22. 2. 2020

Vyjadrenie Nitrianskeho biskupstva k projektu pod názvom "Sviňa"

Vyjadrenie Nitrianskeho biskupstva
k projektu pod názvom "Sviňa"


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Vydavateľstvo News and Media Holding zasahuje do volieb, keď cenzuruje inzeráty hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Na dnešnom tlačovom brífingu to uviedol líder hnutia Igor Matovič. Podľa jeho slov malo záujem OĽaNO inzerovať v médiách, ktoré z časti vlastní aj finančná skupina Penta, no vydavateľstvo chcelo inzerciu upravovať. Matovič sa domnieva, že ide o ovplyvňovanie parlamentných volieb, ktoré budú na Slovensku ďalšiu sobotu, 29. februára.
„Prišla nám odpoveď, v ktorej sa uvádza, že inzerát môže byť uverejnený, iba ak nebude obsahovať prieskum verejnej mienky a bude vymazaný tretí odsek. V ňom sa spomína, že nám vládnu ľudia, ktorí vydali kľúčové inštitúcie štátu do rúk mafie a dovolili vytunelovať zo zdravotníctva 400 miliónov eur, ktoré boli určené na liečenie ľudí. To je jasný zásah do priebehu volieb,“ uviedol Matovič.
Hnutie v reakcii stiahne inzerciu zo všetkých titulov, ktoré vydáva vydavateľstvo News and Media Holding.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa nepáči, že Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) udelila Oscara v kategórii najlepší film juhokórejskej snímke Parazit. Informovala o tom v piatok agentúra AP.
Trumpovi sa na filme nepáči najmä jeho juhokórejský pôvod. Prezident Oscary komentoval vo štvrtok počas predvolebného zhromaždenia v meste Colorado Springs.
"O čom to, dopekla, celé je?" opýtal sa Trump. "Máme s Južnou Kóreou veľké množstvo obchodných problémov, a oni (AMPAS) jej ešte dajú cenu za najlepší film. Bolo to správne? Neviem," vyhlásil Trump.
Americký distribútor filmu firma Neon, ktorá k nemu vyrobila aj titulky, sa k Trumpovým výrokom vyjadrila na sociálnej sieti Twitter. "Je to pochopiteľné. Nevie totiž čítať," píše sa v príspevku.
Parazit sa do histórie zapísal ako vôbec prvý cudzojazyčný celovečerný film, ktorý zvíťazil v najprestížnejšej kategórii Oscarov - v kategórii najlepší film.
Film Parazit kriticky zobrazujúci triedne rozdiely v juhokórejskej spoločnosti, je príbehom chudobnej, avšak prefíkanej juhokórejskej štvorčlennej rodiny, ktorá sa infiltruje do domácnosti boháčov, približuje agentúra AFP. Spoločensko-satirická i kritická snímka sa zaoberá témou rozširujúcej sa priepasti medzi majetnými a chudobnými vrstvami obyvateľstva v Južnej Kórei.



Copyright © TASR 2020



Hit Take On Me nórskej popovej kapely A-ha na portáli na zdieľanie videí YouTube pokoril hranicu miliardy zhliadnutí. Podľa spravodajskej televízie CNN ide o len druhý videoklip z 80. rokov minulého storočia, ktorému sa to podarilo. Tým prvým bol song Sweet Child O 'Mine od americkej rockovej skupiny Guns N' Roses. Videoklip nórskej trojica mal včera nad ránom už vyše 1,002.000.000 zhliadnutí. Skupina na twitteri a facebooku poznamenala, že bez svojich fanúšikov by magickú hranicu nikdy neprekonala.Miliardový míľnik na YouTube prekonali aj ďalšie slávne piesne, napríklad Bohemian Rhapsody od The Queen alebo Smells Like Teen Spirit od Nirvany. Ako prvému sa to v roku 2012 podarilo videoklipu k songu Gangnam Style juhokórejského speváka Psy. Ten dnes na počítadle registruje už viac ako 3,5 miliardy zhliadnutí.


Americká internetová spoločnosť Google v reakcii na postoj európskych súdov aktualizovala pravidlá užívania svojich služieb. Budú zrozumiteľnejšie a lepšie užívateľom vysvetlí, ako funguje podnikanie Googlu a ako firma zarába peniaze. Pôvodný dokument, už tak dosť rozsiahly, sa rozrastie o ďalších 2000 slov, uviedla agentúra AP. Je to najvýznamnejší úprava užívateľských pravidiel od roku 2012, platiť začne od marca."Všeobecne povedané vám umožníme využívať naše služby, ak súhlasíte s dodržiavaním podmienok, ktoré odrážajú, ako funguje podnikanie spoločnosti a ako zarábame peniaze," stojí v dokumente.
Vlani sa k podobnému kroku odhodlal prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook. Užívateľom vysvetlil, akým spôsobom zarába na ich dátach.
Inou kapitolou je ochrana osobných údajov. Tú Google podstatne aktualizoval už v roku 2018, keď Európa prijala rozsiahle zákony o ochrane súkromia známej pod skratkou GDPR.
Tie sú jedny z najprísnejších na svete, kvôli odchodu Británie z Európskej únie by sa ale mohli prestať vzťahovať na britskej používateľa Googlu. Podľa troch zdrojov agentúry Reuters firma totiž plánuje vyviazať britskej účty zo správy európskych dozorných orgánov a preradiť ich pod právomoc menej prísnych amerických úradov. Podľa Reuters bude Google chcieť po britských užívateľoch, aby odsúhlasili nové pravidlá užívania spolu so zmenou jurisdikcie.
Ak by citlivé osobné údaje desiatok miliónov Britov spravovala ako doteraz európska centrála Googlu v Írsku, bolo by pre britské úrady ťažšie získať k nim pri vyšetrovaní trestných činov prístup. Reuters pripomína, že naopak v Spojených štátoch predvlani schválený zákon o cloudových službách by mal uľahčiť britským úradom získavanie dát amerických spoločností.

Copyright© ČTK 2020

21. 2. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

"Chcel by som vás požiadať, aby ste sa všetci zúčastnili volieb a rozhodovali sa srdcom a hlavou. Videli sme časti Kočnerovej knižnice, počuli sme vyjadrenia vládnych politikov.“ 
Otec Jána Kuciaka

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS



Dve regionálne televízie robia krátko pred parlamentnými voľbami skrytú reklamu lídrom hnutia Sme rodina. Na svojom profile na sociálne sieti o tom informuje mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorá v tejto súvislosti podala podnet na Východoslovenskú a Stredoslovenskú televíziu volebnej komisii a Rade pre retransmisiu. Tie strážia nestraníckosť a poctivé označovanie reklamy v televíziách a rádiách.
Posledné dva týždne vysielala Východoslovenská televízia v relácii Osobnosti tri rozhovory s kandidátmi strany Sme rodina - jednotkou Borisom Kollárom, osmičkou Jozefom Lukáčom a pätnástkou Igorom Kašperom. „Ide všetko o voľné dialógy, kde sa rieši ich detstvo, životný štýl, práca či plány do budúcnosti," priblížilo TIS. Rozhovory nie sú podľa mimovládky označené ako politická reklama a sú vysielané dvakrát denne.
Televízia rozhovor s Kollárom podporila aj na svojom Facebooku inzerciou za viac ako sto eur a statusy s videami televízie potom zdieľali Lukáč a okresné pobočky hnutia. Ako ďalej informuje TIS, reláciu s Kašperom a Kollárom zverejnila aj sesterská Stredoslovenská televízia. Obe televízie vlastní senecký podnikateľ Rastislav Valenčík. Dokopy majú podľa ich vlastných tvrdení sledovanosť 900-tisíc divákov týždenne.
Faktúry za tieto rozhovory sa neobjavili na volebnom účte Sme rodina. „Nie je to prvýkrát, čo kandidáti Sme rodiny využívajú skrytú reklamu v médiách. Pred mesiacom sme upozornili na podobnú (hnutím platenú) manipuláciu ľudí na webe Hlavný Denník," uzavrelo TIS.

