2. 12. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Organizátori ankety Český slávik vyvodia z problémov, ktoré sprevádzali jej posledný ročník, závery a mienia prispôsobiť jej pravidlá obrovskému rozvoju sociálnych sietí a možnosti organizovať hoci masové hlasovanie cez ne.
      Vyplýva to z rozhovoru, ktorý pre denník Právo poskytol Jaroslav Těšínský, šéf agentúry Musica Bohemica, ktorá anketu organizuje.
      Populárna česká rocková skupina Kabát sa rozhodla vrátiť zlatého Českého slávika organizátorom z agentúry Musica Bohemica. Dôvodom boli správy o ich zasahovaní pri sčítavaní hlasov.
      Podobný krok urobil iba o čosi neskôr z rovnakých dôvodov aj držiteľ strieborného Českého slávika v kategórii mužských interpretov Michal David.
      Organizátori z agentúry Musica Bohemica pri analýze hlasovania zistili, že skupine Ortel a jej lídrovi Tomášovi Ortelovi sa dostalo podpory nad rámec fair play. Rozhodli sa preto, že tak formácii, ako aj jej spevákovi zarátajú počet bodov z vlaňajška, keď nezistili podobné porušenie pravidiel súťaže.
      Znamenalo to zmenu poradia v rebríčku skupín na prvých dvoch miestach a podobne i zmenu poradia v rebríčku spevákov na dvoch priečkach za bezkonkurenčným víťazom Karlom Gottom.
      Agentúra v reakcii zdôraznila, že ako organizátor má právo zasiahnuť, ak dôjde s využitím sociálnych sietí k organizovanému hlasovaniu na podporu istého subjektu, a to nad mieru stanovenú v pravidlách. Ak by sme pripustili podobné praktiky, anketa by sa zmenila na súboj fanklubov jednotlivých interpretov o čo najväčší počet podporných hlasov, dodali organizátori.
      Ako vyplýva zo slov Těšínskeho, ktoré sprostredkoval internetový server Novinky.cz, podľa momentálne platných pravidiel možno v ankete hlasovať prakticky za kohokoľvek, ak zaspieva pesničku alebo zahrá na gitare. To by sa malo v budúcnosti špecifikovať.
      Šéf agentúry však priznal, že ho búrlivé reakcie na odobratie časti hlasov skupine Ortel prekvapili, pretože skôr rátal s kritikou za to, že túto formáciu vôbec ponechali v ankete. Odmietol síce obvinenia z manipulácie a zdôraznil, že organizátori postupovali podľa pravidiel dostupných na webe, avšak priznal isté pochybenia v komunikácii a prihlásil sa k zodpovednosti za ne ospravedlňujúc sa všetkým hudobným fanúšikom, ktorých sa to dotklo.


Americký prezident Donald Trump v reakcii na pokarhanie britskej premiérky za to, že na sociálnej sieti Twitter zdieľal protimoslimské videá, v príspevku najprv omylom označil inú Theresu Mayovú. Tá teraz márne čaká na jeho ospravedlnenie, informovala v piatok agentúra AP.
      Štyridsaťjedenročnú Theresu Mayovú Scrivenerovú z mesta Bognor Regis na južnom pobreží Anglicka, ktorá mala v čase omylu na Twitteri len šesť sledovateľov, následne začali kontaktovať svetové médiá a nemohla ani odísť z domu.
      "Theresa, nezameriavajte sa na mňa, zamerajte sa na deštruktívny radikálny islamský terorizmus, ktorý sa odohráva v Spojenom kráľovstve," napísal v inkriminovanom príspevku Trump. Namiesto britskej premiérky používajúcej účet @theresa_may však omylom označil jej menovkyňu Theresu Mayovú Scrivenerovú s účtom @theresamay. Chybu neskôr opravil.
      Scrivenerovej sa však medzičasom začali ozývať svetové médiá, pričom v rozhovore pre britskú agentúru BPA povedala, že do debaty amerického prezidenta s britskou premiérkou sa nijakým spôsobom miešať nechcela. Vyslovila tiež názor, že Trump sa mal zamyslieť skôr, než svoj príspevok zverejnil. "Naše profily sú celkom iné. Ona vedie krajinu, ja som matka z Bognoru," dodala v tejto súvislosti.

