16. 2. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Homosexuálna orientácia demokratického kandidáta Peta Buttigiega sa stala jednou z tém predvolebnej kampane v USA, keď si o nej zažartoval rozhlasový moderátor Rush Limbaugh označovaný za blízkeho spojenca amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Buttigieg je prvý uchádzač o post prezidenta USA, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexualite a ktorý má súčasne reálnu šancu získať nomináciu svojej strany do prezidentských volieb. Až doteraz tento bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana počas kampane čelil homofóbii len zriedka a jeho manžel sa často objavoval po jeho boku na pódiách.
Rush Limbaugh túto tému vytiahol vo svojom stredajšom vysielaní, keď komentoval, Buttigieg "rád bozkáva svojho manžela na pódiu." Limbaugh, ktorý sa pasuje za akéhosi duchovného vodcu pravicových republikánov, si potom položil otázku, "ako by to vyzeralo, keby vedľa nich stál pravý muž, Donald Trump". Následne moderátor spochybnil, že by demokrati v prezidentských voľbách volili homosexuála.
Buttigiegov rival v tábore demokratov, senátor Bernie Sanders, v piatok prostredníctvom svojho tvítu odsúdil "škandalózne" homofóbne útoky na svojho súpera. Uviedol, že "ako kandidáti máme nezhody, ale takéto osobné útoky sú neprijateľné." Homofóbne komentáre Rusha Limbaugha o Petovi Buttigiegovi "sú poburujúce a urážlivé. Spoločne ukončíme rozkol a nenávisť zasiate Donaldom Trumpom," vyhlásil Sanders.
Svojho rivala vo štvrtok bránil aj bývalý viceprezident Joe Biden, ktorý bojuje s Buttigiegom o podporu viac centristicky orientovaných demokratov.
Biden vo vysielaní televízie ABC označil komentáre Rusha Limbaugha týkajúce sa Buttegiegovej homosexuality za dôkaz "zvrátenosti tejto administratívy." "Pete a ja sme konkurenti, ale ten chlap má česť, má odvahu, je čertovsky šikovný," povedal Biden. Časť republikánov uviedla, že nesúhlasia s Limbaughovými výrokmi, iní kongresmani za Republikánsku stranu reagovali na polemiku vyhýbavo.
Samotný Trump sa k nej vyjadril vo štvrtok, pričom neodsúdil homofóbny útok na svojho protikandidáta, o ktorom však súčasne nepovedal ani nič kontroverzné.
Na otázku, či si myslí, že si Američania môžu zvoliť homosexuálneho prezidenta, Trump odpovedal: "Myslím, že áno."
Súčasne dodal, že časť ľudí by to nespravila. Spresnil však, že on by k nim nepatril.
Pete Buttigieg nereagoval na útoky, ktorými ho počastoval rozhlasový moderátor. Na stretnutí s voličmi v Las Vegas len povedal: "Som hrdý na svoje manželstvo, som hrdý na svojho manžela."
Agentúra AFP poznamenala, že Trump má k Limbaughovi až taký blízky vzťah, že mu udelil prezidentskú medailu slobody, ktorá je najvyšším civilným vyznamenaním v USA. Stalo sa tak počas nedávneho prejavu o stave Únie. O Limbaughovi vtedy Trump povedal, že ho milujú milióny Američanov.
Limbaugh je v pravicových kruhoch skutočne veľmi populárny, ale často je terčom kritiky za svoje výroky a je označovaný za rasistu, mizogýna a homofóba.



V rámci nastavenia budúcich vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska bude v oblasti kultúry a mediálnej legislatívy dôležitou témou oblasť audiovizuálnych služieb. Konštatujú to autori dokumentu vymedzujúceho obsahové priority Slovenska pre rokovanie o budúcich ekonomicko-právnych vzťahoch Únie a Spojeného kráľovstva.