Tlačovo-digitálna rada Slovenskej republiky (TR SR) vyzýva médiá, aby počas predvolebného obdobia dodržiavali princípy novinárskej etiky. V tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala tajomníčka rady Eva Pauliaková, to uviedla TR SR. Podľa rady došlo k porušeniu etického kódexu novinára a k neštandardnému prístupu viacerých médií, ktoré sú v rozpore s mravnými a hodnotovými štandardmi novinárskej práce. Ktoré konkrétne médiá tým myslí, neuviedla.
TR SR upriamuje pozornosť na etický kódex novinára, najmä v častiach na články 9 a 16. Podľa článku 9 musia byť inzercia a platené oznamy jasne označené. V prípade, že ide o komerčný text, článok nemôže vyvolávať dojem, že ide o nezávislé autorské dielo novinára. Novinár a médium majú právo aj povinnosť odmietnuť uverejniť skrytú reklamu.
Článok 16 uvádza, že novinár sa politicky neangažuje, ak by jeho politická činnosť mohla viesť ku konfliktu záujmov a spochybniť jeho nestrannosť alebo objektivitu. „Zaznamenali sme viacero porušení novinárske etiky zo strany viacerých médií, v ktorých došlo k propagovaniu alebo, naopak, k dehonestovaniu konkrétnych politických strán. Považujeme to za porušenie novinárskej etiky aj objektivity,“ povedala pre agentúru SITA Pauliaková.
TR SR je výkonným orgánom Asociácie na ochranu novinárskej etiky v oblasti etickej samoregulácie novinárov. TR SR rieši podnety upozorňujúce na porušovanie novinárskej etiky, ale aj podnety týkajúce sa bránenia novinárom v prístupe k informáciám.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA






”Aspoň vidíš, koľko píč tam robí. Čistím to, ale ide to pomaly. Nemám číslo na Petra Tótha. Odkáž mu, nech povie ruttkajovej, že vydavateľ bude stáť za ňou.”
Jaroslav Haščák

„Začnú sa báť. Zistili, že už nie sú nedotknuteľní. A to naruší ich zomknutosť. Len teraz netreba sa na to vybodnúť a treba pokračovať . Mám k tomu plán. Moniku si beriem na starosti osobne. Sľubujem Ti, že zošalie.“
Marian Kočner


„Vy veríte týmto podvodným prieskumom? Sú to akreditovaní podvodníci. Viete, aké sú najväčšie prieskumy? Účasť na mítingoch. Ja mám v priemere na mítingoch 400 ľudí. Ktorá politická strana má na mítingoch v priemere 400 ľudí? Možno Kotlebova. Strana Vlasť urobí poriadok s týmito podvodníkmi. Hlas pre stranu Vlasť neprepadne. My na tisíc percent budeme v parlamente.
My sme povedali, že so zlodejmi nepôjdeme. My nevieme, aká zostava bude vo vláde. Aj v Smere sú čestní ľudia, aj v SNS. Samozrejme, my tu nemôžeme prijímať migrantov, keď tu máme 800-tisíc dôchodcov, ktorí majú dôchodok nižší ako 500 eur. A my migrantovi celkovými nákladmi dáme 1 000 eur. Keď otvoríte archívy ministerstva vnútra, presne zistíte, koľko ich tu je. Ja som na tieto podvody a klamstvá už zvyknutý.Už ich je tu oveľa viac, ale presné číslo sa dozvieme, keď otvoríme archívy ministerstva vnútra. Ja chodím električkou a vidím, koho stretávam v električke. To nie sú migrantskí turisti, ale už migranti tu u nás.Ja za tých 40 rokov poznám ľudí. Viem rozlíšiť, kto je mi­grant, kto je pracovník, kto je občan Slovenskej republiky a kto je turista. Toľko inteligencie mám.Ja som to zverejnil v prezidentskej kampani a ukázala sa to byť evidentne pravda. To je pohyb, presný počet uvidíme, keď otvoríme archív ministerstva vnútra. Ale signálom je to, že bruselská elita na Slovensko neútočí, lebo dobrovoľne berú migrantov.“
Štefan Harabin


„Nešlo o žiadnu falošnú fotografiu, ale fotomontáž, čo som aj viackrát otvorene v relácii prízvukoval. Chcel som takto ilustrovať známe vyjadrenie Marána Kočnera, že sa v minulosti osobne stretol v parku na lavičke s Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Použivanie satirických fotomontáži je bežnou súčasťou práce našich protivníkov z opozície.”
Erik Tomáš

Ochrana novinárov, ktorí poukazujú na problémy, by mala byť jednou z priorít pri zachovaní demokracie

Ochrana novinárov, ktorí poukazujú na problémy, 

by mala byť jednou z priorít pri zachovaní demokracie

Ochrana novinárov, ktorí poukazujú na problémy by mala byť jednou z priorít pri zachovaní demokratického systému v krajine. Ako uviedla vo svojom statuse na sociálnej sieti verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, sloboda slova a tlače sú piliere demokratickej spoločnosti. V príspevku poukázala aj na to, že Slovensko v posledných rokoch postupne klesá v medzinárodnom indexe slobody tlače. Ku klesaniu prispeli, okrem vraždy novinára, aj negatívne vyjadrenia politikov na adresu novinárov či odchod redaktorov z RTVS.
Patakyová pripomenula, že v týchto dňoch vyšli správy o prepojení predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov na obvineného z objednávky vraždy novinára Mariána K.. Poznamenala taktiež, že tento úrad žiadal pod hrozbou pokuty od Českého investigatívneho centra odhaliť zdroj informácií v prípade zverejnenia kamerového záznamu z kancelárie bývalého generálneho prokurátora. „Ochrana zdroja je pritom jedným zo základných práv novinárov a tiež záruka slobody tlače. Z vlastnej iniciatívy som preto začala konať ešte v decembri minulého roka, kedy som sa obrátila na Úrad na ochranu osobných údajov so žiadosťou o vysvetlenie postupu, uvedenie krokov úradu v tejto veci, ako aj poskytnutie informácií o podobných prípadoch,“ uviedla Patakyová. Dodala, že postup úradu zatiaľ preskúmava.
Ombudsmanka upozornila, že Slovensko v posledných rokoch postupne klesá v medzinárodnom indexe slobody tlače. V roku 2019 Slovensku patrilo 35. miesto. Oproti roku 2018 tak kleslo o osem miest. „Prispeli k tomu, okrem vraždy novinára, aj negatívne vyjadrenia politikov na adresu novinárov a novinárok, ale napríklad aj odchod redaktorov z RTVS,“ vysvetlila Patakyová.

