18. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

V Turecku vo štvrtok odsúdili v neprítomnosti na dva roky a deväť mesiacov odňatia slobody nemeckého novinára tureckého pôvodu Deniza Yücela, ktorý bol obžalovaný zo šírenia teroristickej propagandy. Informovala o tom agentúra DPA.
Yücel, ktorý má dvojaké nemecké a turecké občianstvo, bol v Turecku od februára 2017 do februára nasledujúceho roka vo vyšetrovacej väzbe, kam ho umiestnili pre podozrenia zo šírenia teroristickej propagandy a podnecovania nenávisti, ako aj zo špionáže a napojenia na zakázanú organizáciu Strana kurdských pracujúcich (PKK). Jeho prípad výrazne naštrbil vzťahy medzi Tureckom a Nemeckom.
Novinára prepustili na slobodu a umožnili mu vycestovať až po dlhých politických ťahaniciach s tým, že konanie proti nemu pokračovalo v jeho neprítomnosti.


Netflix zaznamenal v 2. kvartáli masívny prírastok nových predplatiteľov. Pomohli mu v tom aj karanténne opatrenia, keďže ľudia boli nútení zostávať doma. Avšak jeho zisk rovnako ako vyhliadky sklamali očakávania trhu a akcie firmy v poburzovom obchodovaní padli o vyše 10 %.
Prevádzkovateľ populárnej video streamingovej služby získal v 2. štvrťroku globálne 10,09 milióna predplatiteľov, pričom počítal s nárastom len o 7,50 milióna. Na konci kvartálu evidoval 192,95 milióna predplatiteľov. Firma získala celkovo 2,94 milióna nových zákazníkov v USA a Kanade a v regióne Európa, Blízky východ a Afrika 2,75 milióna, v Latinskej Amerike 1,75 milióna a v ázijsko-pacifickom regióne 2,66 milióna.
Netflix za prvých 6 mesiacov získal 26 miliónov predplatiteľov oproti 12 miliónom v rovnakom období vlani. Firma však počíta so spomalením rastu v druhej polovici roka.
Zisk za tri mesiace od apríla do júna vyskočil na 720 miliónov USD (630,80 milióna eur) alebo 1,59 USD na akciu z 271 miliónov USD alebo 60 centov na akciu v rovnakom období vlani. Analytici však v priemere prognózovali až 1,81 USD na akciu. Tržby medziročne stúpli o 25 % na 6,15 miliardy USD zo 4,92 miliardy USD, pričom analytici predpovedali 6,08 miliardy USD.
V prebiehajúcom 3. kvartáli Netflix očakáva tržby 6,33 miliardy USD a zisk na akciu 2,09 USD.
Akcie firmy v poburzovom obchodovaní padli 10,26 %. 



Spoločnosť Google zakáže webovým stránkam a aplikáciám využívajúcim jej inzerčnú technológiu zverejňovať reklamy na "nebezpečný obsah", ktorý sa týka nepravdivých informácií o pandémii COVID-19 a ktorý je v rozpore s vedeckým konsenzom. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra Reuters.
Najväčší internetový vyhľadávač aktualizoval svoju firemnú politiku v čase, keď zdravotná kríza stále sužuje Spojené štáty a inzerčné giganty ako Google a Facebook sú pod nátlakom, aby konali viac proti šíreniu dezinformácií.
Medzi obsah, ktorému nie je povolené ťažiť z reklamy, patria vyvrátené konšpiračné teórie - napríklad, že nový druh koronavírusu bol vytvorený v čínskom laboratóriu ako biologická zbraň; že ho dal vyvinúť zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates; alebo že vírus je hoaxom, uviedol Google vo vyhlásení.
Google so sídlom v Kalifornii už predtým zakázal reklamy so škodlivým obsahom - napríklad na "zázračné" liečivá alebo protivakcinačné hnutie. Google tiež zakáže inzerentom vytvárať svoje vlastné reklamy, ktoré propagujú konšpiračné teórie súvisiace s koronavírusovou krízou.
Google povoľuje zverejňovať reklamy týkajúce sa pandémie COVID-19 iba určitým inštitúciám vrátane vládnych organizácií a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, a to so zámerom zabrániť aktivitám, ako je obohacovanie sa na zdravotníckych pomôckach.

