5. 7. 2013

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„ Idem na rozhovor do rádia, dvadsať minút tam rozprávam, a keď potom poviem, pustite aspoň jednu moju vec, odpovedia: Nemáme vás v playliste! Tak na čo som tu? Aspoň z úcty mi mal niekto zapískať Medulienku.“
Pavol Hammel

"Štát musí urobiť v spravodajských službách poriadok. Nemôže sa opakovať, že z toho bude holubník typu pani blondínky a niekoho iného, ktorí si prídu a porozprávajú si o spravodajských službách hocičo.
Robert Fico

"Identifikácia prebieha pomerne komplikovane tým, že naozaj bolo treba previezť telá do Istanbulu a rovnako tak paralelne úrady organizovali presun účastníkov horolezeckej výpravy, ktorí neboli v čase útoku v tábore."
Miroslav Lajčák

4. 7. 2013

RTVS NEWS. 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na obrazovke RTVS

RTVS NEWS
 
 
1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na obrazovke RTVS




Dvojka 4. júla
20:00 Večer ľudí dobrej vôle - priamy prenos Benefičného koncertu Večer ľudí dobrej vôle z Levoče pri príležitosti štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda. Moderuje Jarmila Hargašová - Lajčáková
21:30 Svätopluk Filmový prepis opery E.Suchoňa Svätopluk (1989)


Jednotka 5. júla
10:00 Priamy prenos Slávnostnej svätej omše zo Svätoplukovho námestia v Nitre
12:35 Staroslovanské kultúrne centrá – Nitra, dokumentárny film


Dvojka 5. júla
09:00 Hrady a povesti - Povesť o Cyrilovi a Metodovi (1996)
09:35 Kresťanstvo na území Slovenska v rokoch 400-907, dokumentárný film o počiatkoch kresťanstva na území Slovenska (2001)
10:00 Proglas - predslov ku Svätému písmu v stojedenástich veršoch z pera Konštantína Filozofa
10:15 Solúnski bratia (1) - Konštantín I.časť dvojdielnej televíznej inscenácie o zakladateľoch staroslavianskeho písomníctva vo Veľkomoravskej ríši (1988)
11:25 Dedičstvo otcov - Slovenský spevácky zbor ADOREMUS a cyrilometodské spevy
11:40 Mojmír II - historická hra z obdobia panovania
kráľa Mojmíra II.,ktorý vedie spor so svojím bratom Svätoplukom II (1981)
12:45 Dejiny kresťanstva v 10.-12. stor. - televízny dokument o histórii kresťanstva na území Slovenska v 10.-12. storočí (2001)
18:20 Veľkomoravské centrum Bojná - polohraný dokumentárny film o najnovších a unikátnych objavoch archeológov na Hradisku Valy pri obci Bojná
19:40 Chvíľka poézie - Som Slovan - výber z poézie P.O.Hviezdoslava recituje D. Jamrich (1993)
21:20 Knieža - historická dráma, inšpirovaná tragickým osudom nitrianskeho kniežaťa Pribinu,vyhnaného v 9.storočí zo svojej ríše moravským kniežaťom Mojmírom (1998)
23:05 Oratórium o Cyrilovi a Metodovi - záznam prenosu z nádvoria bratislavského hradu(2009)


Jednotka 7. (júla)
20:10 Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (1) - Bratia zo Solúna

2. 7. 2013

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

1.Búrlivé víno – Markíza ; 2. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 3. Televízne noviny – Markíza ; 4. Šport- TV JOJ ; 5. Splnený sen – Markíza ; 6. NAJLEPŠIE POČASIE-TV JOJ ;7. Počasie – Markíza ; 8. Keno 10 – Markíza ; 9. Športové noviny – Markíza ; 10. KRIMI- TV JOJ ; 11. Zohan: Krycie meno kaderník – Markíza ; 12. NAJLEPŠIE SLOVENSKÉ TORTY- TV JOJ ; 13. Medveď Yogi – Markíza ;