20. 2. 2020

Zomrel José Mojica Marins

Zomrel José Mojica Marins

Vo veku 83 rokov zomrel v stredu na zápal pľúc plodný brazílsky producent hororov a herec José Mojica Marins, známy aj ako Coffin Joe. Informovala o tom agentúra AP.
Marins počas svojej kariéry nakrútil 40 hororov, pričom v 50 si sám zahral. Mnohé z týchto filmov upútali pozornosť aj v zahraničí.
Prezývku Coffin Joe dostal podľa známej postavy, ktorú sám vytvoril a stvárnil v niekoľkých filmoch. Postava bola známa svojimi dlhými nechtami, bradou, čiernym plášťom a cylindrom,

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Nemecká vláda v stredu odsúhlasila návrh zákona, na základe ktorého budú musieť sociálne siete ako napríklad Facebook alebo služby ako YouTube hlásiť polícii "určitý prejav nenávisti na internete".
Spoločnosti budú musieť nahlásiť krajne pravicovú propagandu, grafické znázornenie násilia, vraždy alebo znásilnenia, príspevky, v ktorých niekto naznačuje plánovanie teroristického útoku alebo distribúciu materiálov súvisiacich s detskou pornografiou. Webové stránky sú už povinné takýto obsah odstrániť. Zákon ešte musí schváliť parlament.
Vláda v ďalšom opatrení uľahčí politikom, dobrovoľníkom a novinárom zabrániť iným získať adresy ich bydliska z verejných registrov.
Právnici odhadujú, že počet nenávistných prejavov na internete v Nemecku každý rok dosiahne šesťciferné číslo.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Spojené štáty protestovali proti stredajšiemu nariadeniu Číny, aby traja reportéri amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) opustili do piatich dní krajinu za rasistický titulok článku o koronavíruse. USA označili tento čínsky zásah, jeden z najtvrdších proti zahraničným médiám za posledné roky, za potláčanie slobody prejavu.
Vyhostenie odsúdil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a vyjadril nádej, že Čína jedného dňa umožní svojim občanom "rovnaký prístup k presným informáciám", aký majú Američania.
Pompeo vo vyhlásení ešte uviedol: "Vyspelé, zodpovedné krajiny chápu, že slobodná tlač prináša fakty a vyjadruje názory. Správnou reakciou je prinášať protiargumenty, nie obmedzovať vyjadrovanie."
Čína oznámila vyhostenie jeden deň po tom, čo USA sprísnili pravidlá pre čínske mediálne organizácie, ktoré Washington pokladá za šíriteľov štátnej propagandy, pripomenula tlačová agentúra AP.
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang uviedol, že komentár vo WSJ so "senzáciechtivým" titulkom "Čína je ozajstným chorým mužom Ázie" bol "rasovo diskriminačný". Hovorca tiež skritizoval denník za to, že nevydal oficiálne ospravedlnenie. Názorový článok podľa Číny očierňuje vládu v Pekingu, ako aj úsilie Číňanov v boji proti novému koronavírusu. Článok napísal politológ z univerzity Bard College v štáte New York Walter Russell Mead a bol zverejnený 3. februára.
Mead vo svojom texte kritizoval počiatočnú reakciu čínskej vlády na šírenie koronavírusu, pričom predstaviteľov mesta Wu-chan — ohniska nákazy — označil za tajnostkárskych a vypočítavých. Snahy Číny čeliť vírusu nazval "neúčinnými".
Slovné spojenie "chorý muž Ázie" je narážkou na Čínu na konci 19. a začiatku 20. storočia, keď čelila vnútorným sporom, čo využívali zahraničné mocnosti a prinútili ju uzavrieť niekoľko nerovných dohôd. Toto obdobie sa niekedy nazýva aj "storočím poníženia", vysvetlila agentúra AFP.
WSJ informovala, že nariadenie o vyhostení sa týka amerických občanov Josha China a Chaoa Denga a Austrálčana Philipa Wena zo sekcie spravodajstva, nie z oddelenia úvodníkov a komentárov. Chin je zástupcom šéfa pobočky WSJ a Deng reportérom. Ani jeden z trojica novinárov sa nepodieľal na zverejnení spomínaného komentára.

Copyright © TASR 2020

Týždeň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Týždeň Jána Kuciaka a 

Martiny Kušnírovej


19. 2. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS 



Petíciu za záchranu rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC podpísalo už najmenej 108.000 Britov. Stalo sa tak len necelý deň po tom, ako sa objavili správy, že kabinet britského premiéra Borisa Johnsona chce zrušiť koncesionárske poplatky na BBC a nahradiť ich predplatným, ktoré by sa podobalo na predplatné spoločnosti Netflix. V pondelok o tom informoval denník The Independent.
Petíciu, ktorá bola spustená na stránkach organizácie 38 Degrees, podporil okrem iných aj oceňovaný spisovateľ Philip Pullman, ktorého trilógiu s názvom Jeho temné esencie (His Dark Materials) spracovala BBC v roku 2019 v podobe seriálovej adaptácie.
Pullman vyhlásil, že BBC, ktorá je označovaná "za verejnú službu svetového formátu", musí byť ochránená pred možným "politickým útokom".
Denník Daily Express v tejto súvislosti pripomenul, že cez víkend sa v britských médiách objavili správy o tom, že Johnsonov kabinet plánuje veľkú reformu BBC. Jej súčasťou by malo byť nielen zrušenie koncesionárskych poplatkov, ale aj predaj rozhlasových staníc Radio 1 a Radio 2, zrušenie niektorých televíznych kanálov, zníženie počtu materiálov zverejňovaných na internete, ako aj prípadné spoplatnenie ďalších služieb.
Britská vláda tieto správy zľahčila s poukazom na to, že neboli "predurčené" žiadne rozhodnutia ohľadom budúceho modelu financovania BBC.
Prípadný boj proti BBC by však podľa Daily Express nemal podporu všetkých konzervatívnych poslancov. Bývalý šéf úradu vlády, konzervatívec Damian Green, označil prípadné zničenie BBC za "akt kultúrneho vandalizmu".
British Broadcasting Corporation, skratka BBC, je britská televízna a rozhlasová verejnoprávna spoločnosť, ktorá bola založená ešte v roku 1922. BBC zabezpečuje aj vysielanie v zahraničí pod názvom BBC World service, pričom až do roku 2005 vysielala aj v slovenskom jazyku, a to 66 rokov.


