30. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Rodina zavraždenej investigatívnej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej obvinila tamojšieho ministra vnútra Michaela Farrugiu z vyzradenia dôverných informácií, čo by podľa nej mohlo zabrzdiť vyšetrovanie prípadu.
      List od rodiny, v ktorom kritizuje ministrovo vyhlásenie v parlamente, zverejnila v stredu samotná maltská vláda, informovala agentúra AP.
      Farrugia totiž minulý týždeň v parlamente uviedol, že vyšetrujúcu sudca "má prístup k istým osobným veciam, ktoré patrili Daphne Caruanovej Galiziovej".
      Rodina zavraždenej novinárky oznámila, že je pripravená podniknúť právne kroky, aby zabránila vláde "sabotovať vyšetrovanie". Zároveň vyzvala Farrugiu, aby prestal sprístupňovať citlivé informácie verejnosti, ako aj "páchateľom vraždy".
      Farrugia sa bráni, že informácie, ktoré zverejnil, už boli verejnosti známe.
      Rodina zavraždenej novinárky taktiež žiada, aby bol z objasňovania prípadu stiahnutý hlavný vyšetrovateľ. Odvoláva sa pritom na konflikt záujmov, ku ktorému podľa nej pri vyšetrovaní prípadu dochádza. Zástupca policajného komisára Silvio Valletta je totiž manželom Justyne Caruanovej, ktorá je ministerkou v maltskej vláde.
      Právnici zastupujúci rodinu zosnulej novinárky napísali policajnému komisárovi list, v ktorom ho žiadali, aby Vallettovi prípad odobral. Keďže nedostali žiadnu odpoveď, rozhodli sa požiadať o jeho stiahnutie maltský ústavný súd.
      Členovia rodiny a dediči zavraždenej novinárky požadujú, aby súd stanovil, že úloha Vallettu pri vyšetrovaní presiahla objektivitu a nestrannosť potrebnú pri riešení takéhoto prípadu. Terčom kritických článkov Caruanovej Galiziovej bol pritom v minulosti ako samotný Valletta, tak i jeho manželka.
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.
      Maltská vláda ešte koncom októbra ponúkla odmenu milión eur za informácie vedúce k osobám zodpovedným za jej zavraždenie a takisto úplnú ochranu každému, kto s týmito informáciami predstúpi.




Americká spoločnosť Snap, ktorá prevádzkuje fotografickú sociálnu sieť Snapchat, zmení komunikačnú platformu tak, aby oddelila konverzácie medzi priateľmi a profesionálny obsah. Doteraz sa obidva typy príspevkov objavovali naraz.
      "Hoci zrušenie hranice medzi tvorcami profesionálneho obsahu a vašimi priateľmi bol zaujímavým internetovým experimentom, vytvorilo to aj niektoré nepríjemné vedľajšie efekty, napríklad, falošné správy," píše Snap na svojej stránke.
      Z toho dôvodu Snap vytvorí nový news feed, vo voľnom preklade kanál aktuálnych príspevkov, v ktorom sa bude zobrazovať obsah mediálnych partnerov a profesionálnych stránok. Aktualizovaná verzia bude tento týždeň k dispozícii vybranej skupine používateľov a až následne ju spoločnosť uvoľní pre všetkých. Zmeny zahŕňajú novú stránku, na ktorej sa budú príspevky úzkeho okruhu priateľov zobrazovať navrchu.
      Snapchat začal pracovať v roku 2011, má 166 miliónov používateľov a denne registruje tri miliardy momentiek.




