19. 5. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Is It Legal to Evaluate a DDoS Mitigation Service? | Radware Blog


Viaceré poľské spravodajské weby zasiahli tzv. DDoS útoky, za ktoré sú podľa vlády vo Varšave zrejme zodpovedné ruské hackerské skupiny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra pre digitalizáciu Janusza Cieszyňského.
"Po tom, čo sme získali informácie, že sa takéto útoky pripravujú, sme okamžite informovali všetky zainteresované redakcie, aby mali možnosť na túto situáciu reagovať," citovala Cieszyňského poľská tlačová agentúra PAP. Na otázku, či sú za útokmi ruské skupiny, Cieszyňski odpovedal, že "máme také informácie".
Medzi zasiahnutými webmi boli podľa PAP denníky Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita a Super Express. DDoS útok zasiahol aj spravodajský portál wPolityce.pl.
Poľsko, ktoré patrí medzi hlavných spojencov Kyjeva v boji proti ruskej vojenskej agresii, podľa Reuters tvrdí, že čelí opakovaným pokusom Moskvy destabilizovať situáciu v krajine.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť Reuters o vyjadrenie v súvislosti s DDoS útokmi bezprostredne nereagovalo. Moskva vytrvalo odmieta, že by podnikala hackerské operácie.
V rámci DDoS útokov sú jednotlivé servery zaplavované takým veľkým množstvom požiadaviek, že ich to vyradí z činnosti, dodáva Reuters.
                                                       Samuel Migaľ TV JOJ added a new photo. - Samuel Migaľ TV JOJ | Facebook

Bývalý novinár Samuel Migaľ vstupuje do mimoparlamentného Hlasu-SD. Ako posilu strany ho na piatkovej tlačovej konferencii predstavil jej predseda Peter Pellegrini. Podčiarkol ambíciu strany odstraňovať regionálne rozdiely v nadchádzajúcich volebných obdobiach a vyviesť krajinu z aktuálnej situácie.
Migaľ sa podľa vlastných slov rozhodol ísť do politiky preto, aby mohol problémy aj riešiť, nie na ne len poukazovať. Pracovať chce na zlepšovaní novinárskeho prostredia. Venovať sa plánuje aj témam bezpečnosti a sociálnym otázkam. "Vidím regionálne rozdiely na Slovensku. Uvedomujem si, že Slovensko sa nekončí na Zlatých pieskoch," dodal. Prispieť chce k tomu, aby sa Pellegrini stal premiérom.
Pellegrini verí, že Migaľ bude dobrou posilou strany a pomôže ju úspešne doviesť do volieb. Poukázal na aktuálnu situáciu a chaos v krajine. Zodpovednosť naďalej pripisuje doterajším vládam Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Hlas-SD chce podľa jeho slov prinášať odbornosť a riešenie problémov ľudí.
"Obnovenie dialógu so samosprávami je základ," podčiarkol líder Hlasu-SD s tým, že mestá a obce budú pre stranu partnermi. Deklaroval pripravenosť rokovať s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejom Lunterom. Reagoval tak na Lunterovu výzvu politickým stranám, aby zohľadnili pri príprave volebných programov pred septembrovými parlamentnými voľbami aj požiadavky samospráv.
 

                           Miroslav Wlachovský | GLOBSEC - A Global Think Tank: Ideas Shaping the World
Dezinformácie výrazne ovplyvňujú situáciu na Slovensku. Zanedbali sme ich na viac než dekádu, je to veľká úloha pre akúkoľvek slovenskú vládu. V piatok to uviedol slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský po rokovaní s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.
"Tento dezinformačný toxický ekosystém je veľmi nebezpečný. Je to ako rakovina pre zdravé vedomie ľudí. Budeme hľadať všetky možné prostriedky, ako tomu čeliť," povedal Wlachovský.
Dezinformácie a boj proti nim boli jednou z tém rokovania šéfov diplomacií. Lipavský vyhlásil, že Česko je pripravené poskytnúť Slovensku v tejto oblasti skúsenosti na vládnej úrovni aj na úrovni občianskej spoločnosti.
"Bohužiaľ, chytáme situáciu za chvost a ten chvost je ďaleko pred nami. Zanedbali sme túto tému na viac ako dekádu," dodal slovenský minister s tým, že je nutné dosiahnuť stav, aby tento nástroj hybridnej vojny nebol tak využívaný ako v súčasnosti.
Ministri rokovali aj o medzinárodnej bezpečnostnej situácii v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine a o jej povojnovej obnove. Hovorili tiež o vývoji v krajinách západného Balkánu, pričom Lipavský naznačil, že Česká a Slovenská republika majú v súvislosti s touto témou určité plány.
Počas rokovania sa zamerali aj na regionálnu spoluprácu vo Vyšehradskej skupine (V4) a Slavkovskom formáte (S3) a na ďalšie rozširovanie EÚ.
Miroslav Wlachovský absolvoval v Českej republike svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii šéfa slovenskej diplomacie, do ktorej ho prezidentka vymenovala v pondelok (15. mája).

Copyright  © TASR 2023