Copyright © TASR 2020


Prevádzkovatelia internetových platforiem ako YouTube bezprostredne nezodpovedajú za dodržania autorských práv užívateľmi. Vyplýva to zo správy generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ. Rozhodnutie vo veci má súd prijať neskôr a posudok advokáta nie je pre sudcu záväzný, pripomína agentúra DPA.
"Podľa súčasného práva EÚ prevádzkovatelia internetových platforiem ako YouTube a Uploaded nie sú priamo zodpovední za ilegálny vkladanie chránených diel užívateľmi týchto platforiem," konštatoval advokát Henrik Saugmandsgaard Øe vo svojom posudku vypracovanom na základe dvoch podnetov - nemeckého hudobného producenta Franka Petersona a vydavateľstvo Elsevier. "Inak by hrozilo, že prevádzkovatelia platforiem sa stanú posudzovateľmi legálnosti na internete".
Európska komisia chce otázku riešiť novými pravidlami poskytovania digitálnych služieb. Existujúce pravidlá však YouTube a podobné platformy zbavujú zodpovednosti za umiestnený obsah, pokiaľ ho na základe oznámenia o porušení práv odstráni.

 Copyright © ČTK 2020

Spoločnosť Mozilla spustila plnú verziu virtuálnej súkromnej siete (VPN) pre Windows, pričom tento týždeň by mala byť dostupná aj pre zariadenia s Androidom. Cena služby na jeden mesiac je 4,99 dolára (v prepočte približne štyri eurá) a spočiatku bude prístupná v Spojených štátoch amerických, Veľkej Británii, Singapure, Malajzii a na Novom Zélande.
VPN funguje ako "šifrovaný tunel" na prenos informácií na internete, pričom pomáha pri zdieľaní citlivých informácií. Približne štvrtina používateľov internetu využíva VPN na skrytie svojej online aktivity, obídenie cenzúry v krajinách bez slobodného používania internetu a vyhnutie sa geografickým obmedzeniam na streamovacích službách. Môže tiež ukryť internetovú adresu, čo napríklad inzerentom komplikuje online monitorovanie.
Mozilla testovala beta verziu novinky takmer rok a prisľúbila, že zrýchli zážitok z prehliadania internetu. Mozilla VPN je založená na protokole WireGuard.
Podľa odborníkov môže novinka priniesť Mozille určitú finančnú nezávislosť.
Populárna aplikácia TikTok zmazala v Európe od začiatku tohto roka zhruba 29-tisíc videí súvisiacich s koronavírusom, ktoré porušovali jej pravidlá. Zhruba tritisíc z nich obsahovalo medicínske dezinformácie. Počet videí o koronavíruse, ktoré porušujú pravidlá, podľa TikToku od marca, keď dosiahli svoj vrchol, mesačne klesá, informuje spravodajský portál BBC.
TikTok uviedol, že bolo "náročné zmerať s úplnou istotou", koľko tohtoročných videí obsahovalo dezinformácie o koronavíruse.
Do príspevkov obsahujúcich kľúčové slová, hashtagy alebo hudbu súvisiacu s ochorením COVID-19 TikTok pridáva informačný banner. Počet takýchto prípadov sa podľa platformy pohybuje na nízkej úrovni. Od začiatku tohto roka banner dostalo sedem miliónov videí v Európe. TikTok tiež uviedol, že jeho informačná stránka o koronavíruse zaznamenala v Spojenom kráľovstve, Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku viac ako 52 miliónov pozretí.
Platforma 9. júla zverejnila správu o transparentnosti, v ktorej uviedla, že vymazala od júla do decembra 2019 viac ako 49 miliónov videí. Približne štvrtina z nich obsahovala nahých dospelých ľudí alebo sexuálne akty.


