30. 4. 2021

RVR NEWS- O voľnú frekvenciu sa prihlásilo päť žiadateľov

 RVR NEWS- O voľnú frekvenciu sa

 

 prihlásilo päť žiadateľov

 

V aktuálnom výberovom konaní o udelenie/zmenu licencie je zaradená jedna frekvencia - 105,9 MHz Nitra. Záujem o ňu prejavilo päť žiadateľov, vrátane vysielateľa, ktorý v súčasnosti frekvenciu využíva. Ústne verejné vypočutie žiadateľov je naplánované na 1. 6. 2021.

Na frekvencii 105,9 MHz Nitra v súčasnosti vysiela vysielateľ JOLIN, s.r.o. programovú službu RÁDIO PLUS. Licencia bola vysielateľovi udelená podľa zákona o vysielaní a retransmisii na 8 rokov. O predĺženie jej platnosti na ďalších osem rokov mal vysielateľ Radu požiadať začiatkom roka 2021. Keďže tak v zákonom stanovenej lehote neurobil, licencia zanikne dňa 26. 9. 2022. Z tohto dôvodu bolo vyhlásené výberové konanie s touto frekvenciou, pričom záujem o ňu prejavil súčasný vysielateľ aj ďalší žiadatelia.

Ďalším žiadateľom je spoločnosť SUB FM s.r.o., ktorému bola licencia na rozhlasové terestriálne vysielanie udelená v jesennom výberovom konaní 2020 a bola mu pridelená frekvencia v Prievidzi. Cieľom programovej služby SUB FM je osloviť mladého poslucháča a priniesť do éteru menšinové hudobné SUBžánre, s dôrazom na elektronickú hudbu a pohľad na urbánnu kultúru.

O frekvenciu požiadala aj spoločnosť HAMOND Group s.r.o., ktorá žiadala dve frekvencie v Nitre aj v jesennom výberovom konaní 2020, no licencia spoločnosti nebola udelená. V prípade úspechu plánuje v meste Nitra vysielanie programovej služby DANCE Radio.

Rádio Mária Slovensko s.r.o., úspešný žiadateľ z jesenného výberového konania 2020, v ktorom získal 13 frekvencií, tiež prejavil záujem o voľnú frekvenciu v Nitre. Na frekvenciách plánuje vysielať programovú službu Rádio Mária, zameranú na náboženské programy.

Záujem o frekvenciu prejavil aj vysielateľ EJ, s.r.o., ktorému bola na jeseň 2019 udelená licencia na vysielanie a pridelená frekvencia 107,2 MHz Trnava, na ktorej začal vysielať programovú službu Rádio Aetter. V prípade úspechu tak rozšíri svoje pokrytie aj v meste Nitra.

 

Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania:

LOKALITA

FREKVENCIA [MHz]

KON [W]

ŽIADATEĽ

Nitra

105,9

200

JOLIN, s.r.o.

SUB FM s.r.o.

HAMOND Group s.r.o.

Rádio Mária Slovensko s.r.o.

EJ, s.r.o.