1. 7. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Belgická tenistka Kirsten Flipkensová v pondelok počas druhého setu wimbledonského osemfinále na tráve v Londýne proti Talianke Flavii Pennettovej požiadala rozhodcu o umlčanie prihlasného reportéra. Arbiter Fergus Murphy následne na kurte číslo 18 adresoval prostredníctvom mikrofónu príslušnú výzvu "džentlmenovi vysielajúcemu v hnedom obleku" - redaktorovi programu BBC World News Johnovi Watsonovi, ktorý komentoval dianie z priľahlej strechy. "Toto je veľmi surreálny zážitok. Nespomínam si, že by ma už niekedy tíšil nejaký hráč," skonštatoval Watson do kamery. Neskôr cez Twitter oznámil, že sa Flipkensovej po jej postupe do štvrťfinále proti Češke Petre Kvitovej osobne ospravedlnil za vyrušovanie.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Fest Anča

Fest Anča




Ocenenie Anča Award si z Medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča odniesol slovenský režisér Matúš Vizár za film Pandy. Medzinárodná porota v zložení Ulrich Wegenast, Michaela Pavlátová a Emma de Swaef tak po prvý raz udelila hlavnú cenu študentskému filmu. Snímka Pandy, ktorú ocenili aj na prestížnom medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, je podľa nich „poburujúci, odvážny, zábavný a apokalyptický film s obrovskou energiou". Matúš Vizár si okrem hlavnej ceny honorovanej sumou tisíc eur prevzal aj sošku z dielne Braňa Laha. „Do medzinárodnej súťaže sa prihlásilo až 964 filmov z rozličných kútov sveta, od USA až po Arménsko, Čínu, Portoriko či Uruguaj,“ prezradil dramaturg festivalu Andrej Kolenčík s tým, že do úzkeho výberu sa napokon dostalo len 41 krátkych filmov a 25 videoklipov.
Okrem hlavnej ceny udelila porota na nedeľnom záverečnom ceremoniáli aj ocenenie najlepšiemu študentskému filmu. Soška Anča Student Award tentoraz putuje do Švajčiarska režisérovi Michaelovi Freiovi za snímku Zapoj a hraj (Plug&Play). „Pohybuje sa na hranici medzi spojením a kopuláciou,“ zhodnotil dielo v mene celej poroty Ulrich Wegenast. „Je to veľmi hravá animácia, ktorá nám minimalistickým spôsobom predstavuje svet zástrčiek a zásuviek. Ručne kreslený film o absurdnom digitálnom svete, v ktorom žijeme, o čiernej a bielej, o opozícii medzi áno a nie.“
Porotcov však tento rok v Medzinárodnej súťaži zaujalo množstvo vynikajúcich snímok a rozhodli sa preto udeliť aj Personal Special Mention. „Moje čestné uznanie udeľujem krásne nežnému krátkemu filmu,“ vyjadrila sa Emma de Swaef na adresu snímky Nenápadná slza (Una Furtiva Lagrima) francúzskeho režiséra Carla Vogeleho, ktorá podľa nej exceluje svojou skromnou jednoduchosťou a dokonalým prevedením. Ulricha Wegenasta zase zaujal film Rabbitland, ktorý je podľa neho "posolstvom v dobrom zmysle slova" a jeho tvorcom Ane Nedeljković a Nikolovi Majdak ml. preto udelil čestné uznanie „za použitie drsného obrazu a bizarných metafor. Rabbitland ukazuje, ako sa malé ružové zajačiky stali súčasťou zvrátenej demokracie". Čestné uznanie Michaely Pavlátovej si prevzal čínsky tvorca Haiyang Wang za Double Fikret, ktorý je podľa porotkyne „hravý s čistou radosťou z predstavivosti“.
V medzinárodnej súťaži videoklipov zabodoval francúzsky režisér Dimitri Stankowicz. Jeho klip Zbohom Macadam (Bye Bye Macadam) zaujal porotu v zložení Katarína Kerekesová, Tomek Ducki a Paul Mumford tým „ako pôsobivo sa v ňom dopĺňa hudba, obraz, choreografia a animácia", pričom sa podľa nich dá pozerať stále dookola. Čestné uznanie tentoraz získali až traja tvorcovia. Jordan Bruner (USA) s klipom Turniket (Tourniquet) za „očarujúci príbeh a štýl ilustrácie" a autorská dvojica Gina Thorstensen, Nacho Rodríguez za hudobné video Daj mi šancu (Giving Me a Chance), ktoré porotu zaujalo „uchvacujúcim surreálnym svetom vytvoreným majstrovskou animáciou“.
Tento rok na Fest Anča súťažili aj filmy uvedené v detskej sekcii o cenu za najlepší animovaný film pre deti. Víťazný film Dokelu (Damned) režiséra Richarda Phelana, samozrejme, vybrala špeciálna detská porota zostavená priamo v kinosále.
Obľúbenou súčasťou programu Fest Anča je súťaž Animation Karaoke Battle, v ktorej účastníci tvorivým spôsobom dabujú náhodne vybraný animovaný film. O víťazovi rozhoduje porota zostavená z publika. Tento rok si najväčší aplauz a honorovanú cenu v hodnote 100 eur obohatenú vecnými darmi odniesol zahraničný hosť festivalu, čínsky režisér Lei Lei.