Po tom, čo britská premiérka Theresa Mayová "pokarhala" amerického prezidenta Donalda Trumpa za zdieľanie protimoslimských videí na sociálnej sieti Twitter, šéf Bieleho domu jej vo štvrtok odkázal, aby sa radšej zamerala na islamský terorizmus vo svojej vlasti.
      "Theresa, nezameriavajte sa na mňa, zamerajte sa na deštruktívny radikálny islamský terorizmus, ktorý sa odohráva v Spojenom kráľovstve," napísal Trump na Twitteri.
      Hovorca britskej premiérky James Slack v stredu vyhlásil, že Trump pochybil, keď zdieľal na sociálnej sieti Twitter protimoslimské videá zverejnené podpredsedníčkou britského krajne pravicového zoskupenia s názvom Britain First (Británia na prvom mieste) Jaydou Fransenovou.
      Slack uviedol, že zoskupenie Britain First má v úmysle rozdeľovať komunity prostredníctvom používania "nenávistných naratívov, ktoré podsúvajú klamstvá a vyvolávajú napätie". Podľa Mayovej hovorcu Trump "pochybil", keď videá zdieľal.
      Úrad britskej premiérky však dodal, že nedošlo k stiahnutiu pozvania pre amerického prezidenta, ktorý má prísť na štátnu návštevu Británie. Agentúra AP pripomína, že opoziční politici vyzývajú po Trumpovom zdieľaní krajne pravicových videí na jej zrušenie.
      Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová bránila zdieľanie videí s tým, že Trump chcel "propagovať silné hranice a silnú národnú bezpečnosť". Uviedla, že si nie je istá, ako prezident tie videá objavil. Na otázku, či šéf Bieleho domu nemá zodpovednosť overiť si obsah, Sandersová povedala: "Či už je to reálne video, hrozba je reálna a to je to, o čom prezident hovoril". Dodala, že s Trumpom nehovorila o tom, ako by to mohlo ovplyvniť jeho vzťah s britskou premiérkou Theresou Mayovou.
      Všetky tri videá zachytávajú násilnosti, podľa Fransenovej sprievodného komentára páchané moslimami. Sociálna sieť ich vyhodnotila ako príspevky "s citlivým obsahom".
      Prvé z videí, ktoré Trump zdieľal v utorok miestneho času, zachytáva podľa Fransenovej popisu moslimského migranta útočiaceho na holandského chlapca opierajúceho sa o barlu. Nasledujú dve ďalšie videá, ktoré prezident zdieľal v stredu nadránom. V prvom z nich údajne moslim zničí sochu Panny Márie, v ďalšom podľa Fransenovej komentára dav islamistov zhodí zo strechy tíndežera a po dopade na zem ho dobije na smrť.
      Príspevky medzitým na sociálnych sieťach vyvolali zdesenie. Videá odsúdil napríklad aj Brendan Cox, vdovec po britskej poslankyni Jo Coxovej, ktorú vlani zabil ultrapravicový extrémista, pričom pri útoku kričal práve "Británia na prvom mieste!" (Britain First!).
      Zoskupenie Britain First založili v roku 2011 bývalí členovia ultrapravicovej Britskej národnej strany (BNP). Skupina na seba pritiahla pozornosť zverejňovaním príspevkov o údajnej "islamizácii Spojeného kráľovstva" na sociálnych sieťach, informovala spravodajská stanica BBC.
      Samotná Fransenová (31) bola v septembri aj začiatkom novembra v Británii zadržaná v súvislosti s obvineniam zo zločinov z nenávisti, ktorých sa mala dopustiť počas malých protestov v Severnom Írsku a južnom Anglicku, priblížila DPA.
      Po tom, ako sa v stredu dozvedela, že jej príspevky na Twitteri zdieľal samotný Trump, o tom nadšene informovala na vlastnom účte. "Boh ti žehnaj, Trump! Boh žehnaj Amerike!" napísala.