Stredajší veľký hackerský útok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter sa dotkol 130 účtov. Oznámila to spoločnosť Twitter s tým, že len v prípade malej skupiny sa útočníkom podarilo nad účtami získať aj kontrolu.
Terčom útoku sa stalo mnoho prominentných amerických osobností, ako napríklad Elon Musk, Bill Gates, Joe Biden, Kanye West či Barack Obama, prostredníctvom ktorých hackeri žiadali o zaslanie bitcoinov na účet s tým, že sa ľuďom vráti dvojnásobok. Už skôr Twitter vysvetlil, že to bol podľa všetkého "koordinovaný útok sociálneho inžinierstva" zameraný na niektorých jeho zamestnancov s prístupom k vnútorným systémom a nástrojom. Prostredníctvom nich hackeri následne prevzali kontrolu nad mnohým prominentnými a overenými účtami a tweetovali za nich. Twitter uviedol, že postihnuté účty okamžite uzamkli, pochybné príspevky odstránili a tiež v rámci vyšetrovania dočasne zabránili uverejňovaniu obsahu z overených účtov či pozastavili žiadosti o resetovanie hesla.
Za krátky čas, čo boli pochybné tweety online, odkaz, ktorý obsahovali, dostal príspevky v hodnote viac ako 100-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 88-tisíc eur).
Twitter v piatok uviedol, že stále vyšetruje, či hackeri ukradli súkromné dáta používateľov vrátane súkromných správ. "Pracujeme s vlastníkmi účtov, ktorých sa to týka, a budeme to robiť aj v nasledujúcich niekoľkých dňoch," uviedla spoločnosť. Súkromné správy Kanyeho Westa a jeho manželky Kim Kardashian West či Elona Muska by na dark webe mohli mať finančnú hodnotu, predaj správ prezidentského kandidáta Joea Bidena a niekdajšieho newyorského starostu Michaela Bloomberga by zase mohlo mať politické následky, uvádza spravodajský portál BBC.
Prípad vyšetruje aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).
Kto je za útok zodpovedný, nie je známe. Možné známky o páchateľoch sa však zrejme dostávajú na povrch na sociálnych médiách. Skôr počas tohto týždňa bezpečnostná firma Hudson Rock zaznamenala reklamu na hackerskom fóre, v ktorej predajca tvrdil, že je schopný ukradnúť akýkoľvek účet na Twitteri prostredníctvom zmeny e-mailovej adresy, s ktorou je spojený. Predajca tiež zverejnil fotografiu panelu, ktorý je zvyčajne vyhradený pre zamestnancov Twitteru na vysokej úrovni, pričom sa zdá, že umožňoval plnú kontrolu nad pridávaním e-mailovej adresy k účtu alebo odstránenie existujúcej. To naznačuje, že útočníci mali prístup k systémovým nástrojom sociálnej siete prinajmenšom 36 až 48 hodín pred zverejnením podvodných tweetov.
Výskumníci tiež spojili s útokom jedno konto na Twitteri, ktoré už medzičasom z platformy stiahli.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

17. 7. 2020

Stanovisko generálneho prokurátora k Transparency International Slovensko

Stanovisko generálneho prokurátora 


k Transparency International Slovensko



Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa ohradzuje voči zavádzajúcim informáciám, ktoré dnes zverejnila TIS. Mimovládna organizácia sa snaží navodiť dojem, že generálny a špeciálny prokurátor si svojvoľne vyplatili 13. a 14. plat. Na vyplatenie trinásteho a štrnásteho platu nemá generálny prokurátor žiadny dosah, pretože tento nárok mu po splnení zákonných podmienok vyplýva zo zákona č. 154/2001 o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry v platnom znení.
TIS tiež tvrdí, že je chybou, keď generálny prokurátor vo svojom majetkovom priznaní za rok 2019 neuviedol paušálne náhrady. Aj v tomto prípade, buď mimovládna organizácia účelovo klame, alebo nerozumie pojmu paušálne náhrady. Paušálne náhrady totiž nie sú príjmom z výkonu funkcie, ale je to príjem, ktorý zabezpečuje výdavky spojené s výkonom funkcie. Plat prokurátora v zmysle § 93 zákona č. 154/2001 o prokurátoroch a právnych čakateľoch tvorí funkčný plat, náhrady funkčného platu, príplatky k funkčnému platu a odmena. Toto všetko uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo svojom majetkovom priznaní.
V tejto súvislosti dávame mimovládnej organizácii do pozornosti, že vo svojich majetkových priznaniach neuviedli výšku paušálnych náhrad aj iní ústavní činitelia.

Folie à plusieurs

Folie à plusieurs

HOAX: Manželia kričali a mierili zbraňami na demonštrantov, tí však nerabovali

HOAX: 