Fest Anča prilákal od 27. do 30. júna do Žiliny takmer 4000 divákov, čo je zatiaľ najviac v histórii festivalu. Návštevníci si mohli okrem súťažných projekcií v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Mestskom divadle Žilina a v Ster Century Cinemas vychutnať to najlepšie, čo v poslednom období vzniklo vo svete animácie. Väčšinu z premietnutých diel pritom diváci nebudú mať šancu vidieť v bežnej kinodistribúcii. „V programe šiesteho ročníka festivalu Fest Anča sme mali prvý raz medzinárodné fórum We Need to Talk About Animation, na ktorom sa stretli odborníci z oblasti animácie,“ prezradila riaditeľka festivalu Eva Pavlovičová. „Potešilo ma, že ľudia oň prejavili záujem a zaplnili sálu. To znamená, že sú takéto formy diskusie na Slovensku, rovnako ako aj v ostatných krajinách, dôležité. Aj preto budú súčasťou ďalších ročníkov festivalu,“ skonštatovala.


Prehľad ocenených na 6. ročníku Fest Anča:



Anča Award: Matúš Vizár - Pandy (Slovensko)

Anča Student Award: Michael Frei - Zapoj a hraj / Plug&Play (Švajčiarsko)

Personal Special Mention porotkyne Emmy de Swaef: Carlo Vogele - Nenápadná slza / Una Furtiva Lagrima (Francúzsko)

Personal Special Mention porotcu Ulricha Wegenasta: Ana Nedeljković, Nikola Majdak jr. - Zajacovo / Rabbitland (Srbsko)

Personal Special Mention porotkyne Michaely Pavlátovej: Haiyang Wang - Double Fikret (Čína)

Anča Music Video Award: Dimitri Stankowicz - Zbohom Macadam / Bye Bye Macadam (Francúzsko)

Special Mention Medzinárodná súťaž videoklipov 1: Jordan Bruner - Turniket / Tourniquet (USA)

Special Mention Medzinárodná súťaž videoklipov 2: Gina Thorstensen, Nacho Rodríguez - Daj mi šancu / Giving Me a Chance (Nemecko)



© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na svätého Jána nie je noc žiadna

Na svätého Jána nie je


noc žiadna


Jednotka horšie.
Dvojka lepšie.
Spolu - 11,09 %.