Copyright TASR ©2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Keď sa vo februári rozhodol sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin spolupracovať so Slobodným vysielačom, spropagoval to aj na sociálnej sieti. Jeho relácia "S Harabinom o práve" však mala nakoniec dohru. Rovnako ako vyjadrenia v relácii "Informačná vojna". Ako informuje Denník N, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik už v marci, teda krátko po ich prezentácii, podal trestné oznámenie. Prečo to takto riešil? "Vzhľadom na výroky, ktoré odzneli vo vysielaní, z ktorých vyplývalo podozrenie zo spáchania trestného činu," odpovedal Kováčik na otázku denníka. Trestné oznámenie podával priamo na Harabina, pričom sa domnieval, že sa dopustil zneužitia právomoci verejného činiteľa. Nepozdávalo sa mu, že niekdajší prvý muž justície spochybňuje nezávislosť súdnictva a hovorí o živých sporoch, ktoré na súdoch nie sú ešte ukončené.
Harabin bol informáciou o trestnom oznámení prekvapený. O žiadnom vraj nevedel a nikdy nebol v tejto súvislosti ani vypovedať. "Nie ja, ale Kováčik by mal byť trestne stíhaný", bola jeho reakcia. Ak by ho vraj stíhali, bolo by to v rozpore s právom na slobodu prejavu, reagoval Harabin. Rovnako argumentuje aj pre prípad, že by jeho mediálne excesy skončili disciplinárnym návrhom. Bývalý šéf Súdnej rady aj Najvyššieho súdu si zatiaľ môže vydýchnuť, pretože žiadne stíhanie mu nateraz nehrozí. Kováčikovým oznámením sa síce zaoberala Národná kriminálna agentúra a vyšetrovateľ aj vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, avšak na pokyn krajského prokurátora v Trenčíne je všetko inak. Vyšetrovateľ videl vo vyjadreniach viacero trestných činov. Zneužitie právomoci verejného činiteľa aj ohováranie. Harabin napríklad opakovane útočí na šéfku Najvyššieho súdu Danielu Švecovú. V relácii na Slobodnom vysielači hovoril o tom, že "kradne v priamom prenose". Myslel tým to, že sa nechala zastupovať v disciplinárnych konaniach advokátmi. Ide o konania, v ktorých stojí práve proti Harabinovi. Prokurátor to však videl inak. Ako píše Denník N, namiesto o trestných činoch hovorí o porušení základných povinností sudcu, čo je na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti. Preto prikázal, aby celá záležitosť skončila na súdnej rade. Je v kompetencii jej predsedníčky Lenky Praženkovej podávať disciplinárne návrhy. Zvykom na súdnej rade bolo o takýchto podaniach diskutovať.
Na súdnej rade sa o podnete z polície doteraz nehovorilo. Praženková to vysvetlila tým, že žiadne podanie z polície nedostala. No z prezídia podľa denníka potvrdili, že sa tak stalo už 12. septembra. Odvtedy rada zasadala trikrát a už dávno sa mohla tým zaoberať. Kováčik hovorí, že ďalším osudom svojho trestného oznámenia sa nezaoberal. Na otázku, či mu neprekáža, že sa to s oznámením takto skončilo, reagoval, že rešpektuje rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní. Čo Praženková priznáva, je podanie od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Aj tá si všimla mediálne výstupy Harabina. "Toto je presne tá téma, s ktorou by sa mala predovšetkým vysporiadať súdna moc. Zároveň vychádzam z toho, že práve Súdna rada prijala zásady sudcovskej etiky, ktoré jej priamo dávajú mandát, aby vykonávala dohľad nad ich dodržiavaním," vysvetľuje Žitňaská. Ministerka sa obrátila na radu s návrhom, aby jej dala stanovisko k interpretácii zásad sudcovskej etiky. Majú posúdiť Harabinove vyjadrenia, pretože podľa Žitňanskej nimi boli porušené pravidlá etického správania sa sudcu. V prípade Žitňanskej návrhu Praženková prisľúbila, že sa ním členovia rady budú zaoberať. Ministerkin návrh prišiel do kancelárie až koncom októbra.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...



Reklamná pauza, môžete sa...