Manželia kričali a mierili zbraňami na demonštrantov, tí však nerabovali







Video na slovenskom Facebooku, ktoré ukazuje manželský pár mieriaci zbraňami na demonštrantov, videli desaťtisíce ľudí. Doplnené je popisom, v ktorom sa tvrdí, že demonštranti v St. Louis rabovali. To je však zavádzajúce. Policajná správa a novinové články síce hovoria o tom, že dav ľudí údajne rozbil bránu a kričal nadávky - k žiadnemu rabovaniu však nedošlo. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
"Demonštranti prišli rabovať do štvrte v St. Louis v USA. Majiteľ domu im dal však jasne najavo, že keď sa priblížia, narobí z nich safaládky," písalo sa v popise videa na slovenskej facebookovej stránke Amerika naser si.
Od uverejnenia videa 29. júna 2020 ho videlo viac ako 150.000 ľudí a zdieľalo viac než 1800 používateľov Facebooku.
Na videu vidno manželský pár, ktorý mieri zbraňami na demonštrantov na ulici. Ľudia v dave kričia "Pokračujte v ceste!" alebo "Poďme ďalej!", zatiaľ čo im muž a žena so zbraňami ukazujú, aby sa vzdialili, a kričia "Naspäť!".
K incidentu došlo 28. júna, keď demonštranti v St. Louis protestovali proti Lyde Krewsonovej, starostke mesta, ktorá v živom vysielaní zverejnila mená a adresy aktivistov volajúcich po reforme polície.
Demonštrujúci dav prechádzal popred dom manželského páru Marka a Patricie McCloskeyovcov, ktorí vyšli na priedomie a hrozili demonštrantom pištoľou a útočnou puškou.
"Dav najmenej 100 ľudí rozbil historickú kovanú železnú bránu na Portland Place, zničil ju a hrnul sa k môjmu domovu, kde sme s rodinou večerali. Mali sme strach o svoj život," povedal McCloskey lokálnej spravodajskej stanici KMOV (partner CNN).
V stanovisku, ktoré McCloskeyovci zverejnili prostredníctvom svojho právneho zástupcu, sa však píše, že demonštranti boli "pokojní", avšak boli medzi nimi "niekoľkí jedinci", ktorí pôsobili výtržnícky.
V policajnej správe, ktorú zverejnil fact-checkingový portál Snopes, sa tiež nič nepíše o rabovaní. Podľa správy Mark McCloskey počul "krik a rozruch idúci z ulice" a videl "veľkú skupinu osôb, ktorí rozbili železnú bránu."
Video miestnej reportérky Alexis Zotosovej, ktoré zverejnila na Twitteri, ukazuje demonštrantov pokojne kráčajúcich cez bránu, ktorá je otvorená a nepoškodená. Aj reportér Daniel Shular, ktorý bol v tom čase v dave, povedal pre CNN, že brána bola odomknutá, keď cez ňu demonštranti prechádzali na súkromnú ulicu, a nevidel nikoho, kto by bránu poškodzoval.
Podľa Kim Gardnerovej, obvodnej prokurátorky mesta St. Louis, boli pochod aj následné zhromaždenie pokojné. V stanovisku z 29. júna uviedla: "Som rozrušená z udalostí, čo sa stali počas víkendu, pri ktorých pokojní demonštranti narazili na násilný útok a mierili na nich zbraňami. Musíme chrániť právo na pokojný protest a akékoľvek pokusy obmedzovať ho zastrašovaním či hrozbami použitia smrtiacich prostriedkov nebudú tolerované."

Zdroj: TASR

Zomrel Peter Zeman

Zomrel Peter Zeman


Vo veku 78 rokov zomrel vo štvrtok (16. 7.) po ťažkej chorobe slovenský novinár a politik Peter Zeman. Bol jedným zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu (VPN), pôsobil tiež ako riaditeľ Slovenského syndikátu novinárov a Slovenskej televízie. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v piatok 24. júla v bratislavskom Krematóriu. TASR o tom informovala jeho dcéra Lele Zemanová.
Do dejín slovenskej žurnalistiky sa Zeman zapísal v 60. rokoch minulého storočia ako spoluzakladal novín Echo. Pôvodne malo ísť o cvičný časopis bratislavských vysokoškolákov, neskôr sa stali jedným z najslobodnejších priestorov na tvorbu a vyjadrenie názoru. Krátko po okupácii v lete 1968 bolo Echo vyhlásené za reakčný, protisovietsky a protisocialistický časopis a jeho tvorcovia sa dostali na zoznam neželaných novinárov.
Až po padnutí železnej opony mohol opäť začať publikovať a aktívne sa zapojiť do spoločenského a politického života. Pôsobil ako šéfredaktor týždenníka Život a bol spoluzakladateľom strany Verejnosť proti násiliu.
V januári 1990 zasadol v rámci procesu kooptácie po Nežnej revolúcii do Federálneho zhromaždenia do Snemovne ľudu ako poslanec za VPN. V období 1990 – 1991 zastával post druhého porevolučného riaditeľa Slovenskej televízie. Neskôr v rokoch 1991 – 1992 bol riaditeľom tlačového a informačného odboru ministerstva zahraničných vecí. V roku 1996 sa stal kancelárom Slovenského syndikátu novinárov.

Copyright © TASR 2020

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





„ Viem, o čom sa rozprávajú redaktori Denníka N na poradách, a o tom, ako sa na mňa. Kvôli ,mne každý deň tancujú tanec haka.“
Robert Fico

„ Je zvláštne, že práve teraz sa bulvarizuje otázka mojej práce, ktorá splnila pravidlá v danom čase a prešla obhajobou.„
Branislav Gröhling

