19. 2. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS 



Petíciu za záchranu rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC podpísalo už najmenej 108.000 Britov. Stalo sa tak len necelý deň po tom, ako sa objavili správy, že kabinet britského premiéra Borisa Johnsona chce zrušiť koncesionárske poplatky na BBC a nahradiť ich predplatným, ktoré by sa podobalo na predplatné spoločnosti Netflix. V pondelok o tom informoval denník The Independent.
Petíciu, ktorá bola spustená na stránkach organizácie 38 Degrees, podporil okrem iných aj oceňovaný spisovateľ Philip Pullman, ktorého trilógiu s názvom Jeho temné esencie (His Dark Materials) spracovala BBC v roku 2019 v podobe seriálovej adaptácie.
Pullman vyhlásil, že BBC, ktorá je označovaná "za verejnú službu svetového formátu", musí byť ochránená pred možným "politickým útokom".
Denník Daily Express v tejto súvislosti pripomenul, že cez víkend sa v britských médiách objavili správy o tom, že Johnsonov kabinet plánuje veľkú reformu BBC. Jej súčasťou by malo byť nielen zrušenie koncesionárskych poplatkov, ale aj predaj rozhlasových staníc Radio 1 a Radio 2, zrušenie niektorých televíznych kanálov, zníženie počtu materiálov zverejňovaných na internete, ako aj prípadné spoplatnenie ďalších služieb.
Britská vláda tieto správy zľahčila s poukazom na to, že neboli "predurčené" žiadne rozhodnutia ohľadom budúceho modelu financovania BBC.
Prípadný boj proti BBC by však podľa Daily Express nemal podporu všetkých konzervatívnych poslancov. Bývalý šéf úradu vlády, konzervatívec Damian Green, označil prípadné zničenie BBC za "akt kultúrneho vandalizmu".
British Broadcasting Corporation, skratka BBC, je britská televízna a rozhlasová verejnoprávna spoločnosť, ktorá bola založená ešte v roku 1922. BBC zabezpečuje aj vysielanie v zahraničí pod názvom BBC World service, pričom až do roku 2005 vysielala aj v slovenskom jazyku, a to 66 rokov.


Francúzski prokurátori začali v utorok vyšetrovanie ruského konceptuálneho umelca Piotra Pavlenského a jeho priateľky za zverejnenie kompromitujúceho videa, ktoré viedlo k odstúpeniu kandidáta vládnej strany na post primátora Paríža v marcových voľbách. Správu priniesla agentúra AFP.
Pavlenskij a jeho priateľka Alexandra de Taddeová čelia obvineniam z porušenia ochrany súkromia a zverejnenia videa intímnej povahy bez súhlasu dotknutej osoby.
Po jeho zverejnení musel z marcových komunálnych volieb odstúpiť kandidát vládnej strany Republika v pohybe (LREM) Benjamin Griveaux.
Pavlenského okrem toho vyšetrujú aj za bitku s nožom počas novoročných osláv.
Prokurátori v utorok požiadali, aby bol Pavlenskij z týchto dôvodov zadržaný.
Už v sobotu ruského umelca a jeho priateľku zadržali a dva dni vypočúvali. Následne ho však prepustili. Pavlenskij sa medzičasom k zverejneniu videa a fotografie intímnej povahy priznal. Zároveň vyhlásil, že Griveaux poslal tieto fotografie a videá neznámej mladej žene. Prokurátori sa domnievajú, že ňou bola Pavlenského priateľka de Taddeová.
Pavlenskij je známy ako vykonávateľ celého radu kontroverzných akcií, keď si napríklad zašil ústa na podporu ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, inokedy sa zasa nahý omotal ostnatým drôtom. V novembri 2013 si klincom prerazil miešok a spojil ho s dlažbou na Červenom námestí v Moskve, čím chcel protestovať proti ľahostajnosti ruskej spoločnosti voči spoločenským problémom. O rok neskôr si pred Štátnym psychiatrickým centrom v Moskve odrezal časť ucha, aby dal najavo nesúhlas s tým, že Rusko rieši svoju politiku tak, že ľudí označuje za duševne chorých.
V decembri 2016 aj s manželkou a dvoma deťmi emigroval z Ruska do Francúzska, kde mu v máji 2017 udelili politický azyl.
Aj vo Francúzsku už mal niekoľkokrát problém s políciou: napríklad v roku 2017 za poškodzovanie cudzej veci, keď sa pokúsil podpáliť budovu Banque de France na Námestí Bastily v centre Paríža.
Po zverejnení kompromitujúcich sa Griveauxa zastali spojenci aj politickí súperi. Socialistická parížska primátorka Anne Hidalgová vo svojej reakcii vyzvala na "rešpektovanie súkromia i ľudí" ako takých. Jeho niekdajší súper v boji o podporu LREM Cédric Villani zverejnenie označil za "odsúdeniahodný útok", ktorý je "vážnou hrozbou pre našu demokraciu".



Copyright © TASR 2020