21. 4. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 Live news: BuzzFeed News to shut down | Financial Times

Spoločnosť BuzzFeed vo štvrtok oznámila, že ruší svoj spravodajský web BuzzFeed News. Podľa agentúry AFP išlo o jednu z najvýznamnejších spravodajských stránok internetového veku, informuje TASR.
"Znižujeme počet pracovníkov o približne 15 percent... a začíname s procesom zrušenia BuzzFeed News," uviedol v oficiálnom oznámení pre zamestnancov riaditeľ firmy BuzzFeed Jonah Peretti.
Podľa televízie NBC im vysvetlil, že prepúšťanie prebieha vo všetkých divíziách materskej spoločnosti, ktorá si v tejto situácii už nemôže dovoliť financovať BuzzFeed News ako samostatnú organizáciu. Peretti sa v tejto súvislosti posťažoval, že "veľké platformy neposkytujú finančnú podporu pre prémiovú bezplatnú žurnalistiku, ktorá bola vytvorená pre sociálne médiá".
Niektorí zamestnanci by mohli prejsť do spravodajského webu HuffPost, ktorý sa dostal do portfólia BuzzFeedu v roku 2020 a je naďalej ziskový, uviedla s odvolaním sa na Perettiho televízia CNN.
BuzzFeed News má na konte niekoľko novinárskych ocenení vrátane Pulitzerovej ceny.
 
 Larry Elder announces 2024 White House bid | CNN Politics
 
Konzervatívny rozhlasový komentátor Larry Elder vo štvrtok oznámil, že sa bude uchádzať o republikánsku nomináciu v amerických prezidentských voľbách v roku 2024. TASR správu prevzala z agentúry AP.
Elder (70) svoju kandidatúru na prezidenta oznámil na sociálnej sieti Twitter i v relácii Tucker Carlson Tonight na televíznej stanici Fox News.
"Amerika je v úpadku, ale tento úpadok nie je nevyhnutný. Môžeme vstúpiť do novej americkej zlatej éry, ale musíme si vybrať lídra, ktorý nás tam privedie. Preto kandidujem za prezidenta," napísal.
Zisk republikánskej nominácie pre Eldera je podľa AP málo pravdepodobný. Svoju kandidatúru na post prezidenta z radov republikánov už oznámili aj bývalý americký prezident Donald Trump, bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová, exguvernér Arkansasu Asa Hutchinson a podnikateľ Vivek Ramaswamy.
Súčasný americký prezident, demokrat Joe Biden by mal podľa amerických médií ohlásiť svoju kandidatúru na druhé prezidentské obdobie už budúci týždeň.
Elder sa v roku 2021 snažil nahradiť kalifornského guvernéra Gavina Newsona, ktorý čelil pokusu odvolanie, pripomína AP. Elder získal z protikandidátov najviac hlasov; voliči však nakoniec v hlasovaní na poste guvernéra podržali Newsona.



Zdroj: TASR
 
 Twitter restores suicide prevention feature after Reuters report | Reuters


Mnohí významní používatelia sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter prišli na základe nových pravidiel zavedených Elonom Muskom o modré označenie overenia ich účtov, ktoré ich pomáhali odlišovať od podvodníkov. Informuje o tom agentúra AP.
Po niekoľkých neúspešných štartoch začal Twitter vo štvrtok odstraňovať tieto označenia z účtov, ktoré neplatia mesačné poplatky. Platforma mala pritom na základe pôvodného systému overovania účtov asi 300-tisíc overených používateľov, medzi ktorými boli novinári, športovci a rôzne ďalšie osobnosti.
Medzi tými, ktorých označenia už zmizli, sú napríklad Beyoncé, pápež František, Oprah Winfrey či bývalý americký prezident Donald Trump.
Poplatky za zachovanie modrého označenia sa pohybujú od osem dolárov mesačne pre individuálnych používateľov až po základný poplatok tisíc dolárov mesačne za overenie organizácie, ku ktorému sa pripočítava ďalších 50 za každý súvisiaci účet alebo účet zamestnanca.
Twitter pritom jednotlivé účty neoveruje, aby sa uistil, že sú tým, za koho sa vydávajú, ako to bolo v prípade predchádzajúcej kontroly, v rámci ktorej označovali účty verejne známym osobám a ďalším na platforme pred Muskovým príchodom.
Basketbalová hviezda LeBron James, spisovateľ Stephen King či herec William Shatner, známy zo Star Treku, sa k plateniu odmietali pridať, no vo štvrtok všetci traja stále mali označenia na svojich účtoch
 
 
Zdroj: SITA