"Z pohľadu SR bude potrebné sústrediť sa najmä na úpravu, ktorá by regulovala prístup spoločností so sídlom v Spojenom kráľovstve na jednotný európsky audiovizuálny trh, reguláciu započítavania ich audiovizuálnych mediálnych služieb do kvót pre európsku produkciu, ako aj na ochranu spotrebiteľa, napríklad v oblasti ochrany maloletých pred nevhodnými obsahmi," spresňujú predkladatelia materiálu, ktorý v stredu (12.2.) schválila vláda. Poukazujú tiež na to, že otvorenou otázkou je aj zabezpečenie nástrojov na reguláciu spoločností pôsobiacich v Spojenom kráľovstve v súvislosti s audiovizuálnymi mediálnymi službami a platformami na zdieľanie videí poskytovanými na jednotnom trhu EÚ.
Funkciu efektívneho nástroja, zabezpečujúceho rešpektovanie právnych predpisov EÚ, by podľa predkladateľov mohol plniť program Kreatívna Európa zameraný na podporu kultúrnych, kreatívnych a audiovizuálnych projektov v EÚ, v ktorom Spojené kráľovstvo prejavilo záujem zotrvať aj po brexite. "Podľa aktuálneho návrhu nariadenia o ustanovení programu Kreatívna Európa na roky 2021 až 2027 budú môcť tretie krajiny participovať na programe, avšak budú musieť dodržiavať ustanovenia smernice o audiovizuálnych mediálnych službách," dodávajú predkladatelia.
Dokument "Príprava Slovenskej republiky na rokovania o budúcich vzťahoch Európskej únie so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska" formuluje priority, ktoré by sa z pohľadu SR mali implementovať do dohody. Týka sa celkovo 15 oblastí, od ekonomiky a služieb, cez oblasti justičnej a policajnej spolupráce, energetiku, kultúru, dopravu až po ochranu osobných údajov. Otázkami, týkajúcimi sa postoja SR, ktoré môžu z priebehu rokovania vyplynúť, sa bude zaoberať medzirezortná koordinačná skupina zložená zo štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev.
SR spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ plne podporuje včasné otvorenie rokovaní EÚ so Spojeným kráľovstvom o budúcich vzťahoch. Cieľom je zabezpečiť, aby sa budúce vzťahy podarilo vyrokovať ku koncu prechodného obdobia, t.j. do konca roku 2020. Dohoda o vystúpení, zabezpečujúca riadený odchod Spojeného kráľovstva z Únie, vstúpila do platnosti 1. februára 2020.


Copyright © TASR 2020




YouTube, jedna z najpoužívanejších internetových služieb, vznikla presne pred pätnástimi rokmi, keď si traja bývalí zamestnanci spoločnosti Paypal zaregistrovali adresu YouTube.com a spustili na nej rovnomennú službu. Nemali vtedy ani tušenie, že práve vytvorili stránku, ktorá bude mať v roku 2020 viac ako dve miliardy používateľov, priemerný denný počet prehratí videí šesť miliárd, a ktorá sa na internete stane druhou najnavštevovanejšou stránkou po Googli.
Práve to, že YouTube po roku od jeho založenia od troch nadšencov, Jaweda Karima, Chada Hurleyho a Stevea Chena, kúpila už vtedy zavedená spoločnosť Google, bolo podľa odborníkov prelomové. "Myslím si, že YouTube urobil tým, čím je, až Google. Keby Google v roku 2006 nekúpil YouTube, je ľahko možné, že by sme dnes nepoužívali YouTube, ale Google video," myslí si český odborník na informačné technológie Jakub Čížek.
Česká televízia pri tejto príležitosti pripomína, že celkom prvé video, ktoré sa na novej službe YouTube pred pätnástimi rokmi objavilo, bolo o chobotoch. "Tak sme tu, priamo pri slonoch. Čo je na nich skvelé, je to, že majú naozaj dlhé choboty. Fakt skvelé!" hovorí na rozmazanom amatérskom videu z návštevy zoologickej záhrady jeden zo zakladateľov YouTube Jawed Karim.




Ruské duo pranksterov Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov si "vystrelilo" z uchádzača o demokratickú nomináciu do amerického prezidentského súboja Bernieho Sandersa. Zatelefonovali mu a k telefónu mu dali dievča, ktoré predstieralo, že je Greta Thunberg, a ponúklo mu svoju podporu v predvolebnej kampani, s ktorou Sanders okamžite súhlasil. Kto vystupoval v úlohe švédskej ekologickej aktivistky, nie je známe, no jeden z dvojice ruských pranksterov, Alexej Stoljarov, vystupoval v role jej otca Svanteho.