Markíza  lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  horšie.
FOOOR lepšie.

JOJ lepšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.

TA 3 horšie. 

Jednotka - 8.26% ;
Dvojka - 2.83 % ;
Markíza - 23,67% ;
TV DOMA - 5.43% ;
DAJTO- 2,84%
FOOOR- 1,11 %
TV JOJ – 18,18 % ;
JOJ PLUS- 4.51 % ;
WAU -1,22 % ;
TA 3 - 2.01 %

30. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Fanúšikovia seriálu Glee (2009) v piatej sérii už nebudú pravidelne vídať viacero členov hereckého obsadenia. Dajú mu zbohom Heather Morris (Brittany), Mark Salling (Puck), Amber Riley (Mercedes) a Harry Shum Jr. (Mike). Už dlhšie známy je koniec pravidelného účinkovania Dianny Agron (Quinn), ktorá sa v štvrtej sérii objavila len v troch epizódach. Všetci spomínaní sa však ešte môžu vrátiť ako hosťujúci herci. Prvú časť piatej série odvysielajú 19. septembra.
Seriál Glee sa odohráva na fiktívnej McKinley High School v Ohiu, kde pôsobí stredoškolský zbor New Directions, ktorému sa spočiatku veľmi nedarí. Preto sa ho ujme učiteľ španielčiny Will Schuester (Matthew Morrison), ktorý ho zažil v období jeho najväčšej slávy a úspechov na súťažiach. Čaká ho neľahká úloha, keďže byť členom zboru znamená šikanu od spolužiakov. Prostredníctvom konkurzu však objaví niekoľko talentovaných detí a začne budovať nový tzv. 'glee klub'. To sa však nepáči telocvikárke a trénerke roztlieskavačiek Sue (Jane Lynch), ktorá je zvyknutá, že v škole je jediným dôležitým klubom práve ten jej. Preto chce zbor zničiť v samom zárodku. Hviezdami seriálu sú okrem spomínaných Jayma Mays, Kevin McHale, Lea Michele, Cory Monteith, Chord Overstreet, Naya Rivera či Jenna Ushkowitz. V Glee hosťovali napríklad Neil Patrick Harris, Sarah Jessica Parker, Kate Hudson alebo Gwyneth Paltrow, ktorá za stvárnenie Holly Holliday v troch častiach získala cenu Emmy. Glee sa mimoriadne darí - na Emmy ho nominovali dovedna úctyhodných 35 ráz, z toho šesťkrát si zo slávnostného večera odniesol aj sošku. Má tiež dva Zlaté glóbusy v kategórii Najlepší televízny seriál - muzikál alebo komédia, ďalšie dva získali Jane Lynch a Chris Colfer.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

Reláciu V politike TA3 pravidelne vysiela v nedeľu od 11:00. Moderuje René Medzihradský .Témy a hostia relácie TA3 V politike 30.6.2013.Hostia: Robert Fico (Smer-SD), predseda vlády SR a Béla Bugár (Most-Híd), predseda strany .

Témy:
1. Boj s nezamestnanosťou
2. Ďalší výpadok príjmov štátu, dlhová brzda a deficit
3. Novela zákona o významných investíciách a jej dôsledky
4. Prvé kauzy druhej Ficovej vlády
5. Generálny prokurátor a stav justície
6. Šéf NKÚ
7. Prezidentskí kandidáti


Hosťami pravidelnej diskusnej relácie O 5minút 12 na Jednotke budú podpredseda vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (Smer - SD) a predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd).

Témy:
- Slováci po prvý raz obeťami terorizmu – tragédia pod horou Nanga Parbat
- Vstup Chorvátska do EÚ, predbežný súhlas Bruselu s rokovaniami so Srbskom a odloženie prístupových rozhovorov s Tureckom

Reláciu O 5 minút 12 vás v nedeľu 30. júna pozýva sledovať moderátorka Marta Jančkárová.