána Drdu hovorí o neľudskosti a o hrozných činoch nacistov. Film sa začína tým, že blázniví maturanti sa smejú zo svojho tabla. O niekoľko minút sa začne po celom Protektoráte ozývať hlásenie. Odmena 10 miliónov českých korún. Odmenia toho, kto odhalí mená atentátnikov. Zároveň je zákaz vychádzok po 20.00. Ivan Mistrík v hlavnej postave je šikovný študent, ktorého majú radi či spolužiaci, či učitelia. Až na jedného, ktorého otec je obchodník. Otca stvárnil Rudolf Hrušínský a jeho syna mladučký Jiří Kodet.

TROJKA
Diváci si pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny môžu pozrieť dvojdielny televízny film podľa románu Rudolfa Jašíka Mŕtvi nespievajú, ktorý režíroval významný slovenský režisér Andrej Lettrich. Prvú časť uviedla Trojka 3. mája a druhú časť odvysiela 7. mája o 20:00. Do programu podvečer 8. mája zaradila dokument Vysoko nad mestom – o stavaní pomníkov obetiam druhej svetovej vojny po roku 1945.

RÁDIO SLOVENSKO
V Rádiu Slovensko vyvrcholí v piatok 8. mája séria príspevkov 75 sviečok za obete druhej svetovej vojny, ktoré do rozhlasového a televízneho vysielania pripravovali od 24. februára redaktori a zahraniční spravodajcovia RTVS. V publicistických príspevkoch sa poslucháči dozvedia o úspechoch slovenských letcov v boji o Britániu, ako sa ríšskemu ministrovi pre propagandu Josephovi Goebbelsovi v tých časoch podarilo využívať reklamu a masové médiá a ako fungovali nemocnice počas vojny. Historik Jakub Drábik vysvetlí definíciu fašizmu. Keďže 8. máj je aj Dňom Slovenského červeného kríža, tak hosťom po 17:00 bude prezident SČK Viliam Dobiáš.

RÁDIO REGINA
Rádio Regina Západ tento týždeň až do štvrtka 7. mája po 15:05 priblíži v dokumentárnom cykle Mozaika storočia bombardovanie Slovenska v roku 1944, Karpatsko-dukliansku operáciu a koniec druhej svetovej vojny. V piatok 8. mája o 16:05 odvysiela rozhlasovú hru Gosta Berling, ktorá vznikla podľa rovnomenného románu slávnej švédskej spisovateľky Selmy Lagerlöfovej. Účinkujú v nej Emília Vášáryová, Anna Javorková, Miloslav Král, Ján Gallovič, Boris Farkaš, Rebeka Poláková, Dominika Žiaranová, František Kovár či Ján Mistrík. Obľúbený večerný cyklus Dejiny.sk ponúkne po 22:00 prvú časť so zameraním na druhú svetovú vojnu - oslobodenie Slovenska.
Rádio Regina Stred si Deň víťazstva nad fašizmom pripomenie po 9:05 unikátnymi zápismi z kroník stredoslovenských obcí, v ktorých učitelia či kňazi zaznamenali koniec vojny, aj to, čo prvé sa v nich začalo budovať. V premiére o 16:05 odvysiela reláciu Zahrajte mi túto, ktorá vo sviatočnom vydaní prinesie ľudové piesne s vojenskou tematikou.

RÁDIO DEVÍN
Počas tohto týždňa až do 8. mája ponúkne Rádio Devín v rámci relácie Ranné ladenie o 9:20 publicistický cyklus, ktorým priblíži historické súvislosti druhej svetovej vojny a jej reflexiu po 75. rokoch. Zároveň každý deň o 14:00 odvysiela dramatický seriál z cyklu Slovenské rody, ktorý sa venuje rodu Viestovcov. V deň výročia o 14:30 uvedie špeciálne vydanie Ars litery - Vojna nemá peknú tvár, ktorá sa zaoberá literatúrou o druhej svetovej vojne i literatúre po nej. O 15:30 si poslucháči môžu vypočuť rozhlasové spracovanie novely Leopolda Laholu - Zastrelený, zachytávajúcu peripetie vojakov povstaleckej armády. V Koncertnom Rádiu Devín odznie o 19:00 dielo Bohuslava Martinů Polní mše v podaní Slovenského filharmonického zboru. Autor dielo skomponoval na počesť dobrovoľníkov bojujúcich v radoch francúzskej armády. Program venovaný výročiu ukončenia druhej svetovej vojny vyvrcholí o 21:00 rozhlasovou adaptáciou legendárnej divadelnej hry dramatika Petra Karvaša z vojnového obdobia - Polnočná omša.