Francúzski prokurátori začali v utorok vyšetrovanie ruského konceptuálneho umelca Piotra Pavlenského a jeho priateľky za zverejnenie kompromitujúceho videa, ktoré viedlo k odstúpeniu kandidáta vládnej strany na post primátora Paríža v marcových voľbách. Správu priniesla agentúra AFP.
Pavlenskij a jeho priateľka Alexandra de Taddeová čelia obvineniam z porušenia ochrany súkromia a zverejnenia videa intímnej povahy bez súhlasu dotknutej osoby.
Po jeho zverejnení musel z marcových komunálnych volieb odstúpiť kandidát vládnej strany Republika v pohybe (LREM) Benjamin Griveaux.
Pavlenského okrem toho vyšetrujú aj za bitku s nožom počas novoročných osláv.
Prokurátori v utorok požiadali, aby bol Pavlenskij z týchto dôvodov zadržaný.
Už v sobotu ruského umelca a jeho priateľku zadržali a dva dni vypočúvali. Následne ho však prepustili. Pavlenskij sa medzičasom k zverejneniu videa a fotografie intímnej povahy priznal. Zároveň vyhlásil, že Griveaux poslal tieto fotografie a videá neznámej mladej žene. Prokurátori sa domnievajú, že ňou bola Pavlenského priateľka de Taddeová.
Pavlenskij je známy ako vykonávateľ celého radu kontroverzných akcií, keď si napríklad zašil ústa na podporu ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, inokedy sa zasa nahý omotal ostnatým drôtom. V novembri 2013 si klincom prerazil miešok a spojil ho s dlažbou na Červenom námestí v Moskve, čím chcel protestovať proti ľahostajnosti ruskej spoločnosti voči spoločenským problémom. O rok neskôr si pred Štátnym psychiatrickým centrom v Moskve odrezal časť ucha, aby dal najavo nesúhlas s tým, že Rusko rieši svoju politiku tak, že ľudí označuje za duševne chorých.
V decembri 2016 aj s manželkou a dvoma deťmi emigroval z Ruska do Francúzska, kde mu v máji 2017 udelili politický azyl.
Aj vo Francúzsku už mal niekoľkokrát problém s políciou: napríklad v roku 2017 za poškodzovanie cudzej veci, keď sa pokúsil podpáliť budovu Banque de France na Námestí Bastily v centre Paríža.
Po zverejnení kompromitujúcich sa Griveauxa zastali spojenci aj politickí súperi. Socialistická parížska primátorka Anne Hidalgová vo svojej reakcii vyzvala na "rešpektovanie súkromia i ľudí" ako takých. Jeho niekdajší súper v boji o podporu LREM Cédric Villani zverejnenie označil za "odsúdeniahodný útok", ktorý je "vážnou hrozbou pre našu demokraciu".



Copyright © TASR 2020

SR od vraždy J. Kuciaka prešla dlhú cestu, spoločnosť sa mení

SR od vraždy J. Kuciaka prešla dlhú cestu, 
spoločnosť sa mení

„Vážené novinárky, vážení novinári,

vážené predstaviteľky a predstavitelia občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko,
vážení hostia, dámy a páni,
ďakujem, že ste prijali moje pozvanie a že sa stretávame práve na tomto mieste a v tomto čase. Poskytli ste mi tak možnosť, aby som vám priamo, bez mediálneho sprostredkovania, povedala, ako veľmi si vážim, čo ste urobili vo februári 2018 a v mesiacoch, ktoré nasledovali po hroznej dvojnásobnej vražde.
Rešpekt k pravde je esenciou právneho štátu a žiadna civilizovaná a demokratická spoločnosť nemôže existovať bez toho, aby v nej pôsobili ľudia, ktorých profesionálnou povinnosťou je pravdu hľadať, nachádzať a tlmočiť ju spoluobčanom. Pravdu musia hľadať vedci a akademické inštitúcie, lebo bez poznania reality – či už prírodnej, alebo spoločenskej – nie je možný ďalší rozvoj. Pravdu musia hľadať orgány justície, lebo bez jej zistenia a zohľadnenia nie je možné uplatňovať spravodlivosť. Pravdu o tom, čo sa v spoločnosti deje, ale aj pravdu, že sa v nej objavili vážne poruchy, by mali hľadať a zverejňovať novinári. Najlepší z nich to robia. Robil to aj Ján Kuciak.
Všetci, ktorí ste tu z novinárskeho prostredia, ste pri hľadaní pravdy spolupracovali s Jánom. Vieme, že bol pri jej hľadaní a odhaľovaní výnimočný. Čo sme nevedeli a vedieť nemohli, bolo to, že sa jeho výnimočná schopnosť stane dôvodom, pre ktorý spolu so svojou snúbenicou príde o život.
Napriek šoku a smútku, ktorý ste pred dvoma rokmi pri tejto strate pocítili, nepovedali ste si, že naša spoločnosť si nezaslúži, aby ste pre ňu podstupovali osobné riziko. Ten, kto sa na takú reakciu spoliehal, sa veľmi prepočítal. Od prvej chvíle vám bolo jasné, že by ste zradili pamiatku Jána Kuciaka, keby ste nepokračovali v tom, o čo sa snažil. Bolo vám jasné, že by ste tým zradili aj samých seba.
Spôsob, akým ste po februári 2018 začali spolupracovať naprieč redakciami, bol na Slovensku nevídaný, ale jediný správny. Práve schopnosť spolupracovať, povýšiť spoločný záujem, nad individuálny prospech, práve tento prístup je pre celú spoločnosť vzorom a inšpiráciou. Krédo All for Jan ste mali nielen pripnuté na hrudi ako odznak, ale cítili ste ho ako svoje poslanie. Zachovali ste sa nielen profesionálne, ale aj občiansky veľmi statočne. Aj za to sa vám chcem ako prezidentka republiky úprimne poďakovať.
Zároveň s poďakovaním chcem dôrazne odmietnuť všetky verbálne a fyzické útoky, zastrašovanie, šikanu, ktorým v súvislosti s vašou prácou čelíte. Nemôžeme dopustiť, aby v demokratickej krajine zomierali rukou vraha novinári. Hoci sme mnohí tušili, čo všetko, aj to nevidené, sa v našej spoločnosti deje, čo všetko stálo za vetou „skutok sa nestal“, informácie, ktoré sa vďaka vám dostávajú na povrch, ďaleko prekračujú rámec našej predstavivosti. Až pri ich čítaní si naplno uvedomujeme, aké nebezpečné a rizikové môže byť pre investigatívneho novinára hľadanie pravdy.
Pravda, aj keď bola odhalená a zverejnená, však nemení svet ani pomery, ak sa za ňu nepostavia ľudia. Považujem za šťastie pre Slovensko, že sa v pravej chvíli za ňu postavili predovšetkým mladí ľudia. Zo spomienkového pochodu, ktorý sa zrodil zo spontánej reakcie na správu o dvojnásobnej vražde, sa stala organizovaná občianska iniciatíva, ktorej zmysel ste práve vy, organizátori iniciatívy, vyjadrili už v jej názve: Za slušné Slovensko. Svojou iniciatívou ste sa prihlásili k spoluzodpovednosti za to, ako vyzerá a ako bude vyzerať spoločnosť, v ktorej žijeme.
Spôsob, akým ste organizovali zhromaždenia po celej krajine i v zahraničí, bol výnimočný tým, že vám nešlo len o vyjadrenie nesúhlasu a protestu, ale aj o obnovovanie dôvery voči orgánom a inštitúciám, ktoré si dôveru zaslúžia. Nedovolili ste, aby oprávnený protest nadobudol podobu nepokojov či výtržností. Iniciatíva Za slušné Slovensko sa stala príkladom, že sú možné masové protesty, ktoré prebiehajú občiansky slušne a sporiadane. Vašou veľkou zásluhou je, že ste nedovolili, aby sa kritika zlého a nespravodlivého zmenila na totálne odvrhnutie všetkého, čo sme od vzniku republiky dosiahli. Patrí vám vďaka, že ste prelomili apatiu, nezáujem a ľahostajnosť a našej občianskej spoločnosti ste dali nový impulz.
Za dva roky od vraždy Jána Kuciaka si Slovensko prešlo dlhú cestu a vy všetci ste boli jej neoddeliteľnou súčasťou. Mení sa celá naša spoločnosť. Hoci stále máme množstvo oprávnených dôvodov na nespokojnosť, treba povedať, že ako spoločnosť sme bližšie k pravde. A to nie je málo. Poznať a priznať si pravdu je základným predpokladom k riešeniam a tie nás môžu posúvať ďalej.
Dámy a páni,
množstvo ľudí ste inšpirovali zaujímať sa o veci verejné alebo sa uchádzať o dôveru ľudí v politike. Sama som jedna z nich. Žiadali ste dôkladné a nezávislé vyšetrenie vrážd Jána a Martiny a táto požiadavka bude zrejme splnená. Žiadali ste tiež, aby Slovensko malo dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. Akú vládu mať budeme, môže rozhodnúť iba suverén, ktorým sú všetci oprávnení voliči Slovenskej republiky.
Vám, novinárom a občianskym aktivistom, slúži ku cti, že ste urobili všetko, čo ste mohli, aby rozhodnutie suveréna, ku ktorému dôjde o desať dní, viedlo k tomu, že Slovenská republika bude štátom, akým podľa ústavy má byť: zvrchovaným, demokratickým a právnym.
Ďakujem za vašu pozornosť."