„Mám pocit, že to budeme musieť nechať tak, lebo by padla vláda, ktorá zatvára do väzenia ľudí, čo na tomto štáte roky parazitovali. Je dobre, že sa vzdá Igor titulu a nie je v poriadku, že ho takto získal. Ešte menej je v poriadku, že klamal. Ale naozaj nechcem, aby padla protikorupčná vláda pre diplomovky. Bude dobre, ak minister školstva vytvorí zákon, aby bolo možné vzdať sa titulu aj s právnym účinkom. Myslím si, že tu bude viac adeptov na tento úkon. „
Jana Cigániková


„Je len dobre, že sme si krajinu nepošpatili veternými vrtuľami ako susedia v Rakúsku,“
Richard Sulík

16. 7. 2020

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Rádio Expres bolo v mesiacoch apríl až jún s dosiahnutým výsledkom 34,4 percenta (1.535.000 poslucháčov) najpočúvanejším rádiom. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri rozhlasové stanice - posledný týždeň.
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 25,2 percenta (1.127.000 poslucháčov), tretie miesto obsadilo Fun rádio s 24,2 percenta (1.081.000). Nasleduje Rádio Europa 2 s počúvanosťou 17,4 percenta (775.000), Rádio Vlna dosiahlo 17,1 percenta (764.000), Rádio Jemné 14,9 percenta (664.000) a Rádio Regina 11,7 percenta (520.000).
Rozhlasová sieť Radio Services dosiahla v parametri počúvali posledný týždeň počúvanosť 44,5 percenta (1.988.000). Slovenský rozhlas so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol počúvanosť 38 percent (1.699.000) a RegioMedia 13,2 percenta (591.000).
V parametri podiel na trhu (share) je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 21,6 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 18,9 percenta a Fun rádio s 12,1 percenta. Ďalej Rádio Europa 2 s 8,4 percenta, Rádio Vlna s 8 percentami, Rádio Jemné so 7,2 percenta a Rádio Regina s 5,9 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 17,8 percenta z trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri počúval posledný týždeň predstavovala 90,1 percenta, čo je 4.026.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,7 milióna ľudí (61 percent populácie). Každý občan SR počúval denne rádio v priemere dve hodiny a 20 minút. Každý poslucháč počúval rádio priemerne viac ako tri hodiny a 50 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali v termíne od 30. marca do 21. júna. Prieskum sa realizoval na vzorke 3166 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.

Copyright © TASR 2020

TV Show Predicted Trump The Con Man

TV Show Predicted 


  Trump The Con Man

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť Twitter oznámila, že pracuje na riešení mimoriadnej situácie, ktorú spôsobili stredajšie hackerské útoky na účty viacerých známych osobností a politikov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Hackeri chceli podľa AFP ľudí obrať o peniaze prostredníctvom podvodu. Zasiahnuté účty zverejňovali na Twitteri odkazy, ktoré od ľudí žiadali zaslanie príspevkov v kryptomene bitcoin, uviedla spravodajská stanica CNN.
Twitter podľa svojich vyjadrení záležitosť vyšetruje a podnikne kroky s cieľom vyriešiť ju.
Zasiahnuté boli účty spoločností Apple a Uber, podnikateľov Elona Muska, Jeffa Bezosa či Billa Gatesa, i účty bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Hackeri zasiahli aj účty firiem špecializujúcich sa na bitcoin.