SITA sa dôrazne sa ohradzuje proti zneužívaniu svojho obsahu na portáloch s pochybnou dôveryhodnosťou

SITA sa dôrazne sa ohradzuje proti zneužívaniu svojho obsahu na 

portáloch s pochybnou dôveryhodnosťou



SITA Slovenská tlačová agentúra, a.s. sa dôrazne ohradzuje voči neoprávnenému používaniu svojho redakčného obsahu, manipulácii s kontextom ukradnutých správ a zneužívaniu obchodného mena na portáloch infovojna.sk a napalete.sk. Účelové významové posuny či vytrhávanie faktov z časového a vecného kontextu považuje agentúra SITA za poškodzovanie svojho obchodného mena a dobrej povesti, voči ktorému sa bude brániť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami. Rovnako sa bude brániť voči zneužívaniu svojich obchodných značiek.
Mgr. Zuzana Devera, šéfredaktorka SITA

HOAX: Počas pandémie COVID-19 sa objavil falošný návod, ako sa vyhnúť očkovaniu

HOAX: 
Počas pandémie COVID-19 sa objavil falošný návod, ako sa vyhnúť očkovaniu


Bratislava 7. mája (TASR) - Na sociálnej sieti sa objavil príspevok ponúkajúci "návod" na odmietnutie povinného očkovania, ktorý zdieľali tisíce Slovákov. V skutočnosti ide o náhodný text od slova do slova preložený z angličtiny, ktorý sa nezakladá na pravde. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Prvý príspevok s týmto tvrdením bol zverejnený 24. apríla 2020 na stránke Q Anon sk. Píše sa v ňom, že pacienti, ktorí sa chcú vyhnúť vakcinácii, by sa mali opýtať na možnosť "latrogénnej reakcie", ktorá by mala umožniť právo na odmietnutie.
V príspevku sa aj tvrdí, že pacienti sa môžu opýtať, či vakcína obsahuje tzv. MRC-5, čo sú podľa článku "potratené embrionálne bunky a iné DNA", na základe čoho majú ľudia vraj právo odmietnuť vakcínu z morálnych dôvodov.
Príspevok s tým istým znením bol zverejnený aj na jednom súkromnom profile. Tieto dva príspevky spolu zdieľalo takmer 5000 ľudí a objavili sa v skupinách ako Chemtrails, Za národné, kresťanské a sociálne Slovensko či na stránke AntiKiska.
Text slovenského príspevku je preložený takmer od slova do slova podľa obrázku, ktorý koloval v angličtine. V slovenskom preklade je pridaná navyše zmienka o výhrade vo svedomí lekára, ktorá však v tomto kontexte nedáva zmysel.
To, že ide o nešikovný preklad z angličtiny, naznačujú aj slovné spojenia ako "mandátne služby" či "priepustka z väzenia na vakcíny", ktoré v slovenčine nedávajú veľký zmysel.
Slovenský preklad spomína aj "latrogénnu reakciu". Nič také však skutočnosti neexistuje a v anglickom texte sa spomína tzv. "iatrogénna reakcia".
V príspevku sa tvrdí, že "všetky vakcíny" obsahujú tzv. MRC-5, ktoré opisuje ako "potratené embrionálne bunky". To nie je pravda. MRC-5, alebo bunkový kmeň Medical Research Council č. 5, je bunková kultúra používaná na pestovanie a množenie rôznych typov vakcín v laboratóriách. Objavená bola v 60. rokoch aj pomocou fetálnych buniek z ľudského plodu. Odvtedy však MRC-5 neboli produkované pomocou fetálnych tkanív.
MRC-5 sa používa v niektorých vakcínach, ale nie vo všetkých. Čo sa týka povinných vakcín, podľa prehľadu vakcín Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa kultúra MRC-5 nachádza iba vo vakcínach Priorix a M-M-RVaxpro, ktoré slúžia na ochranu proti osýpkam, mumpsu a rubeole.
Agentúra AFP kontaktovala aj pediatra MUDr. Branislava Chrenku, MHA. Spomínaná MRC-5 sa podľa neho nachádza iba v živých vakcínach, takže aj keby mal niekto výhrady voči používaniu kultúry MRC-5, "nie je dôvod odmietať očkovania neživými vakcínami ako Infanrix Hexa, Boostrix polio či vakcínu na pneumokoky", uviedol pediater.
Právne predpisy, ktoré upravujú problematiku očkovania na Slovensku, sú najmä zákon č. 355/2007 Z. z. a vyhláška MZ SR č. 585/2008. Podľa nich slovenská legislatíva rozlišuje medzi povinným a dobrovoľným očkovaním (napríklad proti chrípke, HPV, kiahňam, kliešťovej encefalitíde a pod.).
Infektológ Vladimír Krčméry v rozhovore zo 4. mája pre Aktuality.sk k otázke povinného očkovania proti koronavírusu uviedol: "Očkovanie proti chrípke ani proti koronavírusu nebude povinné, neviem si to predstaviť. To neunesie žiaden zdravotný systém, aby sa zaviedlo povinné očkovanie pri týchto dvoch chorobách, pretože ak by sa malo zaviesť povinne, muselo by sa hradiť zo zdravotného poistenia."
Na Slovensku sa dnes povinne očkuje proti desiatim prenosným chorobám; sú nimi záškrt, tetanus, čierny kašeľ, vírusový zápal pečene typu B (žltačka typu B), hemofilové invazívne nákazy, detská obrna, pneumokokové invazívne ochorenia, osýpky, ružienka a mumps.