Zo zvukovej nahrávky, ktorá sa objavila na YouTube, je zrejmé, že Sanders sa tejto ponuke veľmi potešil, a hneď aj sám navrhol, ako by mohla Gretina podpora vyzerať. Švédka by mohla podľa neho vydať stanovisko, v ktorom by vyhlásila, že ho podporuje, a pri jej najbližšej návšteve v Spojených štátoch by sa mohli aj stretnúť.
"Falošná" Greta vzápätí Sandersovi navrhla, aby spolu naspievali "rapovú pesničku" pre jeho predvolebnú kampaň, v ktorej by zároveň "vystupovali aj speváčka Billie Eilish alebo rapper Kanye West". Tento nápad naopak Sandersa vôbec nepotešil, označil ho za "príšernú myšlienku" a snažil sa hovor ukončiť.
Dievča v úlohe Grety Thubnberg však rýchlo zmenilo tému, Sandersovi oznámilo, že sa chystá na návštevu Ruska, a spýtalo sa ho, čo by mu americký politik pred cestou do Ruska poradil.
Sanders odvetil, že Greta si má dať v prvom rade pozor na to, aby ju nezneužili ruskí politici na čele s prezidentom Vladimirom Putinom na politické účely, a snažil sa na ňu apelovať s tým, že Putin podporuje uhlíkovú ekonomiku. "Majú veľa ropy, je dôležitá pre ich hospodárstvo, zarábajú na nej veľké peniaze," vysvetľoval Sanders falošnej Grete.
Vzápätí dievča opäť zmenilo tému a Sandersa obvinilo z toho, že je údajne "spiacim agentom" bývalej sovietskej tajnej služby KGB. "Teraz je čas sa zobudiť a naplniť svoju misiu, stať sa prezidentom Spojených štátov, vybudovať komunizmus v Amerike a pracovať pre Rusko!" hovorí dievča. Sanders už v tej chvíli zrejme definitívne pochopil, že nehovorí so skutočnou Gretou, a položil.
Hoci niektoré pasáže z telefonátu sú pomerne vtipné, podľa agentúry The Associated Press (AP) zrejme nejde len o nejaký nevinný humor. Dvojica pranksterov Kuznecov - Stoljarov je už dlhú dobu spájaná s Kremľom a mnohí pozorovatelia upozorňujú, že si "strieľa" väčšinou len z ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom nepohodlní Putinovi a stoja proti záujmom jeho režimu.
V tejto súvislosti AP pripomína dve skutočnosti. Po prvé, dvojica natočila rozhovor so Sandersom už v decembri, no zverejnila ho až vtedy, keď sa mu začalo v demokratických primárkach pred prezidentskými voľbami nečakane dobre dariť.
Druhou zaujímavou skutočnosťou je informácia z prostredia americkej FBI, ktorá potvrdzuje, že viacerí poprední členovia Demokratickej strany v minulých mesiacoch "zaznamenali telefonáty od niekoho, kto tvrdil, že zastupuje Gretu Thunberg a pokúšal sa dohodnúť telefonické hovory" medzi ňou a danými politikmi. Viacerí demokrati sa s tým obrátili na políciu, keďže im to bolo podozrivé.
To, že by bol Sanders v minulosti agentom KGB, nie je podľa všetkého pravda, a priznáva to aj samotný Stoljarov. Prirovnania k ruskému agentovi si vyslúžil od svojich politických oponentov za to, že je ľavicovo orientovaný, plus možno preto, lebo v 80. rokoch navštívil Rusko.
"Mnohí žartujú, že Bernie Sanders je agentom KGB a chce vybudovať v USA komunizmus. Keďže aj sám seba nazýva demokratickým socialistom, rozhodli sme sa pohrať s touto témou - témou Sandersa ako ruského agenta," povedal Stoljarov pre AP. "Nie je to nelegálne, a my sme už veľmi populárni aj v USA," obhajuje sa ruský prankster.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.