Britská ministerka zahraničných vecí Amber Ruddová kritizovala vo štvrtok amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že na svojom konte na Twitteri zdieľal protimoslimské príspevky ultrapravicového zoskupenia Britain First. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.
      Ruddová k Trumpovým príspevkom zaujala podobný postoj ako pred ňou premiérka Theresa Mayová. Tá Trumpa za zdieľanie protimoslimských videí "pokarhala", na čo jej americký prezident odpísal, aby sa nezameriavala naňho, ale na deštruktívny radikálny islamský terorizmus v Spojenom kráľovstve.
      Podľa Ruddovej americký prezident urobil "chybu", keď zverejnil príspevky pravicového zoskupenia Britain First, avšak dodala, že dobré vzťahy so Spojenými štátmi sú pre Britániu životne dôležité.
      Ku kritike Trumpových príspevkov sa pridal aj starosta Londýna Sadiq Khan, ktorý ich označil za "zradu mimoriadneho vzťahu" medzi Britániou a Spojenými štátmi.
      "Je neuveriteľné, že prezident krajiny, ktorá je naším najbližším spojencom, nechápe, že podporou tejto extrémistickej skupiny aktívne podkopáva hodnoty tolerancie a rozmanitosti, ktoré robia Britániu veľkou," uviedol Khan. Toho Trump kritizoval za reakciu na teroristický útok na Londýnskom moste, pri ktorom 3. júna zahynulo osem ľudí.
      "Ako starosta tohto úžasného mesta som už dávnejšie vyzval Theresu Mayovú, aby zrušila svoju neuváženú ponuku štátnej návštevy, ktorú dala Trumpovi," povedal starosta Londýna. Dodal, že po tomto najnovšom incidente je čoraz jasnejšie, že Trumpova návšteva v Británii je nežiaduca.
      Zoskupenie Britain First založili v roku 2011 bývalí členovia ultrapravicovej Britskej národnej strany (BNP). Skupina na seba pritiahla pozornosť zverejňovaním príspevkov o údajnej "islamizácii Spojeného kráľovstva" na sociálnych sieťach.



Biely dom sa takmer denne sťažuje na nepravdivé správy, ktoré šíria niektoré médiá. Keď však také správy slúžia jeho účelu, tak mu nevadia. Včera ich nielen využil, ale aj schválil protimoslimskú propagandu, uviedol americký denník Washington Post.
      Reagoval tak na to, že prezident Donald Trump zverejnil na svojom twitterovom účte neoverené protimoslimské videá a hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová to vysvetlila tak, že "bez ohľadu na to, či sú tie videá skutočné alebo nie, hrozba je skutočná". Trumpovým cieľom je podľa nej propagovať bezpečnosť krajiny.
      Podľa Washington Postu bolo chybou už to, že Trump zdieľal zo stránky britskej krajne pravicovej protimoslimskej aktivistky neoverené videá. Potom však prišla ďalšia rana - reakcia Bieleho domu.
      "Sandersová odobrila koncepciu propagandy. Pri tejto verzii princípu účel svätí prostriedky by sa aj Machiavelli začerval od hanby," napísal denník. 
      Trump a Sandersová sa dočkali kritiky aj od ďalších amerických médií. Reportérka spravodajskej televízie CNN Dana Bashová povedala, že zo zverejnenia tých videí prezidentom je jej zle od žalúdka. CNN ďalej uviedla, že Trump opäť nastolil otázku o svojej kompetentnosti byť prezidentom.
      Spravodajská televízia Fox News pripomenula, že to nie je po prvý raz, čo šéf Bieleho zdieľal na sociálnej sieti poburujúce videá z kontroverzných zdrojov, vrátane tých so zjavnými väzbami na nacionalistické skupiny.
      Denník New York Times napísal, že Trump rozpútal ďalšiu nacionalistickú zbesilosť. "Žiadny z novodobých amerických prezidentov nepropagoval takýto poburujúci obsah pochádzajúci od extrémistickej organizácie," zdôraznili noviny.
      Denník Los Angeles Times uviedol, že Trump rozšíril svoje flirtovanie s rasistickými extrémistami na medzinárodnú úroveň a vyvolal diplomatický zmätok medzi USA a ich najbližším spojencom.  "Ďalší deň, ďalší bizarný a nezodpovedný príspevok prezidenta Spojených štátov. Je to hodné komentára a odsúdenia. Zdieľaním týchto videí dáva Trump nesmiernu moc svojej verejnej kazateľnice do služieb demagógov," napísali editori denníka.
      Dodali, že bohužiaľ je to len jeden z mnohých prípadov, keď Trump ľahkovážne vyjadril veci, ktoré sú hlboko pod hranicou dôstojnosti funkcie prezidenta.  



Copyright © TASR 2017