Copyright © TASR 2020

Politická diskusná relácia Na hrane

Politická diskusná relácia 
Na hrane
Televízia JOJ ponúka každý štvrtok večer svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Tvorivý tím a moderátor Michal Magušin sľubujú každý štvrtok večer duel, aktuálne témy, exkluzívne prieskumy. To všetko naživo na JOJke.

Aj tento štvrtok sa v štúdiu Na hrane stretnú dvaja politici a budú sa venovať aktuálnym politickým a spoločenským témam. Aj vy máte možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo vás zaujíma prostredníctvom aplikácie. Otázky, ktoré nebudú zodpovedané v živom vysielaní, sa hostia pokúsia zodpovedať na webe nahrane.joj.sk po skončení diskusie.

Pozvanie do diskusie vo štvrtok 7. mája prijali Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny (Sme rodina) a jeho predchodca vo funkcii Ján Richter (Smer-SD).

Sledujte Na hrane vo štvrtok 7. mája o 21:40 na JOJke.

Školský klub na Dvojke pokračuje aj v máji

Školský klub na Dvojke 
 pokračuje aj v máji
 
RTVS počas dvoch mesiacov pripravila tretí koncept Školského klubu, ktorého cieľom je vylepšenie a skvalitnenie obsahu. Keďže najviac reakcií a odpovedí na zadania prichádza od detí 1. až 4. ročníka základných škôl, vysielanie sa zameria práve na tieto vekové skupiny ako inšpirácia k vlastnému skúmaniu učiva, ktoré im online zadávajú ich učitelia.

„Denne dostávame okolo 200 emailov s vypracovanými úlohami od detí z celého Slovenska doslova od Malaciek až po Veľké Kapušany. Čo nás teší, sú reakcie priamo od učiteľov, ktorí nám píšu, že takto by mala vyzerať škola a moderné vyučovanie pre základné školy,“ prezradil šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko.
Novinkou je, že od pondelka budú v štúdiu v Mlynskej doline okrem dvoch učiteľov aj deti nielen z bratislavských základných škôl, ktoré sa v priamom prenose zapoja do riešenia úloh. „Školský klub je v podstate online pomôcka pri učení doma, ktorou sa RTVS snaží zvýšiť atraktivitu televízneho vzdelávania. Je to zároveň príprava na ďalšiu možnú edukatívnu reláciu pre deti, v ktorom sa učivo stáva príbehom popretkávané tajomstvami a záhadami, pri riešení ktorých sa naučia množstvo iných vecí,“ dodal Vladimír Balko.
Obsahovú, metodickú a organizačnú podporu Školskému klubu tak ako doteraz zabezpečuje vzdelávacia nezisková organizácia Indícia a naďalej bude tlmočený do slovenského posunkového jazyka.
Školský klub patrí u detských divákov vo veku 4 až 11 rokov k najsledovanejším doobedňajším detským programom. Od začiatku vysielania 18. marca si ho každý deň v priemerne pozrelo 9000 detí.

