27. 11. 2017

Ministerstvo kultúry žiada portál aktuality.sk o opravu

Ministerstvo kultúry žiada 

portál aktuality.sk o opravu

Ministerstvo kultúry žiada portál aktuality.sk o opravu článku s titulkom "Pomáha Smeru v kampani, dostal tučnú dotáciu od ministra Maďariča". Citovaný titulok je totiž nepravdivý a zavádzajúci.
      Ministerstvo kultúry a ani minister Marek Maďarič nedávajú žiadne dotácie v oblasti audiovízie, ani neprijímajú žiadosti o ne, ani o nich nerozhodujú. Stimuly, o ktorých sa v článku píše, poskytol a poskytuje nezávislý Audiovizuiálny fond. Ide o stimul na základe zákona, o ktorý je oprávnený požiadať každý subjekt, ktorý na Slovensku nakrúti reálny filmový projekt a preinvestuje príslušnú sumu finančných prostriedkov z neverejných zdrojov.
      Žiadateľov o takýto stimul registruje Audiovizuálny fond a ten aj kontroluje, či boli preinvestované požadované finančné prostriedky a ktorý v konečnom dôsledku poskytne aj stimul. Pre udeľovanie týchto stimulov neexistuje finančný limit a môže oňho požiadať každý, kto splní verejne známe a zákonom definované kritériá. To znamená, že rozhodovanie o poskytnutí stimulu nemôže byť ani selektívne, ani protekčné alebo klientelistické.
      Ministerstvo kultúry zásadne odmieta, že by minister Maďarič pridelil dotáciu, o ktorej sa píše v článku alebo že by mal na jej pridelenie akýkoľvek vplyv. Preto ministerstvo žiada portál aktuality.sk, aby v tomto zmysle doplnilo svoj článok a hlavne aby zmenilo klamlivý titulok.