Spotify (skratka na New Yorskej burze: SPOT) dnes spustila poskytovanie svojich služieb v 13-tich nových krajinách naprieč Európou vrátane spustenia svojich služieb na jednom z 20-tich svetovo najväčších trhov pre streamingové služby, v Rusku. Na základe uvedeného k dnešnému dňu Spotify, najpopulárnejší poskytovateľ predplatených audio - streamingových služieb na svete, poskytuje svoje služby v 92 krajinách.
Medzi 13 nových krajín, kde Spotify začalo poskytovať svoje služby, patria: Albánsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Kazachstan, Kosovo, Moldavsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Ukrajina.
Nakoľko Spotify je poprednou platformou, ktorá sa na rozdiel od iných poskytovateľov zameriava na vyhľadávanie hudby na viacerých druhoch zariadení, rozširovanie poskytovania služieb Spotify v Európe prichádza v čase, kedy spotrebitelia v týchto regiónoch streamingové služby privítajú. Podľa Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu je Rusko v poradí 17-tou krajinou s najväčším dopytom po streamingových službách a týmto tempom bude do konca roka 2030 na 10-tom mieste. Momentálne viac ako 87% fanúšikov v Rusku počúva hudbu využívaním streamingových služieb, hoci vo svete je to 61% a v USA 68%. Od dnešného dňa Spotify v každej z týchto 13-tich nových krajín ponúka tak svoju Free verziu, ako aj Premium verziu.
“Dnešné spustenie poskytovania služieb v ďalších krajinách otvára dvere takmer 250 miliónom fanúšikov, ktorý môžu na Spotify objavovať novú hudbu z celého sveta, a umelcom v daných regiónoch sa otvárajú možnosti osloviť stále viac prepojené publikum fanúšikov po celom svete,” povedal Gustav Gyllenhammar, zástupca generálneho riaditeľa Spotify, oddelenie so zameraním na trhy a predplatiteľov a ich nárast. “Spustenie služieb v týchto 13-tich krajinách je pre Spotify dôležitým miľníkom, obzvlášť keď radi privítame fanúšikov a umelcov z krajiny s rozvíjajúcim sa hudobným trhom, ako je Rusko, kde sa začali streamingové služby vo veľkom rozširovať a kde vidíme pre Spotify obrovský potenciál.”
Pri dnešnej príležitosti rozšírenia poskytovania svojich služieb do ďalších krajín Spotify predstavili 200 nových playlistov v spolupráci s umelcami naprieč regiónom, kde sú služby Spotify dostupné. Spotify napríklad s cieľom spropagovať ruskú bohatú hudobnú kultúru, pridalo takmer 100 playlistov, vrátane redakčne vytvorených playlistov ako je Hip-Hop Cannon a New Music Friday Russia, a “This Is” playlisty v spolupráci s populárnymi ruskými umelcami. Personalizované playlisty na Spotify ako je Release Radar, Daily Mix, a Discover Weekly, ktoré sa aktualizujú na základe návykov jednotlivých fanúšikov pri počúvaní hudby, sú teraz taktiež dostupné aj v ruštine.
Aplikácia Spotify je dostupná na stiahnutie zdarma alebo ako inovovaná aplikácia Spotify Premium, kde si môžeš vybrať poskytovanie služby podľa toho, či si jednotlivec, rodina, študent (možnosť výberu) alebo pár.


Copyright © TASR 2020

Súdny dvor Európskej únie dnes označil za neplatné rozhodnutie Európskej komisie, ktoré umožňuje firmám prenášať osobné údaje užívateľov do Spojených štátov. Súd tak reagoval na podnet rakúskeho aktivistov Maxa Schrems, podľa ktorého spoločnosť Facebook nerešpektovala pravidlá ochrany citlivých dát. Podľa najvyššieho orgánu únijnej justície dohoda známa ako "štít EÚ-USA" nezabezpečuje dostatočnú ochranu dát európskych užívateľov. Naproti tomu skoršie rozhodnutie komisie, na základe ktorého spoločnosti poskytovali dáta o užívateľoch do AIF z krajiny mimo krajín, je podľa dnešného verdiktu súdu platné.
Únijný súd požiadala o vyjadrenie írska justície, ktorá dlhodobo rieši Schremsovej sťažnosti voči Facebooku, ktorý má v Írsku svoje európske sídlo. Podľa sudcov v Luxemburgu nedokáže spomenutá dohoda zaručiť, že údaje európskych používateľov budú v USA chránené rovnako ako na území EÚ. Spojené štáty v dohode dostatočne nezabezpečujú, že k citlivým dátam nezískajú prístup americkej tajnej služby, konštatoval únijný súd.


Práve obavy zo sledovania dát spravodajskými službami v USA, na ktoré v roku 2013 upozornil niekdajší analytik americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden, viedli Schramsa k tomu, aby sa obrátil na justíciu.


Brusel zaviedol súbor pravidiel pre ochranu dát po dohode s Washingtonom v roku 2016. Do systému sa počas prvých troch rokov zapojilo takmer 5000 amerických spoločností vrátane technologických gigantov Google či Microsoft. Podpredsedníčka EK Věra Jourová vlani konštatovala, že USA postupne zlepšujú dohľad nad dodržiavaním dohody, stále však existujú problematické body.