Zem spieva pozná semifinalistov!

Zem spieva pozná semifinalistov!

Folklórna šou Zem spieva má za sebou základné štúdiové kolá a zoznam semifinalistov je kompletný. Kto z nich sa dostane do finále a bude mať šancu stať sa víťazom 3. série tejto úspešnej šou RTVS sa rozhodne na Jednotke 7. a 14. marca

Marcové soboty budú na Jednotke patriť 21 súborom a folkloristom z celého Slovenska, ale aj zahraničia. V semifinálových kolách si diváci budú môcť pozrieť vystúpenie Ivany Brillovej, Folklórneho súboru Technik STU, Viktórie Stúchlej a Aurela Keszelyho a Folklórneho súboru Považan zo západu Slovenska. Stredoslovákov budú reprezentovať Natália Lettrichová, Bobáňovci – Terchovský orchester ľudových nástrojov, Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Šumiačan, Folklórny súbor Podpoľanec a Bratia Pôbišovci. A za východné Slovensko do semifinále postúpila Dedinská folklórna skupina Parchovianka, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Soňa Metyľová, Šambriňci, Bratia Pechovci, Labirsky Beťare a Folklórna skupina Pantľička. Porotu zaujali aj súbory zahraničných Slovákov, v semifinále sa predstaví Hudobno-folklórny súbor V šírom poli hruška zo Srbska, Východná Slovak Dancers z Toronta, Detský folklórny súbor Pridaňčatá, Anna Zorňanová zo srbského Nového Sau a Folklórny spolok Furmička z Maďarska.
Aj napriek tomu, že zoznam semifinalistov je známy, diváci svojimi SMS hlasmi vyberú jedného súťažiaceho a posunú ho priamo do finále. Svoj hlas môžu dať súboru či folkloristom, ktorí vypadli v základom kole. Môžu tak urobiť do 7. marca. Návod na hlasovanie a zoznam folkloristov je k dispozícii na https://www.rtvs.sk/televizia/clanky/212274/zem-spieva-iii-posunte-svojho-favorita-do-finale.

18. 2. 2020

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Internetová spoločnosť Facebook sa pred stredajším oznámením návrhov Európskej komisie o nových reguláciách v oblasti umelej inteligencie obáva o udržanie tempa inovácií a slobodu prejavu. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.
O obavách internetový gigant informoval v pondelok pred stretnutím jeho zakladateľa Marka Zuckerberga s komisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovou a komisárom pre jednotný trh Thierrym Bretonom.
Európska komisia v stredu predstaví návrhy troch iniciatív pre digitálny sektor, ktoré sa dotknú aj umelej inteligencie a neosobných údajov. Cieľom je okrem iného lepšie regulovať správanie internetových gigantov a predísť zneužívaniu ich dominantného postavenia na trhu.
Balíček regulácii by mal takisto obsahovať pravidlá pre umelú inteligenciu, najmä vo vysoko rizikových sektoroch ako zdravotníctvo či doprava.
Facebook sa obáva, že Únia môže stíhať internetové spoločnosti za nenávistné prejavy publikované na ich platformách. Podľa Facebooku by takýto krok popieral povahu internetu.
"Takéto pravidlo by bránilo inováciám rovnako ako slobode prejavu jednotlivcov," uviedol Facebook vo svojom diskusnom dokumente.
"Regulácia, ktorá bude vyžadovať odstránenie všetkých nenávistných prejavov do 24 hodín od uverejnenia môže viesť k ešte zvrátenejším reguláciám."
Napriek stanovisku spoločnosti Mark Zuckerberg vo svojom komentári v denníku Financial Times priznal, že veľké internetové spoločnosti potrebujú prísnejší dohľad vlád.
"Verím, že dobrá regulácia môže v krátkodobom horizonte Facebooku ublížiť, ale z dlhodobého hľadiska bude dobrá pre všetkých, aj pre nás," napísal podľa agentúry AP Zuckerberg. Nové pravidlá by podľa neho mali byť jasné a vyvážené. Nemali by dovoliť jednej spoločnosti nastaviť si vlastné štandardy.
Regulácia by tiež mala umožniť spoločnostiam voľnosť v inováciách a mala by rozumieť kapacitám a obmedzeniam súčasných technológií.
Po stretnutí komisárov s Zuckerbergom Breton podľa agentúry AFP varoval, že pokiaľ internetové spoločnosti nebudú v boji s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami tvrdšie, Komisia pristúpi k ešte prísnejším reguláciám.



Copyright © TASR 2020

EP zdobí socha na pamiatku Kuciaka, Kušnírovej a Caruanovej-Galiziovej


EP zdobí socha na pamiatku Kuciaka, 

Kušnírovej a Caruanovej-Galiziovej


Pamiatke zavraždených novinárov Jána Kuciaka zo Slovenska a Daphne Caruanovej-Galiziovej z Malty, ako aj Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej bolo venované podujatie s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth), ktoré sa uskutočnilo v utorok na poludnie v priestoroch Európskeho parlamentu (EP).
Na podujatí, ktoré pripravili slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) z frakcie Európskych reformistov a konzervatívcov (ECR) a maltský poslanec David Casa zo skupiny európskych ľudovcov (EPP), sa zúčastnili podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, podpredsedníčka EP Mairead McGuinnessová, ako aj viacerí europoslanci a zástupcovia médií. Rodinných príslušníkov Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Daphne Caruanovej-Galiziovej v popoludňajších hodinách prijal aj predseda EP David Sassoli.
Predstavené umelecké dielo s nápisom Immortal Truth, ktorého autorom je slovenský študent architektúry Martin Mjartan, zostane v priestoroch EP ako spomienka na zavraždených novinárov. Socha bude týždeň zdobiť hlavné výstavisko na treťom poschodí a potom by mala byť presunutá do priestorov, ktoré využívajú novinári.
Účastníci podujatia vo svojich vystúpeniach pripomenuli význam novinárov pre demokraciu. Odkázali, že pravdu a novinárov ako jej poslov treba chrániť a že "nesmrteľnú" pravdu nemožno zabiť, aj keď sa o to pokúšajú ľudia, pre ktorých je odhaľovanie pravdy a korupcie nepohodlné, a sú to neraz ľudia z tých najvyšších poschodí politiky.
Jourová v mene eurokomisie, ako aj McGuinnessová v mene europarlamentu príbuzných zavraždených uistili, že obe inštitúcie urobia maximum pre to, aby vinníci v prípade oboch vrážd boli nájdení, postavení pred súd a potrestaní.