1. 12. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Rozhodnutie odobrať mediálnemu holdingu Russia Today (RT) akreditácie do amerického Kongresu označil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov za porušenie princípov slobody slova. Informovala o tom agentúra Interfax.
      Peskov súčasne upozornil, že toto rozhodnutie amerických senátorov a kongresmanov sa nevzťahuje len na RT, ale aj na iné médiá, ktoré majú vzťah k tomuto holdingu.
      Podľa Peskova rozhodnutie amerických kongresmanov nie je ničím iným ako obmedzovaním práce médií.
      "Je to veľmi nepriateľský akt. Sme hlboko rozčarovaní. A dúfame, že toto nešťastné obdobie v amerických dejinách sa skôr či neskôr vyrieši obnovením demokratických slobôd," poznamenal hovorca Kremľa, ktorý dodal, že "netreba byť prorokom, aby sa dala očakávať pomerne emocionálna reakcia zo strany našich zákonodarcov voči americkým médiám".
      Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok avizoval, že dolná komora ruského parlamentu v blízkej budúcnosti prijme rozhodnutie, ktoré bude zrkadlovou odpoveďou na rozhodnutie Kongresu USA o odobratí akreditácie ruským médiám.
      "Odobratie akreditácie RT je výzvou slobode prejavu, ktorá je spoločná pre celý svet," povedal vo štvrtok Volodin. Dodal tiež, že ide o zásah do základov demokracie. "A takýto stav nebudeme tolerovať," zdôraznil predseda Štátnej dumy. Spresnil, že "preto uvažujeme o možnosti prijať symetrické opatrenia v reakcii na nepriateľské akcie zo strany USA". Spomínané opatrenia budú podľa neho nasledovať v blízkej budúcnosti.


Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok vyhlásila, že americký prezident Donald Trump "urobil chybu", keď zdieľal videá krajne pravicovej skupiny.
      Podľa Mayovej je skupina Britain First (Británia na prvom mieste) "nenávistná organizácia", ktorá ide proti "bežnej britskej slušnosti".
      Agentúra AP pripomína, že Mayová bola pod tlakom, aby priamo odsúdila Trumpa za zdieľanie protimoslimských videí. Jej hovorca už uviedol, že zdieľanie bolo chybou.
      Mayová v jordánskom Ammáne uviedla, Británia a USA majú osobitný vzťah, ale ona sa nebojí kritizovať priateľov, keď sa mýlia.
      Na otázku ohľadom tvítu Trumpa, ktorý ju vyzval, aby sa zameriavala radšej na radikálny islamský terorizmus ako na neho, Mayová uviedla, že Británia berie nebezpečenstvo extrémizmu veľmi vážne.
      Ku kritike Trumpových príspevkov sa pridal aj starosta Londýna Sadiq Khan, ktorý ich označil za "zradu mimoriadneho vzťahu" medzi Britániou a Spojenými štátmi.
      "Je neuveriteľné, že prezident krajiny, ktorá je naším najbližším spojencom, nechápe, že podporou tejto extrémistickej skupiny aktívne podkopáva hodnoty tolerancie a rozmanitosti, ktoré robia Britániu veľkou," uviedol Khan. Toho Trump kritizoval za reakciu na teroristický útok na Londýnskom moste, pri ktorom 3. júna zahynulo osem ľudí.
      "Ako starosta tohto úžasného mesta som už dávnejšie vyzval Theresu Mayovú, aby zrušila svoju neuváženú ponuku štátnej návštevy, ktorú dala Trumpovi," povedal starosta Londýna. Dodal, že po tomto najnovšom incidente je čoraz jasnejšie, že Trumpova návšteva v Británii je nežiaduca.
      Zoskupenie Britain First založili v roku 2011 bývalí členovia ultrapravicovej Britskej národnej strany (BNP). Skupina na seba pritiahla pozornosť zverejňovaním príspevkov o údajnej "islamizácii Spojeného kráľovstva" na sociálnych sieťach.


Americké médiá ešte stále rozoberajú najnovšiu slovnú prestrelku medzi prezidentom Donaldom Trumpom a spravodajskou televíziou CNN a šéf Bieleho domu už slovne zaútočil na ďalšie médium. Denník The New York Times je podľa neho hlásnou trúbou Demokratickej strany.
      Editori novín, ktoré nešetria kritikou súčasného prezidenta, vo štvrtok prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyzvali čitateľov, aby požiadali svojich zástupcov v Kongrese o odmietnutie navrhovanej daňovej reformy, ktorá "ublíži strednej triede a fiškálnemu zdraviu krajiny".
      "Zlyhávajúce NY Times, hlásna trúba Demokratickej strany, sa stali v prípade nášho masívneho krátenia daní aj jej lobistom. Tak často sa však mýlia, že už viem, že máme víťaza!" reagoval Trump na svojom twitterovom účte.
      O niekoľko minút ešte šéf Bieleho domu dodal, že New York Times idú proti pravidlám používania sociálnych médií, ktoré si samy stanovili, aby "si zachovali aspoň nejakú kredibilitu po tom, čo toľkí z ich zaujatých reportérov sledovali vlastné záujmy".
      Senát má hlasovať o zákone o daňovej reforme ešte tento týždeň. Snemovňa reprezentantov už svoju verziu odhlasovala. Išlo by o prvú väčšiu zmenu daňových pravidiel za posledných 30 rokov a republikáni sa o ňu snažia už dlhé roky. Kým Biely dom tvrdí, že navrhovaná reforma zníži daňové zaťaženie občanov, kritici tvrdia opak.