Copyright © ČTK 2020

POLÍCIA VARUJE RODIČOV A TÍNEDŽEROV PRED NÁSTRAHAMI SOCIÁLNEJ SIETE TIKTOK

POLÍCIA VARUJE RODIČOV A TÍNEDŽEROV PRED NÁSTRAHAMI 

SOCIÁLNEJ SIETE TIKTOK

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 



Kancelária poľského prezidenta v stredu potvrdila, že prezidentovi Andrzejovi Dudovi telefonovali dvaja ruskí komici akoby v mene generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Zabávači nahrávku následne zverejnili na svojom videokanáli na platforme YouTube.
Pravosť nahrávky tlačovej agentúre PAP potvrdil v stredu šéf tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie Marcin Kedryna, ktorý povedal, že volajúceho preverila poľská misia v OSN.
Záležitosťou sa zaoberá poľská spravodajská služba, dodal Kedryna.
Obaja ruskí komici - Vladimir Kuznecov a Alexej Stoľarov - celý 11-minútový telefonický rozhovor s prezidentom Dudom zverejnili v utorok.
Kuznecov sa pritom vydával za šéfa OSN a Dudovi zablahoželal k zabezpečeniu si druhého funkčného obdobia v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.
Kuznecov takisto Dudovi položil niekoľko otázok a snažil sa získať od neho kontroverzné odpovede na témy, ako sú napríklad pamiatky Červenej armády v Poľsku, historické spory či práva komunity LGBT. Zaznel od neho taktiež návrh, že Poľsko by malo anektovať ukrajinské mesto Ľvov.
Poľský prezident volajúceho ubezpečil, že Poľsko má s Ukrajinou dobré vzťahy, ale po vyprovokovaní komikom neskôr pripustil, že Ukrajinci môžu byť zdrojom šírenia nákazy koronavírusom v Poľsku.
Títo zabávači sú v Rusku svojimi kanadskými žartmi už známi. Ich obeťami často bývajú celebrity a politici.
V minulosti už "dostali" amerických senátorov Johna McCaina a Lindseyho Grahama, britského speváka Eltona Johna, britského princa Harryho, generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga či bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Americký denník The New York Times (NYT) v stredu oznámil, že v dôsledku nového čínskeho bezpečnostného zákona presunie tretinu svojej ázijskej centrály z Hongkongu do juhokórejskej metropoly Soul. Informovala o tom agentúra AFP.
"Nový čínsky zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu vyvolal neistotu, čo nové pravidlá znamenajú pre našu pobočku a našu žurnalistiku," uvádza vyhlásenie na webovej stránke denníka.
"Považujeme za rozumné vypracovať pohotovostné plány a rozmiestniť našich redaktorov po regióne," dodali NYT.
Denník má v Hongkongu už desaťročia regionálne ústredie, ktoré dohliada na ázijské spravodajstvo a pomáha prevádzkovať jeho 24-hodinovú spravodajskú činnosť.
NYT plánujú do roka presunúť do Soulu digitálny tím novinárov, ktorý predstavuje takmer tretinu hongkonských pracovníkov.
Ide o prvé veľké presídlenie medzinárodného spravodajstva, odkedy Peking koncom minulého mesiaca uviedol do platnosti nový bezpečnostný zákon pre Hongkong.
Nová právna norma spôsobila obyvateľom Hongkongu obavy, pretože jeho nejasné znenie kriminalizuje politické prejavy a zvyšuje kontrolu Komunistickej strany Číny nad mestom.
Jedno konkrétne ustanovenie zo zákona priamo vyzýva orgány, aby "posilnili dohľad nad" zahraničnými novinárskymi organizáciami.
Hongkong bol doposiaľ hlavným regionálnym centrom pre medzinárodné médiá najmä pre svoje občianske slobody, ktoré sa Peking v roku 1997 po prijatí tejto bývalej britskej kolónie pod svoju správu zaviazal, že bude až do roku 2047 chrániť.
Okrem NYT majú v Hongkongu pobočky aj tlačové agentúry AFP a Bloomberg, televízia CNN a denníky The Wall Street Journal a Financial Times.


Tuniskú blogerku odsúdili na šesť mesiacov väzenia za zdieľanie satirického a osvetového príspevku o pandémii koronavírusu, ktorý imitoval Korán. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.
Emnu Šarkíovú (27) za takzvanú "Koronovú súru" odsúdili za urážku náboženstva a za podnecovanie nenávisti. Okrem väzenského trestu jej vymerali aj pokutu vo výške 2000 tuniských dinárov (626 eur).
Satirický príspevok, ktorý blogerka zdieľala na Facebooku, vyzýval ľudí, aby dodržiavali vedecky podložené opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Napodobňoval pritom verše z Koránu, posvätnej knihy moslimov.
Príspevok bol zverejnený počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, keď v Tunisku platili prísne obmedzenia v oblasti pohybu osôb. Obrázok údajne vytvoril a zverejnil istý alžírsky ateista, ktorý žije vo Francúzsku.
Príspevok podľa BBC vyvolal na internete veľký rozruch. Viacerí užívatelia ho označili za pohoršujúci a žiadali, aby bola blogerka potrestaná. Iní sa Šarkíovej zastávali.
Blogerka, ktorá zatiaľ nie je vo väzbe, má desať dní na podanie odvolania. Avizovala, že sa proti "nelogickému" verdiktu určite odvolá.
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International už v máji žiadala tuniské úrady, aby trestné stíhanie blogerky zastavili.