Filmári prijali súbor pravidiel pre bezpečné nakrúcanie,žiadajú o výnimku ÚVZ


Filmári prijali súbor pravidiel pre bezpečné 

nakrúcanie,žiadajú o výnimku ÚVZ

Profesijné združenia a zástupcovia audiovizuálneho priemyslu v SR sa dohodli na pravidlách ochrany pred ochorením COVID-19 pri nakrúcaní. Garantujúc dodržiavanie týchto pravidiel po obnovení audiovizuálnej produkcie sa obracajú na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR so žiadosťou o udelenie nevyhnutnej výnimky.
Súčasné epidemiologické opatrenia zatiaľ neumožňujú opätovné spustenie audiovizuálnej tvorby. "Preto sa audiovizuálny priemysel rozhodol spraviť prvý krok, prijať súbor pravidiel, ktoré bude pri výrobe dodržiavať,“ uviedla výkonná riaditeľka Asociácie nezávislých producentov Alexandra Strelková.
Priblížila, že odporúčania vychádzajú z materiálu, ktorý pripravil Európsky inštitút bezpečnosti filmových projektov v spolupráci s expertmi a ktoré odporúča dodržiavať aj Európska asociácia filmových agentúr (EUFCN). "V prípade žiadanej výnimky ide o používanie ochranných prostriedkov dýchacích ciest pre výkonných umelcov pri realizácii audiovizuálnych diel,“ spresnila Strelková.
Dohodnuté samoregulačné opatrenia sa majú priebežne dopĺňať a spresňovať na základe vývoja epidemiologickej situácie.
Strelková poukázala na to, že obnovenie výroby je jedným z nástrojov, ako zmierniť negatívny ekonomický dosah koronakrízy na audiovizuálny priemysel. "Aktuálne predstavuje výpadok vo výške približne 58 miliónov eur pre rok 2020,“ uviedla. "Zastavenie práce a príjmov sa od 10. marca fatálne dotklo celého radu profesií, z ktorých zásadnú časť tvoria samostatne zárobkovo činné osoby," pripomenula.



Copyright © TASR 2020


6. 5. 2020

Zomrel Florian Schneider-Esleben

Zomrel Florian Schneider-Esleben




Vo veku 73 rokov zomrel na rakovinové ochorenie Florian Schneider-Esleben, jeden zo zakladateľov legendárnej nemeckej hudobnej skupiny Kraftwerk, ktorá významne prispela k vývoju elektronickej hudby. Oznámila to v stredu v Berlíne firma Sony s odvolaním sa na ďalšieho člena kapely Ralfa Hüttera. Dátum úmrtia však neuviedla.
Spolupráca Schneidera a Hüttera sa začala v roku 1968. V roku 1970 založili v Düsseldorfe slávne súkromné nahrávacie štúdio Kling-Klang-Studio, čím sa začala éra skupiny Kraftwerk.
Schneider-Esleben, syn slávneho povojnového modernistu Paula Schneidera-Eslebena, je považovaný za jedného z priekopníkov elektronickej hudby. Podieľal sa na priekopníckych albumoch skupiny Autobahn (1974), Radio-Aktivität (1975), Trans Europa Express (1977), Die Mensch-Maschine (1978) a Tour De France (2003). Schneider-Esleben opustil skupinu na konci roku 2008. V roku 2014 dostal Grammy za celoživotné dielo.

Copyright © TASR 2020



Zomrela Millie Small

Zomrela Millie Small



Vo veku 73 rokov zomrela jamajská speváčka Millie Small, známa najmä piesňou My Boy Lollipop z roku 1964. Rodáčka z Clarendonu skonala následkom mŕtvice.
Úmrtie oznámil zakladateľ Island Records Chris Blackwell, ktorý ju v roku 1963 priviedol do Londýna a produkoval jej verziu My Boy Lollipop.
"Povedal by som, že ona priniesla ska do sveta, pretože to bol jej prvý hit," vyjadril sa pre Jamaica Observer, odkazujúc na pieseň My Boy Lollipop, ktorá v roku 1964 dosiahla prvé priečky hitparád v USA aj Veľkej Británii a s vyše sedem miliónmi predaných kópií je dodnes jednou z najpredávanejších piesní žánru ska v dejinách.
"Stala sa hitom takmer všade na svete. Obišiel som s ňou svet, lebo všade chceli, aby sa ukázala v televíznych šou a podobne, a bolo úžasné, ako to zvládala. Bola taká milá, naozaj milá. Veľmi zábavná, mala skvelý zmysel pre humor. Bola naozaj výnimočná," uzavrel Blackwell.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



