2. 12. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Organizátori ankety Český slávik vyvodia z problémov, ktoré sprevádzali jej posledný ročník, závery a mienia prispôsobiť jej pravidlá obrovskému rozvoju sociálnych sietí a možnosti organizovať hoci masové hlasovanie cez ne.
      Vyplýva to z rozhovoru, ktorý pre denník Právo poskytol Jaroslav Těšínský, šéf agentúry Musica Bohemica, ktorá anketu organizuje.
      Populárna česká rocková skupina Kabát sa rozhodla vrátiť zlatého Českého slávika organizátorom z agentúry Musica Bohemica. Dôvodom boli správy o ich zasahovaní pri sčítavaní hlasov.
      Podobný krok urobil iba o čosi neskôr z rovnakých dôvodov aj držiteľ strieborného Českého slávika v kategórii mužských interpretov Michal David.
      Organizátori z agentúry Musica Bohemica pri analýze hlasovania zistili, že skupine Ortel a jej lídrovi Tomášovi Ortelovi sa dostalo podpory nad rámec fair play. Rozhodli sa preto, že tak formácii, ako aj jej spevákovi zarátajú počet bodov z vlaňajška, keď nezistili podobné porušenie pravidiel súťaže.
      Znamenalo to zmenu poradia v rebríčku skupín na prvých dvoch miestach a podobne i zmenu poradia v rebríčku spevákov na dvoch priečkach za bezkonkurenčným víťazom Karlom Gottom.
      Agentúra v reakcii zdôraznila, že ako organizátor má právo zasiahnuť, ak dôjde s využitím sociálnych sietí k organizovanému hlasovaniu na podporu istého subjektu, a to nad mieru stanovenú v pravidlách. Ak by sme pripustili podobné praktiky, anketa by sa zmenila na súboj fanklubov jednotlivých interpretov o čo najväčší počet podporných hlasov, dodali organizátori.
      Ako vyplýva zo slov Těšínskeho, ktoré sprostredkoval internetový server Novinky.cz, podľa momentálne platných pravidiel možno v ankete hlasovať prakticky za kohokoľvek, ak zaspieva pesničku alebo zahrá na gitare. To by sa malo v budúcnosti špecifikovať.
      Šéf agentúry však priznal, že ho búrlivé reakcie na odobratie časti hlasov skupine Ortel prekvapili, pretože skôr rátal s kritikou za to, že túto formáciu vôbec ponechali v ankete. Odmietol síce obvinenia z manipulácie a zdôraznil, že organizátori postupovali podľa pravidiel dostupných na webe, avšak priznal isté pochybenia v komunikácii a prihlásil sa k zodpovednosti za ne ospravedlňujúc sa všetkým hudobným fanúšikom, ktorých sa to dotklo.


Americký prezident Donald Trump v reakcii na pokarhanie britskej premiérky za to, že na sociálnej sieti Twitter zdieľal protimoslimské videá, v príspevku najprv omylom označil inú Theresu Mayovú. Tá teraz márne čaká na jeho ospravedlnenie, informovala v piatok agentúra AP.
      Štyridsaťjedenročnú Theresu Mayovú Scrivenerovú z mesta Bognor Regis na južnom pobreží Anglicka, ktorá mala v čase omylu na Twitteri len šesť sledovateľov, následne začali kontaktovať svetové médiá a nemohla ani odísť z domu.
      "Theresa, nezameriavajte sa na mňa, zamerajte sa na deštruktívny radikálny islamský terorizmus, ktorý sa odohráva v Spojenom kráľovstve," napísal v inkriminovanom príspevku Trump. Namiesto britskej premiérky používajúcej účet @theresa_may však omylom označil jej menovkyňu Theresu Mayovú Scrivenerovú s účtom @theresamay. Chybu neskôr opravil.
      Scrivenerovej sa však medzičasom začali ozývať svetové médiá, pričom v rozhovore pre britskú agentúru BPA povedala, že do debaty amerického prezidenta s britskou premiérkou sa nijakým spôsobom miešať nechcela. Vyslovila tiež názor, že Trump sa mal zamyslieť skôr, než svoj príspevok zverejnil. "Naše profily sú celkom iné. Ona vedie krajinu, ja som matka z Bognoru," dodala v tejto súvislosti.

Copyright TASR ©2017