Copyright © TASR 2020






Tvorcovia a odborníci z kultúrnej oblasti žiadajú vedúcich predstaviteľov Európskej únie (EÚ) o poskytnutie finančných zdrojov na úrovni, ktorá umožní umeniu, kultúre, umeleckým kultúrnym a tvorivým spoločnostiam, tvorcom a tvorivým pracovníkom pokračovať v ich práci, prežiť a prosperovať do budúcnosti. Agentúru SITA o tom informovala Jana Kosová zo Slovenskej asociácie producentov v audiovízii (SAPA).
Výzvu na investovanie do budúcnosti všetkých tvorivých povolaní, je iniciatívou European Coordination of Independent Producers (CEPI), ktorú podporili všetci európski umelci, tvorcovia a asociácie, ktoré apelujú na rozšírenie podpory pre spoločnosti v oblasti kreatívneho priemyslu, postihnutými COVID-19. Výzva je adresovaná rozhodujúcim inštitúciám a politikom v EÚ, aby vytvorili pre kultúru podmienky, ktoré si zaslúži v Európskom pláne obnovy a v budúcom rozpočte Európskej únie.
SAPA zároveň informuje, že v máji minulého roku Európska komisia oznámila svoj návrh plánu obnovy EÚ a tiež rozpočtu na nasledujúcich sedem rokov. Rozpočet programu Kreatívna Európa bol však ešte nižší ako v roku 2018, a to znamená menej finančných prostriedkov pre program MEDIA na investovanie do scenárov, vývoja produkcie a marketingových nástrojov na uľahčenie distribúcie „našich filmov“ v Európe. „Pokiaľ ide o nový plán ozdravenia, ktorý ohlásila Európska Komisia v posledných mesiacoch s cieľom pomôcť spoločnostiam a podnikom postihnutých COVID-19, neexistuje žiadna záruka, že kultúrne sektory budú môcť túto pomoc využívať. Potrebujeme však pomôcť najmä malým a stredným v kreatívnom sektore, ktoré momentálne bojujú s nepriaznivými podmienkami,“ upozorňujú členovia CEPI.
Členovia CEPI sa zároveň obávajú, že finančné prostriedky je možné získať iba z plánu obnovy, ale ak členský štát nebude považovať kultúru za svoju prioritu, možno na finančné prostriedky zabudnúť.
Výzvu na investovanie do budúcnosti všetkých tvorivých povolaní podpísali ako signatári mnohí filmári, hudobníci, spisovatelia, autori, režiséri, skladatelia či producenti, ako napríklad režisérka Agnieszka Holland, speváčka a skladateľka Björk či filmový režisér a producent Martin Šulík.


Muža z Thajska, ktorý zverejnil na internete fotografiu, kde má oblečené tričko s nápisom spochybňujúcim tradičnú úctu voči monarchii, previezli proti jeho vôli na psychiatrickú kliniku. Tento krok ihneď znepokojil ochrancov ľudských práv. Právne dôvody, ktoré viedli k poslaniu 45-ročného Tiwakorna Vithitona na psychiatriu, nie sú jasné.
Tiwakorn vyvolal rozruch, keď na sociálnej sieti Facebook zverejnil svoju fotografiu s tričkom, na ktorom má napísané: “Stratil som všetku vieru v inštitúciu monarchie”. Verejné kritizovanie monarchie je pritom v Thajsku sociálne tabu, navyše právne riskantné.
Osoby, ktoré sú podozrivé z očierňovania štátneho zriadenia, tradične stíhajú na základe zákona na ochranu monarchie. Za jeho porušenie hrozí trest tri až 15 rokov za mrežami.


Populárna aplikácia TikTok dostala v Južnej Kórei pokutu za nesprávne zaobchádzanie s údajmi detí. Kórejský komunikačný výbor, juhokórejský regulačný orgán médií, jej vymeral pokutu v hodnote 186 miliónov juhokórejských wonov (v prepočte približne 135-tisíc eur) za to, že zbierala dáta detí mladších ako 14 rokov bez vedomia ich zákonných zástupcov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
V rámci vyšetrovania, ktoré sa začalo minulý rok, výbor našiel viac ako 6 000 záznamov o deťoch zozbieraných za šesť mesiacov, čo porušuje juhokórejské zákony o ochrane súkromia. Platforma, ktorú vlastní čínska firma ByteDance, tiež podľa výboru neinformovala používateľov, že ich osobné dáta posiela do zahraničia.
Hovorca TikToku na rozhodnutie juhokórejského výboru reagoval s tým, že sú „hlboko odhodlaní“ splniť požiadavky zákona. "Držíme sa veľmi vysokých štandardov v oblasti ochrany osobných údajov a snažíme sa neustále zlepšovať a posilňovať naše štandardy," uviedol. Pokuta predstavuje zhruba tri percentá z ročného príjmu platformy.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.