Copyright TASR ©2017

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA

"Já už Zemana znám už 20 let a on se velice změnil. Každý lékař vám potvrdí, že dlouhé používání návykových látek odstraňuje zábrany. On to jenom srovnává podle počtu lidí, které sám pozval do letadla. Náš export do Francie je o tolikrát vyšší než do Ruské federace, že tvrzení, že je Rusko pro nás důležitější, je směšné. Budou ho volit jak staří přívrženci Ruska v rámci KSČM, tak noví přátelé Ruska z SPD, tak obdivovatelé Putinova režimu. Tím jistě nějaké sympatie získá. Bezčetní ruští trollové, kteří pracují v České republice, mu budou také pomáhat.
Karel Schwarzenberg


“Ale predsa existuje oddelenie moci, existuje zákonodarnej, výkonnej, súdnej, kontrola, brzdy, protiváhy, to nie sú srandy v ústavnom systéme.”
Andrej Danko


„Richard Sulík svojimi nekompetentnými vyjadreniami o zrade záujmov slovenských kamionistov potvrdil, že neprekročil hranice bruselského baru.“
Robert Fico


"Akurát volali z BBC, že sa MOŽNO stanem Športovou osobnosťou roka, ale musím pristúpiť na interview a foto-termín. Povedal som, že ´možno´ nie je dobré, a odmietol som. Tak či onak - ďakujem!"
Andy Murray


„Odmietam, aby boli profanované akékoľvek lietadlá nejakého štátu za to, že tu sponzorujú samity ako Globsec.“
Andrej Danko


"Máme v Kongrese zástupkyňu, o ktorej sa hovorí, že tu bola už veľmi dávno. Volá sa Pocahontas. Ale viete čo, mám vás rád."
Donald Trump indiánskym vojnovým veteránom


"Ak je pád vlády jediné riešenie, aby v tomto štáte platili zákony a právo, tak asi nie je čo povedať. Z populistických dôvodov predchádzajúce vlády a parlamenty zmrazovali platy. Taká 60-miliónová odmena pre advokáta Bžána by pokryla šesťročné náklady na zvýšenie platov ústavných činiteľov.Kto tu hovorí o šetrení? Ľudia z určitého politického tábora mu podpísali 60 miliónov eur. Tak nech sa tu niekto nehrá na nejakého mecenáša, ktorý je na sociálne cítenie a chodí robiť na zmeny. My chceme robiť to, čo máme robiť, a budeme robiť to, čo máme robiť."
Anton Hrnko

New York Film Critics Circle Awards



New York Film Critics Circle 
Awards

Najlepším filmom roka 2017 je podľa Združenia newyorských filmových kritičiek a kritikov (NYFCC) komédia Lady Bird režisérky a scenáristky Grety Gerwig. Za réžiu pritom ocenili tvorcu drámy The Florida Project Seana Bakera a v kategórii Najlepší scenár zvíťazil Paul Thomas Anderson s drámou Niť z prízrakov.
V hereckých kategóriách ocenila kritika z New Yorku Saoirse Ronan (Lady Bird) a Timothéeho Chalameta (Call Me By Your Name) za hlavné roly a Tiffany Haddish (Girls Trip) a Willema Dafoea (The Florida Project) za vedľajšie úlohy.
Najlepším dokumentom sa stala snímka Visages, villages, najlepším zahraničným titulom je 120 tepov za minútu, najlepším animovaným filmom Coco a v kategórii najlepší prvý film ocenili snímku Uteč.
Organizáciu, ktorá vznikla v roku 1935, tvoria kritici a kritičky z denníkov, týždenníkov, časopisov a tiež vybraných internetových médií.

Prehľad víťazov a víťaziek cien Združenia newyorských filmových kritikov (NYFCC):

Najlepší film: Lady Bird
Najlepšia réžia: Sean Baker, The Florida Project
Najlepší scenár: Paul Thomas Anderson, Niť z prízrakov
Najlepšia herečka: Saoirse Ronan, Lady Bird
Najlepší herec: Timothée Chalamet, Call Me By Your Name
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Tiffany Haddish, Girls Trip
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Willem Dafoe, The Florida Project
Najlepšia kamera: Rachel Morrison, Mudbound
Najlepší animovaný film: Coco
Najlepší dokument: Visages, villages
Najlepší zahraničný film: 120 tepov za minútu
Najlepší prvý film: Uteč


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.