Dôveru v spravodlivosť a isté uspokojenie s tým, že sa na dvojnásobnú vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nezabudne ani v Bruseli, prejavili v utorok na pôde Európskeho parlamentu (EP) rodičia dvojice zavraždených mladých ľudí na podujatí, ktorého účastníci si zároveň uctili aj pamiatku zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej.
Na podujatí s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth), ktoré zorganizovala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v spolupráci s maltským poslancom Davidom Casom, vystúpili aj Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová.
Otec zavraždeného novinára pripomenul, že za smrťou jeho syna a jeho snúbenice sú "špinavé peniaze". Vyjadril nádej, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že samotnému vyšetrovaniu pomôže aj novozriadená Európska prokuratúra (EPPO).
Zlatica Kušnírová prítomným pripomenula, že novinári ako ochrancovia demokracie často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni. A dodala, že keď Ján Kuciak žiadal ochranu, slovenská polícia bola nečinná.
"Po tom, čo sme videli, v akom stave je naše súdnictvo a prokuratúra, teraz už aspoň vieme, že vyšetrovanie nezlyhá, istou nádejou je zriadenie Európskej prokuratúry," uviedol Jozef Kuciak v sprievode svojej manželky v rozhovore pre médiá. Vyjadril nádej, že EPPO naozaj dozrie aj na tento súdny proces zo Slovenska, a priznal, že snáď nájde potrebný pokoj a hlavne istotu, že prípad dvojnásobnej vraždy bude vyšetrený a že tí, čo majú byť potrestaní, potrestaní aj budú.
Zlatica Kušnírová priznala, že od prvej chvíle, keď sa dozvedela, čo sa stalo jej dcére, ešte keď nevedela, ako sa za ňu a rodičov Jána Kuciaka postavia ľudia a médiá, chcela ísť čo aj peši do Bruselu a hľadať pravdu. Poďakovala poslankyni Nicholsonovej, že jej vyšla v ústrety hneď po ich prvom stretnutí.
Na podujatí Nesmrteľná pravda vystúpili aj podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a podpredsedníčka EP Mairead McGuinnessová. Kušnírová vyjadrila nádej, že obe političky ako ženy a matky dobre chápu pocity rodičov, ktorým boli zavraždené deti.
Rodina Kuciakovcov a Zlatica Kušnírová zároveň netaja obavy, že proces s obvinenými z vraždy ich detí môže skončiť na Najvyššom súde SR, lebo majú k dispozícii štatistiky, podľa ktorých Marek Para, obhajca Mariána K., väčšinu súdnych sporov vyhral práve na Najvyššom súde. Aj preto naznačili, že sú radi, že mali možnosť vystúpiť v Európskom parlamente a tlmočiť svoj odkaz, že Európska prokuratúra dozrie aj na tento prípad.
Copyright © TASR 2020

Tretie špeciálne vysielanie Na hrane – Voľby 2020

Tretie špeciálne vysielanie 

Na hrane – Voľby 2020

Televízia JOJ ponúkne svojim divákom aj dnes, utorok 18. februára o 21:40 hod., ďalšiu mimoriadnu volebnú reláciu


Diváci televízie JOJ si môžu aj tento týždeň pozrieť špeciálne vydanie relácie Na Hrane – VOĽBY 2020. Po volebnej noci, v nedeľu 1. marca o 9:30 hod. ráno je moderátor Michal Magušin pripravený pýtať sa v štúdiu politikov a politologičky Anety Világy na výsledky volieb a ich hodnotenie.
Reláciu Na hrane diváci už poznajú, pôjde však o vysielanie v pozmenenej podobe. V upravenom štúdiu sa s moderátorom Michalom Magušinom stretnú predstavitelia všetkých strán, ktoré kandidujú. Ich rozdelenie televízia určila na základe prieskumu agentúry Polis, s ktorou tvorcovia relácie Na hrane dlhodobo spolupracujú. Agentúra preferencie merala v období od 10. do 15. januára 2020.
Pozvanie do relácie dnes prijali:
Alojz Hlina - volebný líder (predseda) KDH
Boris Kollár - volebný líder (predseda) SME-RODINA
Richard Sulík - volebný líder (predseda) SaS
Árpád Érsek - volebný líder MOST-HÍD
Gyula Bárdos - volebný líder Maďarskej komunitnej spolupatričnosti
Tomáš Drucker - volebný líder (predseda) Dobrej voľby
Štefan Harabin - volebný líder Vlasti

Je Úrad na ochranu osobných údajov ovládaný podsvetím?

Je Úrad  na ochranu osobných

 údajov ovládaný podsvetím?

Premiér nezvolal Bezpečnostnú radu hoci jeden z najdôležitejších úradov je v podozrení, že sa spolupracoval s ľuďmi, ktorí sú podozriví nielen s ekonomickej  trestnej činnosti, ale aj vraždy!

"O my God! Som zvedava! Konecne adrenalin v tejto šedi.Tu Todovu ste načali riadne.“ Soňa Pőtheová , predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov SR!

Inak - hovorkyňou tohto Úradu je  Tamara Valková. V minulosti pôsobila na rôznych pozíciách v Slovenskom rozhlase, Slovenskej televízii, v denníku SME či v poisťovni Dôvera. Do roku 2012 bola šéfeditorkou Centra spravodajstva RTVS. Niekoľko rokov bola predsedníčkou Slovenského syndikátu novinárov, členstva sa vzdala v roku 2014. Bola aj riaditeľkou Kancelárie prezidenta Finančnej správy.V máji, keď začalo vysielať rádio Aktual Martina Lengyela, Valková sa stala riaditeľkou vysielania. Už po niekoľkých mesiacoch – v auguste na vlastnú žiadosť z rádia odišla.
Čo je dôležitejšie - Tamara Valková si na záchranu Slovenského syndikátu novinárov .zobrala pôžičku  od sprostredkovateľa spoločnosti Squam Trade SE Ivana Bujnu. Ľiudia z tejto firmy veselo obchodovali a podnikali u ľuďmi ako Ivo Ružič, či Tomáš Surovčík.
Aká vláda , taký úrad.

