1. 12. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Rozhodnutie odobrať mediálnemu holdingu Russia Today (RT) akreditácie do amerického Kongresu označil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov za porušenie princípov slobody slova. Informovala o tom agentúra Interfax.
      Peskov súčasne upozornil, že toto rozhodnutie amerických senátorov a kongresmanov sa nevzťahuje len na RT, ale aj na iné médiá, ktoré majú vzťah k tomuto holdingu.
      Podľa Peskova rozhodnutie amerických kongresmanov nie je ničím iným ako obmedzovaním práce médií.
      "Je to veľmi nepriateľský akt. Sme hlboko rozčarovaní. A dúfame, že toto nešťastné obdobie v amerických dejinách sa skôr či neskôr vyrieši obnovením demokratických slobôd," poznamenal hovorca Kremľa, ktorý dodal, že "netreba byť prorokom, aby sa dala očakávať pomerne emocionálna reakcia zo strany našich zákonodarcov voči americkým médiám".
      Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok avizoval, že dolná komora ruského parlamentu v blízkej budúcnosti prijme rozhodnutie, ktoré bude zrkadlovou odpoveďou na rozhodnutie Kongresu USA o odobratí akreditácie ruským médiám.
      "Odobratie akreditácie RT je výzvou slobode prejavu, ktorá je spoločná pre celý svet," povedal vo štvrtok Volodin. Dodal tiež, že ide o zásah do základov demokracie. "A takýto stav nebudeme tolerovať," zdôraznil predseda Štátnej dumy. Spresnil, že "preto uvažujeme o možnosti prijať symetrické opatrenia v reakcii na nepriateľské akcie zo strany USA". Spomínané opatrenia budú podľa neho nasledovať v blízkej budúcnosti.


Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok vyhlásila, že americký prezident Donald Trump "urobil chybu", keď zdieľal videá krajne pravicovej skupiny.
      Podľa Mayovej je skupina Britain First (Británia na prvom mieste) "nenávistná organizácia", ktorá ide proti "bežnej britskej slušnosti".
      Agentúra AP pripomína, že Mayová bola pod tlakom, aby priamo odsúdila Trumpa za zdieľanie protimoslimských videí. Jej hovorca už uviedol, že zdieľanie bolo chybou.
      Mayová v jordánskom Ammáne uviedla, Británia a USA majú osobitný vzťah, ale ona sa nebojí kritizovať priateľov, keď sa mýlia.
      Na otázku ohľadom tvítu Trumpa, ktorý ju vyzval, aby sa zameriavala radšej na radikálny islamský terorizmus ako na neho, Mayová uviedla, že Británia berie nebezpečenstvo extrémizmu veľmi vážne.
      Ku kritike Trumpových príspevkov sa pridal aj starosta Londýna Sadiq Khan, ktorý ich označil za "zradu mimoriadneho vzťahu" medzi Britániou a Spojenými štátmi.
      "Je neuveriteľné, že prezident krajiny, ktorá je naším najbližším spojencom, nechápe, že podporou tejto extrémistickej skupiny aktívne podkopáva hodnoty tolerancie a rozmanitosti, ktoré robia Britániu veľkou," uviedol Khan. Toho Trump kritizoval za reakciu na teroristický útok na Londýnskom moste, pri ktorom 3. júna zahynulo osem ľudí.
      "Ako starosta tohto úžasného mesta som už dávnejšie vyzval Theresu Mayovú, aby zrušila svoju neuváženú ponuku štátnej návštevy, ktorú dala Trumpovi," povedal starosta Londýna. Dodal, že po tomto najnovšom incidente je čoraz jasnejšie, že Trumpova návšteva v Británii je nežiaduca.
      Zoskupenie Britain First založili v roku 2011 bývalí členovia ultrapravicovej Britskej národnej strany (BNP). Skupina na seba pritiahla pozornosť zverejňovaním príspevkov o údajnej "islamizácii Spojeného kráľovstva" na sociálnych sieťach.


Americké médiá ešte stále rozoberajú najnovšiu slovnú prestrelku medzi prezidentom Donaldom Trumpom a spravodajskou televíziou CNN a šéf Bieleho domu už slovne zaútočil na ďalšie médium. Denník The New York Times je podľa neho hlásnou trúbou Demokratickej strany.
      Editori novín, ktoré nešetria kritikou súčasného prezidenta, vo štvrtok prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyzvali čitateľov, aby požiadali svojich zástupcov v Kongrese o odmietnutie navrhovanej daňovej reformy, ktorá "ublíži strednej triede a fiškálnemu zdraviu krajiny".
      "Zlyhávajúce NY Times, hlásna trúba Demokratickej strany, sa stali v prípade nášho masívneho krátenia daní aj jej lobistom. Tak často sa však mýlia, že už viem, že máme víťaza!" reagoval Trump na svojom twitterovom účte.
      O niekoľko minút ešte šéf Bieleho domu dodal, že New York Times idú proti pravidlám používania sociálnych médií, ktoré si samy stanovili, aby "si zachovali aspoň nejakú kredibilitu po tom, čo toľkí z ich zaujatých reportérov sledovali vlastné záujmy".
      Senát má hlasovať o zákone o daňovej reforme ešte tento týždeň. Snemovňa reprezentantov už svoju verziu odhlasovala. Išlo by o prvú väčšiu zmenu daňových pravidiel za posledných 30 rokov a republikáni sa o ňu snažia už dlhé roky. Kým Biely dom tvrdí, že navrhovaná reforma zníži daňové zaťaženie občanov, kritici tvrdia opak.

Copyright TASR ©2017