HOAX: Mobilná technológia 5G nemá nič spoločné s novým koronavírusom

HOAX: 
Mobilná technológia 5G nemá nič spoločné s novým koronavírusom


Na internete a slovenských sociálnych sieťach sa od začiatku marca 2020 objavujú nepravdivé konšpiračné teórie, ktoré zdieľali tisíce ľudí. Podľa nich má mobilná technológia 5G prispievať k šíreniu nového koronavírusu. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Hlavný denník zdieľal 2. marca článok s titulkom Zvláštne súvislosti medzi koronavírusom a 5G sieťou, v ktorom dáva do súvislosti nový koronavírus a ochorenie COVID-19 s tým, že Wu-chan, kde sa vírus prvýkrát objavil, bol jedným z miest, kde mala Čína testovať 5G sieť novej generácie.
Článok vychádza z textu na The Freedom Articles, stránke v angličtine, ktorá samú seba nazýva "alternatívnym médiom" a ponúka "nezávislé spravodajstvo". Príspevok na Hlavnom denníku sa tiež odvoláva na "štúdiu" konšpirátorov Marka Steela a Barrieho Trowera, ktorí sú občianskymi aktivistami proti zavádzaniu 5G v Spojenom kráľovstve.
Trower sám seba označuje za britského mikrovlnného zbraňového experta na dôchodku a technológiu 5G podľa neho testoval Sovietsky zväz prvýkrát v 70. rokoch minulého storočia. Steele sa zviditeľnil tým, že vo svojom anglickom meste Gateshead viedol kampaň proti osádzaniu vysielačov mobilných sietí 5G, pretože mali podľa neho spôsobovať krvácanie z nosa či spontánne potraty.
Od Hlavného denníka skopírovali článok stránka Infovojna.sk a portál Extra plus. Samotný text článku či obdobné tvrdenia o tom, ako technológia 5G prispieva k nákaze alebo spôsobuje ochorenie COVID-19, boli zdieľané aj voľne na Facebooku.
Technológia 5G je ďalšou generáciou bezdrôtových mobilných sietí, ktorá funguje prostredníctvom nových rádiových frekvencií. Očakáva sa, že vďaka rýchlejšiemu pripojeniu a šírke pásma, než aké má technológia 4G, umožní väčšie používanie internetu vrátane pripojených domácich spotrebičov, autonómnych automobilov či automatizovaných tovární.
Južná Kórea bola prvou krajinou, ktorá spustila komerčnú 5G sieť v apríli 2019. Koncom októbra 2019 Čína oficiálne spustila komerčnú prevádzku 5G siete v 50 mestách vrátane Wu-chanu.
Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa však nezačal šíriť v Južnej Kórei, ktorá ako prvá spustila 5G sieť. Okrem toho vírus sa šíri aj v mnohých krajinách, ktoré ešte neinštalovali siete 5G, napríklad v Malajzii, Iráne, Francúzsku, Singapure alebo Nigérii.
Odborníci a medicínski experti pre AFP potvrdili, že technológia 5G nemá žiadnu spojitosť s vypuknutím a šírením vírusových ochorení.
Výskumný pracovník University of Surrey Fabien Heliot, ktorý sa špecializuje na dosahy elektromagnetického žiarenia v bezdrôtovej komunikácii, vysvetlil, že "5G rovnako ako predchádzajúce generácie mobilných komunikačných systémov je technológia na báze RF (rádiofrekvencií), ktorá využíva elektromagnetické vlny na prenos informácií; elektromagnetické vlny sú samy osebe neionizujúcim žiarením". Ďalej uviedol, že žiarenie 5G nie je ani zďaleka také silné ako žiarenie pri CT alebo röntgene, ktoré sa bežne používajú v medicíne.
Profesor Malcolm Sperrin, riaditeľ Ústavu lekárskej fyziky a klinického inžinierstva z univerzitných nemocníc v Oxforde, pre AFP povedal, že medzi použitím frekvencií 5G a vírusom COVID-19 alebo iným biologickým vírusom alebo baktériou neexistuje žiadne rozumné spojenie. "Predpokladaná korelácia medzi 5G a vývojom nákazy COVID-19 v Číne odhaľuje úplné nepochopenie rozdielu medzi kauzalitou a náhodnou zhodou okolností," povedal Sperrin.
Internetová stránka Svetovej zdravotníckej organizácie uvádza, že "za posledné dve desaťročia sa vykonalo veľké množstvo štúdií s cieľom posúdiť, či mobilné telefóny predstavujú potenciálne riziko pre verejné zdravie. Dodnes sa nezistili žiadne nepriaznivé účinky na zdravie spôsobené používaním mobilných telefónov".



Copyright © TASR 2020