17. 2. 2020

O 5 minút 12 sledovalo vyše 600.000 divákov, Hniezdo opäť lídrom na trhu

O 5 minút 12 sledovalo vyše 600.000 divákov, 

Hniezdo opäť lídrom na trhu

Nedeľný televízny duel Petra Pellegriniho a Andrea Kisku v O 5 minút 12 si pozrelo viac ako 600.000 divákov, lídrom na trhu bola Jednotka s piatou časťou seriálu Hniezdo. Diváci sledovali vo veľkom počte aj športové prenosy, tých v 7. týždni RTVS priniesla až 31 hodín.

Diskusná relácia O 5 minút 12, ktorú Jednotka vysielala v nedeľu 16. februára, sa stala najsledovanejším programom dňa na trhu mimo hlavných spravodajských relácií. Predvolebnú diskusiu predsedu vlády a volebného lídra Smer-SD Petra Pellegriniho a Andreja Kisku, lídra strany Za ľudí sledovalo 605.000 divákov a relácia dosiahla 41,8 % podiel na trhu v cieľovej skupine 12+, čo je najvyšší výkon od júna 2010.

Pôvodný dramatický seriál RTVS režiséra Braňa Mišíka, Hniezdo, sa teší diváckemu záujmu už od prvých častí. Po týždňovej prestávke Jednotka v nedeľu večer priniesla 5. časť a seriál si udržal pozíciu lídra v čase vysielania aj v silnej konkurencii. Hniezdo 16. februára sledovalo 513.000 divákov, podiel na trhu v cieľovej skupine 12+ bol 21,4 %.

RTVS v 7. týždni potešila aj športových fanúšikov, celkovo odvysielala viac ako 31 hodín športových prenosov. Divákov najviac zaujalo zjazdové lyžovanie, v ktorom počas víkendu súťažila Petra Vlhová v obrovskom slalome a v slalome. Najvyššiu sledovanosť dosiahlo nedeľné 2. kolo v slalome, Dvojku si počas pretekov zaplo až 613.000 divákov a programom bol v čase vysielania jednotkou na trhu. Skvelé čísla malo aj sobotné 2. kolo v obrovskom slalome. Zaplo si ho 508.000 divákov a podiel na trhu dosiahol 30,2 % v cieľovej skupine 12+. Jednotkou na trhu bol aj ženský biatlon v piatok a sobotné preteky mužov na 10 km

TO JE TV!

TO JE TV!

16. 2. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Homosexuálna orientácia demokratického kandidáta Peta Buttigiega sa stala jednou z tém predvolebnej kampane v USA, keď si o nej zažartoval rozhlasový moderátor Rush Limbaugh označovaný za blízkeho spojenca amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Buttigieg je prvý uchádzač o post prezidenta USA, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexualite a ktorý má súčasne reálnu šancu získať nomináciu svojej strany do prezidentských volieb. Až doteraz tento bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana počas kampane čelil homofóbii len zriedka a jeho manžel sa často objavoval po jeho boku na pódiách.
Rush Limbaugh túto tému vytiahol vo svojom stredajšom vysielaní, keď komentoval, Buttigieg "rád bozkáva svojho manžela na pódiu." Limbaugh, ktorý sa pasuje za akéhosi duchovného vodcu pravicových republikánov, si potom položil otázku, "ako by to vyzeralo, keby vedľa nich stál pravý muž, Donald Trump". Následne moderátor spochybnil, že by demokrati v prezidentských voľbách volili homosexuála.
Buttigiegov rival v tábore demokratov, senátor Bernie Sanders, v piatok prostredníctvom svojho tvítu odsúdil "škandalózne" homofóbne útoky na svojho súpera. Uviedol, že "ako kandidáti máme nezhody, ale takéto osobné útoky sú neprijateľné." Homofóbne komentáre Rusha Limbaugha o Petovi Buttigiegovi "sú poburujúce a urážlivé. Spoločne ukončíme rozkol a nenávisť zasiate Donaldom Trumpom," vyhlásil Sanders.
Svojho rivala vo štvrtok bránil aj bývalý viceprezident Joe Biden, ktorý bojuje s Buttigiegom o podporu viac centristicky orientovaných demokratov.
Biden vo vysielaní televízie ABC označil komentáre Rusha Limbaugha týkajúce sa Buttegiegovej homosexuality za dôkaz "zvrátenosti tejto administratívy." "Pete a ja sme konkurenti, ale ten chlap má česť, má odvahu, je čertovsky šikovný," povedal Biden. Časť republikánov uviedla, že nesúhlasia s Limbaughovými výrokmi, iní kongresmani za Republikánsku stranu reagovali na polemiku vyhýbavo.
Samotný Trump sa k nej vyjadril vo štvrtok, pričom neodsúdil homofóbny útok na svojho protikandidáta, o ktorom však súčasne nepovedal ani nič kontroverzné.
Na otázku, či si myslí, že si Američania môžu zvoliť homosexuálneho prezidenta, Trump odpovedal: "Myslím, že áno."
Súčasne dodal, že časť ľudí by to nespravila. Spresnil však, že on by k nim nepatril.
Pete Buttigieg nereagoval na útoky, ktorými ho počastoval rozhlasový moderátor. Na stretnutí s voličmi v Las Vegas len povedal: "Som hrdý na svoje manželstvo, som hrdý na svojho manžela."
Agentúra AFP poznamenala, že Trump má k Limbaughovi až taký blízky vzťah, že mu udelil prezidentskú medailu slobody, ktorá je najvyšším civilným vyznamenaním v USA. Stalo sa tak počas nedávneho prejavu o stave Únie. O Limbaughovi vtedy Trump povedal, že ho milujú milióny Američanov.
Limbaugh je v pravicových kruhoch skutočne veľmi populárny, ale často je terčom kritiky za svoje výroky a je označovaný za rasistu, mizogýna a homofóba.



V rámci nastavenia budúcich vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska bude v oblasti kultúry a mediálnej legislatívy dôležitou témou oblasť audiovizuálnych služieb. Konštatujú to autori dokumentu vymedzujúceho obsahové priority Slovenska pre rokovanie o budúcich ekonomicko-právnych vzťahoch Únie a Spojeného kráľovstva.
"Z pohľadu SR bude potrebné sústrediť sa najmä na úpravu, ktorá by regulovala prístup spoločností so sídlom v Spojenom kráľovstve na jednotný európsky audiovizuálny trh, reguláciu započítavania ich audiovizuálnych mediálnych služieb do kvót pre európsku produkciu, ako aj na ochranu spotrebiteľa, napríklad v oblasti ochrany maloletých pred nevhodnými obsahmi," spresňujú predkladatelia materiálu, ktorý v stredu (12.2.) schválila vláda. Poukazujú tiež na to, že otvorenou otázkou je aj zabezpečenie nástrojov na reguláciu spoločností pôsobiacich v Spojenom kráľovstve v súvislosti s audiovizuálnymi mediálnymi službami a platformami na zdieľanie videí poskytovanými na jednotnom trhu EÚ.
Funkciu efektívneho nástroja, zabezpečujúceho rešpektovanie právnych predpisov EÚ, by podľa predkladateľov mohol plniť program Kreatívna Európa zameraný na podporu kultúrnych, kreatívnych a audiovizuálnych projektov v EÚ, v ktorom Spojené kráľovstvo prejavilo záujem zotrvať aj po brexite. "Podľa aktuálneho návrhu nariadenia o ustanovení programu Kreatívna Európa na roky 2021 až 2027 budú môcť tretie krajiny participovať na programe, avšak budú musieť dodržiavať ustanovenia smernice o audiovizuálnych mediálnych službách," dodávajú predkladatelia.
Dokument "Príprava Slovenskej republiky na rokovania o budúcich vzťahoch Európskej únie so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska" formuluje priority, ktoré by sa z pohľadu SR mali implementovať do dohody. Týka sa celkovo 15 oblastí, od ekonomiky a služieb, cez oblasti justičnej a policajnej spolupráce, energetiku, kultúru, dopravu až po ochranu osobných údajov. Otázkami, týkajúcimi sa postoja SR, ktoré môžu z priebehu rokovania vyplynúť, sa bude zaoberať medzirezortná koordinačná skupina zložená zo štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev.
SR spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ plne podporuje včasné otvorenie rokovaní EÚ so Spojeným kráľovstvom o budúcich vzťahoch. Cieľom je zabezpečiť, aby sa budúce vzťahy podarilo vyrokovať ku koncu prechodného obdobia, t.j. do konca roku 2020. Dohoda o vystúpení, zabezpečujúca riadený odchod Spojeného kráľovstva z Únie, vstúpila do platnosti 1. februára 2020.


Copyright © TASR 2020




YouTube, jedna z najpoužívanejších internetových služieb, vznikla presne pred pätnástimi rokmi, keď si traja bývalí zamestnanci spoločnosti Paypal zaregistrovali adresu YouTube.com a spustili na nej rovnomennú službu. Nemali vtedy ani tušenie, že práve vytvorili stránku, ktorá bude mať v roku 2020 viac ako dve miliardy používateľov, priemerný denný počet prehratí videí šesť miliárd, a ktorá sa na internete stane druhou najnavštevovanejšou stránkou po Googli.
Práve to, že YouTube po roku od jeho založenia od troch nadšencov, Jaweda Karima, Chada Hurleyho a Stevea Chena, kúpila už vtedy zavedená spoločnosť Google, bolo podľa odborníkov prelomové. "Myslím si, že YouTube urobil tým, čím je, až Google. Keby Google v roku 2006 nekúpil YouTube, je ľahko možné, že by sme dnes nepoužívali YouTube, ale Google video," myslí si český odborník na informačné technológie Jakub Čížek.
Česká televízia pri tejto príležitosti pripomína, že celkom prvé video, ktoré sa na novej službe YouTube pred pätnástimi rokmi objavilo, bolo o chobotoch. "Tak sme tu, priamo pri slonoch. Čo je na nich skvelé, je to, že majú naozaj dlhé choboty. Fakt skvelé!" hovorí na rozmazanom amatérskom videu z návštevy zoologickej záhrady jeden zo zakladateľov YouTube Jawed Karim.




Ruské duo pranksterov Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov si "vystrelilo" z uchádzača o demokratickú nomináciu do amerického prezidentského súboja Bernieho Sandersa. Zatelefonovali mu a k telefónu mu dali dievča, ktoré predstieralo, že je Greta Thunberg, a ponúklo mu svoju podporu v predvolebnej kampani, s ktorou Sanders okamžite súhlasil. Kto vystupoval v úlohe švédskej ekologickej aktivistky, nie je známe, no jeden z dvojice ruských pranksterov, Alexej Stoljarov, vystupoval v role jej otca Svanteho.
Zo zvukovej nahrávky, ktorá sa objavila na YouTube, je zrejmé, že Sanders sa tejto ponuke veľmi potešil, a hneď aj sám navrhol, ako by mohla Gretina podpora vyzerať. Švédka by mohla podľa neho vydať stanovisko, v ktorom by vyhlásila, že ho podporuje, a pri jej najbližšej návšteve v Spojených štátoch by sa mohli aj stretnúť.
"Falošná" Greta vzápätí Sandersovi navrhla, aby spolu naspievali "rapovú pesničku" pre jeho predvolebnú kampaň, v ktorej by zároveň "vystupovali aj speváčka Billie Eilish alebo rapper Kanye West". Tento nápad naopak Sandersa vôbec nepotešil, označil ho za "príšernú myšlienku" a snažil sa hovor ukončiť.
Dievča v úlohe Grety Thubnberg však rýchlo zmenilo tému, Sandersovi oznámilo, že sa chystá na návštevu Ruska, a spýtalo sa ho, čo by mu americký politik pred cestou do Ruska poradil.
Sanders odvetil, že Greta si má dať v prvom rade pozor na to, aby ju nezneužili ruskí politici na čele s prezidentom Vladimirom Putinom na politické účely, a snažil sa na ňu apelovať s tým, že Putin podporuje uhlíkovú ekonomiku. "Majú veľa ropy, je dôležitá pre ich hospodárstvo, zarábajú na nej veľké peniaze," vysvetľoval Sanders falošnej Grete.
Vzápätí dievča opäť zmenilo tému a Sandersa obvinilo z toho, že je údajne "spiacim agentom" bývalej sovietskej tajnej služby KGB. "Teraz je čas sa zobudiť a naplniť svoju misiu, stať sa prezidentom Spojených štátov, vybudovať komunizmus v Amerike a pracovať pre Rusko!" hovorí dievča. Sanders už v tej chvíli zrejme definitívne pochopil, že nehovorí so skutočnou Gretou, a položil.
Hoci niektoré pasáže z telefonátu sú pomerne vtipné, podľa agentúry The Associated Press (AP) zrejme nejde len o nejaký nevinný humor. Dvojica pranksterov Kuznecov - Stoljarov je už dlhú dobu spájaná s Kremľom a mnohí pozorovatelia upozorňujú, že si "strieľa" väčšinou len z ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom nepohodlní Putinovi a stoja proti záujmom jeho režimu.
V tejto súvislosti AP pripomína dve skutočnosti. Po prvé, dvojica natočila rozhovor so Sandersom už v decembri, no zverejnila ho až vtedy, keď sa mu začalo v demokratických primárkach pred prezidentskými voľbami nečakane dobre dariť.
Druhou zaujímavou skutočnosťou je informácia z prostredia americkej FBI, ktorá potvrdzuje, že viacerí poprední členovia Demokratickej strany v minulých mesiacoch "zaznamenali telefonáty od niekoho, kto tvrdil, že zastupuje Gretu Thunberg a pokúšal sa dohodnúť telefonické hovory" medzi ňou a danými politikmi. Viacerí demokrati sa s tým obrátili na políciu, keďže im to bolo podozrivé.
To, že by bol Sanders v minulosti agentom KGB, nie je podľa všetkého pravda, a priznáva to aj samotný Stoljarov. Prirovnania k ruskému agentovi si vyslúžil od svojich politických oponentov za to, že je ľavicovo orientovaný, plus možno preto, lebo v 80. rokoch navštívil Rusko.
"Mnohí žartujú, že Bernie Sanders je agentom KGB a chce vybudovať v USA komunizmus. Keďže aj sám seba nazýva demokratickým socialistom, rozhodli sme sa pohrať s touto témou - témou Sandersa ako ruského agenta," povedal Stoljarov pre AP. "Nie je to nelegálne, a my sme už veľmi populárni aj v USA," obhajuje sa ruský prankster.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.